![]() |
|
Toplotna črpalka da ali ne #2 - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka da ali ne #2 (/showthread.php?tid=75338) |
Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - xavi - 23.4.2019 Aklimat je edini, ki ima formulo, kjer lahko točno glede na režim ogrevanja izračunaš potrebno moč po posameznem členu. Podatki za pločevinaste radiatorje so podani za režim 70/90 v vatih, sami smo pa tukaj na forumo zadevo poenostavil z mnogokratnikom 2. Večina se tega ne drži in vzame nekje 50% večje. Sam imam aklimatove radiatorje. Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - bozgom - 23.4.2019 Ne razumem najboljše, kaj misliš s faktorjem 2? Če pogledaš tabelo radiatorjev Aklimat: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?p=626986[/url] potem npr. ima M600 pri 90/70 moč 173,2 W. Isti člen pa ima pri režimu 60/50 moč 83,8 W. Takšen režim bi bil torej možen, če radiator povečaš za faktor 2. Tega pa ne omogoča nizko temperaturna TČ, katera deluje pod 50°C. Za nizkotemperatuni režim 40/35 °C, kjer je moč omenjenega člena 33 W, potrebuješ tam faktor 5 večji radiator. Si razlagam kaj narobe? Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - Energetik81 - 23.4.2019 Vogel & Noot ima na svoji strani zastonjski programčič za računat moči radiatorjev različnih tipov, dimenzij in kombinacij DV/PV. Vsekakor pri takih temperaturah ni faktor 2x ampak mnogo več. Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - Homer - 23.4.2019 Ni ravno tako... Ogrevanje s 50 stopinj je omejeno na ure in termometer. S TČ pa je ogrevanje stalno. Zato tvoj sicer pravilen izračun ne drži. Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - simek - 23.4.2019 Razlika pride tudi zaradi tega, ker nihče ne spušča v radiatorje 90stC, ampak kvečjemu 60 st. in jim to zadostuje! Potem pa razlika ni več x7 ampak že blizu "tistega" x2. Za sistem 90/70, imamo nekajkrat :!: prevelike radiatorje po "bajtah"! Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - bozgom - 23.4.2019 Homer Napisal:Ni ravno tako...Ko sem se ogreval na plin je peč obratovala med 6 in 22 uro oz. 16 ur. Če bo TČ obratovala 24/7 bom imel na razpolago za 33% več energije. Če ostanem pri prejšnjem členu M600 in režimu 60/50 pri plinu sem imel moč 83,8 W. 33 % manj pomeni moč tam 57 W ali režim malce več kot 50/40. Če bi torej iz režima 60/40 16 ur prešel na 24/7 ogrevanje in bi radiatorje povečal za 2x bi lahko uvedel režim 40/35. Radiatorji so že sedaj daljši od okenskih odprtin. Le kako bi bilo videti, če bi jim podvojil razdaljo. Pa strošek radiatorjev glede na razliko v ceni HT in NT črpalk, ter nekaj večje porabe? Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - simek - 23.4.2019 Teorija je eno, praksa pa drugo. Saj računanje ti "laufa"! :wink: Večina ljudi ne zamenja radiatorjev, ker imajo že v osnovi :!: bistveno predimenzionirane! Tudi za režim 60/50! Tistih 90/70, pa je tako samo zaradi standarda, da ljudje vidijo razliko med radiatorji takoj in ne tako kot pri T.Č., kjer nekdo navaja temp. d.v. pri +7st., nekdo drug pri ne vem koliko stopinjah itd.. Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - aleks - 23.4.2019 Homer Napisal:Da bo ogrevanje s TČ cenejše kot drva?Zavod za gozdove pravi: 1 m3 suhe bukve je 3080 kWh. 1 prm je 0,83 m3 in torej 2556 kWh. Izkoritek dobrega kotla na polena cca 90%, torej ostane iz 1 prm suhe bukve 2300 kWh na radijatorjih. Če moramo drva kupiti je to (pri nas okoli) 50€ za prm bukve, ki je za prijatelje tudi že delno suha. 5€/prm je en rez poprek, in 5€/prm dostava, ker smo blizu. moj kotle vzame 33 polena, se pravi dva reza, skupaj 65€/prm. Torej je cena kWh toplote iz suhe bukve cca 3 cente. Kwh EE je 5,8 centov enotna