PodSvojoStreho.net
Vaillant vs. Daikin izbira - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Vaillant vs. Daikin izbira (/showthread.php?tid=61969)

Strani: 1 2 3 4

Re: Vaillant vs. Daikin izbira - telmos - 19.6.2015

No no sassapo. Sem samo 25 let serviser tudi Vaillanta, zato se ti lahko samo kislo nasmehnem.
Na Daikina pašejo kolektorji na vse lt enote. Dokupi se kit z dodatnim izmenjevalnikom in črpalko.

Re: Vaillant vs. Daikin izbira - xavi - 20.6.2015

WhiteWolf Napisal:Je možno na Daikinovo 11kw notranjo enoto (ki je hkrati bojler) vezati npr. sončne kolektorje ali vezavo od toplovodnega kamina (razmišljam, da bi si pripravil vsaj predpripravo za kolektorje, in morda tudi za toplovodni kamin)?

Ali je za to potrebno vzeti notranjo enoto brez bojlerja in boljer posebej?
Ti bi imel oz. imaš toplovodni kamin, dodal boš ogrevalno TČ in še kolektorje.
Invensticija v kolektorje zaradi nizkih stroškov ogrevanja sanitarne vode z TČ, se nikoli ne povrne. Če pa že razmišljaš o tej opciji, potem je smiselno imeti podporo ogrevanju, kjer potrebuješ zalogovnik. Glede na to, da pa imaš toplovodni kamin, je tudi to nesmiselno.

Re: Vaillant vs. Daikin izbira - sassapo - 21.6.2015

Ja Telmos, vse to drži kar si napisal, vse se da!
Jaz samo pravim, da se da glikolsko povezavo krasno vkomponirat s SSE, pa mi dol visi kakšna firma piše na kakšni škatli Idea

Re: Vaillant vs. Daikin izbira - ericks - 6.7.2015

sassapo Napisal:Vaillanta bi sam izbral v kombinaciji s sončnimi kolektorji, druge bistvene prednosti glikolske povezave ni, oz. je zaradi dvojne izmenjave v vsakem primeru izkoristek celo nekoliko slabši.

kaj pa bolj na redko nametana hladilna rebra oz s tem povazana manjsa moznost zaledenitve zunanje enote?

Re: Vaillant vs. Daikin izbira - telmos - 7.7.2015

Pravljica za lahko noč.

Re: Vaillant vs. Daikin izbira - Poldee - 7.7.2015

ericks: pri redko lamelnem izmenjevalniku mora biti slednji vecji (drazji) - povrsina steje. Ce imas rad monumentelano ureditev okolice pred hiso, samo naprej Smile Jaz take stvari raje skrijem. Je pa to problem, ki se pretezno pojavi pri temperaturah od +2 do -3 pri visoki vlaznosti (pri nas je bilo tako). Pri nizjih temperaturah so defrosti redkejsi. Pri -5 in nizje je nasa gosto lamelna crpalka prav lepo predla. Pri 5 in vec pricne pa taktirat (ocitno premocna za nas objekt).

Re: Vaillant vs. Daikin izbira - telmos - 7.7.2015

Zaledenitev na lamelah je vedno ista! Odvzem in posledično podhlajevanje zraka pri prehodu skozi večredni izmenjevalnik določa razmak. To se je fino pokazalo pri vseh napravah. Zato so tiste pravljice o superiornosti redkolamelnih večrednih popolnoma brez veze. Tudi naš proizvajalec, ki je to obešal na veliki zvon je imel največ popravkov programa "defrosta" iz tega naslova, ker je sam sebi lagal, da je to toliko bolje - pa ni.
Mi smo to testirali s Sonnenkraftovim in lepo ob 70%obremenitvi padli na realna tla ponavljajičih defrostov. To pa pokaže pravilnost mojih trditev, da mora inverter pri 2°C delovati na največ 60%moči, kar pomeni, da moramo izbrati malo močnejšo napravo, kar se v praksi izkaže za boljšo.Tisti razmak Lamel je pa brca v prazno.

Re: Vaillant vs. Daikin izbira - ericks - 8.7.2015

Poldee Napisal:tako).... Pri 5 in vec pricne pa taktirat (ocitno premocna za nas objekt).

glede na potrebe objekta, je vsaka tc v 70% ogrevalnega rezima premocna ...

Re: Vaillant vs. Daikin izbira - telmos - 8.7.2015

Pri 2°C je ta, ki dela s 70% prešvoh!

Re: Vaillant vs. Daikin izbira - Energetik81 - 5.10.2015

Bi kdo vedel, zakaj pri Arothermu razlika med odčitano temperaturo DV na ekranu regulatorja ter med temperaturo, ki jo kaže termomanometer, ki je vgrajen v DV?
Razlike je 2-3°C. Termomanometer kaže cca. točno, ker sem zmeril še z enim drugim termometrom.

Ta razlika mi deluje tako, kot bi elektronika merila temperaturo hladiva, ki vstopa v izmenjevalec in to podaja kot temp. DV...

Re: Vaillant vs. Daikin izbira - Energetik81 - 12.10.2015

Energetik81 Napisal:Bi kdo vedel, zakaj pri Arothermu razlika med odčitano temperaturo DV na ekranu regulatorja ter med temperaturo, ki jo kaže termomanometer, ki je vgrajen v DV?
OK, sedaj sem ugotovil, da regulator očitno meri temperaturo DV v zunanji enoti. TČ je izklopljena že 5 dni in ima DV tako temperaturo kot zunanji zrak. Termomanometer v kurilnici kaže pa temperaturo kurilnice.

Sem razmišljal da bi bilo lahko 3K padca temperature na antifriz povezavi zunaj-notri, ampak tudi to ne drži vode, saj takrat ko kompresor ne laufa in laufa samo OČ, padca temprature ni. Tako da edina možnost, ki se jo še spomnim je, da regulator kot merjeno temperaturo DV podaja temperaturo skondenziranega hladiva, ko izstopa iz izmenjevalca.
Znalci, bi bilo to možno?

Re: Vaillant vs. Daikin izbira - TeMpL - 12.10.2015

oba termometra sigurno nista bolj natančna kot 1c +/- 1c.. verjetno je natančnost še manjša...

Re: Vaillant vs. Daikin izbira - Energetik81 - 12.10.2015

Ne vem, če laufa samo OČ, kažeta termomanometer in tovarniški termometer manj kot 1K razlike. Ko pa laufa kompresor, je razlike 3K. Zato sem prišel do ideje, da tovarniški meri hladivo na izstopu iz izmenjevalnika..

Re: Vaillant vs. Daikin izbira - sassapo - 14.10.2015

Za razliko je kriv dodaten hidravlični izmenjevalec na katerem se izgubi tiste 3K

Re: Vaillant vs. Daikin izbira - Energetik81 - 14.10.2015

Nene, termomanometer imam na glikol strani pred dodatnim hidravličnim izmenjevalcem, torej na DV 10m stran od izmenjevalca plin/glikol.

Na izmenjevalcu glikol/talno pade temp le za 1K.