PodSvojoStreho.net
Izbira klime - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Izbira klime (/showthread.php?tid=17792)

Re: Katera klima - Migaj - 29.5.2013

Bom vprašal -tukaj znate nesebično pomagati z nasveti. Telmos na hitro celo po telefonu. Hvala.
Kaj menite kolikšna je življenska doba klimatske naprave, ki nonstop hladi že nekaj let.
Je 10kW Toshiba RAV-SM1100AT-E (dvojni ventilator) s stropno RAV-SM1104UT-E.
Po cca 15 minutah ne hladi več, do takrat hladi korektno. Sicer še piha, vendar 24 stopinj in ne več 8, tudi ventilator se v zunanji enoti ustavi. Kode napake na notranji enoti ni izpisane na displayu ožičene kontrolne enote. Po ponovnem zagonu spet hladi korektno cca 15 minut. Je zelo zelo tiha, redno servisirana.
Poleg je še ena približno enaka, samostojna in identično nastavljena na hlajenje, ki še vedno hladi korektno. Če to, ki dela korektno, ugasnem, prva ravno tako po 15 minutah preneha hladiti in T v prostoru začne naraščati.
Klimo je bila s strani servisa dopolnjena, izpraznjena, vstavljen testni dušik, menda popravljeni pertlji, ponovno napoljnena, ponovno in spet stestirana itd....pa še vedno ne dela -bolje, da kaj več o tem niti ne napišem.
Končna diagnoza naj bi bila dotrajanost. Ne verjamem, vendar motiti se je človeško.
Torej, kaj menite vi? Je res najbolj smiselno nabaviti novo?

In seveda, kaj pa je konkretno s staro narobe?
senzor, odtočna cevčica kondenza, konekcije, ipd? -ali pač servis :oops: ?

Re: Katera klima - Hman - 30.5.2013

Migaj Napisal:Pismu, za jurja do poldrugega jurja z montažo, bi pa že lahko to prekleto plastično ohišje malo bolje dizajnirali.
Klima naprava je Mitsubishi MSZ-FD25VA / MUZ- FD25VABH -sicer pri gretju in hlajenju odlična -vendar pri ogrevanju, če malo pretiravam, poka kot na soški fronti. Tudi letos sem jo samo enkrat prižgal za ogrevanje in po poldrugi uri obupal. DHT in radiatorji so zakon.

No....očitno se pri tebi to bolj sliši, pri meni nobena od obeh FD ne poka popolnoma nič (ogrevanje) niti pri štartu niti kasneje, FH se pa pri zagonu oz. ogrevanju malce sliši ja, ampak spet ni (vsaj zame) preveč moteče, kasneje pa skor nič......zanimivo.
No, jaz jih pa ne zamenjam za noben radiator več......

Migaj Napisal:Končna diagnoza naj bi bila dotrajanost. Ne verjamem, vendar motiti se je človeško.
ali pač servis :oops: ?

Občutek imam, da od vsega tole zgoraj najbolj paše skupaj Tongue

Dejstvo je, da bi ti moral servis (če je recimo normalen) povedati kaj oz. zakaj ne dela... Verjamem da iz glave pač človek ne mora vedet kje je problem (čeprav eni tudi verjetno), ampak po "temeljitem" pregledu bi pa ja nekdo moral rečt "ne dela ker je ta in ta del zanič, izrabljen" itd itd. Zame osebno dodtrajanost ni noben odgovor (izgovor). A če je avto star, ga vžgeš, dela 10 minut potem pa ugasne, zamenjaš olje in filter, še mogoče svečke in če še kr ne dela je kriva dotrajanost?? V bistvu verjetno tudi je, ampak zakaj???? Očitno nek del (ali pa segment, skupek delov) ne deluje kot bi moral in skupni rezultat je znan... Sej olje in filter na avtu zna vsak balandek zamenjat, če me razumeš Wink
Če pa je popravilo oz. zamenjava določenih delov za delovanje smiselna je ap že nova zgodba... Big Grin

Re: Katera klima - Migaj - 30.5.2013

ja, zelo dobro te razumem, hvala.

Re: Katera klima - sassapo - 30.5.2013

Če normalno hladi verjetno ni nič drugega kot kakšno tipalo, zaradi katerega se klima varnostno ustavi. Lahko je tudi kriva prekomerna količina plina, lahko je pa res dotrajana, pa kompresor papca preveliko toka in zopet sledi zaustavitev.

kaj pa matična plošča (elektronika) ali pa zamašena cevka za odvod kondenza v žleb strehe?

Re: Katera klima - sassapo - 30.5.2013

Bolj natančno opiši indice napake naprave.
ps. čim več čim bolj natančnih podatkov, pa se morda kaj ugotovi Big Grin

Možnosti je več, tukaj so pa lahko samo predvidevanja...
Poišči strokoven in pošten servis Wink
Napiši s katerega konca si pa ti bo mogoče kdo kaj priporočal.....

