PodSvojoStreho.net
Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje s peleti - poraba peletov (/showthread.php?tid=11450)

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - okvals - 31.12.2013

Ne, popolnoma nič ni zastonj.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - stepski - 31.12.2013

sicer je težko takole na splošno...
tako kot pri TČ-jih obstajajo različni cenovni razredi in tudi cene elektrike pri vseh dobaviteljih niso enake isto je pri peletih in še veliko vlogo igra letna poraba, več ko trošiš, večji je razkorak...
zato bo tole naprej osebno...
pri moji porabi 4000 l kurilca, sedaj 8 ton peletov, vsaj meni je uspelo zadržati razmerje ena proti dva, čeprav ni čisto točno glede na kurilno vrednost, se mi je investicija v samo peč in njena montaža povrnila v razliki cene energenta v dveh letih in pol.. ( Centrometalova dvokuriščna), z vsemi ostalimi deli v kurilnici, ( tu predvsem mislim na belež, ploščice, izgradnja letnega zalogovnika,itd, dimnik, ki pa se je vsaj v mojem primeru izkazal kot nepotreben strošek, ampak, se pač učimo) ki niso njujno potrebna, pa bom letos po štirih letih že v plusu...
res pa je da so cene peletov letos nekako poletele v nebo, sama cena kurilca pa je obstala na mestu,( pač politika države skozi trošarino), ampak mislim da tudi nihče ne more pridvidevati kaj se bo dogajalo z elektriko, naj še dolgo ostane poceni... sam peletov za ceno ki si jo navedel nebi kupil, ampak, tu smo pač že na spolzkem ledu.... malo se moraš znajti...
p.s mar ni investicija tudi to če greš z olja na TČ

Popolnoma vsaka stvar, ki se jo lotiš nekaj košta. Pa tudi če greš iz kurilca na jedrsko energijo ali pa na drva. Vedno je potrebno kaj postoriti v kurilnici.

Zato sem ko sem šel iz kurilca na pelete obdržal staro peč, ter vso avtomatiko. Nič drugega nisem naredil, kot zvrtal novo luknjo v vrata peči zaradi dimenzije difuzorja gorilca, pa električar je imel cca 20 minut dela z priklopi ipd...

Moram pa povdariti, da sem bil v predhodnih letih zelo len, in sem kurilca šopal v peč, ki je namenjana za drva oz. premog. Pa so mi ničkolikrat rekli naj menjam peč za strogo namensko.
Po eni strani še dobro, pa mi sedaj ni bilo potrebno menjati še peči, in meni se je investicija povrnila že prvo kurilno sezono.

Ja, kakor koli se obrneš je rit zmeraj zadaj.

Mimogrede, ali mi kdo na forumu zna povedati, zakaj se pri razrezu kovine s fleksarco določena kovina zelo iskri, pri določeni pa isker praktično ni. V čem je haklc? Praktično: ko sem rezal svojo Buderusko ni skoraj bilo isker, sosedova Viadruska pa je iskrila kot v železarni. Zakaj?

peleti12 Napisal:Če je nasipna gostota peletov cca 660 kg na m3 je ekvivalent bukev 1,03 m3, smreka 1,46 m3, breza 1,15 m3, hrast 1,02 m3

No to sem rabil.

Hvala lepa.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Migaj - 31.12.2013

stepski Napisal:...
p.s mar ni investicija tudi to, če greš z olja na TČ
Saj sem vendar napisal, da bi bila še za cca 3.500€ višja, kot je bila v peč na pelete(5.500€).

Stepsi, hvala. Mislim, da je pri vsem najboljše dejstvo, da je povrnitev investicije v 2,5 letih, kasneje pa samo še prihranek Big Grin
Iz napisanega lahko rikverc izračunamo, da je bila investicija očitno spet okoli 5.000€.
Prihranek osnovnega energenta z zamenjavo peči torej 47%, pomožna elektrika pa ostaja enaka?

Okvals, luknja, gorilec, električar, tedenski zalogovnik - to je cca 1500€ :oops: - ali koliko? In koliko vreč boš sedaj na leto porabil?

Migaj, pelete kurim že nekaj sezon, tako da moja poraba se giblje med 330 in 400 vreč (za mojo hišo). Prihranek napram kurilcu je cca 1300 evrov letno, napram elektriki nisem računal. V vsakem primeru so drva najcenejša (glede na investicijo, je pa tu stvar komoditete).

Sicer, mal provocairaš ane?

