![]() |
|
Temperatura vtoka v talno gretje - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Temperatura vtoka v talno gretje (/showthread.php?tid=63973) |
Re: Temperatura vtoka v talno gretje - jani65 - 20.12.2015 To pri sedanjih stroških z TČ res ne pomembno.Pri ogrevanju na olje se bi to kar občutilo. Tako so razmišljali pred 30 pa več ,ko so bili stroški ogrevanja nizki. Sedaj se te zgradbe sanirajo ,stroški so večji kot pri novogradnji,pa še večkrat ni mogoče naredit kot bi moralo bit. Re: Temperatura vtoka v talno gretje - bk9105 - 21.12.2015 @bomber111: Če pri hiši s 189m2 tlorisa (predvidevam, da samo ena etaža) potrošiš za ogrevanje samo 400eur, si res dobro izoliral estrih, kot tudi vse preostale zunanje površine. Koliko cm izolacije pa imaš pod estrihom? Re: Temperatura vtoka v talno gretje - Brezdomec - 21.12.2015 scania730 Napisal:Res je, bolj kot šparaš pri investiciji, več boš imel stroškov tokom bivanja vsa leta, ko si noter. Sem se zmotil pri oceni starosti objekta. Koliko si plačeval za plin? Kakšno temperaturo si želiš v prostoru? Kdaj nameravaš začeti ogrevati še nadstropje? Če ti bo TČ zadovoljivo ogrevala, ni razlogov za skrbi. (Tudi TČ je rahlo poddimenzionirana in bo v najhujšem mrazu verjetno vklapljala grelce. Opazuj, v kakšnih okoliščinah se bodo grelci vklopili. Včasih je potrebno nastaviti kake parametre, da optimiziraš njeno delovanje.) Poročaj o porabi. Re: Temperatura vtoka v talno gretje - bomber111 - 21.12.2015 Hiša ima tlorisa 115 m2 ( P+M) a če se greš izolacijo spodnje plošč se baje le ta poveča za 1.5 metra na vsako stran. Izolacije pod estrihom v pritličju je 11 cm, 20 cm na stenah in 30 do 45 cm strop v mansardi. Re: Temperatura vtoka v talno gretje - bk9105 - 21.12.2015 Da koga ne zavedemo z zgoraj napisanim, bom obelodanil, kar pokaže u-wert.net kalkulator. Na hitro sem primerjal sestavi teren pod hišo-25cm armiranega betona-11 cm stiroporja in teren pod hišo-20cm stirodurja-25cm armiranega betona-3cm stiroporja Rezultata sta 0,33W/m2K ter 0,166W/m2K. Procentualno razliko si naj vsak zainteresiran izračuna sam. Prav tako se naj vsak sam odloči, kam je smortno devat denar in kam ne, kaj je v prihodnosti še možno naknadno izboljšati in česa ne. Re: Temperatura vtoka v talno gretje - JaBK - 21.12.2015 bomber111 Napisal:@bk9105 Si v tej svoji kalkulaciji upošteval tudi nastale toplotne mostove na stikih plošča-stena, kjer ni izolacije nič, beton pa odličen prevodnik. Kako si izračunal, da tam po kotih stena ne bo švicala in fajhtala ter plesnila? Re: Temperatura vtoka v talno gretje - scania730 - 21.12.2015 Sem se zmotil pri oceni starosti objekta. Koliko si plačeval za plin? Kakšno temperaturo si želiš v prostoru? Kdaj nameravaš začeti ogrevati še nadstropje? Če ti bo TČ zadovoljivo ogrevala, ni razlogov za skrbi. (Tudi TČ je rahlo poddimenzionirana in bo v najhujšem mrazu verjetno vklapljala grelce. Opazuj, v kakšnih okoliščinah se bodo grelci vklopili. Včasih je potrebno nastaviti kake parametre, da optimiziraš njeno delovanje.) Poročaj o porabi.