PodSvojoStreho.net
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611)

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - solaris - 5.7.2012

Čojko Napisal:/.../ Podobno me zelo zanima kako se ima solaris v svoji novi super druper montažni hiši,...

Čojko, če te tako zanima kako je v naši hiši si zelo lepo vabljen, da se oglasiš k nam na Polzelo in preveriš kako je stanje. Kot sem že napisala v eni temi, ne, ne bivamo zunaj v šotoru, kljub temu, da imamo montažno hišo :mrgreen: in se imamo super druper :twisted:

V naši hiši je ob tej vročini prav prijetna klima, le malce pameti je potrebno uporabljati oz uporabljamo le tisto kar je že na hiši-zunanja senčila in senčila na strešnih oknih, uravnali smo prezračevanje ob teh vročih dneh in v hiši je super...okrog 23-24°C , ob teh parih peklenskih dneh, ko je bilo zunaj najbolj vroče pa ni šlo čez 26°C. Tudi ob tej temperaturi je notranja vlaga dokaj nizka in pod 60%, zato je bivanje še kako znosno in prijetno. Nimamo nobene klime ali kakršnegakoli hlajenja. Zvečer, kadar pade zunanja temperatura na 20°C (in ni sparine!) pa odpremo okna in vrata na stežaj, da prezračimo in spustimo temepraturo nazaj na cca 21-22°C.

Da ne omenjam tega, da na južni strani, kjer je največja steklena stena ni niti enega drevesa oz travne bilke, ker še nimava nič urejeno, le asvalt in tampon.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 5.7.2012

Kako se je ta forum spremenil v enem samem letu..............

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - smrekca - 5.7.2012

v + ali -?

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - piknik - 5.7.2012

Evo.. zdajle popoldne se je shladilo pod 20 °C...

Al še zmerom klime šopate ali ste končno okna odprli?

Ja.. pa vlage je veliko..ogromno zunaj saj je dež lil kot iz škafa

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - csamo001 - 5.7.2012

tomice Napisal:S to razliko, da klima odvaja vlago, kar pa je ključnega pomena.

In kot sem že napisal, nima smisla gledati termometrov, ker je vprašanje, kako natančni sploh so. Važno, da je doma luštno 8)

To se pa bolj ne bi mogel strinjat. Če bo bistvena temperaturna razlika, potem ko izoliram podstrešje, je opcija celo en običen razvlaževalec. Po drugi strani pa bi si rad skrajšal kurilno sezono, kar je pri tebi glede na toplotno črpalko verjetno precej nepomembna opcija.

smrekca Napisal:v + ali -?

Tja, težko najdeš kje kakšno temo, večinom celo eno samo stran, brez kregarije. Sem sicer tudi svoj delež prispeval... :S

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - tomice - 5.7.2012

Pri nas je sedaj 22 st.C, dežja pa ni bilo nič Sad Klimo sem seveda ugasnil in povečal prezračevanje na 60%. By-pass se je že vklopil. Oken pa ne bom odpiral, ker je zunaj cela eskadrila komarjev. Sva z ženo zalivala vrt in ostalo rastlinje in sva oba popikana :?

Živeli komarniki! Vsekakor vredni svojega denarja...

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - tomice - 5.7.2012

Saj na dveh oknih jih imamo, skupaj z roletami Roltek, samo jih sploh ne uporabljamo, ker rekuperator dobro opravi svoje delo.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - okram - 5.7.2012

csamo001 Napisal:Živeli komarniki! Vsekakor vredni svojega denarja...

Vsekakor so super, imam skoraj na vseh oknih, ker pri nas na barju drugače skoraj ne gre
slabost pa je , da precej zmanjšajo pretok zraka

V teh pasjih dnevih, ko bi najraje videl, da mi en majhen tornado švigne zvečer skoz bajto, je to res moteče. Po drugi strani je zračenje v prehodnem obdobju, ko je zunaj bolj hladno, bolj "kontrolirano". Ne moreš vsega met...

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - cinik - 6.7.2012

Žerjavar Napisal:
Citat:masivne stene res v začetku vročine zadržijo toploto,ko se pa enkrat te stene segrejejo,jih pa tudi ponoči in z prepihom ne ohladiš,še več,ko se zunaj shladi
Res je! Za uravnoteženje rabi do 1 teden.

Sem vzel v račun 30 cm beton z 12 cm stiropor. Notranja proizvodnja toplote 15 W/m2 zidu (veliko). Poletna vročina, nočno hlajenje.
- Dolgotrajno zunanje nihanje od 22 do 36 C. Notranja temperatura do 29,2 C, temperatura betona 26,8 C.
- Nadaljujem z zunanjimi temperaturami od 16 do 28 C. Po 6 dneh se ustali na max notranji 23 in beton na 20,5 C.

Pri manjši proizvodnji toplote je notranja temperatura nekaj nižja. Po zunanjem padcu temperature se ustali kak dan pozneje na nekaj nižji nivo.

Pri manjši masi zidu (opeka 30 cm ali beton 15 cm) je čas uravnoteženja krajši.
--------------
Če se ti da še malo računat.

Kaj pa pravi izračun če pri opeki (več primerov v praksi) povečaš izolacijo na hudih 20 cm ali pa jo povsem odstraniš. To bi bilo zanimivo videt. Moja predpostavka je še zmeraj da izolacija pomaga znižat maksimum oziroma vsaj pomaga znižat število dni ko je preseženih recimo notranjih 27 st. C. Pa se razreši osnovno vprašanje te teme.

Manjša masa čas uravnoteženja je krajši (plus za montažno). Bilo bi še zanimivo kako hitro ena ali druga preseže recimo 27 stopinj tukaj pa bo razlika v hitrosti pobega večja kot kak dan ugibam?

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 6.7.2012

Nisem ugasnil klimatiziranja, sem pa prestavil na AUTO.

Kok je vlage, ne se jeb***..........ob dveh ponoči sem odprl eno okno na stežaj, zjutraj ob šestih je vlaga že zlezla iz 42% na 60%.

Vse je megleno, je pa res bolj fino sveže. Bolj me zanima, ko se bo danes preko dneva sonce uprl v to vodo.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - vincent - 6.7.2012

samo smo se pa ohladili, ane ane :wink:

Kdor je zdaj izkoristil si je lahko pošteno nahladil hišo/stanovanje.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Žerjavar - 6.7.2012

Citat:Kaj pa pravi izračun če pri opeki (več primerov v praksi) povečaš izolacijo na hudih 20 cm ali pa jo povsem odstraniš.
Za opečni zid 30 cm in 20 cm EPS - v oklepaju brez izolacije. Zunanje temperature enake kot zgoraj. Samo nočno hlajenje.
- Pri notranji proizvodnji 15 W/m2 zunanjega zidu. Ob vročini se ustali max notranja temperatura na 34,8 (36,7) C, v sredini opeke 28,4 do 29,3 (28 do 31,8) C. Po trenutnem padcu temperatur se ustali po 2 (2) dneh, max notranja temperatura 28 (28) C, v sredini opeke 23,1 do 23,5 (22 do 23) C.
- Brez notranje proizvodnje toplote z nočnim hlajenjem so temperature zrak max 24,5 (30,5), sredina zidu 24,3 do 24,4 (27,8 do 30,8). Po padcu zunanje temperature se ustali po 7 dneh , zrak max 18,5 (22,1), zid 18,1 do 18,2 (20,8 do 22,3).

Glede na poletne temperature brez klime imam raje dobro izolacijo. Da imam raje opeko kot gips plošče pa sem že napisal.
Da o zimskih razmerah ne govorim.