PodSvojoStreho.net
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477)

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - trance0 - 6.11.2023

Ni jim pomembno, da veš, zakaj je neka špica nastala. Cilj je pobrati čim več denarja!

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 6.11.2023

Namlatiti želijo več denarja, to je vse. Pa ko bi to vsaj vložili v nove elektrarne in distribucijo. Pa bodo raje v 13 plače in regrese.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 7.11.2023

Ja, čimveč denarja. Sistem presežnih moči pa zoprn za obvladovanje. Ena izbira dovovorjene moči na leto je še brezplačna, za druge hočejo že denar.

Bo treba vse skupaj avtomatizirati. Za začetek sem si naredil real time prikaz moči. In to kar z analogno tehniko - ah pravi balzam v tej digitalni dobi. Kazalčni inštrument, ki ga nisem peljal na odpad, upor in kondenzator - priklop na pulzni izhod števca Iskra iz leta 1999 in voila! Slika je v prilogi Smile

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 7.11.2023

Kaj pa rabiš analogni prikaz porabe moči?
A si stol prineseš zraven, skuhaš kofe in buljiš vanj?
Drugače imaš prikaz moči na moj elektro. Tam vse piše. Če že ne moreš uporabiti enega izmed preštevilnih digitalnih metrov.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Tone - 7.11.2023

Kdaj so potem merili za obračun od 1.marca 24 dalje, od 1.11.22 do konca febr. 23, ali od prejšnjega tedna? Čemu 1 leto zamika, da se dodogovorimo za dogovorjeno moč. Skratka ko bo prišla prva položnica, bo "davek" na istočasno sušenje perila in peko rogljičkov določen za 22 mesecev.Sad

Sicer bo pa zadeva nestimulativna, po kosilu boš pomival posodo tudi v 1.TR, saj takrat vse počiva in ziher ne boš prekoračil niti minimuma 27%.

Fery, napisal sem real time. Moj elektro ni real time. Slika ne pokaže vsega, kar se še dogaja - npr. natančna večdnevna meritev porabe in moči s PCjem, ki je tudi priključen na pulzni izhod števca - spoznavanje lastnosti vseh naprav.
Skoraj vsaka meritev se najprej začne analogno in potem se šele začne digitalni svet! Vse skupaj je namenjeno bodoči avtomatizaciji upravljanja naprav v hiši, da ne bom več gledal ne na Moj elektro, ne kasneje preračunaval, kje postaviti "dogovorjene moči". Stroji so za to, da počnejo take stvari in zadeve optimizirajo - jaz raje počnem kaj drugega.

Tone, za obračun od 1.3.2024 dalje so merili v visoki sezoni 2022/2023 zagotovo za bloke od 1 do 4 (blok 5 je irelevanten če bo imel ceno 0 eur/kW/mesec). Potem si junija dobil obvestilo (če si ga), koliko so moči po blokih. Ja, račun za to pride v marcu in do konca leta 2024, če ne boš spreminjal in predčasno padel v sistem s penali. Za leto 2025 pa merijo sedaj od 1.11.2023 do 29.2.2024. Meritve bodo verjetno tekle tudi po februarju - kako bodo sicer opozarjali na prekoračitve v mesecih. Tako razumem zadeve sedaj.

Meni že tretjič računajo obračunsko moč. V tretje gre rado, pravijo.
6,1, kasneje 6,5, zdaj pa niso še čisto izračunali, le pripravljajo se, kot bolan srat.

Najbrž bodo kot osnovo za obračun vzeli tisto, ki bo najslabše zame.

Btw, nimam pojma zakaj, ampak 15 minutni podatki od 1.8.2023 dalje so čudežno izginili. Čeprav so nekje do sredine oktobra bili. Zdaj jih pa ni.

Fery, čakaj, čakaj, kako ti že tretjič računajo? Samo enkrat na leto ti imajo izračunati in te v juniju, juliju in avgustu obvestiti, kaj so naračunali za vsak blok.

In kaj so tebi naračunali za 5 blokov, ko so te obveščali prvič v juniju letos? In kdaj si dobil drugi izračun, celo drugačen?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - thundercat - 7.11.2023

Gledam nov urnik oz tarifni sistem in prilagajam urnik delovanja TČ. Nizko energijska hiša, z rekuperacijo. Letna poraba elektrike cca 900 eur z vključenimi dajatvami in DDV.

