PodSvojoStreho.net
Kredit v švicarskih frankih - kako naprej? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Finančna plat (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Tema: Kredit v švicarskih frankih - kako naprej? (/showthread.php?tid=58917)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

Re: Kredit v švicarskih frankih - kako naprej? - papez46 - 30.3.2015

:oops: Najtežje se je postaviti pred ogledalo in reči ............ stari zajebal si! :mrgreen:

Veliko lažje in bolj elegantno je to lepo zanikati in iskati krivce in odgovorne v drugih ljudeh.

Krivi so/smo vsi, projektanti, nadzorni, izvajalci, uradniki, vzgojiteljice, zdravniki, ........... skratka vsi drugi so krivi in odgovorni za vse tisto, kar se nekaterim dogaja. 8) :roll:

Zelo zanimivo.

Re: Kredit v švicarskih frankih - kako naprej? - paparac - 30.3.2015

Ja, svicarji ste si sami krivi, ne banka Slovenije.
KDO VAS je pa silil v to da vzamete kredo v frankih :?:
ja, lubceki :!: :!: je bil kredit bolj ugoden vfrankih kot v evrih
ste pac do sedaj placevali manj kot ce bi ga vzeli v evrih
saj ste se zavedali tveganj , zdaj pa kukate na vse mile vize in vsi so krivi samo vi ne.
boste se morali sprijazniti z stanjem kaksno je in vrniti kredo v frankih.
predlagam pa vam, spakajte culice in delat v Svico, pa boste resili problem.
Dela je tam kolko cete. :mrgreen:

Re: Kredit v švicarskih frankih - kako naprej? - medo9 - 30.3.2015

No, jaz bi vseeno predlagal, da imajo diskusije nek kulturen nivo.

Medo

mislim da sem napisal samo resnico in nic druga
svicarji zdaj to obesajo na veliki zvon, a se spomnis prekmurcev ki so najemali krede ce se nemotim pri avstrijski banki.

Re: Kredit v švicarskih frankih - kako naprej? - Migaj - 30.3.2015

nikoli nisem vzel kredita v CHF, niti kredita v AT-banki :oops: -kljub vsemu menim, da so banke sokrive

Daj povej zakaj so banke sokrive :?:
SLO banke so morda vedele da bo razmerje frank- evro taksno razmerje kot je. :mrgreen:
Mislim da ne, zato prosim :x lo

Re: Kredit v švicarskih frankih - kako naprej? - medo9 - 30.3.2015

Banke seveda niso krive. Ponujale so produkte, ki so bili na voljo. Ze davno pred ukrepom Banke Slovenije, so bankirji opozarjali na valutna tveganja, zato se seceda strinjam, da se kreditojemalci sedaj sprenevedajo.
Po ukrepu BS pa so te izjave o valutnih tveganjih bile tudi v kreditnih pogodbah.

Dejstvo je,da so kreditojemalci jemali CHF zato, ker je bilo takrat to najceneje, oz.so dobili vecji kredit, kot bi ga sicer v eurih. Sedaj se drzijo za glavo mislec, da bo drzava kaj storila, ce bodo nosili transparente pred parlament ali pred BS.
Nic od tega se seveda ne bo zgodilo, na koncu se bo prah polegel in vsak se bo moral pogovarjati s svojo banko. Slej kot prej....sicer bo v primeru neplacevanja anuitet sledila izvrsba, oz.rubez.
To so dejstva.
Se vedno pa menim, da ni treba nikogar posiljati v Svico, ali se naslajati nad njihovimi problemi. Zato sem pozval k kulturni debati. Tudi resnico je mozno povedati na razlicne nacine, ja?

Osebno celo menim, da se bo razmerje chf:eur spremenilo, ker je to v interesu svicarskega gospodarstva. Ampak o tem sem ze debatiral in se ne bom ponavljal s podatki o izvozu itd. Da bi pa eur padal se naprej pa dvomim, ker bi to lahko peljalo celo v propad valute, oz.razpad euroobmocja, kar bi pomenilo izjemno politicno nestabilnost v EU, morda celo razpad evropske skupnosti. In v tem primeru bi imeli probleme tudi vsi tisti z EU krediti....ampak to je ze spet druga zgodba....

