PodSvojoStreho.net
Kaj se zgodi s talnim gretjem, če zmanjka elektrike? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kaj se zgodi s talnim gretjem, če zmanjka elektrike? (/showthread.php?tid=62059)

Strani: 1 2 3 4

Re: Kaj se zgodi s talnim gretjem, če zmanjka elektrike? - Poldee - 9.6.2015

Poleg avtov zdaj tudi MB podobno kot Tesla, nudi baterijo za dom. To bo se pestro :-)

<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.engadget.com/2015/06/09/mercedes-benz-home-battery/?ncid=rss_truncated">www.engadget.com/2015/06/09/mercedes-be ... _truncated</a><!-- w -->

Re: Kaj se zgodi s talnim gretjem, če zmanjka elektrike? - Hanzi - 10.6.2015

pametnjakovic Napisal:Se strinjam z arbajterjem glede avtomobilskega razsmernika - boš pač ročno vklopil razsmernik v avtomobil kadar bo treba. Dobra stran tega je ker je v avtu praviloma vedno delujoč akumulator in bencin za potrebe zagotavljanja elektrike dlje časa.

Je pa eno stvar dobro vedeti: Če potrebuješ napajanje za 50W, kupi razsmernik čim bližje tej moči (150W sinusnega sem nekoč že videl). Vsi večji razsmerniki imajo žal tudi večji no-load current in slabše izkoristke, kar pa pomeni da bodo isto (majhno) breme lahko na akumulatorju zagotavljali maj časa.

Razen če želiš poganjati še kaj drugega. Potem bo recimo 300W razsmernik ok, za še kakšno luč ali dve.

Pozabi pa da bos skrinjo ki sicer v delovanju rabi 100w,poganjal s 150w Inverterjem. Skrinja pa se kdo ima ogromen zagonski tok. Baje da lahko skoraj kw.zato sem jaz lepo vzel 1.5/3 kw inverter in v skrajni sili lahko pozenem "pol hise". Je pa res da bo akumulator ob razsmerniku prazen v nekaj minutah. Se alternator v avtu ne bo vesel takega bremena (itak pa moraš avtu dati gas na vsaj kakšnih 1300 rpm).
Pameten nakup znajo biti tudi ups brez baterij. Ga priklopis na akumulator in ga zna sam vzdrževati(vgrajen polnilec). So že linki na forumu, se ne bi ponavljal

Re: Kaj se zgodi s talnim gretjem, če zmanjka elektrike? - aleks - 10.6.2015

Poldee Napisal:Sploh pa se zavedaj, da to kar vrne tebi, ni isto kar vraca drugim - ze leta nazaj so vsi vecji portali uvedli personalizirane storitve, sploh iskanje.

slika je bila prikazana za iskanje z guglom za pojem, ki ga človek ne pozna - torej sklepamo, da ga tudi po guglu še ni iskal. gugl ne more personalizirat nečesa, česar še sam uporabnik ne pozna. ne zanašajmo se preveč na svetovni salomonov oglasnik.

Re: Kaj se zgodi s talnim gretjem, če zmanjka elektrike? - aleks - 10.6.2015

Poldee Napisal:Poleg avtov zdaj tudi MB podobno kot Tesla, nudi baterijo za dom. To bo se pestro :-)

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.engadget.com/2015/06/09/mercedes-benz-home-battery/?ncid=rss_truncated">http://www.engadget.com/2015/06/09/merc ... _truncated</a><!-- m -->
toliko bolj, ker ima mercedes v nemčiji domač večji trg. zaradi količine vgrajenih fotovoltaičnih streh, in predvsem spodbujanja lastne rabe energije, se baterija v nemčiji lastniku fotovoltaične strehe kar izplača. če bo cena takih akumulatorjev kdaj ugodna (najbrž bo?) sem sam interesent za kakih 5 kWh. ne zaradi tega, ker bi imel fotovoltaično streho (želja je, a ni sredstev), temveč zaradi pogostih izpadov omrežja pri nas. že poleti smo letno vsaj 2 do 5 večerov in noči brez elektrike, kar pri nas pomeni da smo tudi brez vode. pozimi, odvisno od resnosti padavin, od kakšnega dne pa do 4 dni skupaj brez elektrike in vode, kar je (to zadnje) pa res silno zoprno.

