PodSvojoStreho.net
Velika poraba STČ - ogrevanje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Velika poraba STČ - ogrevanje (/showthread.php?tid=66883)

Strani: 1 2 3

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - sassapo - 26.9.2016

Imaš precej večje možnosti zadeti sedmico na lotu kot umreti od legionele Big Grin

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - yonna - 27.9.2016

Kakšna pa je dejansko razlika v porabi, če se voda ogreva na 42 Ali pa na 50C ?

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - Hanzi - 27.9.2016

Najbrž kaj podobnega kot če se z avtom pelješ 100 ali pa 200.
Če sprašuješ za porabo elektrike

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - lukahr - 27.9.2016

Pri meni se precej pozna od spremembe, sicer sta trenutno samo 2 osebi v gospodinjstvu bomo videli kako bo s toplo vodo ko bomo nazaj kompletni 4 če bo kakšen primankljaj. Iz nastavljene 52.5 na 43 in ze sedaj je razlika očitna v porabi elektrike ter v času delovanja toplotne. Tuširati se pa tako ne moreš z 52C. Razlika je nekje 3h delovanja toplotne po večernem tuširanju

Poslano z mojega Nexus 5 z uporabo Tapatalk

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - xavi - 27.9.2016

Z dvigom temp. poraba enormno narašča, zato si ne predstavljam sistema ogrevanja z TČ, kjer bi nekdo noter spuščal 60 C, max. do nekje 45 C, ker vse ostalo je potrata, kot odgovor ali LT oz. varianta z vbrizgom. Ta vbrizg je navadni blef. TČ je treba kurit 24 ur, brez naprezanja na čim nižji temp., pri čemer je dobrodošel tudi kakšen majhen zalogovnik, da poreže ekstreme, ki nastanejo zaradi defrostov ali segrevanja sanitarne vode.
Pri segrevanju sanitarne vode gre črpalka ne glede na nastavljeno temp. na maksimum, razlika je samo, da do 42 C pride mogoče v 20-30 minutah ( odvisno od zunanje temp. zraka in za koliko je padla temp. v bojlerju), za tistih dodatnih 8 C pa lahko porabi še kakšnih dodatnih 10-15 minut. Zadevo bi bilo treba testirat, pri čemer je pomembna poraba na daljši rok, ker višja temp. prinese nekaj prednosti. Večji je namreč interval med posameznimi ciklusi gretja in ko je črpalka v polnem zagonu in je dosegla max. 60 C, potem temp. v bojlerju relativno hitro narašča.

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - yonna - 27.9.2016

Se mi je zdelo, da ni pavšalne ocene za porabo. Sem videla, ta ima tašča nastavljeno STČ na ene 48, 49 C. Sem ji že omenila, da naj zniža na 42, 42 C pa je začela sanjati o legioneli...

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - Energetik81 - 27.9.2016

Legionela uživa pri temp. 20–50 °C, tako da nima hude veze 42 ali 48.
Bistven je po moje velik pretok vode skozi bojler, da se ta stvor sploh ne more zarediti. Velik pretok pa se doseže z nizko temperaturo v bojlerju.

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - xavi - 27.9.2016

Topotni šoki so možni le ob izdatni podpori elektrogrelcev, če je TČ možno sploh nastavit na več kot 60C, ker je dokazano, da je legionela prisotna tudi pri tej temp.
Toploltni šok je najbolj smiselno narediti takrat, ko šnops kuhaš in spelješ toplotni izmenjevalec skozi kotel za žganjekuho.

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - Poldee - 27.9.2016

Ali pa kolektorje v sistem montiras pa celo poletje sokiras nebodigatreba :-)

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - bohinc - 27.9.2016

Kolektorji ob že obstoječi STČ so stran vržen denar. Ali eno ali drugo. Razen, če je viška novcev, da lohk rečeš da maš ''zastonj'' toplo vodo (ta ''zastonj'' tudi stane, ob slabem vremenu pa tudi rabiš toplo vodo).

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - Poldee - 27.9.2016

Se strinjam. Sam ceprav mam TC, sem neizmerno vesel, da so tud kolektorji na streh, ker od maja do danes se TC ni 1x przgala, cisto resno. Zdej kolko je to v dnarju, (ne)obrabi ... ne vem, mi je pa cist ok, da ma TC mir. Sam, da bo 'kreslna', ko bo treba (kmal).

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - irumed - 30.9.2016

Zanimivo
Mene elektronika za nastavitev ne spusti nižje od 48c° pri zgornji meji in 40c° pri spodnji meji. To so nastavitve za minimum. Tovarniško povpreček je pa bil nastavljen 55c° zgornja meja in 48c° Spodnja meja.
Se strinjam da bi lahko bilo še nižje. Je pa res da tudi takrat ko je bilo nastavljeno na 55c° se ni nikoli dogrelo več kot pa na 51-52. Senzor je na sredini in takšna je tudi nastavitev za elektroniko da vzame nek povpreček temp v bojlerju.

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - lukahr - 2.10.2016

Evo po enem tednu odkar sem temperaturo znižal na 43C je tedenska poraba 24kw, v primerjavi s prej ko je bila vsaj enkrat višja. Zaenkrat zadovoljen bom pa spremljal še naprej

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - bomber111 - 2.10.2016

Za moje pojme, ob kolikor toliko normalni rabi tople vode, še vedno nekoliko visoka za STČ. Res pa je da nekdo ima pomivalca, nekdo pa za eno pomivanje posode porabi 50 litrov vroce vode.

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - Hanzi - 2.10.2016

Kaksna je mesečna poraba vode?
In ja kot ze omenjeno, lahko je kar nekaj razlike ali pomiva pomivalc ali potratna kuharica.
Ce je cop 3, potem je to 72 kw. S tem boste moral segreti 2m3 vode za 30c. Nekaj ti se izgube zraven odnesejo elektrike