PodSvojoStreho.net
Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši (/showthread.php?tid=64154)

Strani: 1 2 3 4 5

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - sašo65 - 12.1.2016

Polde: popolnoma se strinjam...."adijopamet" je malo zamešal pojme...
Citat:Kam ste jih pripeljali ti in tebi podobni ?
haloooooo :roll: ti prebereš kaj naflancaš, predno pritisneš "potrdi" :?: Bo pa obratno res držalo, sem imel enega takega (samo TT oz. Kronoterm montira) ....kako pljuvanje čez "klima TČ" da se ti svet zgražva_predračun pa tam proti 11k€ - vse naredil za točno polovico cene, pa začuda dela že tretjo sezono, cena gretja cca 300€/sezona....noro

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - Fantocci - 12.1.2016

telmos Napisal:Dandanes je trajnost vsake TČ večja kot pa plastičnih plinskih kotlov. Čudi me le, da niso še naredili plastičnega notranjega dela kotla v stiku z ognjem. Vse ostalo je že praktično sama plastika. Življenska doba plinskih trošil se danes premika na 7 let. To se v praksi kaže že s tistimi serijami izpred 10 let od vseh najvidnejših proizvajalcev, ko začne po vseh koncih puščat.

Se strinjam.

Velika verjetnost je, da bo nova plinska peč slabša od 12 let stare Buderuske (čeprav ta ni kondenzacijska), zato je jaz ne bi ven metal, samo zato, ker je pač moderno ven metati peči na kurilca. Dokler je kurilc poceni, pa sploh ne.
Po kvalitetni sanaciji toplotnega ovoja bo poraba vsakega energenta majhna.

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - milni - 12.1.2016

Prvotno je bila mišljena toplotna črpalka, vendar ker je mestni plin na hiši in je začetna investicija za plin nižja za vsaj 3k€ bi to razliko dobil nazaj v cca 10 letih, saj mislim, da ne bi bilo več kot 300€ prihranka na leto s TČ v primerjavi s plinom.

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - Brezdomec - 12.1.2016

Izgube so neznanka. Ampak ne proti zunanjosti (16cm stiropor), temveč proti sosedom, ker skupne stene verjetno niso izolirane, ogrevalnih navad sosedov pa ne poznaš.

Zato je smiselno z menjavo počakati kako leto ali dve, da se ugotovi poraba. Morebiti bo pa tako majhna, da bo v poštev prišel še elo blok.

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - Rimbaldi - 12.1.2016

Po mojem je potrebno vprašati še: "ali se išče najcenejša verzija ali najbolj udobna?"
Udobna seveda ponavadi ni najcenejša iz vidika investicije.

Ena od možnosti bi bila tudi (sploh glede na težave z višino v mansardi) TČ (LT oziroma NT) vezana na konvektorje. Tako bi lahko ugodno grel in poleti hladil.
Glede višine investicije mora pa vsak investitor sam odločiti koliko mu pomeni udobje preko leta in kaj si sploh želi.

Glede plinskih kotlov pa tudi jaz lahko iz izkušenj potrdim, da je več kot 7 let delovanja brez dražjih posegov precej utopičnih (in to ob rednem strokovnem vzdrževanju vsako leto).
Pri dobri izolaciji bi bil plin cenejša investicija in nekoliko dražja uporaba, TČ z konvektorji in hlajenjem pa definitivno najbolj udobna varianta.

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - izotop - 12.1.2016

Glede plinskih kotlov pa tudi jaz lahko iz izkušenj potrdim, da je več kot 7 let delovanja brez dražjih posegov precej utopičnih (in to ob rednem strokovnem vzdrževanju vsako leto).

moje izkušnje so drugačne, ob mogoče ne tako rednem vzdrževanju (razen meritev plinov ipd) na isto oz daljše časovno obdobje (de dietrich peč). v bistvu ni bilo nič treba naredit konkretnega, če pogledam za nazaj, mogoče bi bilo fino malo kamen sprat ze večji izkoristek (imamo precej trdo vodo), to je pa vse, sicer zadeva dela bp. še android regulacijo ot termostat nataknem gor in to je to (seveda lahko tudi na tč, da se razumemo, oljni kotli so pa že bolj delikatni glede teg, koliko sem gledal).

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - Rimbaldi - 12.1.2016

Tudi v mojem primeru je bil De Dietrich....

ot: in kaj je šlo? in glede tudi na splošno poizvedovanje tukaj in delomoma iz lastnih izkušenj: ali na tako dobo (ali pa recimo 10, 15 let) misliš, da bo tč (splošno gledano, pustimo znamke) bolj zanesljiva z manj stroši vzdrževanja, sploh v regijah, kjer so temperature nižje?
da se razumemo, nimam nič proti tč in so za novogradnje danes verjetno ena najboljših izbir, če gledaš udobje ipd, ampak pri takšnih primerih, kot je ta, se pa nakbrž da pogovarjat..

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - Gasper123 - 12.1.2016

izotop Napisal:gašper, lokacija? dimnikar pri olju ima precej več dela, baj d mimo, tukaj bodo eko davki in bog si ga vedi kaj v prihodnosti. in 600€ vprašanje, če bo dovolj za ogrevanje 180m2, če gvorimo o olju (govorim po svojih izkušnjah tako pri (mestnem) plinu, olju in deloma tč). no, psrt vse narekuje lokacija..

