![]() |
|
TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. (/showthread.php?tid=77433) |
RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - Dave - 9.2.2022 Pokliči jih še nekaj. Ker se mi zdi cena kar zasoljena. RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - sassapo - 9.2.2022 Potem pač kupi Mitshubishija, če ti je Adapt predrag. Sicer pišeš kot da pri nas ne obstaja, nič drugega. Že v klima segmentu imaš tako zelo na hitro 7 konkurenčnih znamk Mitshubishiju. V srednjem, Adaptovem razredu pa še vsaj 30. Zakaj misliš, da se izdelujejo potem naprave višjega razreda, kjer pod 20k€ na ključ ni nič. Verjetno ne za okras? RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - lenovo2010 - 9.2.2022 Katere pa so v nižjem segment še ok? Fujitsu? Oziroma bom drugače vprašal. Za cca 10 jurjev kupujem nekaj, kar je ok. Mora pa biti z 300 l bojlerjem. Kaj je še v tem rangu? lp RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - xavi - 9.2.2022 Prvo podaj podatke za svojo hišo. Mitsubishi novejše modele izdeluje do 14kw. (10 jurjev kompaktna enota). Močnejši so stari oz. zastareli modeli in sploh niso poceni. RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - lenovo2010 - 9.2.2022 Stanovanjska hišo: 1. etaža: ogrevanje radiatorji, 78 m2 (brez kurilnice in kleti): 5 radiatorjev 2. etaža: ogrevanje radiatorji, 95 m2: 8 radiatorjev 3. etaža: talno ogrevanje, 95 m2 stopnišče: 15 m2: 1 radiator Izolacija je JUB 14 cm, ekvivalenten 16 cm navadnemu stiroporju proti strehi 30 cm - knauf isolation RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - gostan123 - 9.2.2022 Pozdravljeni da ne odpiram še jaz nove teme, bom kar tukaj napisal: sem nov na forumu, sem že nekaj prebral o TČ in bi rabil nasvet strokovnjakov za pravilno izbiro toplotne črpalke, napisal bi čim več podatkov pa če mi lahko svetujete katero moč (KW) in model izbrati; Lokacija Pomurje na 160m nadmorske višine. Do sedaj se je ogrevalo na drva, letno je šlo okoli 20 do 25 metrov drv. - Hiša letnik 1975, visoko pritličje,, 2 nadstropja, skupaj 160 m2 ogrevalne površine, 9 radiatorjev starih 15 let ko je bilo tudi komplet centalno ogrevanje na novo narejeno, klasično zidana 30 cm opeke in 3 cm okrasni omet, je podkletena, klet ni toplotno izolirana, večina oken je kombinacija 3 in 2 slojnih PVC, okna so vsa obrnjena proti smeri SV, - Letos bo izvedena še adaptacija hiše, prenovljena komplet streha s 35 cm toplotne izolacije s vrednostjo U= 0,032 W/mK, - Izvedena bo tudi fasada s 15 do 20 cm stiroporja ali kamena volna (še ne vem), - Toplotna bo postavljena ob kurilnici v zaveterju, ob steni hiše 20 cm ali več od stene in bi bla zaščitena z obstoječim nadstreškom, V kurilnici bi montiral notranjo enoto TČ v kombinaciji z 200l bojlerjem za SV in 100l zalogovnikom za toplotno črpalko. V ožjem izboru za hišo sem nekako imel TČ moči 8 ali 9 kw moči, ne vem ali bo to zadosti? Okvirni moj proračun za TČ je nekje 8 do 11K Eur. Mora pa imeti možnost upravljanja preko telefona ali spleta. Moj ožji izbor ki sem jih po ssapotovem nasvetu in drugih uporabnikov gledal so TČ na primer; - Bosch 6000 9kw, - Daikin altherma 3, 7,5kw, - Mitsubishi Ecodan 8kw, - Hitachi yutaki S, 7,5 kw, - Mogoče še kak Viessmann ali Vaillant?, Ne izključujem nobene druge znamke, saj se ne spoznam toliko