tarifa + dodatki. Če jo porabimo na TČ je toplota okrog pol cenejša (odvisno od TČ in primarnega vira toplote). Torej res malenkost višja cena kot pri drveh, recimo okrog 4,jozef cente na enotni tarifi. Vendar: ni treba drv zložiti, kuriti kotla, čistit kotla, čistiti dimnika , ... načeloma ni treba nič. Če moram drva kupit, nimajo šanse pri tako mali razliki. Če jih moram naredit (a prej zato izvlečt iz strme hoste) jih tudi raje prepustim. Drva jaz požagam še sam kar veter podre/polomi ali bolezen (to je pri nas samo jabuk, češpla in borovci). Pa še to le če je blizu hiše. Vitle nimam, tko da ... elektrika pa sama pride po kablu. Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - bozgom - 23.4.2019 simek Napisal:Teorija je eno, praksa pa drugo. Saj računanje ti "laufa"! :wink:Ko so ljudje delali centralne so namestili toliko radiatorjev, kot je stanje prostorv zahtevalo. Ko so potem sanirali toplotne izgube ovoja stavbe so radiatorji postali predimenzionirani. Niso pa predimenzionirani pri vseh enako. Tisti, kateri je imel le cegu in omet ko je delal centralno ima bistveno bolj kot nekdo, kateri je imel fasado iz termoputza ali celo na fasadi 5 cm stiropora. Torej govoriti "na pamet" in slepo poslušati "na pamet" nasvete lahko koga stane precej sivih las in denarja. Drugače pa- matematika je eksaktna veda. Ob nekih vhodnih podatkih ti da nek rezultat. Če so vhodni podatki napačni je tudi rezultat napačen in Vica Verse. Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - simek - 23.4.2019 Drži, zato pa sem še vsakemu, ki me je vprašal, ali pa je spraševal tule, svetoval, da naj PREVERI :!: pri kakšni temp. D.V. je v hiši dovolj toplo! P.S. Saj začelo se je s tistim režimom 90/70, ki pa ga nihče ni v praksi uporabljal! Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - csamo001 - 23.4.2019 bozgom Napisal:simek Napisal:Teorija je eno, praksa pa drugo. Saj računanje ti "laufa"! :wink:Ko so ljudje delali centralne so namestili toliko radiatorjev, kot je stanje prostorv zahtevalo. ... in si padel že pri prvi trditvi. Kar jaz poznam našo bajto in bajte v okolice, se je delalo krepko na rezervo. Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - sašo65 - 23.4.2019 @aleks: tvoja matematika drži, ampak v praksi je drugače: SAMO dodatek k letni porabi el. je poraba gretja.....torej prej sem letno plačeval el. 500e zadnjih 7 sezon pa cca 800-840e......torej je to cena gretja cca 6200 kwh komplet štrom, čez prst je gospodinjstva 2700 kwh Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - bozgom - 23.4.2019 csamo001 Napisal:... in si padel že pri prvi trditvi. Kar jaz poznam našo bajto in bajte v okolice, se je delalo krepko na rezervo.A da se je. Če se že hočeš delati pametnega pa nam še zaupaj rezervo na kakšen temperaturni režim? Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - Žerjavar - 23.4.2019 csamo001 Napisal:... Kar jaz poznam našo bajto in bajte v okolice, se je delalo krepko na rezervo.Ni se delalo na rezervo ampak se je računalo potrebne radiatorje kar na palec. Toplovodar je imel svojo konstanto, za koliko m2 prostora mu zadošča 1 rebro - ni važno, kakšen je zunanji zid, okna, … ali je le en zunanji zid ali dva, … pritličje, vmesna etaža, zadnja etaža ... Podobno še danes nekateri računajo potrebne raztezne posode na 10% vse vode, čeprav je dejansko lahko tudi 2 x več ali 2 x manj. Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - csamo001 - 23.4.2019 bozgom Napisal:csamo001 Napisal:... in si padel že pri prvi trditvi. Kar jaz poznam našo bajto in bajte v okolice, se je delalo krepko na rezervo.A da se je. Če se že hočeš delati pametnega pa nam še zaupaj rezervo na kakšen temperaturni režim? Ti je Žerjavar odgovoril. |