PodSvojoStreho.net
Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Dimenzioniranje TČ in njena izbira (/showthread.php?tid=58793)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - TripleT - 10.8.2016

pentax Napisal:Ker me je zanimalo kaj se skriva v ozadju tistega čudno visokega podatka glasnosti notranje enote Fujitsu sem še malo brskati. Mogoče še komu pride prav, da ga ne bo begal tisti podatek.
Fujitsu navaja podatek glasnosti notranje enote v enoti dB (A) v načinu sound power, ostali pa navajajo ta podatek v načinu sound pressure - tu je ta razlika!

No, tule sem pa napravil še malo primerjalne liste (tudi to mogoče komu prav pride Smile ) med temi modeli katere gledam. Da vsaj po vsaj tehnični specifikaciji vidim kje je kaj. Dejansko je Hitachi najbolj "robustna" tako po teži kot dimenziji enot, če to kaj pomeni v tem svetu ogrevanja pa ne vem. Velikost ekspanzijske posode od Daikina nisem našel kot tudi še nekih COP faktorjev.

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2B/wM/4vG1Irsh/tcunichr("46")jpg[/img]

Zanimiv podatek od teh treh TČ... ima Hitachi največjo (maximum) še dano grelno moč pri zunanji -20C za W35 =Hitachi da 6kW, Daikin 3.83kW, Fujitsu pa 4.2kW...kar očitne razlike. Sem se pa kar namučil da sem sploh prišel do teh informacij, kot bi jih skrivali :x .

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - JaBK - 10.8.2016

Men je tudi za panija rekel, da je predaleč. Na mojo prošnjo so vseeno postavili, seveda mi na misel ne pride da jim zdaj utrujam z nekimi copi ipd... Me pa po dveh letih monter se vedno sprašuje, če me kaj zebe. Poleg lokacije sem izbrala tudi precej svoh napravo...

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 10.8.2016

Hitachi je med klima TČ zelo dobra izbira, edini minus ki ga ima, je pomanjkanje reklame, kar enako velja za klimatske naprave znamke Hitachi Idea

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - ophidian - 10.8.2016

kar sem še opazil v primerjavi Daikiin LT 11kW in Hitachi Yutaki 11kW, ima Hitachi skoraj za 20% večjo površino uparjalnika....(obe dvoventialrski zunanji enoti in obe imata deklariran razmak lamel, to je 1,4mm).

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Poldee - 10.8.2016

Sem isto mislil kot ti (pac ogrevalna naprava, ki naj greje), odkar sem 'lunin' pa ni sans, da bi rekel, da je precenjena stvar, no way! :-)

JaBK Napisal:Si pa prvi, ki izbira TČ po kriterijih povezljivosti. Ne gre za to, da bi bila analfabet glede teh stvari, imam od nekdaj veselje, ampak zadeva je res precenjena. Imam Panasonica in je bilo tudi sprva mišljeno da dokupim vse kar je treba, da z lune saltam, pa se nisem prišla do tega, da bi nabavila. In ne bom, ker se zadeve ne pipam spljoh... To je po moje najvišja stopnja udobja

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - JaBK - 10.8.2016

Ne vem, saltam z lune rekuperator, alarm in kamere pa nič od tega praktično več ne pogledam brez izdatnega razloga. Za TC pa sploh izgubljam interes, ker karkoli saltam je efekt itak čez en dan. Nič ni takega, kar ne bi počakalo brez posledic, če pridem čez 8h domov. Tako da se ne vidim več, da bi nekaj investirala v ta hec, zdaj ko vse dela kot urica brez posegov. Ostale omenjeni stvari je treba bistveno pogosteje saltati in spremljati, pa se to kot rečeno, mora biti razlog bolj motivirajoc od firbca, ki počasi izginja...

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Poldee - 10.8.2016

Ja, sej razumem... men je pac carsko :-) Dom, streha, klet... vse pod kontrolo :-) Control freak, jebiga :-)

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - bomber111 - 10.8.2016

Ophidan če boš izbiral TČ po povezljivostih in raznih bonbončkih bo verjetno tako, da boš to zelooo drago plačal glede na kvaliteto strojnega dela ali pa dobil napravo, ki ji je prioriteta internet, samo gretje/hlajenje pa drugotnega pomena. A verjemi da boš na koncu razočaran saj boš ugotovil, da si nekaj drago plačal od tega pa imel bore malo. TČ imajo toliko pameti, da delajo same in jim nenehno spreminjanje parametrov bolj škodi kot koristi. Če pa bi že rad testiral delovanje same TČ pod različnimi parametri pa tako moraš biti doma in jo "božat".

PS to je skoraj tako kot da bi imel hladilnik na web vmesnik in bi ga nastavljal preko neta. Kaj pa češ nastavljat? Vsake pol ure iz 3 na 4? :-)

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Poldee - 11.8.2016

No ja, ni ravno tako. Sta obe strani zelo dobri v tem za kar skrbita. Fujitsu stran skrbi za gretje (TC), Siemens pa za povezljivost in nadzor TC - ceravno ima sama TC (zunanja) zadnjo besedo pri svojem delovanju. Zaenkrat nimam pripomb nad delovanjem. Najbolj vazno je vsekakor to, da zadeva greje (primarna funkcija), ostalo je dejansko luxus... zame totalni zakon, za koga drugega z lahkoto pogresljiv...