[/quote] Za plin sem plačeval cca 150 eur mesečno. Malo več kot 1 m3 plina dnevno, mesečno 40 m3, cena za 1m3 pa skoraj 4 eur. V prostoru želim 22.5 stopinj pritličje in 21.5 mansarda. Nadstropje bom testno začel ogrevat že ta ali naslednji teden. Zavedam se da bojo občasno delovali tudi grelci na tč, a na to sem računal že pri nakupu. Parametre skušam optimizirati na idealno, a pri daikin navodilih to ni enostavno, navodila so precej nejasno napisana. Re: Temperatura vtoka v talno gretje - JaBK - 21.12.2015 jaz sem bolj strojniški pepček, pa imam eno vprašanje. Meni je sicer logično (prav ali ne), da na v talno in v radiatorje ne more iti ista voda. najbrž mora iti v radiatorje 10 stopinj toplejša? ali gre potem v talno preveč topla ali v radiatorje premrzla, pa vse vmes... potem so tu neke rešitve o dodatnih konvektorjih pa stenskem gretju ipd. Gledam skozi ženske oči...ven padem in sigurno ni poceni, da mi iz doma nekdo spet naredi gradbišče. A ni bolj ajnfah (sprašujem...) v kurilnici tole poštimat. Zalogovnik, 2 ogrevalna kroga, kar je pač treba, če gre. oziroma, kaj ni manj gradbenih del takole to zrihtat? jaz preveč poenostavljeno na to gledam in je resnično kurilnico razdrmat stroškovno in gradbeno manj smiselno, kot celo bajto. Re: Temperatura vtoka v talno gretje - Energetik81 - 21.12.2015 Lahko gre ista voda, ampak morajo biti radiatorji precej večji. Ampak čist na uč bi rekel, da so večji radiatorji cenejši od zalogovnika in 2 krogov (pa še pri višjem DV/manjšem COP). scania730 Napisal:Če boš grel še mansardo, bo skupna poraba jasno večja (saj bodo večje izgube iz same mansarde), vendar bo temperatura DV precej nižja. Če mansarde ne uporabljaš, se ti bolj splača pustiti neogrevano, hkrati pa še povišat DV, da boš imel v pritličju tvojo želeno temp.Citat:Sem se zmotil pri oceni starosti objekta. Koliko si plačeval za plin? Kakšno temperaturo si želiš v prostoru?Za plin sem plačeval cca 150 eur mesečno. Malo več kot 1 m3 plina dnevno, mesečno 40 m3, cena za 1m3 pa skoraj 4 eur. Re: Temperatura vtoka v talno gretje - JaBK - 21.12.2015 večji radiatorji niso nikakršen poseg. Če je seveda prostor za njih, če je soba prekratka, pa okna prenizko pač ne gre. ali pa da so sobe komplet zrihtane s pohištvom ipd, drugače se pa taistega pohištva ne da postaviti. ta rešitev je še najbolj enostavna in elegantna, če je to edini poseg ki je potreben. govorila sem pa o idejah o nekih konvektorjih ki jih je treba nekam pripeljati v že narejeni hiši, pa stensko gretje ipd. to pa ni več tako ajnfah pa čisto. Re: Temperatura vtoka v talno gretje - bomber111 - 21.12.2015 Jabk in bk9105 V zgornjem postu sem samo podal finančno primerjavo pri ogrevanju objekta za izolirano ploščo in neizolirano. Vsak pa tako nardi kaj se mu zdi najbolje oziroma v kaj ga prepriča kak novopečeni magister izolativnih znanosti :-). Moje razmišljanje je takšno da je izolacija super ampak do neke racionalne finančne mere in malo prek. Tu pa se pri meni zaključi. Re: Temperatura vtoka v talno gretje - scania730 - 21.12.2015 