PodSvojoStreho.net
Sončni kolektorji DA-NE. - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Sončni kolektorji DA-NE. (/showthread.php?tid=7828)

Strani: 1 2 3 4

- cardinal - 29.6.2007

vulkan Napisal:Svoje čase smo zapravili 15 jurjev mesečno za elektriko. Ob predpostavki, da smo jo pol spustili v kanalizacijo zaradi sanitarne vode, je to na leto 112,5 jurjev. Kolektorji z vso šaro (6m2+400 litrov bojler) so nazadnje koštali nekaj pod 1.800.000. Da ne rečem, da pri tem nastajajo dodatni skriti stroški, kot je to, da mi v kuhinji/kopalnici steče 10 litrov, preden dobim na pipo mlačno vodo (cca 100 litrov na dan, na leto cca dodatnih 180 euro toplotnih izgub), da ne rečem, da se mi dodatni grelec velikokrat vklaplja, čeprav z njim grejem le do 45 stopinj, da kolektroji in instalacije niso večni, bog ne daj oblačnega dne.

...ob prebiranju vaših misli bi dodal še tole: če imate primarni ogrevalni vir olje ali plin, je zelo vprašljivo ogrevanje sanitarne vode v poletnih mesecih. Po mojih izračunih se ne splača, saj mora povprečna oljna peč z 20 kW moči obratovati 12÷25 minut, da ogreje vodo v 120l bojlerju. V tem času porabite približno slabi liter kurilca (strošek je 0,5eur). Če isto količino vode segrejete z el. energijo, je potrošite 2÷3 kWh (strošek ~0,25 eur)...

Računica ogrevanja sanitarne vode je v tem primeru še boljša, če si omislite enkratno ogrevanje sanitarne vode v poletnih mesecih z el. energijo v času nižje tarife... To se da storiti na zelo preprost način s programsko uro, ki jo lahko kupite za ~ 10÷20 eur v vsaki boljši trgovini.

Takle način tudi postavlja pod vprašanje smiselnosti nakupa tč za ogrevanje sanitarne vode...

Sam sem več let zapored sledil porabo el. energije za ogrevanje sanit. vode v dvočlanski družini. Ogrevanje se je vršilo v 80 l bojlerju s programsko uro v času nižje tarife enkrat dnevno.

Poraba el. energije je znašala 6 eur/mesec. Torej 80 eur/leto. Ne nismo šparali in prav ste prebrali: 80 eur na leto. Pa še v premislek... izračunajte, v kolikem času se povrne investicija v sanitarno tč, ali mogoče v kolektorje 3000÷6000 eur...

Vse nove tehnologije so fajn, ampak mislim, da pridejo v upoštev samo v tistih gospodinjstvih, kjer se srečujejo z velikimi ogrevalnimi potrebami in topli vodi.

cardinal

- Dedalus - 29.6.2007

cardinal Napisal:Vse nove tehnologije so fajn, ampak mislim, da pridejo v upoštev samo v tistih gospodinjstvih, kjer se srečujejo z velikimi ogrevalnimi potrebami in topli vodi.

cardinal

... in če jih država podpira z masnimi subvencijami, tako, da se dejansko kdaj res lahko izplačajo.

- Žiga - 30.6.2007

Ljudje, ne morte tko kapitalistično vsega gledat. Kaj se mi bolj splača iz dons na jutr, naprej se pa naj drugi s podsledicami ukvarjajo. Že zdej so vojne zarad energije (bolje rečen zarad naše energetske potratnosti) in naši otroc bodo umiral, pa oni verjetn še najmanj, bolj bodo tisti pastirčki, k se jim bodo uprl.

Sončni kolektorji so kakor jez vem najbolj učinkovit (z največjim izkoristkom) način zajemanja sončne energije. Če se le da je treba do energije tko pridt. Poleg tega men izgledajo prov lepo na strehi v primerjavi s tistimi vetrnicami k jih na 150 km zagledas.

Se strinjam, da če to samo za sanitarno stane 2 miljona, da ni nobene računice in je čist nesmiselno. To je nateg. Pol si raj sončne celice postavte. Samo pri novogradnji pa to ne sme tok stat. Verjetn se da čist lepo s 4000 EUR skoz pridt. Tist, ki pa nima tok dnarja, pa lahk s samogradnjo še cenej skoz pride.

