PodSvojoStreho.net
Črpalka - omejevanje pretoka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Črpalka - omejevanje pretoka (/showthread.php?tid=62876)

Strani: 1 2 3 4 5

Re: Črpalka - omejevanje pretoka - najrad1 - 5.9.2015

Vremensko vodena regulacija in vezava bojlera kot radiator ? Kaj se zgodi ko ima dvižni vod ogrevanja manjšo temperaturo kot je želena nastavljena bojlera ? Ogrevanje bojlera v nedogled ?
Za preprečitev prekomernega mešanja ali ohlajanja zalogovnika vode ob ogrevanju SV-bojler je edina rešitev ACC 10 kateri skrbi, da ima voda v ogrevalnem krogu za ogrevanje SV nastavljeno temperaturo ( recimo 50 stopinj C ) s tem se podaljša samo čas ogrevanje le te . Za vse ostalo itak poskrbi WDC.

Re: Črpalka - omejevanje pretoka - CimaBella - 5.9.2015

aleks, lahko ga sprobava pri meni, samo bom rabila pomoč pri povezavi. Meni prej pulzno delovanje ni delovalo, ker sem naštimala črpalko za Sv kot cirkulacijo na WDC in potem črpalke ni hotelo izklopit ne na termostat ne na timer in je gonila v nedogled.

Re: Črpalka - omejevanje pretoka - laso - 5.9.2015

Homer Napisal:Kakšnega tesnila?
Drsno tesnilo v črpalki.

Re: Črpalka - omejevanje pretoka - aleks - 5.9.2015

najrad1 Napisal:Vremensko vodena regulacija in vezava bojlera kot radiator ? Kaj se zgodi ko ima dvižni vod ogrevanja manjšo temperaturo kot je želena nastavljena bojlera ?
ni nikoli. najnižja temperatura dvižnega voda je malo nad 45°C. v bojlerju je posledično malo nižja, 40-42°C. za umivanje puna kapa.

Re: Črpalka - omejevanje pretoka - aleks - 5.9.2015

CimaBella Napisal:aleks, lahko ga sprobava pri meni, samo bom rabila pomoč pri povezavi. Meni prej pulzno delovanje ni delovalo, ker sem naštimala črpalko za Sv kot cirkulacijo na WDC in potem črpalke ni hotelo izklopit ne na termostat ne na timer in je gonila v nedogled.
dimmer je samo škatlica, ki pride na žici faze in nule vmes med rele kontrolnika in samo črpalko. se pravi iz wdc pride kabel za pumpo, namesto v pumpo ga pelješ v škatlico (pelješ fazo in nulo skozi škatlico)- iz škatlice preostali dve žici spojiš na pumpo, kot je bil prej kabl iz wdc. na sami škatlici je gumbek, s katerim reguliraš hitrost pumpe. nobena umetnost. če znate zmontirat tipko za hišni zvonec, bosta s tastarim tudi to sama zmogla.
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")kemo-electronicunichr("46")de/en/Light-Sound/Effects/Modules/M012-Power-Control-110-240-V-AC-1200-VAunichr("46")php[/url]

Re: Črpalka - omejevanje pretoka - Homer - 5.9.2015

Zadeva ni primerna za krmiljenje (regulacijo) asinhronih motorjev (kar so obtočne črpalke)!
To je tudi jasno napisano v navodilih:
Citat:Only ohmic or inductive loads like heaters or universal motors (with carbon sliders) may be connected at this module (phase-angle control). Consumers (e.g.drilling machines) with an electronics that has already been connected in series
in the factory (drilling machines with built-in electronics) cannot be controlled.
Fluorescent lamps, power-saving lamps, quartz lamps and other electronic
consumers (power supplies, amplifiers, etc. ) cannot be regulated either.
It is normally not possible to control other motors like e.g. synchronous motors,
asynchronous motors
, motors with starting capacitor because in this case the
rotational speed does not depend on the supplied operating power, but on the
mains frequency (50 Hz). Nevertheless, it may work in many cases (depending
on the type of the motors and the mechanical load), so that we cannot make any
binding statement here (it has to be tried out).

