![]() |
|
Nov gradbeni zakon - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Tema: Nov gradbeni zakon (/showthread.php?tid=70543) |
Re: Nov gradbeni zakon - Taav - 12.6.2019 KeCko Napisal:Poznam in kolikor vem je o tem odgovoru zadeva še v usklajevanju. Moje stališče je skladno z 12. členom in ne z dosedanjim odgovorom mop. Nerada pogrevam mrzlo župo, ampak tale je preveč nazorna, da je ne bi: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.dnevnik.si/1042888668/lokalno/ljubljana/ikea-mora-dopolniti-vlogo-za-gradbeno-dovoljenje">https://www.dnevnik.si/1042888668/lokal ... dovoljenje</a><!-- m --> PS: Žigon je gradbenik. PS2: Ikea ni stanovanjska stavba. PS3: Popolnoma vseeno je, kako zakon tolmačimo Taav/Kecko/mirator/... RE: Nov gradbeni zakon - _luke_ - 8.7.2019 Bom tukaj napisal da ne delam nove teme. Pred hišo mi arhitekt ni zrisal terase. Govorim o betnoski plošči debeline 10cm ter velikosti 6m*3m, kateri bi naredil malo temelja. Logično se bo držala temeljev ter plošče iz stanovanjske hiše. Na njo bi šla samo še keramika ter zložljiva razvlečna tenda. Arhitekt pravi da komot naredim, nadzorni pa ni preveč zadovoljen. Kaj dejansko lahko naredim brez GD??Kakor vem ga potrebujem ko delam zid višji od 0,5m? Kam spada AB plošča? RE: Nov gradbeni zakon - firefly - 8.7.2019 Niti ni logicno... izolacija? RE: Nov gradbeni zakon - Jaco P. - 8.7.2019 (8.7.2019 ob 09:21)_luke_ Napisal: Bom tukaj napisal da ne delam nove teme. Jaz sem imel popolnoma enako situacijo..in smo jo vseeno zalili ob delanju temelja za hišo brez GD...Od temelja je ločena z 10cm XPS-a. Če bo pa kdo kdaj težil, pa se bom potem sekiral.. RE: Nov gradbeni zakon - _luke_ - 8.7.2019 Ja nekaj sem pozabil. Točno tako mi je reku. 10cm če dam izolacije umes pol nej sploh ne skrbim. Ubistvu me zanima kje in kakšno ploščo lahko postavim. Da če pride kdaj do kakšnega zapleta da nebi presegal kakšne kvadrature ipd. RE: Nov gradbeni zakon - natka* - 12.7.2019 (8.7.2019 ob 09:21)_luke_ Napisal: Bom tukaj napisal da ne delam nove teme. To tudi mene zanima, ker na naši UE so mi razložili, da so dobili tolmačenje iz MOP in se razne terase, nadstreški, ki sicer niso konstrukcijsko, so pa vsebinsko povezani z objektom npr. stanovanjsko hišo, ne razvrščajo kot samostojen objekt, ampak se štejejo kot prizidava (3. člen Uredbe o razvrščanju govori, kdaj se objekti razvrščajo samostojno). Vsebinsko povezanost tolmačjio s tem, da imaš izhod iz hiše npr. dnevne sobe na teraso in s tem povečuješ bivalni prostor. Kaj pomeni, če narediš teraso 10 cm od hiše?? … je to potem samostojen objekt, ker se ne dotika hiše? RE: Nov gradbeni zakon - firefly - 12.7.2019 In s tem ne bo vec vsebinsko povezan? хит музыкакер - Torrent_Hit - 13.7.2019 Hitmuzik.RU (хит музыка) - Скачать можно как через торрент, так и магнет ссылку. Без регистрации и бесплатно. металлика бридж скул RE: Nov gradbeni zakon - _luke_ - 15.7.2019 [quote pid='935030' dateline='1562948272'] To tudi mene zanima, ker na naši UE so mi razložili, da so dobili tolmačenje iz MOP in se razne terase, nadstreški, ki sicer niso konstrukcijsko, so pa vsebinsko povezani z objektom npr. stanovanjsko hišo, ne razvrščajo kot samostojen objekt, ampak se štejejo kot prizidava (3. člen Uredbe o razvrščanju govori, kdaj se objekti razvrščajo samostojno). Vsebinsko povezanost tolmačjio s tem, da imaš izhod iz hiše npr. dnevne sobe na teraso in s tem povečuješ bivalni prostor. Kaj pomeni, če narediš teraso 10 cm od hiše?? … je to potem samostojen objekt, ker se ne dotika hiše? [/quote] S tem da je terasa bivalni prostor se nebi ravno strinjal