Re: Kaj se zgodi s talnim gretjem, če zmanjka elektrike? - Hanzi - 10.6.2015

A ni bolje potem imeti agregat

Re: Kaj se zgodi s talnim gretjem, če zmanjka elektrike? - Poldee - 10.6.2015

Ok, ne razumes najbolje :-) Sem ti pokazal s svojo sliko, da zadeva dela kot mora. Na G se lahko zaneses, brez skrbi, sploh pa ne mores svojih iskalnih rezultatov aplicirat na druge, ker to vec ne dela na ta nacin :-) Ni G bv tam kjer je...

aleks Napisal:
Poldee Napisal:Sploh pa se zavedaj, da to kar vrne tebi, ni isto kar vraca drugim - ze leta nazaj so vsi vecji portali uvedli personalizirane storitve, sploh iskanje.

slika je bila prikazana za iskanje z guglom za pojem, ki ga človek ne pozna - torej sklepamo, da ga tudi po guglu še ni iskal. gugl ne more personalizirat nečesa, česar še sam uporabnik ne pozna. ne zanašajmo se preveč na svetovni salomonov oglasnik.

Re: Kaj se zgodi s talnim gretjem, če zmanjka elektrike? - aleks - 11.6.2015

brez skrbi da razumem. sem skor diplomiral iz tega. jaz sem pač dal svojo sliko iz gugla, slika je še danes ista, čeprav sem vmes že odprl nekaj slik ups (in seveda sem prijavljen v svoj gugelj račun - pa ne moremo kar predvidevati da imajo kar vsi gugelj račun odprt). in, čeprav sem informatik, v prvih treh straneh zadetkov za iskano kratico - zame samo en uporaben zadetek, pa še to na dnu 3. strani. ampak - ker nisem hardveraš, in še v življenju preko neta nisem iskal naprave za neprekinjeno napajanje (no, do nekak začetka te razprave), sergej in družba pač mislijo, da me najbolj zanima pošiljanje paketnih pošiljk. gugelj ne more personalizirat nečesa, za kar ne ve da me morda zanima. to bi bilo, kot bi šlogal iz kofeta. zatorej, za človeka ki ne ve, kaj je ups (ker ne ve, logično sklepamo tudi, da tega nikoli ni iskal po katerem od brskalnikov), mu pravega zadetka gugelj ne ponudi prednostno. ponudi ga enkrat itak vsakomur, vprašanje je le, na kateri strani zadetkov. in koliko potrpljenja imaš za listanje po straneh guglja. večini to potrplenje nekako drži do polovice druge strani. več kot to je bolj izjema. jaz sam nekako še pogledam drugo stran do podna, več pa že skoraj ne.

Hanzi Napisal:A ni bolje potem imeti agregat
najbolj fajn (po mojem) oboje?

Re: Kaj se zgodi s talnim gretjem, če zmanjka elektrike? - gt001 - 11.6.2015

ko smo ze zabluzili z googlovimi zadetki: ocitno ups (firma za posiljke) bolje placuje google, kot npr. yahoo, da ne govorimo o bingu...

pri yahoo je wikipedijin clanek o ups (o katerem govorimo tu) na prvi strani na 11-mesti, pri bingu pa ze kar na 4. mestu.

tako da se strinjam z aleksom. google personalizira na nacin, kar mu vec prinese Smile

Re: Kaj se zgodi s talnim gretjem, če zmanjka elektrike? - Žerjavar - 11.6.2015

aleks Napisal:
Hanzi Napisal:A ni bolje potem imeti agregat
najbolj fajn (po mojem) oboje?
Zaradi talnega ni potrebe po obojem.

Če pa je problem hiša kot celota, pa je oboje dobrodošlo. UPS s svojim akumulatorjem vezan le na računalnik, ki lahko naredi probleme, če mu zmanjka toka. Vse ostalo pa vzdrži prekinitev toka za nekaj časa in ni problem vključiti agregat.

Sem prepričan, da bo za 30 letno občasno uporabo zaradi izpada toka, UPS z nekaj 100 vati dražji kot agregat z nekaj kW.

