![]() |
|
Prenova in regulacija Seltron - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Prenova in regulacija Seltron (/showthread.php?tid=71223) |
Re: Prenova in regulacija Seltron - csamo001 - 20.1.2018 Ampak kje je meja? Nujno kondenzacijski kotel? Ali je nizkotemperaturni z zunanjim zajemom zraka dovolj? Smo letos v stanovanju menjavali, pa je bilo na inšpekciji rečeno, da ob menjavi samo kondenzacijski. OK, ampak kaj naredijo dimnikarji/inšpektorji, ko na terenu srečajo par let stare nizkotemperaturne (ne kondenzacijske) kotle? Kaznujejo lastnike? Močno dvomim. Re: Prenova in regulacija Seltron - Merlin1 - 20.1.2018 Če mejnih vrednosti emisij ne presegaš ne rabiš menjat. Pri preseganju CO nad 500mg/m3 dobiš prepoved in prijavo ustrezni inšpekcijski službi. Večina NT kotlov presega emisijske vrednosti zato jih bo potrebno menjat. Ne presegajo mejnih vrednosti kotli, ki imajo Low nox gorilnike. (običajno gre za vodno hlajene gorilnike) Ti aparati so večinoma daleč pod mejnimi vrednostmi. Tisti, ki so to pred 15 in več leti to nabavili se danes ne potrebujejo ukvarjat z zamenjavo. (bili so relativno dragi). Pri zamenjavi ni nujno, da vgradiš kondenzacijo, nujno pa je da si pod mejnimi vrednostmi za energent. če dobiš kje nov, Low nox ga lahko vgradiš. Navadno pa niso cenejši od kondenzacije. Mejne vrednosti za plin: [url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")mruunichr("46")si/img/upload/attachments/04052015105332_tabela-plinasta-gorivaunichr("46")pdf[/url] Re: Prenova in regulacija Seltron - Hanzi - 21.1.2018 E krat sem na pss dobil podatek da je plinski kotel lahko star najvec dvajset let. Razlogov za to ne poznam. Cakam da nam bodo predpisali najvec 10 let stare avte in en mesec stare stufe in gate, ter kruh star manj kot 12 ur. Ne spoznam se na emisije kotlov, vem pa da golfu dvojki ni treba izpolnjevati euro6 norme. Pa se kljub temu se lahko vozis. Tudi brez AB ABS, ESP se lahko vozis, ceprav so predpisani ze (deset) leta. Re: Prenova in regulacija Seltron - Fery - 23.1.2018 Ojoj... Risanje ti pa gre. V 21. Stoletju. Upam, da ti gre delo bolje. Re: Prenova in regulacija Seltron - Selab - 24.1.2018 Hvala vsem za info, sploh pa zdravapameti. Vec na ZS.@Peleti12: Kotel Benekov je "nov" nerabljen vendar star brez vsega (regulacije, gorilca) medtem, ko je gorilec Eragon rabljen. Nekako bom upravičil standarde. Rešujem po "budget" metodi in korak po koraku. S polno ritjo je namreč lahko srat.
Re: Prenova in regulacija Seltron - peleti12 - 24.1.2018 Selab Napisal:Pozdravljeni,@ selab Ko na brzino seštejem tele tvoje elemente, ki si jih navedel, da jih boš postavil v kotlovnico + tisto kar ti še manjka očitno ti razmetavaš denar! Če boš vgradil navaden kotel Benekov kot si napisal, da boš na njega vgradil še gorilec je to zadeva s katero boš dosegel zelo slab izkoristek. Vsako kurilno sezono ti bo odšlo skozi dimnik za 20% več peletov kot sicer z specilanim kotlom. Prodaj kotel in gorilec in nabavi specialko uveljavi subvencijo in si zmagal. Pri meni regulacija deluje samo z brezžičnim termostatom 3 ogrevalni krogi preko WIFI brez ostale navlake HK10/H2, WDC10B KX 10 Laddomat, PROMIX AVC05. Re: Prenova in regulacija Seltron - Selab - 25.1.2018 @peleti12 Nič ne razmetavam , ker ga niti nimam (za razmetavat). Grem na prehodno budget rešitev, 6k zmaga trenutno ni prioriteta, za obdobje pa 3-4 let bo Benekov opravil pri čemer tud 20% več v absolutnem znesku ne opravičuje investicije v specialko. Vseeno hvala za tvoj predlog.
