PodSvojoStreho.net
Naležno tipalo in WDC 20 - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Naležno tipalo in WDC 20 (/showthread.php?tid=62972)

Strani: 1 2 3

Re: Naležno tipalo in WDC 20 - Homer - 14.9.2015

Pravzaprav ne razumem zakaj si pognal "čez okno" cca 400€ za regulator, ki ga za sistem kot je zamišljen sploh ne potrebuješ, saj ne uporabljaš vremenske regulacije, ne uporabljaš mešalnega ventila, pumpa na povratku, .......

Z delovanjem si očitno zadovoljen in edino kar te moti je da dva tipala kažeta enako temperaturo.......

Jaz bi si verjetno želel da za strošek 400€ ta elektronika da nekaj od sebe in bi dodal še tisto kar manjka in spremenil tako da je vse prav električno in hidravlično povezano....

Kako in kaj, pa je že arbajter na vrhu prejšnje strani napisal....

Re: Naležno tipalo in WDC 20 - najrad1 - 14.9.2015

Imaš prav Hanzi, da jih večina -90% polni žepe za neopravljeno delo pri laikih,ker so to mojstri z 25 in več letnimi izkušnjami v svojem fohu in ne priznajo ,da jih je povozil razvoj ogrevalne tehnike že pred 15 leti .

Re: Naležno tipalo in WDC 20 - Faros - 14.9.2015

Ja Hanzi bom poslikal sam da najdem cajt...bojler je itak na elektriko, ogrevanje SV je misljeno, če bodo slučajno kaki viški, da ne rabim zalogovnika. Kasneje bo primarni vir itak peč na pelete.
O majstru pa ne bi...mi je spil živcev. Edini, ki me je bogato na*egnil pri gradnji...pa še poznamo se...
@homer, sem že povedal, da sem hotel čimbolj enostavno pa sta dva električarja zatrjevala, da brez elektronike nikakor ne gre. Se pa tolažim, da ni stran vržen denar, saj bo kasneje poganjala še peč na pelete. Ventil bom poštimal ko se vse mal poleže. Trenutno imam tele pečke poln kufer...za tipalo sprašujem ker mi je bilo povedano, da vpliva, skupaj z drugimi tipali, na vklop in izklop pumpe ipd.

Re: Naležno tipalo in WDC 20 - arbajter - 14.9.2015

Merlin1, zakaj tipalo na cev s črpalko? Potem bo tipala temperaturo povratka in ne dvižnega voda. A ni smisel regulacije, da tipalo na forlaufu meri temperaturo v radiatorje? Dobro, saj bi morebiti zadeva delala tudi tako, samo bi potem moral karakteristiko krivulje precej dvignit, a se ti ne zdi tako? Tipalo na cev ki gre proti ogrevalom (radiatorjem), tista črpalka pa bo tako ali tako le gnala vodo, pretok in temperaturo pa bo krmilil elektromotorni mešalni ventil. Ni mi potem jasno, zakaj tipalo temperature vsi predvidevajo na dvižnem vodu?!

Faros, po shemi 401c ti črpalko sanitarne vode krmilita tipali v bojlerju sanitarne vode. Ta pa se tako ali tako hitro segreje, in tipalo temperature ti črpalko vrže ven. Temperaturo ogrevanja pa ti bo (ko boš dal na mešalni ventil pogon) krmililo tipalo dvižnega voda v kombinaciji s sobnim termostatom.
Štos elektromotornega pogona je v tem, da se zelo hitro prilagaja potrebam po ogrevanju in predvsem, da ti bo (mešalni ventil krmiljen od WDC20) držal temperaturo prostorov brez nihanja temperature. Če pa ga boš gonil "na roke" pa verjetno že sam veš in si opazil, da lahko temperatura prostora precej niha (eno, dve ali tri stopinje).Optimalne nastavitve zanj ni, saj se prilagaja sam vsem potrebam in zahtevam (tvojim nastavitvam) sobnega termostata.

Re: Naležno tipalo in WDC 20 - telmos - 15.9.2015

Zadeva je popolnoma narobe zastavljena. Sistem je naredil "mojster" brez osnovne logike. Na ventil daj elektromotorni pogon, črpalko na dovod v radijatorje za ventilom in tipalo za črpalko, pa bo. Vse ostalo je le mlatenje prazne slame!