Sem šel še enkrat gledat, pa milni omenja zgolj 80 m2 ogrevalne površine, ni čisto jasno ali je to brez mansarde. Kakorkoli gre za izredno majhno površino gretja z zelo dobro izolacijo v sendviču med sosedi, poraba kateregakoli energenta ne bo večja od 600 €, s TČ kot sem zapisal ne bo porabil več kot 350€ letno.

Jaz sem iz Gorenjske na 500 m.n.v in ogrevamo dve gospodinjstvi v 3 etažah + staro kurilnico v kleti, ki jo imamo kot sušilnico. Poraba z LT TČ na radiatorjih že dve leti zapored okrog 4.500 kwh, kar je manj kot 500€ dodatnega stroška k gospodinjski elektriki.

no, konkretno podatki so že boljši, za celotno sliko manjka samo še vzdrževana temperatura in režim gretja (celodnevni, popoldanski, nočni ipd).
sicer je že avtor povedal kaj in kako in mislim da se je odločil ok. pričakuje lahko tako čez prst cca 400,450 € (lahko je tukaj miljon dejavnikov, enako za vse energente seveda, bom moral pogledat za svoj primer) stroška za ogrevanje v kurilni sezoni za plin, plus še recimo 50-100 (spet odvinso od uporabo, št. oseb itd) za ostali čas za gretje sanitarne vode. pod črto pravim, da bo za olje šlo pod zdajšnjimi pogoji vsaj 30% več na letni ravni in da prihranek gelde na tč ne bo takšen.

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - Energetik81 - 12.1.2016

Gasper123 Napisal:Sem šel še enkrat gledat, pa milni omenja zgolj 80 m2 ogrevalne površine, ni čisto jasno ali je to brez mansarde. Kakorkoli gre za izredno majhno površino gretja z zelo dobro izolacijo v sendviču med sosedi, poraba kateregakoli energenta ne bo večja od 600 €, s TČ kot sem zapisal ne bo porabil več kot 350€ letno.
Poraba bo kvečjemu še manjša. Zato pa pravim, naj obrži svojega Buderusa na olje in tudi SV greje na olje celo leto hkrati bo videl porabo in se s popolnimi informacijami naprej odločal.
Če bodo kdaj razmere bistveno drugačne, mu v 2-3 dneh zamenjajo v kurilnico na plin (ali TČ).

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - Gasper123 - 12.1.2016

Se strinjam.

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - milni - 12.1.2016

Mansarda je še dopdatnih cca 40m2.
Verjetno bom res z menjavo vira ogrevanja še malo počakal. A za priklopit talno na trenutno peč ne bo problema oz. nekih večjih dodatnih stroškov, ki jih v primeru TČ/plin ne bi bilo?
Pa zaželjena je možnost krmiljenja preko interneta/androida.

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - xavi - 12.1.2016

Energetik81 Napisal:
Gasper123 Napisal:Sem šel še enkrat gledat, pa milni omenja zgolj 80 m2 ogrevalne površine, ni čisto jasno ali je to brez mansarde. Kakorkoli gre za izredno majhno površino gretja z zelo dobro izolacijo v sendviču med sosedi, poraba kateregakoli energenta ne bo večja od 600 €, s TČ kot sem zapisal ne bo porabil več kot 350€ letno.
Poraba bo kvečjemu še manjša. Zato pa pravim, naj obrži svojega Buderusa na olje in tudi SV greje na olje celo leto hkrati bo videl porabo in se s popolnimi informacijami naprej odločal.
Če bodo kdaj razmere bistveno drugačne, mu v 2-3 dneh zamenjajo v kurilnico na plin (ali TČ).
Pri sebi sem izračunal (kalkulacija je bila narejena, ko je bila cena 1euro za liter), da je ogrevanje sanitarne vode z kurilnim oljem 6-7 x dražje od ogrevanja z TČ.
Pri zemeljskem plinu na bajti nimaš kaj dosti razmišljat o načinu ogrevanja.

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - xavi - 12.1.2016

izotop Napisal:Glede plinskih kotlov pa tudi jaz lahko iz izkušenj potrdim, da je več kot 7 let delovanja brez dražjih posegov precej utopičnih (in to ob rednem strokovnem vzdrževanju vsako leto).

moje izkušnje so drugačne, ob mogoče ne tako rednem vzdrževanju (razen meritev plinov ipd) na isto oz daljše časovno obdobje (de dietrich peč). v bistvu ni bilo nič treba naredit konkretnega, če pogledam za nazaj, mogoče bi bilo fino malo kamen sprat ze večji izkoristek (imamo precej trdo vodo), to je pa vse, sicer zadeva dela bp. še android regulacijo ot termostat nataknem gor in to je to (seveda lahko tudi na tč, da se razumemo, oljni kotli so pa že bolj delikatni glede teg, koliko sem gledal).
Stari Ferolli z pretočnim bojlerjem v funkciji od leta 94. Enkrat zamenjan magnetni ventil. Sosedi Imergas z elektronskim vžigom crknil po par letih.