Re: Prenova in regulacija Seltron - XxRobertosxX - 25.1.2018 Potem pokliči zdravapamet in naj ti on naredi kurilnico baje obvlada ![]() Čist neumestno moje mnenje za 3-4 let bo tud obstoječe stanje ok brez te tvoje zdajšnje obdelave tko da tudi jaz ne vidim smisla o tvojem početju niti za 3-4 let. Če se že greš neko obnovo naredi kot se zagre ne nekaj na pol. Tisti denar vložen sedaj, plus subvencija pa imaš že precej denarja za popolnoma novo kurilnico, še posebej če to kaj maš prodaš za povrhu. xD Dam prav nekaterim ki razmišljajo sodobno in ozaveščeno in tudi zaradi komforta ki jo prinaša vsak novejši sistem. Nwm no pojte mal pogledat kake sisteme po hišah da dobite kak občutek......... Peleti so že ok, ampak nekaj na pol narejeno pa ne. Ne odkrivajte tople vode samo to lahko rečem. Mene tudi ne brigajo predpisi in mi je figo mar tako za državo kot predpise, ampak jaz sem se odločil za sodobnejšo zadevo zgolj zaradi sebe in komforta itd. ne zaradi drugih in države. Torej naredi kakor želiš, če vztrajaš pokliči in se zmeni z "zdravapamet" in ti bo naredil kurilnico, sej prav da si "sposoben" in boš delal verjetno sam, vedi pa da ni vse v tvoji sposobnosti, tu je še precej več kot pa samo to ... Torej uči se na svojih napakah, je pa res da ene nikoli ne izuči, žal.. Pa srečno in upam da te ne vidimo pri poročilih črne kronike haha ![]() PS: Tudi jaz poznam osebno nekaj takih pacijentov, ni kaj dodat tukaj, ker ne moreš nič spremenit, si pa sam lahko mislim "oh ti Slovenci in njihova miselnost" in to je vse in grem... torej ne sekiraj se ti kar naredi po svoje
Re: Prenova in regulacija Seltron - peleti12 - 26.1.2018 Selab Napisal:@peleti12Sem si vzel malo časa in izračunal strošek izgradnje tvoje kotlovnice po tvoji izbiri, cene na spletu nekatere so približne: Regulacija Seltron WDC 20 350€ Obtočna črpalka 1 X 120€ Razdelilec 3 ogrevalni krogi 170€ Hidravlična kretnica 150€ TČ STV 1600,00€ Kotel 1000€ Gorilec Eragon rabljen 500€ Zalogovnik za pelete 300€ Črpalka obtočna 2X ogrevalna kroga + STV 1X 360€ Znese skupaj 4,700€ K temu znesku prištej še instalacijski material in delo vsaj še 1000€ in si že na 5.700€. Če dodaš še kolektorje, solarni set je dodatni strošek 1700€, za ta denar imaš elktrike za TČ STV za 20 let. Če nabaviš nov kotel Biodom 27 + TČ STV Kronoterm dobiš oboje z 20% subvencijo za cca 4,500€ in imaš novo kotlovnico za 20 let. V tvojem primeru boš čez 4 do 5 let spet na forumu spraševal kaj mi je storiti???? In za konec boš z novim kotlom na leto prihranil 1 t peletov kar je v 5 letih 1.200€ to je pa že kar nekaj. IN KDO TUKAJ RAZMETUJE DENAR !!!!!!???? Re: Prenova in regulacija Seltron - Hanzi - 27.1.2018 Z biodomom bo pa ze jutri spraseval in reseval probleme ki jih ocitno ne znajo niti serviserji. Imamo vsaj dve temi aktivni v zadnjih dneh.... In kaj lahko se zgodi da ga ze prej kot po 4 letih ne bo vec v kuilnici Re: Prenova in regulacija Seltron - peleti12 - 27.1.2018 @ hanzi baba čula baba rekla Spet nekdo, ki ponoči ne more spati potem se mu pa v glavi rola!!!!! Če bi poznal kotle BIODOM ne bi pisal nebuloz, res sta odprti dve temi ampak iz tega se da razbrati, da uporabniki ne znajo delati z kotlom ali pa kurijo slabo surovino, in na koncu ne čistijo peči. To je najbolj prodajan kotel v Sloveniji, osnovni kotel se nahaja v pečeh vsaj treh slovenskih proizvajalcev. Pri meni dela že peto leto brez vseh problemov razen na začetku, ko sem