@ žerjavar, sem mislil bolj v svojem primeru. moja situacija: radijatorsko ogrevanje, kotel z ventilatorjem, in še oskrba z vodo na črpalko. mislim, da imaš prav, že samo akumulatorji in razsmernik za nekaj več moči stanejo več kot agregat. moje mišljenje je bilo v smeri - da ne bi sama naprava za neprekinjeno napajanje stala celo premoženje, bi se odločil za cenejši akumulatorski sistem z manjšo akumulacijo električne energije, ki bi jo po potrebi nadomestil z polnjenjem preko agregata. dodatna prednost je, da bi agregat ropotal (se naveličaš poslušat) le občasno, pač takrat ko je resnično potrebno.

pri sebi sem si zamislil nekako tole:
1. en razsmernik za vejo, kjer sta obešena hladilnik in skrinja (že kupljeno, lanski žled, deluje)
2. en razsmernik, ki požene črpalko za vodo in črpalko ogrevanja (oni že kupljeni noče)
3. dva ali tri akumulatorje 12V, po možnosti taki, da prenesejo nekoliko globlje praznjenje, recimo nekje 30Ah globoko
4. polnilec 12 V, recimo med 70 in 90 A
5. agregat okrog 2 kW, na plin (doma imam cisterno za plin).

Re: Kaj se zgodi s talnim gretjem, če zmanjka elektrike? - Homer - 11.6.2015

Vse je odvisno kaj pričakuješ, kaj želiš in koliko "razvajanja" si misliš privoščiti ob prekinitvah.
Pod "razvajanje" mislim tiste ne nujne zadeve, ki pa so že postale vsakdan. Npr da ti tudi razsvetljava deluje v najnujnejših prostorih, pa kak polnilec za telefon, morda radio , TV ali računalnik).
Kot drugo, za nekajurne izpade EE ni potreben UPS, ker se v tem času hiša ne bo ohladila, pa tudi bojler ne boš spraznil. Seveda pa je nekaj drugega ob kurjenju na drva, kjer UPS potrebuješ zaradi varnosti (da peč ne "zakuha").
Za daljše prekinitve lahko sicer kak dan pflikaš z iverterjem in napajanjem iz avtomobila, ki ga boš "gonil na dvorišču na vsaj 1500 obratih. Za moje pojme sicer dobra zasilna rešitev, a jaz na tem ne bi gradil, ker se mi zdi precej "neužitno" za sosede in avto.
Za daljše izpade vsekakor agregat v povezavi z UPS. Zakaj?
Zato ker najbrž ne boš gonil agregat ponoči zato da imaš luč na stranišču in da držiš hladilnik in skrinjo na nastavljeni temperaturi. Pa tudi zvečer mirno še preživiš ob napajanju z UPS. Čez dan pa poganjaš agregat parkrat kakšno uro, da napolniš baterije

Re: Kaj se zgodi s talnim gretjem, če zmanjka elektrike? - Homer - 11.6.2015

@aleks
UPS ne stane "celo premoženje"
Npr:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.enaa.com/oddelki/racunalnistvo/izd_3249_eismu0019_samurai_heat_psu-1500_rezervno_napajanje_za">http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist ... pajanje_za</a><!-- m -->
Baterije pa so seveda zgodba zase.
Zato ni za pretiravat z avtonomijo ....

Re: Kaj se zgodi s talnim gretjem, če zmanjka elektrike? - Energetik81 - 11.6.2015

Problem je samo, ker se svinčeve baterije na napolnijo v urci ali dveh.
V ta namen bi bilo bolje imeti Li-ion paket, ki ga nafilaš v 1-2h delovanja agregata. Je pa dražji, ja. Morda je Ni-MH paket cenejši, nafila se pa lohk v 1h.

Jst sm si pustu cevi iz kurilnice ven, za priklop agregata, pa iz kurilnice v glavno omarico. Tako da bom verjetno izvedel neko kombinacijo agregat-aku-razsmernik. Ko se vselimo in bom meu kaj časa se s tem zabavat...

Homer Napisal:@aleks
UPS ne stane "celo premoženje"
Npr:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.enaa.com/oddelki/racunalnistvo/izd_3249_eismu0019_samurai_heat_psu-1500_rezervno_napajanje_za">http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist ... pajanje_za</a><!-- m -->
Baterije pa so seveda zgodba zase.
Zato ni za pretiravat z avtonomijo ....
se strinjam, a jaz imam dodatno težavo, ko ni elektrike tudi vode ni. tale samurai je majčkeno malenkost prešvoh za moje potrebe. se pa strinjam, za težavo, kot bi jo recimo imel OP iz prvega prispevka, zelo v redu. baterije sicer tu niso vštete, ampak recimo še dve agm po 100 Ah (cena sicer že kar narase). kot UPS, ki stane celo premoženje, sem imel v mislih teslovo ali mercedesovo verzijo s po več kWh rezerve.

@homer, približno tako delovanje, kot si ga opisal na koncu prednjega prispevka sem imel v mislih.