PodSvojoStreho.net
Toplotne črpalke Buderus - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotne črpalke Buderus (/showthread.php?tid=61530)

Strani: 1 2 3 4

RE: Toplotne črpalke Buderus - bohinc - 18.4.2021

Ni mišljeno dobesedno... Wink
Citat:da ker je invertesdkega tipa je bolje da dela na območju med 50% in 60% moči potem pa se izklopi.
 Gre za optimum delovanja..., ki velja tudi za čas ex.zime, drugače tudi z manj...! Izogobat se gre zelo nizkemu... Idea zaradi poudarka sassapo: mazanje.

IVT (tega modela TČ) = Buderus, Yunkers, Bosch...

RE: Toplotne črpalke Buderus - Fantocci2 - 18.4.2021

Da bi bila neka ročna nastavitev boljša od tovarniške z upoštevanjem dveh senzorjev bi morala biti ta regulacija zelo slaba. Sem prepričan, da Bosch/Junkers/IVT to ni. Jo je razvijal team inženirjev ki dobro vedo kaj delajo. Zato je naivno mislit, da bo nek uporabnik brez poznavanja ozadja na roke bolje peljal TČ.

RE: Toplotne črpalke Buderus - sassapo - 18.4.2021

IVT ima eno boljših regulacijo, samo nastavit jo je treba pravilno, glede na hišo, lokacijo, ogrevalni sistem in želje.
Navodila v Slovenščini so navadno za kaj več neuporabna, v roke je potrebno vzeti originalna!
Napisal sem samo, v katerem območju moči inverterske naprave delujejo optimalno, ne da više in niže ne smejo delovati.
Dejstvo je tudi, da imajo prav vse inverterske TČ varovalko katera preprečuje daljše delovanje na minimalni moči.

RE: Toplotne črpalke Buderus - regulus - 20.4.2021

@sassapo se strinjam da je najbolje prebrati originalna obsežna navodila. Žal takih nimam bi pa bil vesel, če bi kdo napisal če se jih lahko dobi kje na internetu.

RE: Toplotne črpalke Buderus - sassapo - 21.4.2021

Celotna navodila vam mora priskrbeti zastopnik oz. tisti ki je napravo montiral.
Na internetu ni nujno, da so.
https://www.ivtspares.co.uk/pages/ivt-airx-home

RE: Toplotne črpalke Buderus - regulus - 21.4.2021

Hvala sassapo saj ta navodila, ki so na tem linku tudi imam. Ampak to so splošna navodila v katerih pa niso opisane vse nastavitve, ki jih lahko nastaviš na sistemu.

Takrat ko je monter nastavljal sistem nisem niti vedel, da do teh nastavitev sam ne morem priti. Očitno je potrebno za nastavljanje teh nastavitev vtipkati kako zaporedje tipk ali nekaj podobnega. In teh navodil pa nikakor ne morem dobiti.

RE: Toplotne črpalke Buderus - bohinc - 21.4.2021

Citat:Lahko tudi nastaviš  na fiksno tem. ,  je  potratno , zato ti za enkrat ne bom razlagal.
Sonca , ki kao ve..., pa nikjer več...?!
Ne vem pa... kaj se kdo sekira o potratnosti, sploh v tem obdobju ..., kar niti ni bilo vprašanje...!? 
Drugače pa če maš WEB in željo... (kot sonce trdi se da...?) ti jo bodo tudi v servisno-tehnični službi mogoče izpolnili...na daljavo (dva krat letno) ali te vodili, da boš znal sam.. Idea ali vsaj točno definirali gre ali ne Exclamation 
 Namesto jih čakaš na PSS... Wink

RE: Toplotne črpalke Buderus - sassapo - 21.4.2021

Ja mimogrede sem prilepil, nisem niti gledal kaj je notri.
Če si TČ plačal, si plačal tudi vsa navodila za to mašino. Če boš v servisnem meniju kaj zaj... boš pač sam odgovarjal.

RE: Toplotne črpalke Buderus - remi - 21.4.2021

TČ  ima verjetno regulacijo, ki je univerzalna za več produktov in ima samostojna navodila.