v to in bi prosil za kak dodaten nasvet, rad bi da mi dela brez nekih večjih težav. Ali sem se prav orientiral glede izbire in moči TČ? Hvala vsem strokovnjakom za kak vaš predlog! LP Pozdravljeni da ne odpiram še jaz nove teme, bom kar tukaj napisal: sem nov na forumu, sem že nekaj prebral o TČ in bi rabil nasvet strokovnjakov za pravilno izbiro toplotne črpalke, napisal bi čim več podatkov pa če mi lahko svetujete katero moč (KW) in model izbrati; Lokacija Pomurje na 160m nadmorske višine. Do sedaj se je ogrevalo na drva, letno je šlo okoli 20 do 25 metrov drv. - Hiša letnik 1975, visoko pritličje,, 2 nadstropja, skupaj 160 m2 ogrevalne površine, 9 radiatorjev starih 15 let ko je bilo tudi komplet centalno ogrevanje na novo narejeno, klasično zidana 30 cm opeke in 3 cm okrasni omet, je podkletena, klet ni toplotno izolirana, večina oken je kombinacija 3 in 2 slojnih PVC, okna so vsa obrnjena proti smeri SV, - Letos bo izvedena še adaptacija hiše, prenovljena komplet streha s 35 cm toplotne izolacije s vrednostjo U= 0,032 W/mK, - Izvedena bo tudi fasada s 15 do 20 cm stiroporja ali kamena volna (še ne vem), - Toplotna bo postavljena ob kurilnici v zaveterju, ob steni hiše 20 cm ali več od stene in bi bla zaščitena z obstoječim nadstreškom, V kurilnici bi montiral notranjo enoto TČ v kombinaciji z 200l bojlerjem za SV in 100l zalogovnikom za toplotno črpalko. V ožjem izboru za hišo sem nekako imel TČ moči 8 ali 9 kw moči, ne vem ali bo to zadosti? Okvirni moj proračun za TČ je nekje 8 do 11K Eur. Mora pa imeti možnost upravljanja preko telefona ali spleta. Moj ožji izbor ki sem jih po ssapotovem nasvetu in drugih uporabnikov gledal so TČ na primer; - Bosch 6000 9kw, - Daikin altherma 3, 7,5kw, - Mitsubishi Ecodan 8kw, - Hitachi yutaki S, 7,5 kw, - Mogoče še kak Viessmann ali Vaillant?, Ne izključujem nobene druge znamke, saj se ne spoznam toliko v to in bi prosil za kak dodaten nasvet, rad bi da mi dela brez nekih večjih težav. Ali sem se prav orientiral glede izbire in moči TČ? Hvala vsem strokovnjakom za kak vaš predlog! LP RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - xavi - 10.2.2022 gostan123 vse naštete, tudi Vaillant in Vismann so dobre črpalke. Moj favorit je sicer Vaillant. Pridobi ponudbe od vseh v rangu 8 kw, potem bomo pa debatirali. Citat:Stanovanjska hišo:Glede na izolacijo potrebuješ nekje 14 kw. Ecodan bi zadevo solidno vozil. Je pa treba pogledat, da ni nabildan. RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - sassapo - 10.2.2022 lenovo2010.... Boš moral malce bolj podrobno opisat svojo hišo, če boš želel uporaben nasvet. Dosedanja poraba energenta, št. in velikost radiatorjev, sedanje stanje v kotlovnici, lokacija, želja po lokaciji postavitve zunanje enote, toplotni mostovi, je hiša delno podkopana, kolikšna je poraba sanitarne vode, želje in zahteve po upravljanju, kar pomeni obvezen zalogovnik, da, ne? Več podatkov, uporabnejši odgovori. RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - lenovo2010 - 10.2.2022 Ok, še mal bolj poidrobno: Stanovanjska hišo: 1. etaža: ogrevanje radiatorji, 78 m2 (brez kurilnice in kleti): 5 radiatorjev: 160 x 60 tip 22 180 x 60 tip 11 50 x 180 lojtra 40 x 90 tip 22 "Stara klasika" 40 x 110 (potreben zamenjave z večjim) 2. etaža: ogrevanje radiatorji, 95 m2: 9 radiatorjev: 