PodSvojoStreho.net
Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Dimenzioniranje TČ in njena izbira (/showthread.php?tid=58793)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Poldee - 9.6.2016

Drzi, pri starsih je bila pred dobrim mesecem vgrajena 10kw FWS, samo dva tedna kolikor je grela je dosti premalo za karkoli. Drugo leto tak cas bo ze bolj merodajno.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Fantocci - 9.6.2016

Malo opiši kvadrature in izolacijo pri starših (se opravičujem, če si že, sem spregledal...)
Koliko so plačali za vgradnjo in kaj vse je ta zajemala, če ni skrivnost?

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - dnovak24 - 9.6.2016

Sivka Napisal:
telmos Napisal:Če bo res dobra izolacija mansarde potem bo 6 dovolj. Drugače pa so skozi mansardo lahko največje izgube.

Meni je tudi montiral Telmos 6kW Daikina, v 110m2 veliki in dobro izolirani hiši.
Že tretje leto dela brez problema, nobenih muk TČ ni čutila tudi pri -19 stopinjah letos januarja. Tako, da je tudi zate čisto dovolj močna TČ, seveda, če misliš vzet Daikina. Za ostale, pa ve samo Telmos, katera je prava! Smile

Imas talno?

Sem odlocen za fujitsu ne da se mi vec poglabljati sem se dovolj, pa tudi predracune imam vse tako da sem koncal samo izbira se 6 8 ali 10

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - xavi - 9.6.2016

Ravno pri tej znamki ima 10-ka večjo škatlo, tako da je vprašanje 6 ali 10.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - dnovak24 - 9.6.2016

8 ali 10 bo bolja izbira

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sašo65 - 10.6.2016

nisi razumel: ce izbiramo med 6 7 8 je najboljsa izbira 6 ......ce izbiramo med 11 12 13 14 15 je najboljsa izbira 11 tako sem vsaj jaz doumel, ko so razlagali mojstri_10 je pa drugacna v tem, da je v vecji skatli kot tiste od 5-8 kjer je skatla enaka....enaka skatla je tudi od 11-16

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbir - Sivka - 10.6.2016

"Imas talno?

Sem odlocen za fujitsu ne da se mi vec poglabljati sem se dovolj, pa tudi predracune imam vse tako da sem koncal samo izbira se 6 8 ali 10."

Ne, nimam talnega, radijatorje imam.
Fujitsu so dobre TČ. Odloči se sam, a jaz ti bolj svetujem Daikina, ker ga poznam.
Tudi montira ti ga naj Telmos, če želiš imeti mir in ne kar naprej klicati monterje, naj ti kaj popravljajo, nastavljajo, menjavajo. Tudi glede dimenzioniranja TČ, ti bo pravilno svetoval, nimaš nobene potrebe, da bi se sam s tem mučil.
Če pa imaš za te stvari čas, pa uživaj!

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Energetik81 - 10.6.2016

Fantocci Napisal:P.S. Kaj je s temi podrčtanimi reklamami, a so spet začeli s tem sranjem?
AdBlock Plus in NoScript = zmaga

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - TripleT - 10.6.2016

1. Če sem npr. letošnjo zimo grel hišo s talnim ogrevanjem priključenim direkt na električno peč in sem imel stalno 24/7 na 2kW (T prostorov 21-22C ...ali po tej kmečki logiki pomeni da bi s TČ z/v imel v povprečju za enako T prostorov porabo elektrike: 2kW / COP + energija za defroste in OČ? Seveda neupoštevajoč SV. Potemtakem bi bila 6kw TČ dovolj glede na to, da bi sčasoma ogreval še zgornji del hiše ki je trenutno prazen?
2. Je smotrn nakup bojlerja 300l ob TČ kateri stane 800€, če imam v hiši priključen praktično nov navaden el. bojler 120l? Investicija 800€ v bojler za sanitarno vodo se mi po moji oceni ne bo obrnila vsaj 5 let pri porabi tople vode za tri osebe.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Energetik81 - 10.6.2016

1. Verjetno bo 6kW dosti, če imaš izolirano bajto, za zgornji štuk ne boš porabil 2x več, ampak le nekaj 10% več. Za SV se mi zdi se vzame zravn še 2kW.
Zakaj bi prišteval še OČ, a električna peč je ni imela?

2. 3 osebe porabijo na leto povprečno 2000-3000 kWh tople vode, torej 200-300€ če bi grel z elektriko. S TČ bo to cca. 80-120€, prihranek 120-180€/leto. Se ti povrne v 4-7 letih.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 11.6.2016

Pri manjših porabah sanitarne vode se matematika pri nabavi in montaži 300L bojlerja sploh ne izide. Nekatere TČ imajo zelo slab COP pri gretju sanitarne vode, 300L bojler ima precejšnjo površino in posledično precejšnje toplotne izgube. V primeru nakupa bolje izoliranega bojlerja z izmenjevalcem namenjenem TČ, bo pa cena le tega z montažo in vsem potrebnim materialom presegla 1.200€
V vsakem primeru lahko bojler dodaš kasneje. Morda v startu pustiš obstoječega, za razliko v ceni pa nabaviš boljšo TČ :wink:

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - dnovak24 - 20.6.2016

V mislih imam, da tc pokrijem z nekaksno streho, ker bo zunaj na prostem izpostavljena soncu, direktnemu dezju... Mislim, da jo bom obvaroval pred nekaj zunanjimi vplivi kar sem opisal zgoraj in upam da ji podaljsam nekaj zivljenjske dobe, kar se tice estetike, kaj menite?

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 20.6.2016

Vse je odvisno katero napravo imaš v mislih! Nekatere so predvidene prosti postavitvi in so tudi estetsko dovršene, imajo različne kote izpiha, kar pomeni, da je potrebno biti pazljiv kakšno "hiško" da se izkoristek ne poslabša. Pri vseh klima TČ je pa zelo pomembno, da so nameščene ob steno, katera ščiti zelo krhek uparjalnik pred vremenskimi vplivi. Če je takšna naprava ob steni pod napuščem, več in bolje ne moreš naredit.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - dnovak24 - 20.6.2016

Fujitsu 10 imam v mislih. Jaz mislim narediti samo streho gor in nič druga (4 stebre in streho nekaj cm nad napravo, tako da ne vpliva na delovanje naprave).

Ob steno mi ni za montirati zaradi vode od defrostov in bo potem zamakalo stalno pločnik pred hišo.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 20.6.2016

Precej bolj važno je da napravo zaščitiš iz zadnje kot zgornje strani! Klima TČ so naprave, ki niso namenjene prosti postavitvi, saj imajo izpostavljen in krhek uparjalnik!