![]() |
|
Pec na drva in zalogovnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pec na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=60743) |
Re: Pec na drva in zalogovnik - darre - 5.6.2019 nisem nikol meril plinov. V osnovi je bila namenjena za kurjenje odpadkov iz mizarske delavnice. Zdaj pa ni več delavnice in odpadkov, pa se kuri na bukova drva. Sem že razmišljal, da bi kupil novo peč, pa sem ugotovil, da ne morem dobiti subvencije, pa je ostalo samo na zalogovniku. A bi mi lahko kdo povedal, koliko bi prišparal, če kupim novo peč, recimo kakšen CENTROMETAL UPLINJEVALNI KOTEL BIO-TEC 45.? Re: Pec na drva in zalogovnik - Sebek - 5.6.2019 Za ta odgovor se boš mogel obrnit na kakšno šlogerco, ker mi nimamo kristalnih krogel. :roll: :roll: Za kakšen bolj natančen odgovor boš pa mogel izdati še kak podatek več. Predvsem o ogrevalni površini, Visok ali nizek temperaturni režim, kakšna je kaj izolacija, okna,... Povej tudi koliko bukovih drv skuriš. Re: Pec na drva in zalogovnik - cratos - 5.6.2019 Ja. Dare bo treba kakšen podatek napisat,na pamet in ugibati, bo težka uganka za vse nas.. Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 6.6.2019 Napisal je da porabi 40m3 drv. S toliko drv bi moral ogrevati vsaj dve hiši ki imata vsaj nekaj cm izolacije. Re: Pec na drva in zalogovnik - cratos - 6.6.2019 Pa še kakšno delavnico zraven . :lol: Čimprej se znebi tistega kotla ,ki ga imaš sedaj in si omisli nek moderen uplinjevalni kotel. Boš imel 50% manjšo porabo na prem sedaj .. Re: Pec na drva in zalogovnik - darre - 9.6.2019 Sem pozabil napisati da ogrevam cca 200M2 hiše dobro izolirane in 300m2 poslovnih prostorov, ki niso najbolj izolirani Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 10.6.2019 Pač dodaj zalogovnik, se vedno bo nprecej bolje kot sedaj. Tvojo kvadraturo upam ogrevati s 25kw pecjo in dovolj velikim kuriščem v peči (vsaj 150l, da ne bom vsake dve uri nakladal) pa vsaj 2k zalogovnikom ki bi bo ogreval preko noči. Zakaj to pišem. Sorodnik ogreva s 43kw pecjo 300m2 delavnice, 300m2 pisarn in stanovanja povprecno izolirane, pa 200m2 dislocirane siporex bajte iz ex juge kjer zavese plapolajo pri zaprtih oknih kot zastave. Pa kot vem, več kot 2x dnevno se ni nalagal peči, pa je povprečna temperaturavsaj in kakšne 2C nižja od lj. Re: Pec na drva in zalogovnik - Bajkman - 13.6.2019 Glede zalogovnika bi vprašal. Skratka, namesto enega 2000l zalogovnika je bilo treba montirati 2x940l, saj je bila omejitev s širino vrat v kotlovnici. Peč Centrometal EKO-CK P + pelet set 25kW. Monter je zalogovnika s cevmi priključil zaporedno. Vendar je na cevi, ki gre s spodnjega dela prvega na zgornji del drugega še ročni ventil, s katerim se lahko povezovalno cev zapre. Nisem bil poleg, ko je monter očetu razlagal, kdaj bi se naj tisti ventil zaprlo. Oče pa se ne spomni z gotovostjo. Zalogovniki naj bi bili slojni (razslojevalni). Peč je enokuriščna in omogoča kurjenje na drva in pelete. Vse skupaj je prilagojeno, za oba energenta. Glede ventila so štirje možni scenariji, a ne vem v katerih naj bi bil zaprt, tako da bi bil vesel kakega mnenja: 1.) Na drva v kurilni sezoni 2.) Na pelete v kurilni sezoni 3.) Na drva med poletjem 4.) Na pelete med poletjem Hvala Re: Pec na drva in zalogovnik - valhalla - 13.6.2019 Boste videli, kako vam bo bolj ustrezalo, ko boste kurili in s čim boste kurili. Pri peletih se varčuje s številom zagonov peči. Jaz bi imel skoz odprtega. Še najbolj se mi zdi, da vam je montiral ventil zaradi tega, ker iz vrha prvega zalogovnika jemljete vročo vodo za ogrevanje bojlerja? Hitri zagon, kadar se hitro potrebuje topla SV. Druge logike ne vidim. Re: Pec na drva in zalogovnik - valhalla - 13.6.2019 Aja, če je pa povratek na peč le iz drugega zalogovnika pa ni nobene logike. Razen, če je še na povratku ventil za odklop iz sistema ali kaj podobnega.
