![]() |
|
Nasveti pri zamenjavi peči na ELKO z TČ Z/V - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nasveti pri zamenjavi peči na ELKO z TČ Z/V (/showthread.php?tid=62912) |
Re: Nasveti pri zamenjavi peči na ELKO z TČ Z/V - ssecnik - 9.9.2015 alanford Napisal:Timi11, bom probal še enkrat. Alan, imaš kar prav.Sam imam identično površino in sem imel prav takšno porabo ELKO,kot Bojan.Jaz imam sicer nekaj talnega,vendar imam samo en obtočni krog,torej to ne vpliva na temperaturo dvižnega voda.Poraba je 2500 kwh na leto s SV,je pa udobnost precej večja kot prej.(po celi hiši 23 C).Imam pa zemlja-voda,kar je verjetno malo ugodneje kot zrak-voda. LP Srečo Re: Nasveti pri zamenjavi peči na ELKO z TČ Z/V - Poldee - 9.9.2015 Sreco: 2500 kWh je poraba TC za ogrevanje hise in SV za celo leto? Zame hudimano dobra (nizka) poraba ![]() Drugace pa ja, udobje je neprimerljivo. Re: Nasveti pri zamenjavi peči na ELKO z TČ Z/V - ssecnik - 9.9.2015 Ja,lani 2474 in letos 2568 kwh.Je pa res,da zemeljski kolektor ni padel pod 3 C. Prilaga še lanski opis. LP Srečo <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=26448&hilit=poraba+zemlja+voda&start=495">viewtopic.php?f=7&t=26448&hilit=poraba+zemlja+voda&start=495</a><!-- l --> Re: Nasveti pri zamenjavi peči na ELKO z TČ Z/V - Poldee - 9.9.2015 Hudo dobro
Re: Nasveti pri zamenjavi peči na ELKO z TČ Z/V - alanford - 9.9.2015 Ja, udobje je neprimerljivo. Prej na ELKO smo tudi pri nas stiskali in sam sem termostat nižal kolikor se je dalo, paziti sem moral samo, da moja ni preveč cvilila. Sedaj pa cca 2st.C več in 24 ur na dan. Tako, da če bi upošteval še to, bi prišlo še bolj ugodno. Re: Nasveti pri zamenjavi peči na ELKO z TČ Z/V - BojanF - 9.9.2015 Hvala za povezavo, DELPHI. Do sedaj o TČ zemlja/voda nisem razmišljal, ker nisem imel dovolj velike parcele za površinski zemeljski kolektor. Nisem niti vedel, da se da zadevo izvesti tudi z globinsko vrtino. Pri takšni izvedbi res odpadejo vsi pomisleki glede zvoka. Par stvari pa mi ni jasno: glede na navedene moči bi močnejši sistem ustrezal naši hiši, glede na navedeno letno porabo pa bi že šibkejši sistem ustrezal. Vendar obenem piše, da so sistemi namenjeni NEH in PH, kar naša hiša ni. Ali bi konkretno ta sistem potemtakem jaz lahko uporabil ali ne? Drug pomislek, ki ga imam, pa so morebitne vibracije ob izdelavi vrtin; pri nas na barju se vse trese že, če gre malo večji tovornjak po ulici. Glede na to, kako blizu so sosednje hiše, me skrbi da bi vrtanje vrtine povzročilo kakšno škodo na njih. Ampak tu najbrž pretiravam. Dejansko je v mojem primeru najverjetneje največja prepreka sistemu zemlja/voda nasprotovanje domačih temu, da se razkopava po parceli. ![]() Je pa še eno vprašanje cena - sicer še nimam konkretne primerjave, ker za noben sistem zrak/voda še nisem naletel na konkretno ponudbo, kot je tu za ta sistem zemlja/voda, ampak kolikor sem spremljal ta forum imam neko predstavo da bi se sistem zrak/voda dobil za od dobrih 6k€ naprej? To je potem še vedno 2k€ ceneje od močnejšega sistema zemlja/voda na povezavi (po subvenciji). Če TČ zrak/voda