![]() |
|
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477) |
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - tona gas - 7.11.2023 thundercat, eni pravijo da računajo neko 15 minutno povprečje , kolko sem jaz gledal je kar največja špica in to so uporabili? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sašo65 - 7.11.2023 oreh: do sedaj(zadnjih par let) je 900 eur pomenilo med 6500 in 7000kwh letne porabe komplet z gretjem in gospodinjstvom (tč fujitsu 11kw) ....vse bloke mam na 5.9 določene....sploh se ne bom ubadal in spreminjal navade zadnjih 12 let.....po moj elektro, sedaj ko se greje za spoznanje, ne gre moč več kot 3,6.....res pa da kuhamo na plin, pere se pa 5x tedenso sušica ni.......mislim, da pri meni ne more bit krize, sedaj je mesečna položnica 14 eur, če bo pol povprečno 20 bo pač 20.... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - thundercat - 7.11.2023 Ja res je, pr meni je 6537 kwh porabljenih lani, cena skupaj z dajatvami 974 EUR. @tona gas ne vem kako računajo, je pa spodaj primer kako zgleda ko žena cel dan peče potice in piškote za Božič lani. In kako bodo to "kaznovali" in po kakšni logiki mi ni jasno Božič RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 8.11.2023 Nikomur se ni treba ubadati s spreminjanjem navad, če tega ne želi. Boš pač plačal, kar ti bodo naračunali. Če pa imaš malce raziskovalne žilice in če to veseli boš pač malce premislil, mogoče kaj spremenil in živel praktično enako naprej, le plačeval boš manj. Če pa greš v skrajnosti, da ti je prihranek pred udobjem pol si verjetno v veliki krizi- ali finančni ali mentalni. PS sam sem opazil, da imam večkrat med 19 in 20 uro običajno skok porabe elektrike ( tudi konico so mi namerili takrat). Po analizi sem ugotovil, da se takrat v pečici velikokrat peče ali pica ali topli sendviči ali kakšen rižev narastek ali... Hkrati pa se med istim obdobjem ogreva sanitarna voda. Zato sem takrat blokirale ogrevje sanitarne vode. Topla voda je dovolj, navad nismo spremenili, konica pa je nižja. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - kavcicn - 8.11.2023 Zdaj je bilo pa v tej in tudi eni sorodni temi že tolikokrat obrazloženo, kako so prišli do dogovorjene moči, da bi počasi že lahko vsi razumeli. Kdor pa ima mojelektro, si pa lahko sam preveri excel file in analizira, kdaj točno so bile špice in jih po lastni presoji proba omilit, če želi - ni pa to nujno. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - zamot1 - 8.11.2023 Topločrpalkovodarji a boste še zagovarjal delovanje TČ za ogrevanje 24/7??, so nas "elektro mešetarski strokovnjaki" dobro našponal z nakupom TČjk za ogrevanje. Nič ti ne pomaga če se boš držal njihovih navodil in šparal, bo sosed zalaufu cirkularko v zvezda/trikot, v trafotu bodo zaznal špico in bo takoj kazen z višjo tarifo v tistem okolju. Krejevne skupnosti bodo pa urnike naredile kdaj bo posamezno gospodinjstvo lahko pralo, kuhalo, likalo....Zakonodaja jim omogoča ropanje državljanov pa se lahko še toliko ob tla mečemo. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 8.11.2023 Seveda bodo delale 24/7 saj so inverterske. Kaj to pomeni upam da veš, in zakaj potem 24/7. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 8.11.2023 Kolikor razumem naj bi te elektro obveščal o presežnih dogodkih. Izhajajoč iz formule za izračun presežne moči dobiš "popust" za presežne dogodke znotraj obračunskega intervala (meseca), ker se upošteva koren vsote kvadratov presežnih moči. Torej: Če pride do presežka enkrat na mesec, tudi če se to zgodi vsak mesec, boš v najslabšem primeru, da pride do enega presežka vsak mesec, še vedno plačal največ 20% več kot če bi imel višjo dogovorjeno moč. V nadaljevanju računam, da so vsi presežki 1kW. V primeru 4kW dogovorjene, bi z 1x 1kW presežkom vsak mesec konec leta plačal 4 + 1,2 = 5,2kW namesto 5kW. Če pride do presežka 2x na mesec, te mora začet skrbet, ker te 2 1kW presežka vsak mesec pripeljeta do 70% ekstra: 4 + 1,7 = 5,7kW namesto 5kW. Če pride do 1kW presežka 3x na mesec, je najslabši scenarij, da boš presežno moč plačeval 210%: 4 + 2,1 = 6,1kW. Po drugi strani - tudi če imaš en mesec 24x presežek in potem obvestiš elektro o novi dogovorjeni moči, torej 1 mesec plačuješ 4kW + presežno, naslednje mesece pa 5kW, bo celoletno povprečje samo 5,5kW (kar je manj, kot če bi vsak mesec imel 2x presežek). Poenostavljeno: če dobiš obvestilo o tem, da je prišlo do presežne moči več kot 2x na mesec, si velja prilagodit dogovorjeno moč. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - thundercat - 8.11.2023 @ruske hvala za to, zelo jasno in poučno RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - trance0 - 8.11.2023 Za moj priključek ni nobenih podatkov o 15-minutnih meritvah. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 8.11.2023 Citat:Če pride do presežka 2x na mesec, te mora začet skrbet, ker te 2 1kW presežka vsak mesec pripeljeta do 70% ekstra: 4 + 1,7 = 5,7kW namesto 5kW.Ne razumem najbolje. Sam bi računal tako: SQR((5-4)^2+(5-4)^2)= SQR(2)= 1,4142 torej 4+f*1,4 SQR((5-4)^2+(5-4)^2+(5-4)^2)= SQR(3)=1,73 torej 4+f*1,7 Pa 20% kazni se bo upoštevalo po letu 2028. Prvi dve leti je faktor 0,9, potem pa dve leti 1,05. In v izračun bi bilo potrebno vzeti še dejstvo, da se ti v prekoračitev šteje cena bloka. Nakazano je bilo, da bo 1 kW v prvem bloku 3,61 € in v drugem 0,88 €. Torej te bo 1 kW prekoračitve v prvem bloku prišel enako kot prekoračitev za 4 kW v drugem. Torej se bo v primeru vsaj 8 prekoračitev za 1 kW v bloku 1 do leta 2026 ali vsaj 7 do leta 2028 in vsaj 6 kasneje bolj splačalo dvigniti dogovrjeno moč za 1 kW in jo v vseh blokih plačevati celo leto. Prekoračitve v drugih blokih bodo manj "boleče" a kaj, ko moč tam ne sme biti nižja, kot je v višjem bloku. Ja... vedno bolj prevladuje občutek, da nas nameravajo oropati pri belem dnevu. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 8.11.2023 Kako pridno ljudje že računajo, čeprav je jasno, da ni še nič jasno. Upam, da ste vsaj naprej sklonjeni in fajn namazani z vazelinom. Mene itak boli kita za štromarje in njihovo izmišljevanje, kako podražiti položnico. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 8.11.2023 > In v izračun bi bilo potrebno vzeti še dejstvo Ni ideja tega izračuna, da je eksakten in potegne vse not. Ideja je, da mi je pojasnil obnašanje presežnega obračunavanja, da zdaj razumem, da je bolje imet kup presežkov v istem mesecu (in potem prijavit ustrezno dogovorjeno moč) kot pa enak kup razporejen čez celo leto. Ter da mi pojasni kako pogosto pojavljanje presežnega odjema zna bit finančni problem. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 8.11.2023 Presežek za 1 kW (po letu 2028) v prvem bloku te pride 4,33 €. V drugem 1,06 €. V tretjem 0,23€. V četrtem 0,02 €. In v petem 0 €. Letno povečanje moči za 1 kW pa te pride 27,47 €, ob predpostavki, da je imaš v vseh blokih enako moč.Torej je to enako 7. kW vsoti prekoračitev v prvem bloku kar dosežeš s 49 prekoračitvami v enem mesecu ali 3. prekoračitvami v vsakem od 4. mesecev visoke sezone. V drugem bloku je letno vsak kW tam 13,03 € ob predpostavki, da so ostali bloki enaki. Vsota prekoračitev v drugem bloku je enaka tam 13 kW kar dosežeš z 169 prekoračitvami v enem mesecu ali 1 prekoračitvah vsak mesec. Če prekoračitve trajajo le 6 mesecev, pol jih je lahko 45/mesec.... Stvar je precej komplicirana in za veliko večino odjemalcev dokaj nerazumljiva. Če bi se moč plačevala glede na doseženo v tekočem mesecu, ne pa za nekaj kar se je dogajalo tudi dve leti nazaj in je danes lahko povsem drugačna situacija bi bilo vse bolj transparentno in manj podobnu ropu. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - windhager - 8.11.2023 Nam so naračunali, dogovorjeno obračunsko moč 4,6. Imamo pa porabo od 330 do 430kw/h na mesec. Pa imamo tudi 3x25 varovalke in vse na elektriko. |