Jabk; prav imaš, bolj prav bi bilo imeti 2 kroga, a zdaj ne grem vsega štemat (keramika, estrih). Zgoraj imam na srečo kar velike radiatorje, bom jih odprl na 5, spustim noter vodo kot v talno, torej 35, in grejem 24 h dnevno, se bo že segrelo. Energetik81; tudi jaz računam, da ko se mansarda 1x ogreje, bo potreben nižji DV vsaj za 2 stopinji. Bom probal, pa ko imam rezultate, poročam. Re: Temperatura vtoka v talno gretje - Energetik81 - 21.12.2015 Boš imel pa večjo porabo, ko boš grel tudi zgoraj. Razen če ne bo COP zaradi manjšega DV toliko večji, da bo kompenziral, ampak dvomim. Re: Temperatura vtoka v talno gretje - prasuvse - 21.12.2015 scania730 Napisal:Imam Tč Daikin 6kw Z/V. Ogrevam samo pritličje 60 m2 s talnim gretjem. Pretok x dT vam dasta oddajno moč :wink: Povečajte dT in dobili boste več moči - prostor bo toplejši. 60 m2 je majhna oddajna površina, z majhnim kondenzatorjem želite ogrevati 120 m2 - fizikalni zakoni vam kažejo "zobe", nič ni narobe s TČ, vaša pričakovanja so nerealna
Re: Temperatura vtoka v talno gretje - scania730 - 21.12.2015 Pretok x dT = moč? Torej v mojem primeru: 13l/min x dT 3 = moč 2340 A sem to prav zračunal? Ampak če povečam dT recimo na 5, pomeni da bo pretok še manjši?! Dvomim da bo prostor še toplejši, prej hladnejši. No, ne vem, bom probal tudi to. Prasuvse, ker sem opazil da kar obvadaš nastavitve daikina, mi nekaj pojasni; Krmiljenje imam nastavljeno zgolj po sobnem termostatu (RT), a kljub temu moram vnesti paragraf kolikšno T naj bo izhodna voda. Zakaj zahteva ta podatek? Jaz sem vnesel željeno RT in naj to doseže kakor ve in zna, zakaj moram regulirat še LWT? Ok, sem se sprijaznil, da pač tako deluje in sem vnesel podatek recimo 33 LWT, ker pa ob hladnejšem ali toplejšem vremenu ta T ni ustrezna, moram spet spreminjat vrednost LWT. Jaz želim oktobra nastavit RT na 22 in do aprila se več ne ukvarjat z TČ, ne pa da ob vssaki spremembi vremena spreminjat paragrafe. Vidim, da ima daikin ogromno enih funkcij, a ta ki je najvažnejša pa je ni. Najbrž boš svetoval na grem na vremensko krivuljo, to mi odpade, ob popoldanskem soncu se ohišje zunanje enote segreje in ne kaže realne ZT, ob delovanju ventilatorja pa spet piha glih čez temometer in spet kaže manj kot je realno. Obstaja sicer funkcija "modulacija LWT", a kot sem opazil ta pri meni ne deluje pravilno; recimo da imam vklopljeno modulacijo in LWT nastavljeno na 30, RT pa na 22.5. Tč po 24h non stop delovanja ne doseže željenih 22.5, torej bi po moji logiki, glede na vklopljeno modulacijo, morala tč avtomatsko dvignit LWT na tako vrednost (magari na 35), da doseže željeno RT na 22.5. A zgodi se pa glih obratno, vrednost LWT se spusti na 28 (!!), posledično RT pada in po 24h se tč ugasne vsake 2 ure za vsaj pol ure. Ni mi jasno zakaj! Nimam vklopljenih urnikov, nobene omejitve, samo gretje 24/7. Kot sem že rekel pri ZT imam defroste na cca 55 minut, ki trajajo cca 5 min, kar se mi zdi ok, pa tudi poraba je ok, 20-25 kwh dnevno. Daj povej mi zakaj mi tako dela, oz. kaj moram nastavit da to rešim. |