PodSvojoStreho.net
Težave s talnim gretjem - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Težave s talnim gretjem (/showthread.php?tid=63704)

Strani: 1 2 3 4

Re: Težave s talnim gretjem - sassapo - 23.11.2015

Če imaš plinsko peč je črpalka vgrajena v njej, vendar ni dovolj zmogljiva za poganjanje treh etaž s talnim gretjem. Za bp. delovanje boš moral vgradit kretnico in za vsako etažo svojo črpalko :wink:

Re: Težave s talnim gretjem - Beau Gosse - 23.11.2015

Sem opravil racijo v plinski peči in našel črpalko Big Grin Ali naj spremnim kaj ali pustim tako kot je?

Re: Težave s talnim gretjem - Energetik81 - 23.11.2015

Uf, nobenega stikala na pumpi? Potem jo verjetno krmili elektronika peči, oz. ji nastavlja hitrost.

Re: Težave s talnim gretjem - Beau Gosse - 23.11.2015

Servis peči imam naročen šele 10.12. Jih bom pa jutri poklical in vprašal kako se nastavlja hitrost črpalke.

Re: Težave s talnim gretjem - arbajter - 24.11.2015

Črpalka je dvobrzinska (45W/0,22A ter 90W/0,42A). Stikalo je na pokrovu doze, zato se ga ne vidi.

Re: Težave s talnim gretjem - Buba12 - 24.11.2015

Iz osnovnega prispevka ni jasno:
1. Ali je temperatura vtoka v talno gretje vodena preko vremenske regulacije?
2. Ali je termostat v prostoru, kjer se doseže temperaturo prostorov 22 stopinj?
Če je odgovor v obeh primerih da, predlagam sledeče:
- Termostat - nastavitev termostata na stalno ogrevanje brez časovno pogojenega ogrevanja in nastavitev temperature na maksimalno vrednost. To pomeni, da termostat ne bo krmilil ogrevanja.
- Črpalko na najvišjo hitrost, vse ventile talnega ogrevanja odpreti do konca. Ko bo v spodnjem prostoru presežena željena temperatura, naj se veje počasi zapira. Ker je odzivnost talnega ogrevanja 1 dan, je za pravilno nastavitev potreben čas. Ko bo v spodnjem prostoru dosežena željena temperatura, naj se postopek ponovi za naslednje nadstropje, potem pa še za zgornje.
Na zgoraj opisan način, se bodo verjetno dovolj ogreli tudi zgornji prostori, kljub prešibki črpalki.
Če se zgornji prostori ne bodo ogreli dovolj, se da s spreminjanjem krivulje povečati temperaturo vtoka (v dovoljenih mejah) in zapiranjem pretoka v spodnjih prostorih, doseči želene temperature tudi v zgornjih prostorih, kljub majhnemu pretoku.
Zelo uporabna zadeva je IR termometer s katerim se lahko meri temperatura povratnega voda posamezne veje, temperatura tal itd. Na podlagi temperature povratnega voda, tal in prostora hitro ugotovimo, katerim vejam ogrevanja moramo posvetiti več pozornosti.
Lp

Re: Težave s talnim gretjem - TeMpL - 24.11.2015

Pa ti z IR termometrom dejansko dobiš pravo temperaturo na "okrogli površini" ?
Ker "moj kitajček" je natančno sposoben merit samo iz ravnih ploskev.

Re: Težave s talnim gretjem - Beau Gosse - 24.11.2015

Peč ogreva prostor v kombinaciji z zunanjimi tipali in termostatom do želene temperature. Se pravi, ko v spodnji etaži doseže dnevna soba temperaturo 22 stopinj, se ogrevanje ustavi (v celi hiši).

Čez cca. pol leta, bom vgradil Netatmo (morajo narediti update, da bom lahko brezžično krmilil tudi sanitarno vodo), ki je brezžični termostat in ga bom lahko prenašal po hiši. Takrat bom pač odnesel termostat v najhladnejši prostor in potem bo sistem ogreval celo hišo, dokler v tej sobi ne bo dosežena želena temperatura. Žal pa mi to za letošnjo kurilno sezono nič ne pomaga.

Sedaj sem reguliral temperaturo v spodnji etaži tako, da sem priprl par ventilov. Mi je pa v bistvu vseeno, če imam v spodnji etaži večino ventilov zaprtih, ker se lahko ogrevam tudi s kaminom. Do včeraj sem imel večino ventilov v spodnji etaži odprtih do konca, kar verjetno pomeni, da je spodaj sistem hitro dosegel želeno temperaturo in se ugasnil. Posledično so "trpele" višje etaže.

Re: Težave s talnim gretjem - Beau Gosse - 24.11.2015

Govoril sem s proizvajalcem, ki je dobavil opremo za talno (Larti). Rekel mi je, da lahko edino z ventili reguliram talno (zgornji del sistema na prvi sliki). Pretoke na povratkih (imbuse) naj pustim pri miru, češ da tako ne morem uravnavati pretoka (spodnji del sistema na prvi sliki). Notranji vijak je zato, da je zunanji nanj naslonjen, zunanji pa naj bi bil popolnoma odprt, oz. za en obrat manj.

Glede na to, da imam črpalko v peči pravi, da mi črpalke v nadstropjih ne bi nič pomagale, ker peč avtomatsko krmili cel sistem. Edino če bi ob peči montiral dodatno črpalko. Dvomi pa, da se mi to splača.

