PodSvojoStreho.net
Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč (/showthread.php?tid=72072)

Strani: 1 2 3 4 5 6

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - JaBK - 25.4.2018

tistole ni NEH, je PH in to mora biti zelo dobra PH. če je izvajalec eden izmed bolj poznanih montažerjev, potem tudi ni kaj dosti za dvomiti, da bo narejena kot je treba. prvih ene par ima verjetno še pa još izkušenj s tem. za SV se bo porabilo več kot za ogrevanje, glede na napisano pa apeliram, da naj več pozornosti namenijo poletnemu razvlaževanju.

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - valhalla - 25.4.2018

Ja, ter senčenju, drugače bodo za klimo več kWh namenili, kot za ogrevanje.

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - Energetik81 - 25.4.2018

klemente Napisal:Pozdravljeni tudi sam imam dilemo kako izvesti ogrevanje.
Gre za montažno pasivno hišo cca.140 m2 v dveh etažah.
Osnovni podatki, izolacija strehe 50cm, sten 40cm, tla 20cm,
Okna les 92mm, vse talno, hiša na zelo sončni lokaciji, orentirana na jug.
Ogrevanje sem si zamislil takole:
Kombiniran solarni bojler z električnim grelcem 300 do 500l, 2 do 3 kolektorje njihov medij spuščam skozi sp. Kačo v bojlerju, skozi zg. Pa talno.
Po moji logiki bi to moralo delovati, ali pač?

Hvala za vaša mnenja.
Glede na te podatke bi moralo tudi 2kW zadostovati, problematično je predvsem za SV, ko npr. nekdo natoči polno banjo tople vode in bo 2kW grelec rabil precej časa za dogret nazaj. Bolje vzeti močnejši grelec, kar te ne bo prišlo praktično nič dražje, končna poraba pa bo itak enaka ne glede na grelec. Oz. tako kot ima Fery, 2 grelca z različno močjo.

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - bk9105 - 25.4.2018

In priklop na različne faze.

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - valhalla - 25.4.2018

Pri takšni hiši, takem opisu PH, na takšni lokaciji bi jaz absolutno preskočil TČ za ogrevanje. Uporabil bi velik bojler z grelcem na NT, s črpalko 24/7, vremensko vodeno. Brez dvoma. Za poleti pa STČ z vodenim zrakom nekam v glavni prostor. Preskočil tudi kolektorje. Na zelo sončni lokaciji bo 500l kropa brez vsake potrebe, po tednu dni nesončnega vremena pa hladna SV.

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - Fery - 25.4.2018

Homer Napisal:2x2 kW bi verjetno zadostovalo, če je ta PH res narejena po po vseh pravilih PH.
Ne, ni verjetno.
Je milijon procentno, da 2 x 2 kW zadostuje vsaj do - 25 z / 24 n stopinj.

Kača je pa še nekajkrat več predimenzionirana.
Z največjo lahkoto oskrbuje talno.
Navsezadnje je v bojlerju preko 40 stopinj, v talno pa gre tja do 33 stopinj (vstopna v kačo pa 24 stopinj).

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - pentax - 25.4.2018

po občutku....v takšni hiši bi definitivno že 3kw grelec zadostoval do visokih zunanjih minus temperatur. Takšna hiša verjamem da ne rabi videti več kot 30C DV pri recimo -20C zunanje....s 3kW pa se ob tej izolaciji da doseči tak DV.

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - csamo001 - 25.4.2018

40 cm izolacije na vertikali? Videl že marsikaj, tega pa še ne.

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - sassapo - 25.4.2018

Jaz sem dva zimska meseca po vselitvi ogreval s 3kw elektro grelcem na normalno bivalno temperaturo, pa nimam nič kaj super izolacije. Je pa res, da sem v dveh mesecih porabil toliko kot potem v celem letu s sanitarno vodo vret. Kar je bil tudi bolj ali manj edini razlog, da sem zelo na hitro spravil skupaj TČ.

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - faker - 25.4.2018

Kolega ima novogradnjo dva otroka normalno izolirano bajto in električno peč na ogrevanje in talno gretje. Zraven ima še en zalogovnik. Ima dvotarifno elektriko in zalogovnik ogreva oz. peč laufa samo ponoči. Mecečni obrok vse elektrike čez celo leto je okrog 100€. Mislim da v tem primeru zmaga električna peč proti toplotni črpalki. To je moj predlog.

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - bk9105 - 25.4.2018

V poletnih mesecih pa je znesek verjetno kaj nižji kot pozimi, ali? Razen če ima pavšalni obračun.
Sicer pa je to še vseeno dosti, glede na 300eur/leto, kolikor plačujejo tisti s TČ.

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - faker - 25.4.2018

To ima pavšal , tako da je elektrika cca 1200€ letno. Ampak to je vsa elektrika, za ogrevanje in sanitarno vodo porabi verjetno malo več kot polovico, torej cca 600-700€ letno.
Torej manjši začetni in vzdrževalni stroški , večja položnica za elektriko.

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - kadotr - 25.4.2018

Aperitiv, župca po izbiri, trije šniceljni, priloga krompir ali riž, zelenjava, mešana solata, sladica, kava, deci vina po izbiri, vse za pet evrov. Kje? Nikjer.

Ne pojte o povprečnih porabah...

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - sassapo - 25.4.2018

Ah, to je vse samo tisto slišal od nekoga ki nekoga pozna itd.
Šteje samo tisto kar izkusiš sam, vse ostalo je prodajanje megle. Upam, da še Pentax doda svojo izkušnjo

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - Mortal - 26.4.2018

Evo še moja izkušnja z električnim gretjem, ko sem že kje omenil... Prehodna obdobja grela skoraj samo elektrika v nizki tarifi (talno+SV), celotni strošek elektrike za tak mesec je bil 160€. V bolj hladnih sem pomagal s toplovodnim kaminom in po potrebi dogreval z elektriko, tu je bil strošek celotne elektrike cca. 90€.
Z ozirom da je strošek elektrike brez ogrevanja in SV tam ene 50-60€, je elektrika delala dokaj malo.
Naredil sem si sicer aplikacijo, ki mi za vsak dan beleži minute vklopljenih grelcev in jih razdeli glede na tarifo, vendar še nisem uspel zadeve analizirati.