![]() |
|
visoka poraba vode in elektrike v stanovanju - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: visoka poraba vode in elektrike v stanovanju (/showthread.php?tid=80014) |
RE: visoka poraba vode in elektrike v stanovanju - Nike_Laker - 6.4.2021 Mimogrede. Z ročnim pomivanjem posode se praviloma porabi več vode kot s strojnim - tipično 4x. Seveda je odvisno od navad in kako dobro hočeš pomiti - kdor ni navajen z mrzlo vodo pomivati, porabi tudi precej več tople vode kot stroj. RE: visoka poraba vode in elektrike v stanovanju - smack92 - 6.4.2021 Vajina poraba je povsem normalna glede na uporabo. 4x tuš 200l, 1x pralni stroj 50l, WC + posoda 100l => 350l/dan. RE: visoka poraba vode in elektrike v stanovanju - Energetik81 - 7.4.2021 Citat:Mimogrede. Tako je, da res dobro umiješ posodo na roke, porabiš ogromno vode, če na roke delaš. Vsaj jaz, ker hočem res dobro splaknit. POS porabi 10-17L za celo goro posode. RE: visoka poraba vode in elektrike v stanovanju - miro2x - 7.4.2021 Zaradi pokvarjenega pomivalnega stroja, se je v mesecu dni poraba vode , z ročnim pomivanjem, dvignila za dobrega pol kubika. RE: visoka poraba vode in elektrike v stanovanju - dejannnn - 22.4.2021 Vglavnem pri pregledu vode vsak dan posebej ko sva bila s partnerko odsotna sem ugotovil, da je števec ostal na isti porabi. Zaradi tega sem pisal na komunalo ki mi je podala svoje mnenje. Kot smo navedli v sporočilu, vas ponovno obveščamo, da imate v skladu z določili Odloka o oskrbi s pitno > vodo na območju občin (Uradni list RS, št. 45/2020, 42. člen), pravico pisno zahtevati > nadzor (kontrolo) točnosti vodomera. Če vodomer deluje v mejah > predpisane točnosti, nosi vse stroške postopka (menjava, servis, > kontrolni preizkus) uporabnik po ceniku izvajalca in stroških > podizvajalca, v nasprotnem primeru pa izvajalec. Stroški kontrole > točnosti znašajo približno 70 EUR. Za izvedbo kontrole točnosti je potrebno vgrajen vodomer izgraditi in poslati n poslati na pregled akreditiranemu kontrolnemu organu. Prosimo vas, da nam pisno sporočite datum (dan, ura) izredne menjave vodomera zaradi kontrole točnosti na vašo zahtevo. Ob izvedbi izredne menjave boste podpisali Delovni nalog za izvedbo izredne menjave vodomera. V zvezi tega me zanima ali se splača, da dam teh 70 EUR in zamenjajo števec in ga kontrolirajo glede porabe ali kaj naj storim??? RE: visoka poraba vode in elektrike v stanovanju - Spacebani - 22.4.2021 Če si ugotovil, da ni problem v števcu (ne šteje "v prazno", ker ne bi bilo nepovratne lopute...), potem po logiki ostane samo to, da dejansko porabita toliko vode - kar je pač odvisno od življenjskih navad. Nekje povprečje za odraslo osebo v Sloveniji naj bi bilo okoli 150l/dan (pač vsa poraba vode). Torej 4,5m3 na mesec. Vidva pa se tuširata 4x na dan, pa še napisal si, da tuširanje traja 10-15minut?? Jaz se stuširam v 2-3min, ker se mi ne ljubi stat pod tušem. Pa se umijem od glave do stopal in cel namilim... Tako da bodo za visoko porabo najverjetneje krive kar vajine navade...Ne trdim, da ni mogoče, da je kaj narobe s točnostjo števca... Lahko, da sta v prejšnjem stanovanju plačevala pavšalno, pa je bil potem poračun, na katerega nisi bil tako pozoren... Lahko kakšen porabnik vode pušča (kotliček za WC)... Možnosti je več, vendar po tem, kar sem prebral, bi znala biti poraba kar realna. RE: visoka poraba vode in elektrike v stanovanju - pentax - 22.4.2021 Kaj boš nek števec testiral, če že, ga zamenjaj z novim in odmisli. RE: visoka poraba vode in elektrike v stanovanju - kadotr - 22.4.2021 Midva, penzjonerja, porabiva mesečno 11 m3 vode, sva 25 ur na dan doma. Starejši večkrat obiskujemo "srečni prostor", večkrat kuhamo, večkrat ročno in strojno peremo posodo in perilo, se počasi tuširamo 4 minute, namesto 3, in je poraba čisto normalna. Tudi za Gorenjca. Najmanj vode se za tuširanje porabi, da ata stopi na stol s polno šprickanglo tople vode, družina pa trikrat v krogu steče okrog njega in pod šprickanglo. Finito. Kaj pa ata? Bo že našel tisti dežek, ki ga bo ob primerni plohi opral. Bo pa prihranek... še brez števca bo jasno, da bo mesečna poraba 30 ali 31 šprickangel. Za vsak slučaj bo dal šprickanglo na lastno željo pregledat na oddelek za meroslovje, da ni prevelika od deklarirane zmogljivosti, račun pa kar k županu. |