Hvala bogu so še subvencije. Morte se pač zavedat, da se zelo velik elektrike s premoga dobi. Če bi plačal pri tem tud škodo, ki jo onesnaženje naredi, bi bila elektrika bistveno dražja. Eden od razlogov, zakaj se tega ne da fino obdavčit je pa sigurno ta, da je kup takih, ki razmišljajo, kaj jih iz dons na jutr najbolj pocen pride in jim potem na misu ne pride, da bi podprl nekoga, ki bi energijo podražil in plaču za posledice, ki jih njeno pridobivanje pusti.

Ko kolektorje plačate, si morte mislt, da ste to rdečmu križu doniral za vse otroke, k čez 50 let zarad tega ne bodo zbolel, pa 10 krat tok unicefu za vse otroke, k pri nafti živijo in jih čez deset let nau treba za bombnimi ranami zdravt.

Al pa, če si oči zatiskamo pa pravicno in demokracijo po svetu širmo. Sej nafte pa premoga je še kr neki, sam "pravilno" ga je treba razdelit.

Skratka, odločen da za kolektorje, čeprov mogoče dons še zmeram par eurov draži pridejo kot elektrika.

- frank - 30.6.2007

nekaj o cenah,...

preko ZRMK stane kolektor 175 eur/kos,...

- janbar - 30.6.2007

Ne pa pozabit, da letos in drugo leto ne bo subvencij(AURE), razen če se kaj premislijo in dobijo dodaten vir financiranja.

- tony - 22.8.2007

Če si nalijemo čistega vina in pravimo, da si uredimo ogrevanje sanitarne vode z kolektorji, pa pustimo kako velik zalogovnik vode, ker z velikostjo zalogovnika je potrebno toliko več kolektorjev.Edina "fora"je v tem,da z enkratno investicijo v solarnim ogrevanjem pozneje pozabiš pri vsaki položnici,da si nekoč toliko in toliko investiral in da imaš vsak mesec toliko in toliko manjšo položnico. Pa da pozabim na življensko dobo investicije. Sam imam solarno ogrevanje sanitarne vode zato tudi lahko o tej zadevi tudi dam "približno" oceno.

- termal - 26.8.2007

Sam sem popolnoma prepričan, da bodo tudi prihodnje leto z javnim razpisom delili subvencijo za rabo različnih obnovljivih virov.
To izhaja že iz skupne EU razvojne politike.
Vedeti morate, da se EU le počasi usmerja v življenje brez fosilnih goriv.

Zaenkrat ostaja samo odprt problem subvencioniranja rabe obnovljivih virov energije za pravne osebe in samostojne podjetnike, ker po normah eu se ne sme direktno pomagati podjetnikom in praqvnim osebam.
No tudi tu bomo našli rešitev.

Seveda bodo hrabri tudi pri rabi obnovljivih virov energij enajveč profitirali.

termal

- frank - 29.8.2007

termal,..
ne vem od kje tebi tole "sem popolnoma prepričan"

letos so se pokurila proračunsko predvidena sredstva za ta namen za proračunski leti 2007 in 2008.
to pomeni, da za naslednje leto NI denarja za te namene v proračunu.
na MOP se sicer pripravljajo na uvedbo spodbud in subvencij za učinkovito rabo energije v prihodnje,
a močno dvomim, da bodo v času stiskanja javnofinančne situacije dosegli, da bi pridobili kaj denarja ob rebalansu proračuna,..

sicer bi bil zelo vesel, če se izkažejo v času predsedstva,...

če je lokacija ustrezna se definitivno splača - Garfield - 14.9.2007

Zdravo,
sam sem bil pred letom in pol v dilemi ali naj grem v kolektorje ali ne!
Ker sem mlad in pogumen ( no pa mal me je dnar tišča) pa malo ekologa po duši sem se odločil za sončne kolektorje ( ja tiste ta drage cevne vakumske...NASA tehnologija po besedah dobaviteljevBig Grin). Pa sem si reku, če ne druzga bom imel vsaj zadovoljstvo v duši, da sem neki naredu za ekologijo. In po vseh običajnih težavah z izvajalci mi je zadeva začela obratovati lani konec oktobra!
No seveda smo vsi vedoželno bulili vsak dan v parametre sistem!
Naj še povem da imama sistem ki mi slulži tudi za ogrevanj v povezavi z primarnim virom ogrevanja Olje (super duper modri že mal zeleni gorilec in peč z izkoristko 96%)

Trenutno pa lahko rečem da je zadeva super, v kurilni sezoni se je izkazalo da sem porabil 1500 l kurilnega olja manj kot v preteklih sezonah (res je treba upoštevati da je bila zima zelo prizanesljiv) pa še nekja smo prišparali na elektriki, ker smo prej greli sanitarno vodo izključno na elektriko! Investicija se mi bo povrnila v 10 v primeru neugodenga vremena pa 15 letih (no tako pač pričakujem)