100 x 60 tip 22 60 x 90 tip 22 60 x 60 tip 22 100 x 60 tip 22 60 x 160 lojtra 60 x 60 tip 22 180 x 60 tip 21 80 x 60 tip 22 100 x 60 tip 22 (zaprt) 3. etaža: talno ogrevanje, 95 m2 60 x 150 lojtra stopnišče: 15 m2: 1 radiator: 80 x 60 tip 11 Izolacija je JUB 14 cm, ekvivalenten 16 cm navadnemu stiroporju proti strehi 30 cm - knauf isolation Okna: PVC - dvoslojna Hiša na Dolenjskem (okolica Trebnjega), sončna lega skoraj čez cel dan, zadaj (severna stran) vkopana cca 2m globoko. Kotlovnica na severni strani: Centrometal 25 KW klasična peč, hranilnik toplote 1250 l sanitarna toplotna črpalka 300 l poraba drv: cca 16 metrov Vsaka etaža ima svojo črpalko Zunanja enota je lahko na severni strani, želja po upravljanju je, ni pa nujno. lp RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - xavi - 10.2.2022 Če boš STČ obdržal, potem bi jaz zunanjo enoto lociral na jug. Čeprav so potekale glede tega debate, sam vidim v praksi prednosti postavitve na jug oz. ko na črpalko posije sonce. Precej manj defrostov. 14 kw bo za teh 270 m2 kar primerna izbira. RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - lenovo2010 - 10.2.2022 Sem gruntal, da ne obdržim STČ, ker bo potem skos pihala pozimi, trenutno mi jo greje peč. Razen zadaj (sever), imam povsod dvorišče, tako da jo na jug ne morem postaviti, razen če bi jo postavil direktno zunaj pred kurilnico ob steno, tako da bi bila vsaj popoldne na soncu. Me pa še nekaj zanima, sem vprašal nekaj monterjev Adapta za mnenja. Kaj sem slišal: vse ostale TČ so zanič in vse crknejo v roku pet let če kupiš karkoli drugega kot Adapt, boš kupil dvakrat, ker boš itak moral zamenjat po parih letih plinska povezava bo v roku dveh let prepovedana, ker je zelo vnetljiva. Azijske TČ se derejo in te sosedje preklinjajo ![]() Me pa še nekaj zanima, sem vprašal nekaj monterjev Adapta za mnenja. Kaj sem slišal: vse ostale TČ so zanič in vse crknejo v roku pet let če kupiš karkoli drugega kot Adapt, boš kupil dvakrat, ker boš itak moral zamenjat po parih letih plinska povezava bo v roku dveh let prepovedana, ker je zelo vnetljiva. Azijske TČ se derejo in te sosedje preklinjajo
RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - bvs - 10.2.2022 Kaj crkne in kaj ne bo povedal čas. Ene kr lavfajo, tudi poševnooke za pol denarja. A pol tudi klime ne bo več? 99% hišnih v SLO jih ima plinsko povezavo .
RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - xavi - 10.2.2022 Problem plina je bil predvsem freon zaradi ozona. Vse ostalo je zelo nekorektno od njih, če je to res, kaj si napisal. RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - lenovo2010 - 10.2.2022 Ah, itak vsak hvali svoje oz. tisto, kjer bo več zaslužil, to mi je pa čist jasno. Men je samo važno da dela. Je pa res, da so rezervni deli najbrž prej dobavljivi za Adapt. Prejle sem se pogovarjal z znancem, ki ima že 12 let Fujitsu, pa še kar dela. RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - kadotr - 10.2.2022 Kupoval sem nekaj manjkajočih fitingov za priklop TČ, po nesreči sem omenil, da jih potrebujem za priklop TČ LG. Malone, da nisem moral uiti iz ene kranjske firme, zaradi fanov ene firme (prodajalcev in prisotnih monterjev)... Čisto podobna zgodba kot pri Lenovo2010. Nehigienično... Ker se še oglašam, očitno nisem zmrznil, torej greje. |