Re: Naležno tipalo in WDC 20 - Faros - 15.9.2015

V čem je razlika, če je črpalka na dovodu ali pa na povratku tako kot sedaj? Ali obstaja nevarnost, da se voda v kaminski peči (bojlarček v peči ima samo 8l.) preveč segreje, če motorni pogon zapre ventil ali je zaradi regulacije ta skrb odveč?

Re: Naležno tipalo in WDC 20 - telmos - 15.9.2015

Obstaja in zato so lahko te zadeve zelo problematične, če se jih napačno lotite. Če je zadeva vezana samo na ogrevanje brez dodatnih odjemnikov ter prisilnega hlajenja, se s temi mešalnimi ventili in pa wdc-ji ni igrati! Črpalka na povratku se instalira le pri kotlih na trda goriva kot primarno črpalko (desno od ventila). Na mešalnih sklopih pa ne.

Re: Naležno tipalo in WDC 20 - Faros - 15.9.2015

Na pečko je vezan kotel za SV, ime tudi dve zaščiti. Prva je varnostni ventil, druga pa ventil vezan na termostat, ki spusti v peč hladno vodo (je to prisilno hlajenje?). Kakšna pozicija ventila je najbolj primerna v primeru obstoječe vezave? Popolnoma odprt ventil?

Re: Naležno tipalo in WDC 20 - Merlin1 - 15.9.2015

Pri peči na trdo gorivo (kar kamin je) je pravilno da črpalka potiska vodo v peč.
Ker je črpalka v povratku in ker je mešalni ventil nad njo gre za regulacijo povratka.
Zato, ker je to povratek mora bit na tej tudi tipalo povratka. Glej shemo 415 tipalo T1 črpalka R6 in mešalni ventil R7-8. Morda bo sedaj bolj komu jasno.
Brez pogona naj bo do konca odprt.

Re: Naležno tipalo in WDC 20 - arbajter - 15.9.2015

Shema je 401c in ne 415.

Re: Naležno tipalo in WDC 20 - Merlin1 - 15.9.2015

Stalno se gleda, kako je povezano in ne kako bi ti želel. Hidravlično je zvezano kot, regulacija povratka.....

Re: Naležno tipalo in WDC 20 - barka2402 - 24.9.2015

Pozdravljeni!
Pri prenovi kurišča od lončene peči sem podaljšal kurišče na 1,10m,širia 0,5m in višina 0.6m cca.
Rad bi izdelal vložek z rosfraja (nekomu bi dal izdelat "kačo") in ga vtaknil nad kurišče,z to ogrevano vodo bi se priključil na že obstoječ sistem centralnega ogrevanja na plinsko olje,zanima me pa kako bi to bilo izvedljivo,z čim manj elektronike vključno z 4 oz. 3 potnim ventilom kot je tale <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.first.si/2012/www.first2012/izdelki/ventili-t-mix/ventili-t-mix.htm">http://www.first.si/2012/www.first2012/ ... -t-mix.htm</a><!-- m --> ,oz. kakšen dober nasvet...,ker živim v vasi,pozimi do izpada elektrike pride večkrat...,tako da kakšen dober nasvet z čim manj elektronike bi bil dobrodošel...
Hvala

Re: Naležno tipalo in WDC 20 - Zizy - 24.9.2015

1.Pa glih pri taki zadevi, bi rabil zanesliv štrom, ker če pumpa ne požene vode, ti bo vodo v tisti kači zavrela in jo boš imel po celi peči.
2. Za ogrvanje centralne, bi bilo to premalo energije, če bi pa hotel oboje skupaj, pa nimam pojma, kok bi to hidravljično zvezal.
3. Včasih sem jst to raznišljal za ogrevanje sanitarne vode, to bi šlo, ampak, spet se pojavi problem, ko je bojler segret, se pumpa ustavi in ti spet voda zavre v kači..
4.....

Re: Naležno tipalo in WDC 20 - barka2402 - 24.9.2015

Zizy
rad bi uporabil čim manj elektronike,sicer pa obstaja baterija za te namene (UPS) ,kar se pa tiče vode v kači pa varnostni ventil...
Želel bi da ni vezano na način da plinsko olje samo dogreje vodo,ampak da deluje samo eno ozirama drugo
...v tem primeru ko je bojler segret se vklopi druga pumpa (radiatorji)