Preglej moje poste, pa tudi kašnega svojga.

lp

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jokovot - 31.12.2013

Če nebi investiral v hišo....
Če nebi investiral v avto....
Če nebi investiral v centralno...
Če nebi investiral v ......
Če nebi investiral v ženo...
Joj kaj bi imel.... kam... bi dal.....?
Kaj če nebi bilo investcije......
Kaj bi prišparal....
Še to je investicija kar pišem, PC elektrika ,čas....Novo leto
Pa kaj čem jutri bo bolje.....???

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Migaj - 31.12.2013

ovaks, zakaj bi vas uporabnike provociral?
hvala za napisano.

jokovot Napisal:Če nebi investiral v hišo....
Če nebi investiral v avto....
Če nebi investiral v centralno...
Če nebi investiral v ......
Če nebi investiral v ženo...
Joj kaj bi imel.... kam... bi dal.....?
Kaj če nebi bilo investcije......
Kaj bi prišparal....
Še to je investicija kar pišem, PC elektrika ,čas....Novo leto
Pa kaj čem jutri bo bolje.....???

Ja, Jakovit, so tudi ljudje ki si pa tega ne morejo privoščiti.

No pri men se žena sama investira Big Grin no ja razen občasnih servisev z moje strani

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - m777 - 1.1.2014

od 4.11.2012 začel kurit z gorilcem fer 7 na peči feroterm z bojlerjem ogrevam na 21 stopinj dnevno/19 stopinj nočno 140 m2 in sanitarno vodo
januarja 2013 porabil 41 vreč peletov
februar 2013 porabil 37 vreč peletov
marec 2013 porabil 35 vreč peletov
april 2013 porabil 21 vreč peletov
maj 2013 porabil 13 vreč peletov sv
junij 2013 porabil 13 vreč peletov sv
julij 2013 porabil 12 vreč peletov sv
avgust 2013 porabil 12 vreč peletov sv
september2013 porabil 13 vreč peletov sv
oktober 2013 porabil15 vrečpeletov sv in delno ogrevanje zaćetek oktobra
skupaj od 4.11.2012 pa 277 vreč peletov, kar znaša 987EUR.
november 2013 porabil 26 vreč peletov kar znese 93 Eurov za ogrevanje in SV
december 2013 porabil 38 vreč peletov kar znese 136 Eurov za ogrevanje in SV

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Popravila na domu - 1.1.2014

Toplozračni kamin, 12kW
Trenutno ogrevano 188m3 (75m2 - 22C)
Manj ogrevano 125m2 (mansarda, garaža ~ 12-15C) (135m2)
Hiša NEH.

2012 Enerles u] ......... .......... 2013[/u] Bioles Horizont
September..........2 vreči ....... .. 2 vreči
Oktober..............3 vreče ...... ... 4 vreče
November..........10 vreč ............ 9 vreč
December..........20 vreč ............ 17 vreč

Peleti Bioles Horizont imajo kurilno vrednost okoli 4,7 kWh/kg
Peleti Enerles imajo kurilno vrednost 5,3 kWh/kg
(podatki proizvajalca)

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jani65 - 12.1.2014

Od 27.9.2013 do 12.01.2014 porabil 145 vreč ,teparatura stanovanja 21/19 ,kotel EKO-CKP-CM Pelet-set 25 moč nastavljena na 20kw ,kotel je vedno na ON,vre. vodena regolacija Firšt MR-TR plus,180m2 pritličje in masarda,peleti Genol,navadna fasada ,stavbno pohištvo plastika,streha 25cm izolacije,sanitarna voda TČ Gorenje 300l.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - ORIM - 20.1.2014

In vi temu pravite ogrevanje - a je na forumu kdo ki ogreva hišo - če ne i imel v stanovanju 23 stopinj bi bil že sam zunaj.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - peleti12 - 21.1.2014

ORIM
Vidim, da ti je otrok izgovor, da ogrevaš na 24 stopinj ali si ti bolj zmrznjene sorte! Če misliš, da z tem delaš uslugo otroku se zelo motiš!
Ko so bili otroci še dojenčki nisem in tudi sedaj ne ogrevam več kot na 21 stopinj in so vsi zdravi!
Poraba peletov od oktobra do sedaj za 210 m2 ogrevanja 90vreč, temperatura od 19,5 do 21 stopinj C.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jokovot - 21.1.2014

@peleti12
Prav imaš če kuriš na toliko.
Samo pri meni je dnevna 24 nočna 22 stopinj.
Saj tudi poleti v vročini je klima nastavljena na 24 stopinj.
Je celi družini zelo udobno, zimi in poleti.