PodSvojoStreho.net
TČ zrak/voda + olje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: TČ zrak/voda + olje (/showthread.php?tid=64545)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Re: TČ zrak/voda + olje - polh1 - 18.2.2016

Ne vem po kakšne ključu ste prišli sedaj že na 70 kW TČ. Še kakšen teden boste debetirali pa boste prišli na moč obstoječega kotla Smile
Čisto malo matematike(tukaj izhajam iz porabe in dejstva, da je to poraba, ki zagotavlja normalen nivo udobja)... Poraba (z malo rezerve) je cca 85000 kWh na leto (8500 l olja).
Izkoristek kotla max 90 % pridemo na 76500 kWh.
Predpostavimo, da bo TČ obratovala cca 2500 ur letno... 76500 kWh/2500h=30,6 kW.
Se pravi, če imamo TČ, ki ima pri - 5 še 15 kW moči potem imamo pokritih več kot 95 % potreb po energiji, ki jo potrebujemo za ogrevanje.
Dobronamerno ti svetujem, da o 70 kW mašinah pozabiš.

Re: TČ zrak/voda + olje - JaniIr - 18.2.2016

Jaz iščem vsaj 95% TČ, da bo delovala tko kot sedaj 130kw kotel - ki je po porabi vrjetno predimenzionoran in ga bi v špici extremne zime tudi uporabil. Ogrevanje tudi pri -10°C zunanje temperature ni prišlo čez 60°C ogrevanja v dviznem vodu.Kotel pa vedno ogret na 75°C in 4 leta nismo presegli 750 obratovalnih ur kotla/letno.

Torej bi 40Kw TČ zadostovala.

Re: TČ zrak/voda + olje - polh1 - 18.2.2016

Glede na dosedanjo porabo olja bi bila 40 kW optimalna izbira.

Re: TČ zrak/voda + olje - sassapo - 18.2.2016

Nikakor ne potrebuješ več kot 40 kw EVI!! Vedi, da so kilovati v praksi med različnimi TČ pri nižjih temperaturah zelo različni!
S takšno napravo boš pokril več kot 95% ogrevalne sezone, bo cenejša ob nabavi, tišja in ne bo zahtevala povišanja električnega priklopa, kar zopet stane.
Ne vem, ti pač napravi kakor želiš, posledice nepravilne izbire boš tako nosil sam

Re: TČ zrak/voda + olje - sašo65 - 18.2.2016

zdravapamet Napisal:40KW bo prdec v temo.
sassapo Napisal:Nikakor ne potrebuješ več kot 40 kw EVI!!
polh1 Napisal:Ne vem po kakšne ključu ste prišli sedaj že na 70 kW TČ. Še kakšen teden boste debetirali pa boste prišli na moč obstoječega kotla Smile
Dobronamerno ti svetujem, da o 70 kW mašinah pozabiš.
dobro ste zmešali človeka, sreči da nekaj tudi sam ve....je pa "polh1" kr dober izračun naredil......."adijopamet" pa seveda ne pte ne šet človeku"stanovalcim" 30 jurjov iz žepa spuknit "no problem" pa še sram ga ni nič_celo pravi, da ko se razdeli med stanovalce, je to "sitnica"... :roll:

Re: TČ zrak/voda + olje - JaniIr - 18.2.2016

sašo65 hvala, jaz iščemo dobronamerno za naš objekt TČ - in vidim da tudi tu nebo krajše poti, kot sem pričakoval. Na našem koncu sam te najbolj znane firme TČ in tudi cene temu primerne - par dobrih nasvetov sem dobil .. in nekaj idej ,upam da dobim odgovor in ponudbo od teh?

Okvirno me še zanima za TČ voda/voda kako je z dovoljenji itd.za izkop vrtine in komplet investicijo le te?hvala

Re: TČ zrak/voda + olje - Migaj - 19.2.2016

7500l olja stane z vsemi ostalimi stroški dimnikarja ipd ter pomožno elektriko recimo skupaj cca 6.000€ letno.
Koliko kWh pa bi porabili z 70kW Kronoterm TČ? 3.000kWh? + še nekaj olja + dimnikar?
Vse skupaj cca 4.000€ letno?
Jaz bi nabavil sistem, ki bi vsaj prepolovil stroške (do 3.000€ letno vse skupaj).

Re: TČ zrak/voda + olje - JaniIr - 19.2.2016

Ja od mitschibushi zubadan 3x14kw , kronoterm 45 kw in nibe 2 x 20 kw , za te imam predračun in vsi so rekli da bo delovalo do -20 v radijatorjih pa 60C PORABA PA MAX 2.500EUR JAZ SEM ŠE DAL REZERVO NA 3.500EUR.
Drugega pa nimam ceprav mi je zanimiv Daikin HT in Hotjet voda/voda-če nebi stroški bili preveliki

Re: TČ zrak/voda + olje - xavi - 19.2.2016

Pri voda-voda so dodatni stroški zaradi povečanih kapacitet: močnejša TČ, večja kapaciteta vodnjaške črpalke, večji zalogovnik, dodatne OČ za posamezne vertikale Vse ostalo je enako kot pri individualni hiši, vrtine, dovoljenje Arso, črpalni preiskus.
Predvidevam, da je ogrevanje sanitarne vode rešeno individualno za vsako stanovanje.

Re: TČ zrak/voda + olje - sassapo - 19.2.2016

Če je voda, je pri ogrevanju takšnega objekta čista zmaga! Zrak voda se s sistemom voda voda ne more nikjer primerjat, še posebej pa ne pri večjih močeh. Problem je lahklo edino izdatnost in kvaliteta podtalnice kar je seveda ključnega pomena.

Re: TČ zrak/voda + olje - xavi - 19.2.2016

Če je vodni stolpec 8-9 m, je potreben samo ustrezen fi vrtine. Na klasičnem vodnem telesu z podzemno vodo ne bi smel biti problem. Čista zmaga je tudi zaradi same cene TČ.

Re: TČ zrak/voda + olje - telmos - 19.2.2016

Ni vedno vse zlato kar se sveti. Večinoma so voda voda zadeve zelo dobre, so pa lahko tudi zelo slabe. Sploh na velikih pretokih in velikih uporabnikih lahko mulj in ostale zadeve v vodi napravijo velike težave tako z izkoristki kot tudi vzdrževanjem.

Re: TČ zrak/voda + olje - JaniIr - 19.2.2016

zanimivo voda/voda,vzdrževanje pomojem nebi bil problem ,če pa to vpliva na obrabo in s tem posledično na škodo TČ ?
xavi ja sanitarna voda je rešena ,ker ogrevamo z elek.bojleri vsak zasebe

Re: TČ zrak/voda + olje - Migaj - 19.2.2016

2.000 do 3.000 l olja => 11 do 14kW
7.000 l olja => 40kW :wink: ( 70kW nak :oops: )

Re: TČ zrak/voda + olje - Lentus - 19.2.2016

Če je vrtina pravilno izvedena, težav z muljem nebi smelo biti. Na obrabo ni nobenega vpliva. Je pa neznanka globina in kvaliteta podtalnice na vašem področju.