PodSvojoStreho.net
Svarilo pred delilniki toplote - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Svarilo pred delilniki toplote (/showthread.php?tid=7526)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Re: Svarilo pred delilniki toplote - ddas - 26.9.2014

LP Ker je kurilna sezona že pred vrati, so nam včeraj že poskusno zalaufali ogrevanje. Ker smo imeli samo v eni sobi radiator brez termostatske glave(okvara)nam je delilnik na tem radiatorju nameril 4 enote v zelo kratkem času. Zrak v sobi se v tem času sploh ni ogrel, da bi občutili razliko brez da bi morali prijeti za cevi. Sumim pa da je za to kriv dobavitelj delilnikov :evil: saj se enote hitreje obračajo kot pa 1. sezono, ko so nam zmontirali to sranje.
Model, kateri je hodil okoli in preverjal stanje na delilnikih je programiral delilnik tako, da zdaj delilnik začne šteti pri nižji temperaturi radiatorja kakor prej. Tako, da bodite pozorni na to vmesno obdobje saj boste bili presenečeni, ko boste videli koliko enot so našteli delilniki.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - sebastjan704 - 26.9.2014

Še dober da jih nimam,čeprav živim v bloku.Kolk nategancije je okol teh delilnikov.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Jozl - 26.9.2014

Meni niso delilniki prinesli nič slabega. Prej smo plačevali pavšal na m2 in je bilo cca 25€/mesec, sedaj pa nikoli ne prekoračimo ob uporabi termostatskih glav 15€/mesec. Resda, je bilo prej v stanovanju vroče ponoči in podnevi, sedaj pa je komaj znosnih nekaj pod 22-23°C. Zame je to še vedno prevroče, za ženske pa še ni dovolj toplo. V prehodnih obdobjih plačujemo večinoma samo 20% pavšala na m2, kar nam pač gepira.

Hvala Bogu, da se bom čimprej preselil v lastno hiško in se reši tega blokarskega sranja od pavšala.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Berghaus - 5.11.2015

O loool.........
Jozl, čimprej bejžte v hišo, ker po tanovem vas bo varčevanje drago stalo.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.24ur.com/novice/slovenija/ce-boste-prevec-varcni-pri-ogrevanju-vas-lahko-to-udari-po-zepu.html">http://www.24ur.com/novice/slovenija/ce ... -zepu.html</a><!-- m -->

Če boste preveč varčni pri ogrevanju, vas lahko to udari po žepu

Katere so novosti, ki jih prinaša nov pravilnik?

Zmanjšana pristojnost lastnikov stanovanj

Desetkrat preplačano stanovanje, pa v njem sploh nimaš več pravic. Carsko.

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")jokerunichr("46")si/mn3njalnik/public/style_emoticons/default/worthy1unichr("46")gif[/img]

.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - gt001 - 5.11.2015

butale...
bi dal smajlija, pa ni smesno.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Hanzi - 5.11.2015

Sem ravnokar poslušal enega "sekretarja" pri poročillih ob enih na rtvslo.
Skratka, zakaj so nam že kalorimetre oziroma delilnike prodali?

In ja, zadnjo zimo sem v bloku preživel pri zarptih radiatorjih.
Kako je sedaj po 4 letih od takrat ne vem več. vsak dan moram ti v kurilnico zakuriti peč, pa en teden fitnesa v gozdu mi ne uide na leto

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Poldee - 5.11.2015

Jao, dobr da sm v hisi. V kaki drzavi mi zivimo, to ni res. Pa kaj niste neke razdelilce montiral pred casom, ki bojo vse to odpravili? In kaj ti zdaj pomaga, da imas svojo plinsko pec oz. si svoj gospodar? Namest, da bi blok (ali vec njih) imel centralizirano kotlarno in s tem redno ogrevanje, lastnik pa sorazmerno od stevila m2 placa za ogrevanje, ima zdaj vsako stanovanje svojo pec, svoj dovod plina, svoj stevec, najbrz tudi svoj projekt... Ja, dobr so vas pof***l, direkt v center. Cesnja na smetani je pa to, da vsi zdej sparajo oz. se slepajo na sosede, ki kurijo. Tako hisa ni ogreta, kup toplotnih mostov, skratka bolj klavrno izpade tako pocetje! Take primere poznam in se hvalijo se, kako malo jih kurjava pride, navadne pijavke. Samo saj niso sami krivi, izkoriscajo kar lahko. Zalostno je to, da v koncni fazi se bo vrnilo na to, kar je casih ze blo (beri visje), samo vmes je slo veliko denarja za brez veze. No ja, vsaka sola nekaj stane, upam vsaj Smile