RE: Nov gradbeni zakon - _luke_ - 25.7.2019 Ko sem že plačal PGD in PZI sem ugotovil da je arhitekt krožne stopnice postavil tako da mi pridejo v sredino kleti namesto v vogal ter pozabil mi je vgradit eno malo okno v vetrolov (tisto ki ima samo kiper funkcijo za prezračevanje). Takrat sem ga opozoril in seveda je bil odgovor da vse skupaj popravljat ni mogoče ker mora 3/4 popravljat. Da se da zadevo rešit tako da se spremembo vpiše v dnevnik, strinjat se pa moreta arhitekt in nadzorni s podpisi. Je to res al bom imel probleme z inšpektorjem ob morebitnem obisku? RE: Nov gradbeni zakon - darkside - 25.7.2019 Meni je pa rekel da v klet lahko dam okno če želim, da ni taka panika. Če se ne motim bi morali biti samo neki izračuni ali kaj (se ne spomnim več). Sem pa potem že v načrt dal okno tako, da s tem nimam nadaljnjih problemov. RE: Nov gradbeni zakon - Dawid - 25.7.2019 @_luke_ raje preveri, stopnice so vseeno povezane z nosilnostjo in statiko, prav tako okno. Načeloma ni problem če okno malo zamakneš itd, če pa ni vrisanega pa je vrjetno druga zadeva.... In pa še eno vprašanje... Je že kdo gradil po novem gradbenem zakonu v lastni režiji in imel kakšne "nepričakovane" obiske? Je potrebno biti še na kaj posebno pozoren? RE: Nov gradbeni zakon - MandM - 26.7.2019 Tudi mene zanima, če ima kdo izkušnje s samogradnjo v času novega zakona? nekaj razlage se najde tukaj: https://www.e-gradbenik.si/vpra%C5%A1anja-odgovori/kako-je-z-gradnjo-v-lastni-re%C5%BEijisamogradnjo-po-novem/ bi bilo pa zanimivo zvedeti kako se to v realnosti dogaja. Hvala! RE: Nov gradbeni zakon - PickleRick - 26.7.2019 (25.7.2019 ob 07:14)_luke_ Napisal: Ko sem že plačal PGD in PZI sem ugotovil da je arhitekt krožne stopnice postavil tako da mi pridejo v sredino kleti namesto v vogal ter pozabil mi je vgradit eno malo okno v vetrolov (tisto ki ima samo kiper funkcijo za prezračevanje). Smo sredi gradnje, imeli tudi že obisk gradbene inšpekcije - najprej na terenu, potem še poziv, da je treba dostaviti vso dokumentacijo in sestanek z inšpektorjem. Prinesel zraven skoraj meter visok kup dokumentacije in sva se v 15minutah zelo prijetno vse pogovorila. Vmes sem tudi omenil, da smo ene par stvari malenkost spremenili (sem omenil kaj) pa je rekel, da je to čisto normalno. Moje mišljenje je tako, da je čisto normalno, da se določene stvari spremenijo&optimizirajo od priprave DGD do končne izvedbe. Tudi novi zakon dejansko predvideva, da bo med gradnjo prišlo do kakšnih manjših odstopanj - če imaš v GD objekt 10x10m, na koncu pa se izvede 10,1x10m je to OK. Tudi pri nas so se za par centimentrov stene prestavile - arhitekt je v PZI tudi napisal obrazložitev zakaj točno je to bilo potrebno. Dva primera sprememb in kako smo v praksi rešili - oboje med gradnjo... Manjša sprememba: Drenaža na eni koti ni bila najbolj optimalno izrisana. Izvajalec predlagal boljšo izvedbo, nadzorni je rekel, da je to pametno - smo vpisali v gradbeni dnevnik, so naredili kot smo se zmenili. Konkretno večja sprememba: smo vrgli ven en atrij&stopnice in namesto tega dodali kar nekaj metrov dolg svetlobnik... Čeprav smo dejansko nekaj odstranili, je konstrukcija vseeno zahtevala spremembo po eni steni & plošči, tako da je bilo treba: 1. z arhitektom uskladiti&popraviti ta del PZI-ja 2. statik je moral povedati glede statike, izvedbe, armature (dodaten skriti nosilec v plošči) Tudi to smo seveda vpisali v gradbeni dnevnik ampak to niti slučajno ni dovolj. Arhitekt mora popraviti PZI-je, ker drugače ne vem točno kako naj gradbinci delajo... Če ti je arhitekt rekel, da bi moral popraviti 3/4 projekta, bi rekel, da so tvoje spremembe precej bližje mojemu drugemu primeru... Moje mnenje torej je, da te spremembe komot narediš ampak bi pa jaz vsekakor želel, da se za takšne večje spremembe popravi PZI - kvaliteten PZI je pogoj za kvalitetno izvedbo... RE: Nov gradbeni zakon - Dawid - 6.8.2019 Se je že kdo lotil gradnje v lastni režiji po novem GZ? Namreč zanima me glede označitve gradbišča, oz. gradbene table. V UR je napisano malce ne logično (prilagam sliko) - 4. člen. Če prav razumem, je za gradnjo v lastni režiji, velikost table lahko samo formata A4? ALi je to mišljeno samo za tablo s podatki o investitorju, projektantu, nadzornem, itd... ![]() Hvala za pomoč in lp, David |