v primerjavi z ELKO prihrani 60% (kakor berem je to dokaj splošno sprejeta številka), zemlja/voda pa recimo zaradi boljšega SCOP 70% (tu malo na pamet govorim, če ima kdo bolj konkretne številke naj me prosim popravi), je to v mojem primeru 100€ razlike na leto. Se pravi bi razliko notri prinesel v dvajsetih letih, oziroma še dlje če začnem računati še obresti ki bi jih v tem času ta denar prinesel. To je tudi za moj okus malo predolgo, ampak ok, mogoče pa sem se pri ceni sistema zrak/voda zmotil in ga ne dobim pod 7k€, v tem primeru se povratna doba investicije med sistemoma izenači. Hvala tudi Srečotu za informacije, naša hiša je za slovenske razmere dokaj majhna in je težko najti izkušnje iz primerljivih objektov, včasih se zdi da vsi ogrevajo dva do trikrat večje hiše. Očitno se je v tem primeru, kljub majhnemu objektu, investicija v zemlja/voda vseeno splačala? Ali so bili kakšni drugi dejavniki poleg cene, ki so botrovali tej izbiri?Kolikor sem do sedaj uspel prebrati o Toshibi in Panasonicu, sta dokaj podobni po COPih in decibelih. Le Estija ima low-noise način, ki naj bi znižal glasnost za 7 decibelov, pri Panasonicu pa česa podobnega še nisem zasledil, sedaj pa ne vem ali ga nima ali pa je le slabše oglaševan. Še vedno pa me zanima, ali za ogrevanje SV mora TČ delati na polno ali se da poleti to tudi zmanjšati. Glede varčevanja se strinjam, ni tak problem imeti kakšno stopinjo manj, če s tem prihraniš par sto € letno, ko pa je razlika le še nekaj deset € pa je človek nenadoma raje bolj na toplem.
Re: Nasveti pri zamenjavi peči na ELKO z TČ Z/V - sassapo - 10.9.2015 Razlika med zrak voda ni samo v porabi, katera je pri zemlja voda manjša od 20 - pa tudi do 50% odvisno od objekta in lokacije. Razlika je predvsem v neprimerljivi življenski dobi obeh sistemov, saj je dobro narejen sistem zemlja voda doživljenska investicija, s čimer se ne more primerjat niti najboljša in najdražja zrak voda. Cenejše zrak voda v klima izvedbi bo pa 10 let prej izjema kot pravilo :wink: Re: Nasveti pri zamenjavi peči na ELKO z TČ Z/V - ssecnik - 10.9.2015 Bojan F na forumu sem veliko napisal o moji črpalki in gradnji kolektorja,prav tako pa piše vse o stroških in razlogih za to odločitev.Preberi,če te zanima,lahko pa komot vprašaš,če ti aj ne bo jasno. LP Srečo Re: Nasveti pri zamenjavi peči na ELKO z TČ Z/V - timi11 - 10.9.2015 sassapo Napisal:Razlika med zrak voda ni samo v porabi, .................doživljenska investicija, s čimer se ne more primerjat niti najboljša in najdražja zrak voda. Hvala v imenu vseh za pošteno pojasnilo! Re: Nasveti pri zamenjavi peči na ELKO z TČ Z/V - BojanF - 10.9.2015 Kaj pa botruje temu, da črpalke zemlja/voda zdržijo toliko dlje kot zrak/voda? Defrosti? Je kakšna pomembna razlika med površinskim zemeljskim kolektorjem in geosondo? Glede na ceno sistema na podani povezavi geosonda ne more biti pretirano draga, zakaj se sploh delajo površinski sitemi za katere potrebuješ ogromno parcelo, kakšne prednosti imajo? Ta ponudba TČ zemlja/voda z geosondo izgleda kar v redu, vkolikor je primerna tudi za moj objekt in ne