![]() |
|
Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev (/showthread.php?tid=70265) |
Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - Merlin1 - 21.9.2017 "Mora biti izpraven" in kdo to preglejuje? Tisti, ki imajo za to ustrezne licence. In v primeru dimnikov so to dimnikarji :wink: . Očitno pa je, da nimaš spoštovanja, do drugih, ki delajo tako ali drugače svoje delo :wink: Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - bozgom - 21.9.2017 Merlin1 Napisal:Kakšno stanje bi bilo z avtomobili na cestah, če ne bi rabili tehničnega pregleda? :roll:Saj ne govorim, da pregledi niso nujni. Če pa že primerjaš delo dimnikarjev z delom na tehničnih pregledih potem naj bo tudi pri teh pregledih uredba podobna. Po prvih nekaj letih od nabave nove kurilne naprave pregledov ni. V vmesnem obdobju so periodično na vsakih nekaj let. Ko pa je kurilna naprava stara npr. 15...20 let so pa vsako leto. Pol se pač vsak sam odloči- ali bo plačeval dimnikarja in imel slabo kurilno napravo ali pa jo bo zamenjal z novo. Pa, ko že delaš primerjavo s tehničnimi- tudi tista mafija si je izgovorila, da so v nekem obdobju morali na tehničnega vozila prihajati vsakih šest mesecev. Za lepljenje nalepk so računali več kot srčni kirurg za operacije na odprtem srcu. Pa je nesreč na cesti bilo več, kot danes, ko je stvar urejena bolj zdravo razumsko. Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - Merlin1 - 21.9.2017 Tovorna vozila, ki se uporabljajo vsak dan imajo tehnični pregled ne glede na starost vsaj enkrat letno. Pri novih avtih pa jih ni zato, ker tako enkrat moraš letno obvezno na servis, ker drugaše ni garancije. Če bi potegnil vzporednice.... Sicer pa povsod na zahodu je to bistveno bol strogo kot pri nas. Če se že primerjamo... Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - bohinc - 21.9.2017 Citat:Seveda pa bi moralo obstajati tudi soginanciranje pregleda za socialno ogrožena gospodinjstva... Vsi ostali pa nimate nobenega izgovora da se pregled ne opravi...S tem bi se skoraj strinjal.....Ostaja bit vprašanja oz. debate tudi v sorodni linkani temi- če ne uporabljaš striktno dimnika in se ogrevaš npr. izključno na elektriko, ter tudi kuhaš...o neupravičenem inkasanstvu ! Je pa očitno različno od rajonov oz. koncesionarjev. Tudi kar se tiče ''izgovorov'' o pregledu, bo njih posledice nosil izključno posestnik določene kurilne naprave oz. objekta , katerega npr. ob požaru zavarovalnica itak ne bi krila; še tiste ki.. bolj bogo..., da bi blo bolj namest gasit, polit... Tko bi se strinjal tud s Feryem... Ni reda...še manj logike, kot ne na splošno... Namest obveznih pregledov- plačil (sploh, če se lastnik npr. ogreva z eletro og. napravami, ter ne kuri dobesedno ognja) bi jaz kasiral npr. reševanje v gorah...Helikopter, posadka (stanejo enormno), ducat fantov v vsakršnem vremenu (brez plačila!) stane veliko več , kot ''neupravičen'' pregled dimnika v neuporabi ali naj se le ta preveri zastonj ! P.s. tudi socialno šibki bi imeli večje plače, pokojnine, nove kurilne naprave, enormne ovoje hiš, nove avte....z veseljem plačali konkretno opravljeno dim. storitev (čeprav slednji običajno na vseh pogledih najmanj ''jokajo''...) Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - bozgom - 21.9.2017 A se kurilne naprave pregledujejo zaradi tega zmanjševanja požarne ogroženosti in zmanjševanja škodljivih emisij ali zaradi zaslužka dimnikarjev. Če je stvar drugo, potem se popolnoma strinjam o tezi socilano šibkih. Če pa je stvar prvo, pa ogenj ne gori nič manj in emisije niso strupene nič manj pri bogatem ali pri revnem. Stvar ima tudi drugo plat- posega v ustavno enakost vsakega državljana. Če/ ko bodo pravice/obveznosti od socialnega statusa si @Bohinc lahko prepričan, da bodo bogati bolj enaki od revežev. Pa socialna pravičnost gor ali dol. PS- obstaja pa možnost takšnih korektivov v socilanih transferjih. Naj socialno šibkim plačajo pregled iz tistega vira, ne pa da dimnikarsko podjetje, katero bi naj itak imelo že izgubo ob takšni ceni, še izvaja socilano politiko namesto države. Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - bohinc - 21.9.2017 Citat:da bodo bogati bolj enaki od reveževPrej bi rekel , da bodo revni bolj enaki bogatim ob plačilu...(sicer pa revni običajno manj ''jokcajo'' ob raznoraznih storitvenih plačilih napram premožnejšim...) Sicer pa to ni bit mojega prispevka,premisli... Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - ssecnik - 21.9.2017 Merlin1 Napisal:Tovorna vozila, ki se uporabljajo vsak dan imajo tehnični pregled ne glede na starost vsaj enkrat letno. Ni vseeno,če avto naredi letno 10k ali pa 120 k kilometrov.Servis ni obvezen, če se ti zalušta, imaš prvi tehnični pregled pri 500k km. Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - zlabo - 21.9.2017 nisem rekel, da se socialno šibkim nebi pregledovalo, rekel sem o sofinanciranju s strani države... Pregled pa bi moral biti obvezen za vse! Sploh se nekateri ne zavedajo, v kakšnem stanju imajo nekateri dimnike in kurilne naprave in kakšno tveganje to povzroča. Tako za stanovalce kot tudi za sosede v primeru požara. In na koncu še za vse intervencijske enote, še posebej gasilce. Zastonj tvegajo(mo) svoje zdravje zaradi takih ki jim je škoda dati par deset evrov na leto za dimnikarja... Saj ne rečem, spucajte sami, potem pa naj se naredi pregled, če je OK, potem vam ne bodo računali še čiščenja ampak samo pregled. Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - bohinc - 21.9.2017 mercedes.the Napisal:Pozdravljeni;Običajno preveč zahajamo od biti, nekateri povsem... Jaz sem za : NE. Ob večstanovanjskem objektu je očitno ''đumbus'' :roll: kot povsod... Logično bi bilo , da to plačajo uporabniki ''ognja''-dimnika... Očistiti in plačati storitev (lahko zgolj pregleda- z temu primerno nižjo tarifo) ... naj ne bi bila vprašljiva...! Kaj ni jasno? Če se objekt greje na elektro ogrevalne naprave , najsi bo IR paneli , TČ, el. radiatorji ipd..., kljub obstoju dimnika, ki ni v uporabi :!: naj koncesionar , če že želi pregledat dimnik, le tega opravi gratis...kar očitno ponekod ob obvestilu(da dimnika ne uporabljaš) ne počne več ...vsaj pri nas ga ni več, niti obvestil o ''nujnosti''. Kdo vozi na tehnični in plača zavarovanje za avto , ki ga ne uporablja več ... mu mogoče stoji nekje ob bajti ali ga restavrira za zanamce :?: :mrgreen: Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - Fery - 21.9.2017 Z avtom ponavadi fentaš tudi druge. Z umazanim dimnikom ne. Razen večstanovanjskih, tam so take zadeve normalne, kakor tudi to, da v takih zgradbah zasebnosti ni. Vsaj v delu nje. Zgleda, da ste že vsi mlajša generacija. Se pravi taki, ki nastavljajo rit in iščejo opravičila za tiste, ki jim ga rinejo od zadaj. In tistih se ne zmanjka. Celo čedalje več jih je. In imajo to zakonsko podprto. Jaz se spomnim starih cajtov. Ko je dimnikar napovedal, kdaj pride v našo ulico. Nekaterim je spucal, nekaterim svetoval, pri nekaterih spil zgolj kavo, določeni ga niso spustili v hišo. Bilo pa je nekako domače, prijateljsko, prostovoljno in poceni. Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - mišek2014 - 22.9.2017 Mi gremo letos v tretjo ogrevalno sezono z uplinjevalno pecjo. Do zdaj se ni blo nobenga raufnkererja, klical ga pa tud ne bom, zato da bi priso dnar pobrat. Pucat tak nima kaj, pec pucam sam, pepel ven, pa vsake toliko turbolatorje ven potegnem, pa s krtaco cez. V rafnku pa tak nic ni, je ko nov. Sem vprasal agenta od zavarovalnce triglav, ce rabis kako potrdilo od raufnkererja, ce se bajta vzge, pa je reko da ne. Mu nisem najbol vrjel, pa je reko da res ne. Ceprav to sem malo skepticen ce drzi. Tist je reko da ce se raufnk vzge, pa bajta pogori, ti zavarovalnica raufnka ne krije, ne vem zakaj, da ce pa recimo v kuhni zagori, ti pa krijejo tud raufnk zram. Cudno vse skup. Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - Hanzi - 22.9.2017 Vprasaj ga se, ce je pec zavarovana za udar strele. Ponekod pec ni aparat ampak je del hise..,. Sicer pa pred 4 leti nabavil uplinjevalno pec, takrat nekaj tezil dimnikarju zaradi vleka dimnika (meritve) od takrat naprej ga ni vec. Imam pa svojo krtaco, ampak sedaj ni vec v uporabi. Samo poberem enkrat letno.pepel z dna dimnika pa obcasno z ogledalom pogledam v dimnik ce se vidi skozi. Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - bozgom - 22.9.2017 Hišo ogrevam s kondenzacijsko plinsko pečjo. Za odvod dimnih plinov imam PVC cev v katerem se nabira voda. Za odvod vode, katera se nabira v dimniku imam drugo cev, po kateri teče voda v kanalizacijo. Če je namen dimnikarja varstvo pred požarom, kaj se pri meni lahko vžge? Ob vsakem obisku mi pomeri dimne pline in mi da listek s položnico in rezultati meritev. Rezultati meritev bi mi naj povedali, kako deluje peč in če porabim preveč energenta. Koliko plima porabim vem sam, saj plačujem položnice vsak mesec. Če bo neka položnica odstopala od pričakovanja postavljenega na dolgoletne izkušnje bom več kot zainteresiran, da pokličem serviserja, kateri bo odpravil vzrok za pretirano visoko položnici. Torej, zakaj že plačujem dimnikarja? Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - Energetik81 - 22.9.2017 A pri trdih gorivih tudi merijo emisije? Ker če pogledam naokoli po sosednjih dimnikih, bi jih morali zapečatiti, ker ven mečejo malodane kose drv, tako zanič izgorevanje imajo. Smrdi kot pri norcih. Moral bi obstajati tehnični pregled s strani dobro usposobljene osebe kot pri avtih, sicer se ne dovoli uporabe kurilne naprave. To bil nek smisel pregleda, ne pa merjenje emisij kondenzacijskega kotla s strani dimnikarja z narejeno OŠ. Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - bohinc - 22.9.2017 Citat:Z avtom ponavadi fentaš tudi druge. Če leti replika meni, odslužen avto več ne vozi..oziroma praviloma naj ne bi... (takega sem mel v mislih; res da tud tak spada recimo na primeren odpad, ne valjanje ob hišah, grapah ipd.) So pa požari ko zagori hiša, dve, več... vzlic dimnika, gasijo največkrat prostovoljci (koliko časa še?). Torej tudi dimnik lahko ogroža, če ni, kot bi moral bit... Citat:Bilo pa je nekako domače, prijateljsko, prostovoljno in poceni.Aaa... tolk smo prčakval od obljublane druge ''švice''... ; večina dandanes zgolj švica za minimalce ... zato ni zadovoljstva, domačnosti, prostovoljno počasi ''umira'', kvaliteta za normalne pare ...-težava Šparanje povsod za ''vsako ceno'', na drugi pa lupljenje...tudi za prazen nič... Tega ni blo (v taki meri), dandanes folklora... |