Torej ogrevanje sanitarne vode med 4:00 in 5:59 zjutraj vsak dan , padem v najnižji obračun v visoki tarifi.

Ogrevanje hiše pa:
Zjutraj med 4:00 in 5:59
Popoldan med 14:00 in 15:59.

Čez vikend pa med 8:00 in 16:00.

Nizko energijska TČ, 7.5 KW.

Predpostavljam, da je to optimalen urnik za nov sistem tarif?

Zdaj imam predviden 1. časovni blok 5.9kW, in vse ostale 7.2kW. Varovalke 3x25A. Bom s tem urnikom optimalen oz lahko kaj znižamo?

Investicija v SE do konca leta sploh smiselna?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 7.11.2023

4 ure ogrevanja hiše bo dovolj? Če pa vmes ogrevaš še sanitarno vodo za 24 ur pol bo ogrevanje hiše trajalo le 2..3 ure. Poročaj, ko bo zunaj konkreten mraz Angel

Če je z urniki namen nižanja konične omrežnine potem ne razmišljaš v pravi smeri. Hiša v 24 urah izgube neko energijo. Da jo dovedeš nazaj, potrebiješ neko moč v nekem časovnem obdobju. Torej nizka moč v daljšem časovnem obdobju ali visoko moč v kratkem času. In ti si s rem naredil ravno višjo konico.
Verjetno kuhaš na indukcijo. Pa kakšna pečica je tudi pri hiši. Pa pralni stroj, sesalec... Poglej, kdaj uporabljaš te naprave in poskušaj limitirati delovanje TČ le v tistih obdobjih. Če torej kuhaš kosilo med 14 in 16 uro ne boš takrat še gonil TČ na polno. Med 8 uro zjutraj in 14 uro, ko ste vsi v službi in v šolah ter je poraba doma skoraj 0, ti bo pa TČ mirovala?
Glede SE pa- misliš, da je tak naval za izgradnjo SE ker se jim ne splača?

Pa ne pozabite, da je zjutraj najbolj mraz in vlažno. COP je lahko z lahkoto pol manjši kot čez dan.
Zdaj pa ponovno kalkulator v roke in gas.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - tadole - 7.11.2023

Meni je prav zanimivo od kje so meni pri elektru naračunali samo 5,0kw prvem časovnem bloku in 6,1kw v vseh ostalih (varovalke so pa 3x25A) Večino časa delam od doma, 4je člani družine, vse je na elektriko, ogrevanje tudi s toplotno, pečica laufa skoraj vsak dan, hiša 167m2.
Je sploh teoretično možno, da ne bom imel prekoračitev, sploh v prvem bloku? No, vsaj v 2024 še ne bo penalov, če prav razumem…

Toplotna res porabi noro malo ( to ogrevalno sezono do sedaj le 6kwh za ogrevanje), pa imamo v hiši še vedno 23,5 stopinj.

Imaš prav ko bo fajn mraz bo verjetno malo premalo. Bom malo korigiral, je pa res, da čas ogrevanja sem zmanjšal samo za 1h, iz 13-16, na 14-16. Ogrevamo cca 60 m2 in je bilo do sedaj dovolj.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 7.11.2023

900 € pomeni tam 4500 kWh/leto za elektriko. Največ ti verjetno porabi sanitarna voda, nekaj gospodinjstvo. Pol za ogrevanje ostane kakšnih 1500-2000 kWh. Če res porabiš tako malo za ogrevanje, zakaj se sploh obremenjuješ s tem? Za sanitarno vodo pusti urnik, kot si ga nastavil, za ogrevanje hiše pa nastavi TČ, da dela 24/7 po svoji logiki. Edino takrat ko običajno preko zime kuhaš kosila/večerje jo mogoče omeji/izključi.

Za varovalke 3x20 A je minimalna dogovorjena moč tam 3,8 kW (Pri 3x25 tam 4,8 kW) Torej, četudi jo spraviš na 0 boš plačeval najmanj toliko.

Sem šel delat izvoz 15 minutnih meritev na mojelektro.si.

Med 11.522 vrsticami podatkov v Excelu je samo 60 takih, ki presegajo 5 kW.

Pa recimo 800 takih, ki beležijo moč med 3 kW in 4 kW

Meni ta nov sistem tarif ni glih logičen. Kako bo to ostalih 99% Slovencev razumelo, mi ni jasno.