Opomba, da mogoče deluje (Nevertheless, it may work) jemljite z rezervo. Asinhroni motorji z uporabo takega regulatorja se pregrevajo (z navadno žarnico v serijo se ne pregrevajo). Od pregrevanja do odhoda v "večna lovišča" pa je le majhen korak ......

Re: Črpalka - omejevanje pretoka - najrad1 - 5.9.2015

aleks
V prehodnih obdobjih in v nočnem režimu WDC malo kdaj pošilja za vzdrževanje notranje temperature 45 stopinj C . Strmina ogrevalne krivulje 0.90 na WDC. Tako je takšna vezava bojlera-SV pri meni odpadla. Nastavitve in temperatura SV so precej odvisne porabnikov tako ,da si mora vsak poštimat optimalno ogrevanje SV zase.

Za preprečitev tornada v zalogovniku ob ogrevanju SV je tripotni mešalni ventil . Enako kot za ogrevalni krog. Ni pa najcenejša rešitev kot recimo žarnica ali druge pogruntavščine forumašev.

Re: Črpalka - omejevanje pretoka - javr - 6.9.2015

Citat:Samo vprašanje je bilo, če zapiranje z ventilom škodi črpalki.
če prav razumem delovanje teh črpalk, ji ne bi smelo. Škodi ji najbrž samo suhi tek.
Regulacija obratov se izvaja na diferenčni tlak, torej lovi razliko tlakov pred in za črpalko. Npr. pred črpalko je 1,5 bara - statični tlak, vedno prisoten v inštalaciji, pa če se črpalka vrti ali ne. Obrati pa morajo biti tako visoki, da je za črpalko 1,8 bara ali kolikor pač rabiš, da normalno greje tudi najbolj oddaljen ali najvišji radiator - dinamični tlak, ki se spreminja z obrati črpalke, z odprtostjo ventilov na radiatorjih, itd. Diferenčni tlak je v tem primeru torej 0,3bar in črpalka prilagaja obrate, da je diferenčni tlak vedno isti.

Prva skrajnost je, da so odprti vsi radiatorji v hiši; črpalka se bo morala vrteti s polno hitrostjo, da bo dosegla za 0,3bar večji tlak na izhodu kot je na vhodu.
Druga skrajnost je, da so zaprti vsi radiatorji v hiši, kar ustreza temu, da daš za bojlersko črpalko termostatski ventil; črpalka bo z že zelo nizkimi obrati dosegla za 0,3bar večji tlak na izhodu, ker se bo prečrpana voda pač "zaletela" v zaprt ali močno priprt termostatski ventil.

Re: Črpalka - omejevanje pretoka - aleks - 7.9.2015

Homer Napisal:Opomba, da mogoče deluje (Nevertheless, it may work) jemljite z rezervo. Asinhroni motorji z uporabo takega regulatorja se pregrevajo (z navadno žarnico v serijo se ne pregrevajo). Od pregrevanja do odhoda v "večna lovišča" pa je le majhen korak ......
po mojem bi moral delati na asinhronem centrifugalne črpalke, centrifugalna črpalka nima mehanske obremenitve. tu govorim o "starem tipu" črpalke, brez krmilne elektronike. saj krmilnik stopenjske nastavitve črpalk (vrteči gumbek na črpalki, običajno 2 ali 3 stopnje) deluje podobno kot dimer, ali ni tako? za pregrevanje črpalke se pač ni bati, saj je tekočinsko hlajena. pregrevanje je popolnoma izključeno, razen v suhem teku.

še enkrat amatersko rešeno[url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")youtubeunichr("46")com/watch?v=P-Pbp0XJZyI[/url], ampak drugače, ne na triake.