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - cheba - 11.8.2016

ophidian Napisal:kar sem še opazil v primerjavi Daikiin LT 11kW in Hitachi Yutaki 11kW, ima Hitachi skoraj za 20% večjo površino uparjalnika....(obe dvoventialrski zunanji enoti in obe imata deklariran razmak lamel, to je 1,4mm).

Majhen razmak, če to drži. Povprečje v klima razredu je okrog 2 mm. Kakšen je pa SCOP v primerjavi s povprečjem?

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - ophidian - 11.8.2016

pri dvoventilatorskih je tak 1,4mm, pri enoventilatorskih je okoli 1,8-2mm....ko sem gledal specifikacije....

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - cheba - 11.8.2016

V ohišju 1340x900 ima Hitachi naprave od 14kw - 18kw (A7/W35). Ostali imajo v povprečju, v ohišju podobne dimenzije, naprave od 11kW-16kW. verjetno zato Hitachi rabi uparjalnik z večjo površino.

Kolk se pa manjši razmak pozna pri defrostih je pa drugo vprašanje. Če gledaš tehnične podatke ni neke vidne razlike napram konkurenci. Je pa uradni test pri A2 in relativni vlagi 85%. Če bi bila vlaga 100% bi se to verjetno bolj poznalo.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - ophidian - 11.8.2016

11kW RAS-4WHVNPE (modelsko leto 2016) je tudi že v tem ohišju.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Asator - 27.8.2016

Pozdravljeni

Še eden, ki bi pošteno potreboval vašo pomoč pri odločitvi za TČ.
Do včeraj sem bil skoraj prepričan, da bom kupil toplovodni kamin. Nakrampal skupaj že vse predračuna, dokler ni prišel k nam znanec, ki mu zaupam in, ki se ukvarja z ogrevanjem in me postavil v dvome, da razmislim o TČ, katera bi me stala malo več, kot toplovodni kamin z dimnikom (skupaj 3400eur - 480eur eko subvencije).

Se pravi v poštev pride TČ zrak/voda. Lokacija: okolica Maribora. Površina ogrevanja etaže v hiši: 88m2. Ogrevanje bi bilo radiatorsko, se pravi, da potrebujem visokotemp. TČ. Hiša je še starogradnja brez izolacije fasade. Debelina sten 30cm in gor omet. Nova fasada se pričakuje čez 4 leta in nič prej.
Zanima me, če bi v mojem primeru izbrali TČ? Treba vedet, da bo to primarno in edino ogrevanje. Tako kot bom zdaj kupil in naredil, tako bo ostalo. Ne mislim čez nekaj let spet vlagat in kupovat novega ogrevanja. Največ kar bom pripravljen še investirat je v kakšno klimo, predvsem zaradi hlajenja.
Zanimalo bi me še kako močno TČ izbrati? Bi bila 6kw dovolj ali raje več?
In ker je danes sobota in v naših koncih ni odprta skoraj nobena trgovina, da si se lahko šel malo pozanimat o cenah, modelih itd...me zanima kolikšna je sploh okvirna cena za takšno TČ? Kolikor sem razbral se priporoča pogledat za znamkami: Hitachi, Fujitsu, Daikin. Morda celo svetujete kakšen model v razmerju cena/kakovost? V glavnem karkoli bi mi pomagalo. Rad pa bi se odločil kaj kmalu, ker v septembru bi želel imeti ogrevanje urejeno.
Najlepša hvala za pomoč.

Pripis: tale znanec vodovodar/inštalater mi je priporočal TČ iz prve roke gledenjegovih izkušenj. Živi v istem kraju z neizolirano hišo, stene sicer debele 50cm in ogreva 260m2. Ima TČ voda/voda že šesto leto. Letni strošek porabe elektrike: cca. 500eur (gledano za 6 mesecev ogrevanja).

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 27.8.2016

Visokotemperaturne TČ ne rabiš, glede na majhno kvadraturo 88m2,
ne glede na to, da imaš radiatorje in si zaenkrat brez izolacijske fasade.
Je pa izolacijo smiselno naredit čimprej.
Do takrat bodo vgrajeni grelci TČ včasih pač pomagali (nekaj večja poraba, vendar zato ne boš obubožal).
Bo pa treba s TČ pozimi ogrevat res non/stop -tako bo TČ lažje delala in temperatura ogrevalne vode v radiatorjih ne bo rabila biti prek cca 45°C -razen v extremnem mrazu.
Predlagam 8kW Toshibo Estia ali Daikin Altherma LT ali Fujitsu Waterstage ali pa kakšno drugo.
Končna cena na ključ bo tam okoli 5k (+/- 1k) brez dogrevanja sanitarne vode.
Čeprav ogrevalna TČ lahko ogreva tudi sanitarno vodo.