Če poznaš ime,  pod katerim jo tržijo, se bodo tudi navodila našla.
Logamatic  RC 200 mogoče?

https://www.buderus.de/de/produkte/catalogue/alle-produkte/7389_logamatic-rc200

Imaš tipko menu?
Če jo držiš dalj časa, padeš v servisni menu?

Navodila za uporabnika:
https://productsde.buderus.com/techdoc/Logamatic-RC200/6720862624.pdf

Navodila za serviserja:
https://productsde.buderus.com/buderus/productsde.buderus.com/products_de/12-control-systems/ems-plus/allgemein/pu_ems_plus_2016-03_6720818016_01.pdf

Preden boš karkoli spremenil, si zapiši trenutne nastavitve.

Regulacijo temperature dvižnega voda  nastavi po ogrevalni krivulji in za začetek brez vpliva sobnega korektorja.
Ko boš našel ustrezno krivuljo, pa lahko dodaš še  vpliv korektorja.

RE: Toplotne črpalke Buderus - regulus - 22.4.2021

@ remi HVALA za tale link res. HVALA. Big Grin

Peč ima regulacijo HMC300 in sem sedaj probal z dolgim pritiskom na tipko MENU. Res se odpre meni z ogromnooo nastavitvami in sedaj šele vidim kaj vse se da nastavit. Se zavedam, da je potrebno biti zelo pazljiv pri spremembi posameznih parametrov ampak sedaj imam vsaj neka navodila kamor lahko pogledam. Sicer so v nemščini in me zanima ali mogoče obstajajo tudi v angleščini, ki je meni bližja? Drugače so pa to res obsežna navodila si je potrebno vzeti čas in to preštudirati. Smile

RE: Toplotne črpalke Buderus - Sonce65 - 23.4.2021

Se opravičujem , bi odsoten.
Odpri povezavo in bi moral na dnu videti hitre nastavitve .
Za detaljne nastavitve ti po potrebi , ob priliki pošljem
Če bo OK .
Lp.

https://www.kovintrade-ogrevanje.si/upload/editor/file/file5d539fc85a92f00.pdf

RE: Toplotne črpalke Buderus - regulus - 23.4.2021

Sonce65 ta navodila sem dobil tudi sam. To so zelo splošna navodila.

Je pa remi dal link do servisnih navodil ki pa so zelo natančna in obsežna Wink Ta navodila so v nemščini in če imaš slučajno HMC300 navodila za serviserje v slovenščini bi bilo pa sploh super.  Big Grin

RE: Toplotne črpalke Buderus - remi - 26.4.2021

V angleščini ne najdem nič uporabnega.
Imaš pa tule navodila za serviserja za Logamatic HMC300:
https://www.meinhausshop.de/media/pdf/meinhausshop-6720821143.pdf
Installationsanleitung für den Fachmann Bedieneinheit Logamatic HMC300

Spraševal si, kako nastaviti fiksno temperaturo dvižnega voda. To je sicer možno, vendar je predvideno za ogrevanju npr. bazena, ne pa objekta.

Načini regulacije:
·         po zunanji temperaturi (krivulja)
·         po zunanji temperaturi z izhodiščno in končno točko (ravna linija)
·         s konstantno temperaturo dvižnega voda
·         po sobni temperaturi
·         po zunanji temperaturi z vplivom sobne temperature

Pri regulaciji po zunanji temperaturi se T dvižnega voda določi skladno z nastavljeno ogrevalno krivuljo (za talno gretje glej stran 20, slika 8 levo).

Pri regulaciji po sobni temperaturi sistem stalno preverja razliko med zahtevano in dejansko temperaturo referenčnega prostora, v katerem se nahaja tipalo in v odvisnosti od tega določi temperaturo dvižnega voda. 
Obtočna črpalka deluje, dokler temperatura referenčnega prostora ne doseže zahtevane, kar je ena od glavnih razlik glede na regulacijo po zunanji temperaturi, pri katerem obtočna deluje ves čas.

Pri regulaciji po zunanji temperaturi z vplivom sobne temperature se upošteva nastavljena ogrevalna krivulja, ki se v odvisnosti od sobne temperature še po potrebi paralelno premika navzgor ali navzdol (stran 20, slika 8 desno). Ker imaš montirano sobno tipalo, bo zadnji način najboljša izbira. Vendar je treba najprej nastaviti krivuljo, ki bo večino časa dobra že sama po sebi, vpliv sobne temperature pa bo »prijemal« samo izjemoma (npr. ob velikih sončnih dobitkih).