Mi je pa čisto vseeno kdaj se povrne, ker je to res nobel zadeva, tople vode imamo vedno dovolj (nadaljše deževno obdobje je bilo do sedaj 5 dni, pa je sanitarna voda imela še vedno čez 40 stopinj, kar je več kod dovolj). Trenuntno hišo že ogrevam samo z kolektorji, kar se sliši malo neumno ampak če nam je prevroče pač odpremo okan, dejstvo je da v kurilno sezomo ne bomo vstopil z mrzlimi zidovi in bomo spet neki prihnanili...!
Tako da vsi skeptiki sončni kolektorji, če imate ustrezno lokacijo so zakon!

In še za konec zakaj se nisem odločil za toplotno črpalko! Toplotna črpalka je na elektriko in elektrika je pri nas prepoceni lansko leto je bila za 50% cenejša kot v ervopi in slej ko prej nas bo evropa stisnila da bomo to ceno energije morali uskladiti, potem pa se spet ne bo tolk grozn splačal met topolotne čpalke.

Pa še nekaj tehničnih podatkov:
Površina kolektorjev 12 m2 neto absorbcijska površina 10 m2
tip kolektorjer cevni vakumski
4 članska družina + Kuža (on ni porabnik tople vode se pa grej pozimi Smile)
cca 180 m2 ogrevalne povšine
temperatura ogrevalne vode od 40 do 46 stopinj celzija
Velikost hranilnika 900 l
ogrevanje radiatorsko
Fasada obična (paro, toplotno, vodo, glaso.. prepustna Big Grin)
Okna delno obnovljena večina še stara 30 let.

Za morebitne tehničen informacije sem na voljo!

Zgolj za info še okoli subvencij, nisem jih še dobil, niti ne vem če jih bom dobil. Dokumentacija je bila vložena drug dan po izidu razpisa za letos (to je bilo se mi zdi konec marca). Menda naj bi začeli vračati odločbe tekom septembra. Itak pa je glavni šit teh subvencij ta da to dobavitelji te opreme vedo in že ka vračunajo v ceno, kar pomeni da na koncu zares to dobijo proizvajalci te opreme in ne investitro! tako da je to bolj kvazi spodbuda!

- Ler - 14.9.2007

Zelo zanimivo je tudi to, da razmišjamo samo koliko uložiš denarja in če si ti bo povrnilo po npr. 15, 20 letik. Seveda je to pravilno ampak se je kdo že vprašal ko je šel kupovat nov avto in izbiral med avtomobili če se bo njegova investicija upravičena ali je bolje kupiti kak rabljen 2 leti star avto in to razliko med novimi uložiti v sončne kolektorje. Pri nekaterih avtomobilih lahko po dveh letih toliko zgubiš, da bi s tem denarjem financiral celoten sistem kolektorjev. Mislim da ni pametno pri nekaterimi stvaremi pretiravat če lahko denar uvložiš v kaj bol pametnega.

- Žiga - 14.9.2007

Garfield,
pod kakšnim naklonom pa imaš sončne kolektorje? Ter v kakšni smeri gledajo (točno jug?)

kolektorji,da ali ne - rumbi - 15.9.2007

Najbolj idealen naklon za kolektorje je 55*.

Re: kolektorji,da ali ne - Pistrix - 15.9.2007

In mi naj ti kar verjamemo? :lol: Vsaj malo utemelji ta tvoj aksiom.

rumbi Napisal:Najbolj idealen naklon za kolektorje je 55*.

kolektorji,da ali ne - rumbi - 16.9.2007

Kot 55 zato,ker je to strokovno dokazano predvsem zaradi maksmalnega izkoristka zimskega sonca.Če ne verjameš malo premisli zakaj.

Re: kolektorji,da ali ne - Žiga - 16.9.2007

rumbi Napisal:Kot 55 zato,ker je to strokovno dokazano predvsem zaradi maksmalnega izkoristka zimskega sonca.Če ne verjameš malo premisli zakaj.

Če želiš maksimalno izkoriščati tudi zimsko sonce je to verjetno res. Ali kdo ve, kakšen je največji kot padanja sončnih žarkov pozimi? 58 stopinj? Verjetno pa, če imaš kolektorje obrnjene nekoliko bolj proti zahodu, je bolje imeti še večji naklonski kot.