Potem sem poklical še prodajalca/serviserja peči (Tošnjak). Pravi, da se da regulirat moč črpalke, vendar je potrebno odviti ohišje in nastaviti elektroniko. Glede na to da pride serviser 10.12. na pregled, mu bom takrat rekel, naj jo nastavi na max.

Re: Težave s talnim gretjem - Buba12 - 24.11.2015

TeMpL : moj IR termometer kitajske izdelave deluje tudi na okroglih površinah zadovoljivo.

Beau Gosse:
Dokler boste imeli v spodnjem nadstropju termostat nastavljen na 22 stopinj in v tem prostoru kurili kamin, boste kljub zaprtim vejam talnega ogrevanja spodnjega nadstropja, v zgornjih dveh nadstropjih imeli bistveno nižjo temperaturo, ker ogrevanja tam ne bo.

Velja namreč, da ko temperatura prostora doseže temperaturo, ki je nastavljena na termostatu, se črpalka izklopi. Brez pretoka tople vode po ceveh, se tudi prostori ne bodo ogreli.

Nakup brezžičnega termostata, v primeru vremensko vodene regulacije, je nepotreben strošek.

Na temo regulacije talnega ogrevanja in regulacije temperature posameznih prostorov je bilo že ogromno napisanega. Marsikatere stvari so nam na prvi pogled nelogične, vendar, ko se v sam sistem malo bolj poglobimo hitro ugotovimo, da bolj enostavne zadeve ne bi mogle biti. Si je pa zato potrebno vzeti nekaj časa, da preizkusimo in se prepričamo, da termostata ne potrebujemo.

Še enkrat priporočam že prej omenjene nastavitve za termostat in izvedbo ostalih postopkov.

Re: Težave s talnim gretjem - gt001 - 24.11.2015

Beau Gosse Napisal:Glede na to, da imam črpalko v peči pravi, da mi črpalke v nadstropjih ne bi nič pomagale, ker peč avtomatsko krmili cel sistem. Edino če bi ob peči montiral dodatno črpalko. Dvomi pa, da se mi to splača.
kateri tip peci imas tocno?
pri nekaterih vaillant peceh lahko znotraj servisnega menija sam nastavljas intenzivnost delovanja crpalke (semi/full).

Re: Težave s talnim gretjem - vincent - 24.11.2015

Beau Gosse Napisal:Pravi, da se da regulirat moč črpalke, vendar je potrebno odviti ohišje in nastaviti elektroniko.

Pa v redu...odstrani pokrov na tej škatlici pumpe in pokukaj noter...verjetno samo obrneš kako stikalce na višjo moč (če že ni). Običajno jih lahko nastavljaš od zunaj...a nekaj pretirano zahtevno res ne rabi biti.

Imaš pa tudi opcijo da enostavno 'odstraniš' termostat iz sistema, in se greješ glede na temperaturo vtoka (vremensko regulacijo ima peč?...ter kako se regulira?).

Lahko si zgolj časovno omejih delovanje..npr. od 4ih zjutraj do 10ih zvečer (lahko tudi 24 urno delovanje)...ter znotraj tega časa se igraš z nastavitvami vremenske krivulje (torej temperaturo talno vode v odvisnosti od zunanje temperature). In dosežeš na tak način enakomerno segretost cele hiše. Ki pa jo naknadno na fino reguliraš s pripiranjem posameznih vej (v štartu spet vse odpreš do konca, da veš kje si).
sam termostat nastaviš npr. na 26 stopinj, da ne moti in pusti peč stalno v obratovanju.

Sicer ne poznam načina delovanja plinske peči za talno gretje (mešalna enota)..a tule bi verjetno prišel prav zalogovnik (zaradi manjšega števila vklopov peči).

Re: Težave s talnim gretjem - Energetik81 - 24.11.2015

Če se ne motim je regulator/termostat od Vaillanta praktično enak kot pri moji TČ. Ni mu treba nič stran šraufat, samo nastavi se, da termostat nima funkcije in fura glede na zunanji termometer.

Re: Težave s talnim gretjem - SloCop - 24.11.2015

Mogoče samo en info... jaz sem dal v vsak prostor svoj termostat ki krmili elektro ventile na vejah talnega gretja posameznega prostora. Imam tudi vremensko regulacijo. Imam tudi Alpha 2 črpalko....
Pod črto je vseskupaj uporabno samo v določenih prostorih, recimo pralnica, garderoba, klet. Povsod drugje imam izklopljene termostate, ne uporabljam vremenske regulacije dvižnega voda. Ampak imam ročno nastavljeno temperaturo dvižnega voda, če je zato kdaj kakšno stopinjo bolj toplo nima nihče nič proti. Zebe nas nikoli ne. Talno gretje ima preprosto premajno odzivnost za te hece. Laufam 24/7. Dvomim da bi kontra prihranil 100€ na letni ravni.

Re: Težave s talnim gretjem - Sebek - 24.11.2015

Beau Gosse

če želiš ogreti prostore v višjih nadstropjih nastavi sobni termostat na najvišjo možno temperaturo. Ko pa se bo kateri prostor segrel na večjo temperaturo kot jo želiš pa začni z pripiranjem vej v tem prostoru. V tistem prostoru ko pa je prehladno pa odpri veje do konca. Takšno nastavljanje bo trajalo kakšnih 14 dni, a boš potem imel mir do kakšne izdelave fasade ali izoliranja kakšnega prostora.