Obstaja celo možnost, da je napaka od same vgradnje pred leti.
Druga 10kW-tna je namreč poleg in vedno sta obe nastavljeni na hlajenje.
Podobno napako(da ne hladi) sem namreč zaznal v teh letih že parkrat.
Servis je klimo vedno 'popravil'. Test je nato vedno pokazal, da klima hladi.
Ko pa sem enkrat reklamiral, da je nehala hladiti, je bil odgovor, da zato, ker sta obe premočni, pa ena zaradi trenutne premajhne potrebe po hlajenju pač počiva.
Sedaj vem, da neha hladiti tudi, če deluje samostojno.
Torej je možnost za napako površnost pri vgradnji? npr. pozabljivost oz zamenjava kablov? defektnost enote, ...
Ali se da pogledati ure delovanja kompresorja -od začetka?

Opis napake:
po cca 15 minutah se ventilatorja zunanje enote zaustavita in se ne zaženeta več, čeprav notri postaja (pre)vroče.
Kode napake na notranji enoti ni izpisana.
Če klimo ugasneš in počakaš 30 sekund ter ponovno zaženeš spet povsem normalno hladi cca 15 minut.

Re: Katera klima - som - 30.5.2013

[b][b][/b][/b]Pozdravljeni
potrebujem vašo pomoč
odločam se za nakup klime, bi hladila in tudi dobro grela v predhodnem obdobju.
Kolikor sem prebiral temo,v vrhu priporočate klime Mitsubishi zaradi zanesljivosti itd.
Torej gre za mansardno stanovanje, nekaj manj kot 7o kvadratov. Predinštalacija za klimo pa je že narejena. Izolacije je cca 25 cm na poševnini in stropu, izolirane pa so tudi zunanje stene.
Od klime pričakujem zanesljivost, možnost zaneljivega hlajenja v poletju, kot tudi dobrega gretja. Trenutno se ogrevamo na olje, po vsem prebranem pa mi je jasno, da je ogrevanje z klimo v prehodnem obdobju cenejše od olja.
Torej naprošam za nasvet kateri model predlagate, sem pa iz Bele krajine.
Pripravljen sem dati cca 1000 e .
Ali je ta model primeren? Mitsubishi MSZ-EF35VEW/B/S - MUZ-EF35VE???
Oziroma kaj mi predlagate?
hvala in pozdrav

Re: Katera klima - Homer - 31.5.2013

Mitsubishi, Panasonic, Daikin.
Karkoli boš vzel, bo delovalo in ne boš falil.

Klima, ki si jo izbral ima grelno moč 4KW in bi morala zadostovati.

Seveda upoštevaj, da bo klima grela en prostor, ostalo pa bo tako-tako kolikor bo cirkulacije in odprtih vrat.

Re: Katera klima - som - 1.6.2013

Pozdrav, torej odločitev je padla, nabavili bomo klimo Mitsubishi,
morda namig kje imajo kakšno akcijo omenjenih klim. Kako je z montažo, glede
da je predištalacija že postavljena. Sem iz Bele krajine, je kakšen ponudnik, ki bi hotel to urediti?
lp

Re: Katera klima - csamo001 - 1.6.2013

Homer Napisal:Mitsubishi, Panasonic, Daikin.
Karkoli boš vzel, bo delovalo in ne boš falil.

Klima, ki si jo izbral ima grelno moč 4KW in bi morala zadostovati.

Seveda upoštevaj, da bo klima grela en prostor, ostalo pa bo tako-tako kolikor bo cirkulacije in odprtih vrat.

Čez Panasonic zadnje čase berem in slišim marsikaj slabega, saj naj bi šli v ornk pocenitev proizvodnje, posledično pa naj bi trpela tudi kvaliteta.

Re: Katera klima - krop - 1.6.2013

som Napisal:Pozdrav, torej odločitev je padla, nabavili bomo klimo Mitsubishi,
morda namig kje imajo kakšno akcijo omenjenih klim. Kako je z montažo, glede
da je predištalacija že postavljena. Sem iz Bele krajine, je kakšen ponudnik, ki bi hotel to urediti?
lp

V bk jih je miljon: vili, klimax, klimaj, nix, vako pa še en kup šušmarjev.
Lahk mi pošleš zs

Re: Katera klima - Hman - 1.6.2013

som Napisal:Kako je z montažo, glede da je predištalacija že postavljena. Sem iz Bele krajine, je kakšen ponudnik, ki bi hotel to urediti?
lp

Za tvoje konce ne vem, ampak predinštalacija ne sme bit noben problem, če je le izvedena kot mora bit...