PodSvojoStreho.net
Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Dimenzioniranje TČ in njena izbira (/showthread.php?tid=58793)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 30.7.2016

Fujitsu ima najtišjo notranjo enoto od vseh, kar je logično saj je edina s coax izmenjevalcem in integriranim majhnim zalogovnikom. Zna pa biti zunanja glasnejša od konkurence.
Hitachi je v rangu vseh klima TČ, še najbolj robustne izvedbe (če bi to lahko za katerokoli klima TČ sploh to rekel) in dolgoročno zelo zanesljiv.
Gorenje pa tudi ni slab, ima dobro krmilje je tih in kar je najpomembnejše! vsi rezervni deli so na zalogi po zelo sprejemljivih cenah.
Za karkoli se boš odločil bo delovalo, so pa so načeloma vse TČ ki so izpeljanke iz klima naprav en in isti šmorn

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - xavi - 30.7.2016

Ne se preveč obremenjevat z tem kaj piše, decibeli in podobno. Dejstvo je, da je hrupnost zunanjih enot odvisna od vremenskih pogojev, notranje pa predvsem, kako glasna je obtočna črpalka.
Tale Hitachi je enofazen. Vzami trofazno črpalko z 6 kw grelci.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 30.7.2016

Vse klima TČ v tej moči so enofazne. Grelci se pa jasno priklopijo dvo ali trofazno

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - pentax - 30.7.2016

Ja, vse te iz ponudb so enofazne. Sicer imam priklop 3x25A a če se bi dalo bi šel na 3x20A če bo to le mogoče - čeprav dvomim Smile. To da ima Fujitsu mali zalogovnik je tudi prednost po eni strani.

Očitno je Hitachi tako malokrat vgrajen da niti enega forumaša ni med njimi da bi dal kak komentar.
Robustnost pri mašinah mi je ok Smile.
Za Toshibe mi je pa en od teh ponudnikov kateri jih tudi ima na voljo rekel da imajo 8kw precej težav in da prej priporoča Daikin ali pa Fujitsu, zato Toshibe nekak nisem dal v izbor. Panasonic je pa tudi preskočil sam od sebe čeprav imav ponudbi, verjetno ima kakšne razloge.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - pentax - 31.7.2016

Ker me je zanimalo kaj se skriva v ozadju tistega čudno visokega podatka glasnosti notranje enote Fujitsu sem še malo brskati. Mogoče še komu pride prav, da ga ne bo begal tisti podatek.
Fujitsu navaja podatek glasnosti notranje enote v enoti dB (A) v načinu sound power, ostali pa navajajo ta podatek v načinu sound pressure - tu je ta razlika!

No, tule sem pa napravil še malo primerjalne liste (tudi to mogoče komu prav pride Smile ) med temi modeli katere gledam. Da vsaj po vsaj tehnični specifikaciji vidim kje je kaj. Dejansko je Hitachi najbolj "robustna" tako po teži kot dimenziji enot, če to kaj pomeni v tem svetu ogrevanja pa ne vem. Velikost ekspanzijske posode od Daikina nisem našel kot tudi še nekih COP faktorjev.

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2B/wM/4vG1Irsh/tcunichr("46")jpg[/img]

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Energetik81 - 31.7.2016

pentax Napisal:Fujitsu navaja podatek glasnosti notranje enote v enoti dB (A) v načinu sound power, ostali pa navajajo ta podatek v načinu sound pressure - tu je ta razlika!
Saj o tem smo že pisali. Meni se zdi precej bolj transparenten podatek zvočna moč, kajti ta je neodvisna od razdalje, meritve itd in se lahko neposredno primerja. Jasno pa proizvajalci zelo radi navajajo zvočni tlak, ker je cifra pač manjša in kupci nasedejo.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - telmos - 1.8.2016

Daikina notranje se ne sliši in res ne vem, kje je sassapo dobil, da je una druga najtišja.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - xavi - 1.8.2016

Načeloma notranja enota nima bit za kaj glasna, razen če kaj obtočna črpalka ne zašteka. Edino kar se sliši je pretakanje po ceveh, ko so defrosti.
Težave glede hrupnosti so lahko z zunanjo enoto.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - pentax - 1.8.2016

Od teh treh ima edino Hitachi možnost hlajenja. Predvidevam da škodi ne če zadeva deluje kolikor toliko ok.

