![]() |
|
Razslojevanje zalogovnika - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Razslojevanje zalogovnika (/showthread.php?tid=63297) |
Re: Razslojevanje zalogovnika - branci - 7.11.2016 če nemoreš imeti enega zalogovnika, je serijaska vezava več zalogovnikov najboljša vezava,seveda ob predpostavki da so priklopi pravilno izvedeni in regulacija pravilna in učinkovita da se lahko temp. v zalogovniku pravilno razslojuje Re: Razslojevanje zalogovnika - Stesta - 7.11.2016 Če sta zalogovnika enako visoka in imata priklope na enaki višini, se bo razslojevalo popolnoma korektno ob čisti vsporedni vezavi, z zgornjo trditvijo bi se strinjal le ob različnih oziroma različno visokih zalogovnikih,, Re: Razslojevanje zalogovnika - Hanzi - 7.11.2016 Aja, jaz sprašujem za en zalogovnik. v "hidravliko" večih zalogovnikov se še nisem spuščal, Sorodniku je monter tudi zmontiral dovod v zalogovnik "na vrhu" odjem na razdelilec (5 vej) kakšnih 40 cm pod njim ( v zalogovniku je še sanitarna kača), in mi določene zadeve še vedno ne zdijo logične. Ampak dobro,se še učim, pa čeprav sanitarne vode najbrž ne bo nikoli zmanjkalo, radiatorji so pa pogosto mrzli. Re: Razslojevanje zalogovnika - Stesta - 8.11.2016 To je logično, tisti zgornji se ne prazni v radiatorje , tako da je topla sanitarna voda še potem , ko se neha ohrevati objekt, saj potroši morebitno zalogo za ogrevanje samo iz spodnejga dela Re: Razslojevanje zalogovnika - Hanzi - 8.11.2016 Tiste tople vode zgoraj je m3. Zalogovnik ima 4m3 Poleg tega bi lahko SW rešil pregloboko praznjenje zalogovnika. (PAč določiš parameter najnižje temperature za ogrevanje radiatorjev) Pa saj to ni moj objekt in mi dol visi. Se pa občasno ukvarjam s kurjenjem pa kakšnimi nastavitvami, pa bi mi tisti m3 vroče vode na vrhu prišel "prav" Re: Razslojevanje zalogovnika - BB - 9.11.2016 Pri zaporedni vezavi zalogovnilov se le ta ne bosta nikoli razslojila... Osebno imam vzporedno zvezana 1500 ter 2700 literska zalogovnika. Pri polnjenju sanitarnega bojlerja premeša vodo a se le ta po kakih 2 urah razsloji nazaj. Solarne kolektorje imam priklopljene samo na 1500l zalogovnik. Tudi v primeru ogrevanja preko solarnih kolektorjev je zvečer vse lepo pospravljeno po obeh zalogovnikih ![]() Zalogovnika sta povezana med sabo s 28mm Cu cevmi, vse skupaj 4x. LP, BB Re: Razslojevanje zalogovnika - Stesta - 9.11.2016 Tako deluje razslojevanje le pri tistih, ki ga razumejo, pri ostalih pa čisto drugače.. :wink: :roll: Re: Razslojevanje zalogovnika - jtac - 10.11.2016 No, toliko razlicnih mnenj in vezav pa vam vsem ocitno deluje dobro... . Vezava dovoda iz peci je 5cm nizja kot odvod za radiatorje. A je to res velik problem? Hanzi.. Ja hotel sem zvezat po tvoji shemi pa so me domaci mojstri varilci prehiteli.. :-|. Upam da bo razslojevanje zaporedno vezanih zalogovnikov delovalo. Prejsnjo sezono tega nisem mogel preverit, ker takrat se nisem imel vseh tipal.. Zdaj pa so: 18kos.. Re: Razslojevanje zalogovnika - Hanzi - 10.11.2016 imaš nekaj (10) minut kasneje tople radiatorje če imaš ohlajen zalogovnik, sicer pa naj ne bi bilo večjih težav. Če ju imaš samo 5 cm narazen, ju lahko povežeš s T kosom, pa spodnji priključek nekako zapri( če imaš ventil potem ni panike) . Daj sliko teh dveh priključkov , pa domače mojstre nazaj pokliči, ali pa se igraj z bakrom, pocinkanimi cevmi.... Re: Razslojevanje zalogovnika - jtac - 5.12.2016 Pozdravljeni, pojavilo se je še eno vprašanje in sicer: višinska razlika do najvijšjega radiatorja znaša 7m, tlak pri hladni vodi cca 25 C je napolnjena na cca 1.2 bara, tlak v raztezni posodi je 1.4bar, zalogovnika skupaj 3000l, raztezna posoda 300l, ko sta zalogovnika ogreta do konca imam tlak v sistemu cca 2.4bara!!! Ko poskusim z roko, če je raztezna posooda kaj "teška", nimam občutka da bi bilo v njej niti 10kg vode... ![]() vprašanja: a je to dopustno nihanje? ali nas je prodajalec "nategnil" z raztezno posodo, ki ni ustrezna? oz. kaj je vzrok, da v raztezni ni vode? Hvala Re: Razslojevanje zalogovnika - Hanzi - 6.12.2016 Glede na mojo izkušnjo, približno pričakovano. Lahko pa znizas startni tlak. Za 7m višine rabiš 0,7 bara tlaka in ne 1,2. Seveda tudi 1,4bara posledično znizas. Re: Razslojevanje zalogovnika - jtac - 6.12.2016 Ok. Bom poskusil znižat. Vendar nekako na občutek ne deluje,da bi bilo v posodi kaj veliko vode. Re: Razslojevanje zalogovnika - vanč - 6.12.2016 Ko boš pravilno znižal tlak bo voda pri segrevanju lažje prišla v ekspanzijo, posledično pa ti tlak ne bo več narastel na 2.4 bara. Re: Razslojevanje zalogovnika - Hanzi - 6.12.2016 Daj sliko inštalacije od peči do posode. Pri 300l posodi in tlaku 1,4:2,4 bi moralo biti v njej 100l vode. Pišem na pamet, naj fiziki izračunajo. Re: Razslojevanje zalogovnika - Bumm - 6.12.2016 V ekspanzijski posodi je prevelik tlak. Spusti ven vsaj 0,4 bar. |