![]() |
|
Ogrevanje s TČ in toplogredni izpusti - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Ogrevanje s TČ in toplogredni izpusti (/showthread.php?tid=68917) |
Re: Ogrevanje s TČ in toplogredni izpusti - sašo65 - 11.4.2017 NE! Pametnjakovičeve besede se razumejo tako: in on je na to vprašanje že dal odgovor.... BojanF Napisal:.....zakaj bi nov porabnik, ki se hoče priklopiti, bil bolj kriv kot obstoječi porabnik, ki hoče ostati priklopljen........še več: direktno obtožuje tiste, ki se grejejo s TČ in vozijo z el.avti... - tistih "milijon" micik, jožic ipd. ki so januarja veselo prižigali el. radiatorje ob že obstoječem gretju tako doma, da ne govorim na šihtu, pa nikom ništa.... Re: Ogrevanje s TČ in toplogredni izpusti - DELPHI - 11.4.2017 Pa to še ni vse! Med vrsticami je odkrito grozil črpalkarjem, skupaj z Brezdomcem pa sta širila razdor in nestrpnost. Re: Ogrevanje s TČ in toplogredni izpusti - remi - 11.4.2017 Električne naprave, med njimi pralni, pomivalni, sušilni stroji, toplotne črpalke so že danes smart grid ready in znajo na osnovi poceni ponudbe prilagoditi svoje delovanje. Ko bo distributer zaradi viškov na trgu »objavil« poceni (zastonj) elektriko, se bodo aktivirale številne toplotne črpalke in ogrevale sanitarno vodo ali pa zvišale temperaturo ogrevanja in napolnile zalogovnike/estrihe. V Evropi je delež elektrike proizvedene z obnovljivimi viri vse večji in v sosednji Avstiji so smart grid ponudniki 100% »zelene« elektrike že realnost ([url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")awattarunichr("46")com]aWATTar[/url]). V Sloveniji pa gre izgleda regulacija v čisto drugo smer: namesto, da bi se poraba prilagodila proizvodnji, se proizvodnja prilagodi porabi in malo bolj zakuri v termoelektrarni in potem imajo črpalkarji upravičeno slabo vest. Re: Ogrevanje s TČ in toplogredni izpusti - scuba123 - 11.4.2017 To kar govori remi, je meni o smart grid funkciji razlagal monter moje TČ, in o avstrijcih in njihovem plačilu poceni elektrike. Re: Ogrevanje s TČ in toplogredni izpusti - yan1234 - 11.4.2017 Ta poceni elektrika neprestano šiba preko Slovenije v Italijo (obratne smeri še nisem videl), pa še dobršen del teša zraven. <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.electricitymap.org/?wind=false&solar=false&page=country&countryCode=SI">https://www.electricitymap.org/?wind=fa ... tryCode=SI</a><!-- m --> Podatki se črpajo iz tu: <!-- m --><a class="postlink" href="https://transparency.entsoe.eu/">https://transparency.entsoe.eu/</a><!-- m --> Re: Ogrevanje s TČ in toplogredni izpusti - pametnjakovic - 12.4.2017 Brezdomec Napisal:P.S. Ni zrastlo na mojem zelniku, le preoblikoval sem Pametnjakovičeve besede, ki jih nekateri težko razumejo.Hvala za dober povzetek, marsikaj si povedal bolj jasno kot je to uspelo meni. Gasper123 Napisal:Drugače pa v linku, ki sem ga prilepil zgoraj za TE-TOL je tudi podatek kolikšen je delež CO2 pri proizvodnji eletkrike, in ta je za leto 2012 zgolj 0,622 kg/kWh, tako da tudi s tem podatkom je TČ dokaj nizko pri CO2 emisijah.Se opravičujem ker sem prej malce spregledal to s TE-TOL. Njihovi podatki so prikazani zelo transparentno in če smo čisto pošteni bi bilo skoraj bolj pravično šteti izpuste/koristno MWh. Škoda, da tega ne delajo v taki meri v TEŠ in da se ne izkoristi tiste odpadne toplote, ker potem bi bile številke precej lepše. (dejanske številke za TEŠ iz 2015 lahko priložim, če se bi jih kdo rad videl) Lokalne toplarne na biomaso s soproizvodnjo elektrike pa mislim da so pri nas v bolj strnjenih naseljih na nek način prihodnost. Ker delajo elektriko takrat ko se jo rabi in ko ni sonca. Če bi Postojna imela tako toplarno, ki bi lahko tudi delovala otočno, ne bi bilo panike med žledom. Resnično ne razumem, zakaj se tudi v velikih naseljih kar Postojna je, spodbuja TČ. Lobiji ali nevednost, tega v Sloveniji ne moreš vedeti. remi Napisal:Ko bo distributer zaradi viškov na trgu »objavil« poceni (zastonj) elektriko, se bodo aktivirale številne toplotne črpalke in ogrevale sanitarno vodo ali pa zvišale temperaturo ogrevanja in napolnile zalogovnike/estrihe.V takem kontekstu, ko se porabniki priklapljajo takrat ko so obnovljivi viri na voljo, lahko res govorimo da TČ delujejo na obnovljive vire. In tako lahko celo bistveno pripomorejo k stabilnosti sistema (uravnavanju proizvodnje in porabe). Btw remi, a to pomeni da so tudi TČ ki se trenutno vgrajujejo v Slo zmožne delovati potem principu, ali to ne bi šlo skozi? Drugače ne vem, če bi ravno rekel da