tako kot tam piše le za NEH in PH. Bi pa vseeno rad imel tudi odgovore na vprašanja o variantah zrak/voda, ki sem jih imel v svojem prejšnjem sporočilu, ker se mi zdi zaenkrat še vedno bolj verjetno, da bomo vgradili kaj takšnega. Re: Nasveti pri zamenjavi peči na ELKO z TČ Z/V - Homer - 11.9.2015 To je spet ena sassapo-va trditev, ki jo ni mogoče ne potrditi ne ovreči..... Pa poglejmo: - obe imata kompresor, ki crkne kadar crkne - obe imata obtočno črpalko ki crkne kadar crkne - obe imata elektroniko narejeno s kitajskimi komponentami. Edina bistvena razlika je zunanja enota, ki jo v primeru ZV ni. In kaj bi bilo na zunanji enoti lahko občutljivo? Če izvzamemo namerne ali nenamerne mehanske poškodbe je elektronika nekoliko bolj "obremenjena" z zunanjimi vplivi (vlaga, smog). V neko posebno obremenitev uparjalnika ne verjamem ..... Re: Nasveti pri zamenjavi peči na ELKO z TČ Z/V - xavi - 11.9.2015 Izkušnje z sistemi zemlja voda so nekje med 10 in 15 let, kaj se je z njimi v tem času dogajalo nam več ali manj ni poznano. Toplotne črpalke t.i. inverterji so pri nas nekje 5 let, morda nekaj več, tako, da o teh sistemih , kaj se bo zgodilo na dolgi rok, zaenkrat še ne moremo soditi. Bile so sicer posamezne okvare, ki so bile predvsem posledica nekvalitetne vgradnje. Če je okvara takšne narave, da se ne izplača popravljat, se zamenja celotna zunanja enota. Eno od vodil pri izbiri toplotnih črpalk je cena rezervnih delov. Sistem z geosondo je bistveno dražji od variante z podtalnico ali zemeljskim kolektorjem. Re: Nasveti pri zamenjavi peči na ELKO z TČ Z/V - sassapo - 11.9.2015 To je spet ena sassapo-va trditev, ki jo ni mogoče ne potrditi ne ovreči..... Homer... če bi pa ti imel zemlja voda bi bila pa oh in sploh. Boljšega ne bi bilo oz, bi bilo vse ostalo brezveze :lol: Ko boš uporabil samo malce svoje zdrave (nepristranske) kmečke logike ti bo jasno zakaj se ta dva sistema ne moreta primerjat, sploh pa ne s trajnostjo. Ps. Kompresor je na repu lestvice rezervnih delov pri TČ :wink: Aja, če te tako žuli, te povabim na ogled TČ iz leta 1973, kompresor je še prvi Re: Nasveti pri zamenjavi peči na ELKO z TČ Z/V - BojanF - 11.9.2015 Kaj pa je potem tisto, kar pri zrak/voda odpove, in to tako hudo da se ne da niti zamenjati, ampak pomeni konec celotnega sistema? Še vedno me zanima, kako je z ogrevanjem SV pri zrak/voda, ali mora TČ delati s polno močjo ali se lahko poleti nastavi da dela z manjšo močjo in bolj potiho? Ker če lahko dela tudi tišje, potem se mi najbrž ne splača več razmišljati o ločeni STČ pri varianti zrak/voda. Re: Nasveti pri zamenjavi peči na ELKO z TČ Z/V - Homer - 11.9.2015 @sassapo Še enkrat preberi prvi stavek, ki si ga citiral....... PS: tudi jaz te lahko povabim na ogled TČ iz tistega obdobja. Kompresor tudi iz tistih časov...... Pa da ne pozabim, TČ je že najmanj 20 let izklopljena, ker niti slučajno ne ustreza nobenim standardom, v času ko je to delalo, pa je bil COP blizu 1., prodana in kupljena je bila za radiatorsko ogrevanje (si jo morda ti prodal?). Da ne govorimo, da je uporabljen plin že davno prepovedan..... |