PodSvojoStreho.net
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477)

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - first1 - 8.11.2023

@windhager: Plačujete za kar dosti moči glede na vašo porabo. Pri nas je nekje 10x večja poraba je šla skozi z 3x20A varovalkami...

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - thundercat - 8.11.2023

Meni ni jasno, kje so meni za 3x25A naračunali 5.9 kW v 1. časovnem bloku in 7.2 kW v vseh ostalih.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 8.11.2023

Oneh, se strinjam, da je tole sedaj komplicirano za večino in ... podobno ropu. Pravzaprav ne vidim dobre rešitve, ker tu mačka lovi svoj dolgi rep. Še najboljša varianta se mi vidi on line spemljanje moči in sprotna kontrola porabnikov - seveda avtomatika. V to smer bom šel sam, ko v naslednjem letu posnamem vedenje vseh večjih porabnikov v gospodinjstvu in navade kako jih uporabljamo.

Optimirati na stare podatke izped leta do dveh se mi ne zdi smiselno. Tudi s prilagajanjem dogovorjenih moči se nebi rad ukvarjal.

thundercat, poglej na Moj elektro v obdobju 1.11.2022 do 28.2.2023 kakšne najvišje 15 minutne konice moči si dosegal in bo jasneje.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Turbo - 8.11.2023

@thundercat prijavi se v Moj elektro izberi merilno mesto in klikni na Dogovorjena/obračunska moč. V vrstici, kjer so podatki klikneš na  lupo in vidiš tri maksimalne moči in čas nastanka, ki so bile vzete za izračun povprečja dogovorjene moči. Upoštevati moraš še, da dogovorjena moč v višjem bloku ne more biti nižja kot v predhodnem bloku. Očitno si v 2.bloku dosegel 7,2 in tudi če imaš moči v 3.,4. ali 5. bloku nižje kot 7 kW se ti bo upoštevalo 7,2 kW.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - thundercat - 8.11.2023

@Turbo o moj bog pa res, hvala za to

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - windhager - 9.11.2023

first1

Ja saj včasih smo porabili več pa imeli manj varovalk. Šli smo pa na 3X25 ker imamo sedaj vse dvojno (2 kopalnici, 2 kuhinji). Pa še 3 kopalnico bo treba zrihtat. Nam se ne da po štengah hodit in mora vsak štuk imeti svoje uporabne prostore in svoje varovalke.

Pa ker Windhager dobro predela drva smo si umislili še 15 tonski električni cepilec. Samo bo treba ponoč sedaj cepit.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Blue30 - 9.11.2023

Pozdrav,

letos bomo imeli manjko okoli 3 MWh, smo pri GEN-iju z navadno pogodbo brez akcije, imeli smo akcijo "10 let poceni elektrike" od 2019, ampak to se je spremenilo ob krizi. 
Izračun kaže na okoli 550 eur doplačila, ne vem ali je to dandanes veliko ali ne, nekaj let je SE naredila dovolj, letos pa ni.

Me zanima, imamo kakšno primerjavo vseh ponudnikov na enem mestu, da primerjam cene energije?

Vidim, da je Petrol samooskrba veliko cenejši:

https://www.zps.si/uploads/migration/trzni_pregled/documents/Elektrika-DT-1-23.pdf

Hvala

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Sam123 - 9.11.2023

Zdravo

Vidim da ste že vse naštudirali, pa mam par vprašanj:

A je dejansko gumb, ki ga je Fery omenjal par strani nazaj na moj elektro ('preverjanje možnosti postavitve samooskrbnega proizvodnega vira') že kdo uporabil? 
Je to dejansko neka 'predvoga' za postavitev SE, kjer ti odgovorijo ali je sploh možno, kakšne moči,...? Sem ga kliknil danes, pa ne vem ali se lahko zanašam na njega. Je kdo že dobil odgovor?...