Re: Črpalka - omejevanje pretoka - Homer - 7.9.2015

Ker nima smisla tukaj razglabljati o asinhronskih motorjih, slipu in toku, ki je odvisen od tega, bom samo rekel: nimaš prav.

Resda črpalka "plava" v vodi in je odvajanje toplote veliko. To je tudi upoštevano v normalnem obratovanju. Kaj se pa dogaja znotraj navitja v "nenormalnem" obratovanju (kar taka regulacija je), pa ne veš.......

Re: Črpalka - omejevanje pretoka - mirator - 7.9.2015

Še enkrat ponavljam: preprosto vprašanje je bilo, ali zapiranje ventila škodi črpalki.
Moje mišljenje je, da popolna zapora pri nespremenjenem številu vrtljajev prav gotovo (razen če proizvajalec črpalke tega izrecno ne navaja) lahko škodi črpalki. Št. vrtljajev asinhronskega motorja pri nespremenjenem momentu pa zagotavlja samo frekvenčna regulacija. Zaporedna vezava žarnice ni nič drugega kot spremeba vrtljajev z zmanjšanjem napetosti, kar pomeni tudi zmanjšanje navora in v določenem momentu pri prenizkih vrtlajih se lahko navitje motorja črpalke uniči, ker se pregreje.

Re: Črpalka - omejevanje pretoka - alanford - 7.9.2015

Na posnetku je uporabljen pulzni način krmiljenja, ki je neprimerno boljši od klasičnega dimerja (ki seka vsak sinusni val in s tem niža efektivno napetost, vendar hkrati generira višje-harmonske tokove, ki se, poenostavljeno povedano, porabijo v toploto) ali od žarnice ali drugega zaporedno vezanega ohmskega bremena, ki znižuje napetost na o.č.

Re: Črpalka - omejevanje pretoka - M|ha - 7.9.2015

mirator Napisal:Še enkrat ponavljam: preprosto vprašanje je bilo, ali zapiranje ventila škodi črpalki.
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")alterunichr("46")si/tabla/images/graemlins/zmagaunichr("46")gif[/img]

Če še malo razmišljam - minimalna moč črpalke je 5W. Če nastavim na najnižjo moč pri odprtem ventilu, mi na zaslonu piše 8W, ko priprem ventil na želeno stopnjo, se spusti na 5W. Tudi če ga povsem zaprem, kaže 5W. To bom preveril še z meritvami.

Zdaj pa če gledam fizikalno, se teh 5W dejansko pretvori v toploto. To pa za moje pojme ni takšna moč, ki bi pri črpalki, ki ima zaradi vode 70 ali 80°C, povzročala težave zaradi pregrevanja.

Uganka mi je edino, kaj se dogaja z vodo v črpalki pri priprtem ventilu, po možnosti če je ta ventil neposredno pred ali za črpalko.

mirator Napisal:Še enkrat ponavljam: preprosto vprašanje je bilo, ali zapiranje ventila škodi črpalki.
Moje mišljenje je, da popolna zapora pri nespremenjenem številu vrtljajev prav gotovo (razen če proizvajalec črpalke tega izrecno ne navaja) lahko škodi črpalki.
preprost odgovor je : ne. velike centrifugalne črpalke celo morajo štartati pri zaprtem ventilu (ali zelo zelo priprtem), da se omeji zagonski tok. manj kot črpalka rine, manjši tokovi tečejo. zagonski tokovi centrifugalnih črpalk so na splošno 1,8 kratnik delovnega. lahko si misliš kakšne zagonske tokove bi rabila več kilovatna centrifugalna črpalka.

M|ha Napisal:Uganka mi je edino, kaj se dogaja z vodo v črpalki pri priprtem ventilu, po možnosti če je ta ventil neposredno pred ali za črpalko.
nekoliko se segreje. so pa vrteče lopatice relativno slabi grelci, tako ne prav za veliko.