Re: Svarilo pred delilniki toplote - mirator - 5.11.2015

Če primerjam stroške ogrevanja v privatni in večstanovanjski hiši po meni dostopnih informacijah, so absolutni stroški na stanovalca v več stanovanjski hiši bistveno manjši, kot za enako bivalno površino v n.pr. enodružinski hiši. Gre dejansko za bolj pravično delitev stroškov (nikoli pa ne bo pravično za vse).
Zanimivo je, da so z vgradnjo delilnikov v blokih (vsaj v mojem s ca 100 stanovanji) zgodile določene spremembe:
- eni so dobili bistveno večje račune, drugi bistveno manjše
- je pa tudi zlata sredine, kjer se stroški skoraj niso spremenili
- če so se prej po stopniščih sprehajali ljudje v majicah s kratkimi rokavi, se je sedaj povečalo število ljudi v toplejših oblačilih
- če so prej bila skozi vso zimo odprta okna, so sedaj ostala večji del zaprta

Re: Svarilo pred delilniki toplote - mirator - 5.11.2015

Si me s svojim postom prehitel:
Poldee Napisal:Jao, dobr da sm v hisi. V kaki drzavi mi zivimo, to ni res. Pa kaj niste neke razdelilce montiral pred casom, ki bojo vse to odpravili?
Če si v svoji hiši, je razumljivo, da ne razumeš problema.
Citat:In kaj ti zdaj pomaga, da imas svojo plinsko pec oz. si svoj gospodar? Namest, da bi blok (ali vec njih) imel centralizirano kotlarno in s tem redno ogrevanje, lastnik pa sorazmerno od stevila m2 placa za ogrevanje, ima zdaj vsako stanovanje svojo pec, svoj dovod plina, svoj stevec, najbrz tudi svoj projekt... Ja, dobr so vas pof***l, direkt v center
Od kje si pa to vzel. Če imajo posamezne enote v večstanovanjskem objektu lastno ogrevanje potem imajo tudi lastne stroške. Zakon govori o skupni pripravi toplote. Si pa nevede podal zanimivo vprašanje. Kako pa v takem primeru?
Citat:Cesnja na smetani je pa to, da vsi zdej sparajo oz. se slepajo na sosede, ki kurijo. Tako hisa ni ogreta, kup toplotnih mostov, skratka bolj klavrno izpade tako pocetje! Take primere poznam in se hvalijo se, kako malo jih kurjava pride, navadne pijavke. Samo saj niso sami krivi, izkoriscajo kar lahko. Zalostno je to, da v koncni fazi se bo vrnilo na to, kar je casih ze blo (beri visje), samo vmes je slo veliko denarja za brez veze. No ja, vsaka sola nekaj stane, upam vsaj Smile
No ja, ni tako hudo, nekateri že, še zdaleč pa ne vsi. Mislim, pa da sem ti na to vprašanje odgovoril v prejšnjem postu.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Berghaus - 5.11.2015

Rad bi opozoril zgolj na eno zadevo. Meritve kažejo (zgornji članek), da se je poraba energije zmanjšala za 15%, plan je doseči 20%.

Kdo vodi celoten ustroj, z državo vred?

Energetski lobij.

Ki verjetno ploska ob teh številkah? Ja vush de. Trust me, teh 20% in več bodo dobili nazaj v drugi obliki, brez skrbi.

Pa še nekaj, naši v Štepanjcu v bloku plačujejo za ogrevanje in toplo vodo (mesečna poraba 6 kubikov, mi v hiši 20 kubikov), toliko, da prodam bajto ama isto sekundo ob takšnih položnicah. In mati je šparovna. Danes me je klicala, da če bo res zaradi šparanja plačala več, gre zakurit parlament :-)

V hecu, da ne bo kdo delal prijave zaradi "sovražnega" govora.

Tole, kar je bilo danes v Parizu, je pravi otroški vrtec v primerjavi s tem, kar bodo v prihodnjih tednih doživeli janšistični govnači z Demokracije in Reporterja. Kar pripravijo naj se. Še posebej Gašper Blažič, ki ga bom lastnoročno nataknil na kol.

Zaskrbljeni nad tovrstno grožnjo so novinarji Reporterja in Demokracije neznanega storilca ovadili policiji.

Tole, dragi moji, v naši deželici poimenujemo demokracija. Pfeeej.