Pri regulaciji se upošteva še tip stavbe (lahka, srednja, masivna), da ustrezno hitro/počasi odreagira na spremembo zunanje temperature.

Regulacija izključno po sobni temperaturi ni prava izbira, ker ne upošteva stanja ostalih prostorov, saj obtočna črpalka ne obrača vode skoznje in zato regulacija ne ve, kaj se dogaja v teh prostorih.

Regulacija s konstantno temperaturo dvižnega voda pa zahteva stalno ročno prenastavljanje in je zato nesmiselna (povej sosedu!).

Kako imaš trenutno nastavljeno regulacijo?
Ali imaš talno gretje ali radiatorje?
Koliko ogrevalnih krogov?
Zalogovnik? Mešalni ventil?

Najbolje, da objaviš vse nastavitve menujev za ogrevanje (stran 16-19). V katerem jeziku so pravzaprav podatki v servisnem meniju?

Zaradi čim boljše učinkovitosti je zaželeno, da je T dvižnega voda čim nižja in da TČ sproti  pokriva potrebe objekta. Ogrevalna krivulja naj bo nastavljena tako nizko kot je možno.
Delovanje naprave na nizki stopnji modulacije ne more biti težava, saj proizvajalec predpiše dovoljeno območje obratovanja.

Emerson ima v svojem katalogu zapisano med prednostmi Digital Scroll linije:
….
- Zvezna regulacija med 10 in 100% omogoča odlično prilagoditev moči in porabe energije
- Daljša življenjska doba naprave z zmanjšanjem pogostnosti vklopov kompresorja
…

Vir:
https://climate.emerson.com/documents/copeland-und-alco-controls-produktkatalog-2020-de-de-5288440.pdf
stran 60

RE: Toplotne črpalke Buderus - sassapo - 27.4.2021

Remi... tole si zelo lepo in uporabno napisal. Res pohvalno.
Digital scroll pa ni inverter ampak kompresor z AC motorjem kateri se ves čas vrti s konstantnimi obrati, premika (vkljaplja in izkljaplja) se vijačnica kompresorja.
Omenjena naprava ima čisto navaden dvojni rotary kompresor inverterskega tipa proizvajalca Mitshubishi.
Ti kompresorji ne smejo neprekinjeno delovati z najmanjšo močjo, saj bi zaribali.

RE: Toplotne črpalke Buderus - regulus - 27.4.2021

Remi HVALA za navodila!! To so pa še bolj podrobna navodila za HMC300. Prav to sem potreboval, da je razložena posamezna nastavitev. Smile

Drugače je hiša zidana in ima talno gretje. Nimam nobenega zalogovnika je pa 190 l boljer za toplo vodo. Drugače sem že iz prejšnjih navodil razbral določene nastavitve vendar nisem še nič spreminjal. Rad bi najprej razumel kaj kakšna nastavitev pomeni in s pomočjo teh navodil bo to še lažje. Glede na to da so v nemščini si bom pomagal z google translatom.

Ko sem govoril za znanca je pa tako, da on nima nameščenega notranjega tipala in ima na prikazovalniku HMC300 napisano temperaturo dvižnega voda in zunanjo temperaturo. Jaz pa imam nameščen notranje tipalo RC100H in imam zaradi tega na prikazovalniku HMC300 prikazano notranjo temperaturo in pa zunanjo temperaturo. Naprimer če jaz dvignem notranjo temperaturo za 0,5 stopinje se dvižni vod takoj dvigne za 2 do 3 stopinje in posledično takrat TČ začne delati z kar konkretno višjo močjo in se potem dokaj hitro izklopi. Mislim, da je bolje, da dela naprava dalj časa z nižjo obremenitvijo kot pa kratek čas z višjo. Ravno zaradi tega sem želel, da bi tudi pri meni kazalo temperaturo dvižnega voda in tako bi lahko v teh prehodnih obdobih temperaturo dvižnega voda spreminjal bolj postopoma recimo za pol stopinje.