imel slabe pelete. To je kotel, ki rabi pelete kvalitete A1 in redno čiščenje. V petih letih sem zamenjal samo izgorevalno posodo, ki pa je potrošni material. Že vsa leta imam temperaturo plamena okoli 1000 stopinj C temperaturo dimnih plinov pa med 120 in 140 stopinj C, iz tega podatka si lahko izračunaš kolikšen je izkoristek. Re: Prenova in regulacija Seltron - XxRobertosxX - 27.1.2018 Vsak svoje hvali, rekel bom samo to da kdor je kuril prej na klasičnih pečeh ne bo kuril enako na novejših, se bo treba kar prilagoditi kajti kuri se popolnoma drugače govorim o kotlih na trda guriva in uplinjevalne peči Moja je Stadler LT lahko jo samo pohvalim je pa res da je TR boljša in če bi kupoval bi raje dal še več za TR amapak je LT 100% zadost. Torej vi pa imate neko debato o peletih sam izkušenj s temi kotli nimam bi pa vsekakor priporočal od VWTerm peletni kotel imajo jih po več firmah in stanovanjskih hišah brez večjih težav pa še Slovenski proizvod je in prav tako se dobi Subvencijo in dobiš povrnjen del denarja. Ampak kot si opazil Peleti12 se je tist majstr zgoraj očitno že odločil, ne prepričuj ga raje mu pomagaj ker vidiš da mu ne moreš nič, ne da se takim pomagat. Re: Prenova in regulacija Seltron - Selab - 28.1.2018 peleti12 Napisal:Selab Napisal:@peleti12Sem si vzel malo časa in izračunal strošek izgradnje tvoje kotlovnice po tvoji izbiri, cene na spletu nekatere so približne: @peleti: Hvala za tvoj čas. Ali tvoj omenjen/ponujen set vključuje tudi vse črpalke in regulacije? - Prvo kar bom zamenjal je TČ STV. - Kolektorje ima že od prej montirane na strehi in so v solidnem stanju. - Benekov kotel me je dejansko prišel 200EUR. @XxRobertosxX. Ker ne poznas celotne zivljenjske situacije se prosim vzdrzuj komentarjav in "etiket" o pacientih. Seveda je bolje narediti enkrat za prou in pol maš mir. Super truper in idealno je, da bi vsi gradili na ključ in se v mesecu vselili. Seveda brez bančnega kredita ... ![]() Lepo je z polno ritjo srat. Re: Prenova in regulacija Seltron - XxRobertosxX - 28.1.2018 @Selab Se opravičujem ampak nisem imel toliko finance v mislih, ker jih tudi jaz nimam na pretek. Samo za info več kot 95% prebivalstva je polno v kreditih tako da nebi o tem, ker danes brez tega ne narediš nič. Če bi jaz delal koliko zaslužim še danes niti temeljev nebi imel tak da če ne poznaš situacije ne govori meni "Lepo je z polno ritjo srat." zato ker je meni popolnoma jasno okrog tega in ne hodim v kravati naokrog in s polno ritjo sem pa realen in razmišljam drugače jebiga, če se že dela naj se dela tako kot treba, žal. In noben ni rekel da je naredu na ključ, tudi jaz ne. Veliko 90% vsega sem sam naredil so pa stvari ki jih je bolje prepustiti ljudem svoje stroke, ena takih je "KURILNICA" majstr, če ti je to bolj všeč. Re: Prenova in regulacija Seltron - picas55 - 28.1.2018 Selab, če res nameravaš vgradit omenjeni par kotla in gorilca, verjetno zaradi namena kombiniranega kurjenja lesa in njegovih produktov potem te še nekako razumem, drugače pa res ni neke računice pri tvojih željah. Ne verjemi navedbam o prihranku kurjenje specialke, katero dobiš že z lambdo za dobre pol cene reklamirane predhodnika. Pri kombinaciji boš pač imel malo več dela zaradi čiščenja, a ob rednem vzdrževanju ni bistvene razlike. Če pa se misliš ogrevat samo s peleti si ga pa res udaril malo mimo. Sem kuril tudi na pelete in poznam sosedov Biodom tako, da mi je poznana zadeva . |