Re: Pec na drva in zalogovnik - Bajkman - 13.6.2019 Morda, kaj jaz vem. Res je, iz vrha prvega jemlje vročo vodo. In tudi to drži, da je povratek peljan na spodnji del drugega zalogovnika in nato v peč. Sedaj nisem doma, da bi pogledal, če je tudi na povratku ventil, ampak valjda povratka niti ne bi smel blokirati, a ne? Ker potem voda sploh ne bi krožila. Sicer ne razumem celote, morda se motim. Pri tej peči naj vi se sicer uporabljal 500l zalogovnik. ta dva pa sta skupaj 1880l. Pomislek imam predvsem, ker je poleg še ločen 300l bojler, v hiši pa tri osebe. Že pred porabo teh 300l bojlerja se mi zdi, da bi se dodatni 500l zalogovnik ohladil zaradi prehajanja toplote skozi njegove stene, kaj šele 2x940l zalogovnika. Sicer za to nimam nikakršnih informacij vse to je samo na osnovi čutenja na mehurju. ![]() Res ne vem, kolikšne so izgube zalogovnikov. Če so zanemarljive, potem seveda vse skupaj razgreješ na 70°C in imaš lahko peč kaj jaz vem, dva tedna ugasnjeno. Vendar pa če se potem drugi zalogovnik sam od sebe ohladi... Re: Pec na drva in zalogovnik - Sebek - 13.6.2019 Jaz bi rekel, da je bolje imeti poleti zaptre ventile na zalogovnikih, saj če z njimi tudi poleti ogrevaš sanitarno vodo (verjetno je 300l, bojler sanitarne vode), nimaš veliko vžigov kotla. Pa tudi pozimi je brez veze na pelete ogrevat 2 kubika vode. Ta zalogovnika prideta v poštev takrat ko se kuri drva. Takrat pa je zaželjen čimvečji zalogovnik da se potem lahko ogreva iz njih dalj časa. Re: Pec na drva in zalogovnik - Bajkman - 13.6.2019 Ampak jaz ne razumem funkcije tistega ventila. OK, manj vode se ogreva. Ampak koliko manj. A samo zgornja polovica prvega in spodnja drugega? Tukaj ne razumem smisla itd. Ali pa morda pravzaprav samo zgornji del prvega? Re: Pec na drva in zalogovnik - crnski - 14.6.2019 Zdravo. Sem pred obnovo kurilnice pa izbiram med uplijevalnimi pecmi in me zanimajo vase izkusnje za pec Viessmann Vitoligno 150-s. Vsake informacije sem ze vnaprej hvalezen. Re: Pec na drva in zalogovnik - Sebek - 14.6.2019 Bajkman Napisal:Ampak jaz ne razumem funkcije tistega ventila. OK, manj vode se ogreva. Ampak koliko manj. A samo zgornja polovica prvega in spodnja drugega? Tukaj ne razumem smisla itd. Če je v resnici tako povezano, pa potem ko.je ta ventil zaprt, voda skozi zalogovnika ne more krožit. Torej takrat ne segrevaš nič vode v njih. |