A nov obračun omrežnine velja za stare enoletne netmeteringe (SE), ali se bo plačevalo samo za potencialni manjko pri obračunu konec leta? npr pridelal 12 000, porabil 13 000, za 1000 enot plačaš elektriko in (omrežnino po starih cenah?)? 
Bil sem prepričan, da bo nov sistem veljal za vse pod istimi pogoji (koliko potegneš neto iz omrežja x omrežnina po blokih), pa sem danes dobil drugo info, pa ne vem če je točna.

A je kdo že 'aktivni odjemalec' (moj elektro drugi knof), ali ti potem na hitro zamenjajo števec? Imam kao primeren števec, samo mi dostikrat ne da podatka za 15min ali urne intervale... tudi po par ur / dni (elektro pravi da so krive motnje...)

lp

hvala

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 9.11.2023

> Je to dejansko neka 'predvoga' za postavitev SE, kjer ti odgovorijo ali je sploh možno, kakšne moči,...? Sem ga kliknil danes, pa ne vem ali se lahko zanašam na njega. Je kdo že dobil odgovor?...

To je informativne narave - sistem iz podatkov poračuna če je dovolj prostih kapacitet za elektrarno in koliko moči bi ta elektrarna lahko imela. Ni pa to soglasje od elektra.

> A nov obračun omrežnine velja za stare enoletne netmeteringe (SE), ali se bo plačevalo samo za potencialni manjko pri obračunu konec leta? npr pridelal 12 000, porabil 13 000, za 1000 enot plačaš elektriko in (omrežnino po starih cenah?)?

Za vse, ki so v sistemu net-metering obračunavanja, se količina kilovatnih ur za obračun omrežnine izračuna tako kot do sedaj: izračuna se neto odjem, od tega odjema pa se obračuna omrežnina po enotni tarifi.

Dogovorjena moč se obračunava enako kot za ostale uporabnike. Sončna elektrarna v omrežnino ne šteje, ker je proizvodna naprava.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Sam123 - 9.11.2023

hvala

Predvidevam da je že kdo dal vlogo za SE za soglasje elektra... a je plačljiva, koliko za kaj?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - thundercat - 9.11.2023

preverjanje možnosti postavitve samooskrbnega proizvodnega vira

Tega gumba jaz nimam v portalu, sem gledal video predstavitev kje se nahaja, pri meni ga enostavno ni

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 9.11.2023

> Tega gumba jaz nimam v portalu, sem gledal video predstavitev kje se nahaja, pri meni ga enostavno ni

Zaenkrat samo Elektro Gorenjska in Elektro Ljubljana.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - thundercat - 9.11.2023

Sem šel mal gledat zadnji račun od E3.

E3 napredni paket cenik trenutni, drugi stolpec z DDv:

VT 0,22000 0,268040 z ddv
MT 0,08200 0,10004 z ddv

Po 1.1.2024

Nove cene za paket E3 Napredni v redni ponudbi v EUR/kWh:
VT: 0,25995 (0,31714 z DDV)
MT: 0,08200 (0,10004 z DDV)

Cena VT Huh

Sedaj plačujem na istem paketu, po regulirani max dovoljeni ceni VT 0,14396 z DDV. Torej podražitev na VT bo x2 z 1.1.2024

Sedaj imam na računu za Oktober 239 enot porabe VT, za katero sem plačal 34 Eur z DDV.

S 1.1.2024 bi za isto porabo po novi ceni plačal 76 EUR z ddv Dodgy

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Tone - 12.11.2023

Pozabi te cene, tudi v 2024 bodo cene elektrike regulirane.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - zamot1 - 12.11.2023

Mervar je to napovedal. Cene štroma bodo znane, guljenje z omrežnino in močjo  pa bo tako kot bodo oni hoteli ne glede na to koliko boš varčeval,  dobro so si to mešetarji uredili.
Moj hibridni sistem peletka /TČ monoblok pri radijatorskem ogrevanju bo te zadeve malo ublažil, vsaj kar se tiče položnice za štrom. Zjutraj peletka za ene dve uri da nadoknadim nočne izgube,  potem pa TČ in ne bo kakih hudih špic. Ob postavitvi mojega hibridnega sistema še ni bilo govora o guljenju z omrežnino, mi je slučajno ratalo.  Big Grin