Edit:

O "varčevalcih", ki bodo namerno zapirali radiatorje in se "greli" na rovaš drugih, je bilo že za kamione predebatirano in vedeno, še pred dejansko postavitvijo delilcev. In je bilo sprejeto celo z odobravanjem, kajti sistem bo samoregulativen, ogromno se bo prišparalo, saj bodo hoteli stanovalci plačati manj. Ekološka zmaga. Tisti z dojenčki in ledenimi tacami bodo zase poskrbeli s sekundarnimi viri in s tem še dodatno razbremenili varčevalce.

Se že sliši prelepo, kajne.

Tu je sedaj račun za to blaznost.
Energetika si na račun varčevalcev po novem obeta prihodek v višini 25 miljonov evrov. Na vprašanje, ali bodo zaradi tega večji porabniki plačali manj, nismo prejeli odgovora.

Šah mat.

Povsod je ista fora. Le preberite si o novem tretjem ekološkem davku na plin in njegovem letnem preverjanju na toplotnih črpalkah.

Še niste opazili, kako je šparanje pri nas nenavadno drago?

.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Homer - 5.11.2015

No, jaz nisem v članku zasledil nobene katastrofe. V bistvu so le manjše spremembe, ki še vedno ohranja neke fiksne stroške in plačilo po porabi.
Kot je mirator napisal, popolnoma pravično za vse ne bo nikoli

Lastniki individualnih hiš večinoma plačujemo veliko večje stroške ogrevanja. Resda imamo sedaj manjše stroške zaradi alternativnih virov ogrevanja in veliko denarja vloženega v izolacije, okna, vrata,......
In točno tako kot pravi mirator: tisti ki so se sprehajali v majicah s kratkimi rokavi in se še danes sprehajajo tako, najbolj jamrajo nad visokimi računi
Po blokih pa slišimo samo jamranja o velikih stroških, ob tem da se v blok nič ne vlaga, da bi stroške znižali.
Nad delilniki jamrajo predvsem tisti, ki nikoli niso varčevali pri ogrevanju, ampak raje imeli odprta okna. Tisti, ki "varčno" ogrevajo, so z delilniki dobili krepko manjše račune.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Poldee - 5.11.2015

Ja, verjento sm tam res mimo brcnil. Samo mislim, da glede kako se pri nas stvari obracajo ni dalec cas, ko bo veljalo tudi tako, kot sem napisal. Namrec, tisti, ki kuri, ker mora imeti toplo, istocasno preko sten ogreva sosede, kateri se tako slepajo nanj, se bo upraviceno slej, ko prej pobunil, da mu naj sosedje refundirajo to ogrevanje. Ne glede na to, ce imajo svoje peci oz. ogrevalne naprave. To je neizbezno - demokracija Smile Mene bolj moti to, da se spet vracamo v cas uravnilovk, vendar na trsi nacin, kot je to bilo vcasih. Ce me razumes ok, ce ne, se lahko pogovarjava cez par let Smile

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Energetik81 - 5.11.2015

Poldee Napisal:Namrec, tisti, ki kuri, ker mora imeti toplo, istocasno preko sten ogreva sosede, kateri se tako slepajo nanj, se bo upraviceno slej, ko prej pobunil, da mu naj sosedje refundirajo to ogrevanje.
Tega ne boš mogel rešiti, dokler ne bodo vsa stanovanja izolirana tudi od drugih. Imamo pač različne potrebe po temperaturi v stanovanju. Jaz sem eden tistih, ki "se šlepa", pač mi ustreza tam 20-21°, zato mi je dovolj samo 1 mali radiator v celem stanovanju.
Pa ne zaradi šparanja, samo zaradi ugodja. Če bi pač ostali kurili manj, bi odprl radiatorje.
Na srečo bo tole (upam da) zadnja zima v večstanovanjski bajti...

Re: Svarilo pred delilniki toplote - destruktor - 5.11.2015

Tudi jaz mam to srečo, da te zime več ne bo v večstanovanjski bajti...

Je pa tam takole: V vsaki hiši imaš par nergačev, ki ful plačujejo, pa ful šparajo, pa skoraj v gatah paradirajo, še ko pride poštar s priporočeno pošiljko. Delilniki so bili super ideja za vse, ki preživijo nečloveških 22-23°C. One, ki rabijo 25, so pa res 'Khm' od zadaj.
Pri nas je bilo tako, da je 25% stanovanj po uvedbi delilnikov plačevalo 75% stroška kurjave. Ampak pazi: uboščki so se nekaterim celo smilili, kao penzija mala pa to.
Da pa smo jih prej subvencionirali 10let in več pa ni nikomur padlo na pamet!

Re: Svarilo pred delilniki toplote - BojanF - 5.11.2015

Jah, problem je v tem, da se situacija ni popravila, le obrnila, sedaj pač oni subvencionirajo vas.