Zunanja enota je plan da stoji zadaj za hišo pod napuščem (severna stran hiše), bo pa zunanja enota v višini druge etaže ker je zadnji del hiše v brežini, tako da mislim da hrup ne bi smel priti v hišo, sosedi so pa daleč stran. Kvečjem bo odteralo kakšno srno.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 1.8.2016

telmos Napisal:Daikina notranje se ne sliši in res ne vem, kje je sassapo dobil, da je una druga najtišja.

Mi je tako vseeno, je pa 100% da je daikinova notranja enota glasnejša od fujitsove
Zunaj je jasno zgodba obratna

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - telmos - 2.8.2016

Ne bo držalo.
Notranja je popolnoma enakovredna, zunanja pa neprimerljiva.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 2.8.2016

No prav, pa naj bo po tvoje Smile

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - ophidian - 10.8.2016

odločal sem se v štartu med Daikinom LT 11kW in pa Toshibo Estio 11kW (Mitsubishi mi je bil odsvetovan...nisem ga kasneje nikoli več gledal, prav tako nisem gledal Fujitsija WS zaradi glasnejše zunanje enote - imam soseda, ki bi mi znal zelo tečnarit).

Ker obe napravi staneta kar nekaj, sem črtal Toshibo, ker je praktično odrezana od zunanjega sveta (za ta denar hočem web, kartice za razširitve itn).

Samo z eno napravo nisem hotel se odločat, in se vzel v ogled Gorenjev ECO invereter 13A, Panasanic Aquarea ter Hitachi Yutaki S 11kW (model 2016).

Nekoliko sem oči obrnil še prot pravim TČ (Buderus-IVT, Thermia, Hotjet)...vkolikor se zadovoljim zgolj samo z ogrevanjem...ker hlajenje je pri njih drugotnega pomena....lahko vzamem en razred nižjo moč kot pri klimah TČ....zadeva niti ni toliko dražja kot klima TČ.

Buderus (Kovintrade) mi je zavrnil lokacijo enote, tako da je odpadel.

Pogoj pa mi je, da ima TČ modbus protokol in pa anologni vhod za setiranje temperature vode.

TČ s Siemens krmilniki naj bi to omogočale, prav tako pri Daikinu dodatna kartica RTD-LT/CA, ki pa žal (še) ne deluje na CB verziji. Razvojniki v Angliji tudi niso znali mi povedati, kdaj ga bodo prilagodili na CB verzijo.

Prav tako Daikin ima nekaj novosti za prihajajočo zimo...vendar živ bog (še) ne zna povedat kaj (rečeno mi je bilo, da naj počakam do semptembra, ko naj bi prve informacije prišle v javnost).

Thermia Atec prav tako nima neke posebne povezljivosti do zunanjih krmilnih sistemov (v Atlas Tradingu še za KNX niso prepričani, če ga ima).

Gorenje 13A žal od ogledanih TČ je prava polomija (skoraj mi je v roki ostala zunanja enota, ko sem jo potresel), pa hočejo od mene povečanje varovalk iz 3x20 na 3x25A....zaenkrat sem črtal, ker prav tako v tem trenutku nimajo nobenega vmesnika (g. Nikić je rekel, da bo morebiti ob koncu leta nekaj od njih prišlo).

Zaenkrat mi je Yutaki S edini v igri, pa še daleč najcenejši je (nimam pojma zakaj)...in ima vse sort vhodno/izhodnih signalov ,lahko pa kupiš še KNX ali modbus ali kar češ imajo v katalogu.

Panasonica nisem še detajlno obdeloval, ker se monterju še ni dalo prit do mene.

Tehnično gledano so RTD/KLIC kartice za Daikin super zadeva, škoda le, ker CB verzija je podrpta zgolj preko KNX protokola z uporabo KLIC-DD kartice.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - JaBK - 10.8.2016

Si pa prvi, ki izbira TČ po kriterijih povezljivosti. Ne gre za to, da bi bila analfabet glede teh stvari, imam od nekdaj veselje, ampak zadeva je res precenjena. Imam Panasonica in je bilo tudi sprva mišljeno da dokupim vse kar je treba, da z lune saltam, pa se nisem prišla do tega, da bi nabavila. In ne bom, ker se zadeve ne pipam spljoh... To je po moje najvišja stopnja udobja

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sašo65 - 10.8.2016

ophidian Napisal:Buderus (Kovintrade) mi je zavrnil lokacijo enote, tako da je odpadel.
to je zanimivo...torej za Buderus ni lokacija ok. za drugih "deset" pa bo_ali pa bo še kdo rekel "ta lokacija ni ok"......res zanimivo