so krivi črpalkarji sami (a bo zdaj ok, sašo?), ker navsezadnje jim po vseh kanalih govorijo da je to kar počnejo zeleno. Je pa res njihov problem, če ne poznajo ali nočejo poznati ne-marketinške plati zgodbe. Re: Ogrevanje s TČ in toplogredni izpusti - Energetik81 - 12.4.2017 TČ sem montiral, ker je na rok ~5let+ tako ogrevanje (investicija+tekoči stroški) cenejše kot vsi drugi viri, ne pa zaradi "zelenosti". No, izpusti PM so zaradi tega tudi manjši. Re: Ogrevanje s TČ in toplogredni izpusti - telmos - 12.4.2017 Mi smo tudi pri nas že vgradili sisteme za tako imenovani smart grid, le da to uporabljamo zaenkrat po logiki preklopa tarif. Re: Ogrevanje s TČ in toplogredni izpusti - sašo65 - 12.4.2017 pametnjakovic Napisal:(a bo zdaj ok, sašo?), ker navsezadnje jim po vseh kanalih govorijo da je to kar počnejo zeleno.....je, zdej je ok. Na položnici od ece celje, mi piše, da oni meni(nam) pošiljajo samo "zeleno" elektriko.....naj verjamem?PS. danes ženska populacija v pisarnah zopet veselo kuri pečke pod mizami.....nekdo je ziher moral par lopat v Teš več vržt....(jaz se ne grejem_grem na teren :mrgreen: ) - saj "kompenzacija" je dobra; par lopat kulna not, par lopat € ven.....kdo se ne bi tega šel... :lol: Re: Ogrevanje s TČ in toplogredni izpusti - remi - 15.4.2017 pametnjakovic Napisal:Btw remi, a to pomeni da so tudi TČ ki se trenutno vgrajujejo v Slo zmožne delovati potem principu, ali to ne bi šlo skozi?Nemški [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")bafaunichr("46")de/SharedDocs/Downloads/DE/Energie/ee_waermepumpen_anlagenlisteunichr("46")pdf;jsessionid=50D35FD123229988F3B5E3677C065FC7unichr("46")2_cid387?__blob=publicationFile&v=12]“ekosklad”[/url] v listi subvencioniranih TČ objavlja tudi podatek Smart Grid Ready, ni pa rečeno, da v Sloveniji ponujajo enako smart modele. Poleg tega proizvajalci pod pojmom Smart Grid Ready ponujajo različne funkcionalnosti. Nekateri imajo en sam kontakt, krmiljen s strani elektro ponudnika, ki izključi določene funkcije. Pravi smart grid pa omogoča, da naprava razpozna različne tarife: poleg “normalno” in “zapora” še “poceni” in “presežek”. Spet je od proizvajalca odvisno, kakšni so možni ukrepi. Na primer pri signalu poceni se lahko zviša ogrevalno krivuljo za 1K, pri signalu presežek pa za 2K in tako napolni estrih. Ali pa recimo pri signalu presežek ogreje sanitarno vodo izključno z elektro grelcem. Med porabnikom in ponudnikom poteka komunikacija preko neke dodatne naprave, ki je specifika ponudnika. Preko nje porabnik sporoča svojo porabo, ponudnik pa za en dan vnaprej pošlje najboljše čase za ogrevanje in pri tem upošteva vremensko napoved in cene. Ta naprava je povezana na kontakte TČ, ki mora razpoznati zgoraj omenjene 4 signale in ukrepati skladno z nastavitvami. Re: Ogrevanje s TČ in toplogredni izpusti - Merlin1 - 16.4.2017 In ne pozabit, da mora bit sposobna energijo akumulirat in za časovni primanklaj ustrezno večjo moč (+cca20%). Re: Ogrevanje s TČ in toplogredni izpusti - telmos - 16.4.2017 Pri talnem ogrevanju je pa to res "zelo zahtevno" :roll: :lol: Re: Ogrevanje s TČ in toplogredni izpusti - remi - 16.4.2017 Pri smart gridu ni izklopa. So samo časovna okna s cenejšo in dražjo elektriko, kar porabnike stimulira (ne sili), da poskušajo svojo porabo preseliti v čas, ko je energije preveč. Če v času poceni elektrike povečaš T dvižnega voda za 1 stopinjo in se ta toplota shrani v estrih, ni nobene potrebe po močnejši TČ. Enako ni potrebe po večji moči, če preseliš ogrevanje sanitarne vode v okno s poceni elektriko. Če pa hočeš v kratkem času shraniti za več ur energije, pa potrebuješ velik zalogovnik in močnejšo TČ. S stališča investicije in učinkovitosti pa je to lahko že kontraproduktivno. Re: Ogrevanje s TČ in toplogredni izpusti - edid - 16.4.2017 telmos Napisal:Vedno se najde kak če. Kdo pa je največji porabnik el. energije v Sloveniji? Na to se pa pozabi in veselo prodaja pravljice za lahko noč.Največji porabnik je Talum, ki je celo priklopljen na prenosno omrežje in ne na distribucijsko. Je pa itak paradržavna firma tako da ... Re: Ogrevanje s TČ in toplogredni izpusti - kadotr - 17.4.2017 ...potem gre štorija dalje tako nekako: zaradi Taluma in njihovih zaposlenih smo zaradi zaposlitve rudarjev in štromarjev v Šoštanju morali zgraditi TEŠ. In, da se je spotoma "nekaj" denarja "izgubilo". Folk pa to vsak dan sproti mastno plačuje. Pa se prička o izpustih, pa topli pripravljenosti, pa o zeleni energiji, pa še o kaki drugačni trapariji trapariji... |