Re: Kredit v švicarskih frankih - kako naprej? - najrad1 - 30.3.2015

medo9 Napisal:oz.razpad euroobmocja,

Angleži imajo v jesen 2017 referendum o izstopu iz EU . Ankete tudi v več EU državah kažejo na nezadovoljstvo prebivalstva z dejanji in potrošnjo Bruslja v lastnih državah pa so deležni rezov . Tako ,da bo pestro po pozitivnem izidu angleškega referenduma pa čeprav nimamo skupne valute.

predlog o selitvi v švico ni slab tako za ne kreditojemalce in za kreditojemalce
Lp

ker kreditojemalcem niso ponudile zavarovanja medvalutnega tveganja

Re: Kredit v švicarskih frankih - kako naprej? - papez46 - 30.3.2015

:roll: Kaj pa vem, nekako me ne prepričajo "zgodbice" posojilojemalcev, "NISMO VEDELI, NISO NAM POVEDALI" in tako naprej.

Zakaj ne?
Mislim, da se vsak opravilno sposoben državljan, ne glede na vrsto in stopnjo izobrazbe in poznavanja monetarnih zadev - MORA, ampak povdarjam MORA, ko najema kredit za dobo 20 ali 30 let, zelo natančno in podrobno informirati in se dati podučiti .............. kaj to za njega pomeni!

Nekako mi "smrdi" lajna, ki jo sedaj vsi ponavljajo - zavedeni smo bili, niso nam povedali, nihče nas ni nič obveščal ........... in tako naprej. Kaj pa vem, ko smo še DEM kupovali in "šticungo" zraven, ( pa še ni bilo ne interneta in ne pametnih telefonov ) smo vsak ljubi dan v Delu, najprej ščekirali "tečajno listo".

Še bolj pa mi smrdi zadeva in iskanje krivca v bankah, sedaj, ko je jasno kaj in kam gredo zadeve, pa je ša vedno velika večina švicarjev - ostala Confusedhock: pri švicarjih. Torej jim ukrepi banke, da jim preveksla kredite v €, ne ustreza, niso zadovoljni in še vedno drvijo v "provalijo". Confusedhock:

Ampak ne. Pragmatični do konca. In čez leto dni, ko bo situacija še slabša, tečaj pa nič boljši - bo kaj?

Veliko sedanjih "plakaterjev" se bo lahko "tolklo po glavi" , seveda bodo na vzven spet kazali na vse druge "krivce", sami v sebi pa ........ kaj za :evil: nisem takrat konvertiral pufa v €? :mrgreen:

Ampak - dajmo, počakajmo.

Menim, da te zgodbice 'NISEM VEDEL' nobenega ne prepričajo.
Prepričan sem, da so bili kreditojemalci ustno in/ali pisno o valutnem tveganju celo obveščeni.
Torej, da kreditojemalci, niso odgovorni oz krivi -GOTOVO NE DRŽI.

Vprašanje pa je, če je ponujanje kreditov v tuji valuti, brez hkratne ponudbe zavarovanja medvalutnega tveganja, v neki meri nestrokovno in morda celo zavajajoče.
Ob dejstvu, da bi v primeru zavarovanja bil kredit celo dražji, lahko sklepamo, da rizik le ni bil tako nizek, kot se hoče sedaj prikazati, ter da banke zavarovanja niso vključile, ker bi potem prodale manj (takih) kreditov.
Posojilojemalcem so torej prodajale kredite, ki so bili na videz poceni, čeprav so same zelo dobro vedele, da temu ni tako. Moja presoja pač.

Medo
Resnico sem povedal po svoje in nic ne vidim iz mojega komentarja nekulturnega.
Nikogar tudi nisem silil na delo v Svico, samo predlagal sem eno od moznosti.
Da sem se mlad grem takoj.

Migaj Napisal:ker kreditojemalcem niso ponudile zavarovanja medvalutnega tveganja

eja, Sad

eja pomeni kaj?

Da si v zmoti Tongue