PodSvojoStreho.net
Pec na drva in zalogovnik - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Pec na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=60743)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

Re: Pec na drva in zalogovnik - janipapillon - 24.2.2015

Lani ob klavernem poletju sem si kosilo v hiši manj kot 30 krat skuhal na indukciji. Rakitna 800 mnmv. Vse ostale poletne dni sem zakuril v podobnem štedilniku; šibkejši, brez odvzema toplote z vodo, deklarirano pa da daje v prostor 2x več kW, kot pa bodoči [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")lanordica-extraflameunichr("46")com/en/thermoproducts-thermokitchen/termorosa-xxl-d-s-a_p9304[/url], ali ta: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")lanordica-extraflameunichr("46")com/en/thermoproducts-thermokitchen/termosuprema-compact-d-s-a_p9057[/url]
Moj trenutni izbor je 200 l posoda v 850 l posodi. Pod 200l bojlerjem je v zalogovniku grelec, ki segreva gornji del zalogovnika. V originalu je 10 cm PU izolacije. Morda dodam malo izolacije da zmanjšam izgube v neogrevalnem obdobju (@ Rakitna letno cca100 dni) na cca1 kWh/dan. Zalogovnik bo vprostoru med kuhinjo in družinsko sobo in ne v kleti; naši kurilnici bosta v kuhinji in družinski sobi.

Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 24.2.2015

Temperatura vode poleti ti bo najbrž dovolj 40. Torej kakršnokoli segrevanje z elektriko preko največje potrebne temperature je nepotrebno saj boš s tem dodatno segreval objekt v katerem najbrž kljub Rakitni ne bo mrzlo poleti.
Kakšna je temperatura hladne vode na vtoku v bojlerju poleti. Namreč je razlika ali je 10 ali 20+.
Tiste tvoje želje o STČ in kolektorjih moram pa se enkrat brati. (mogoče celo dvomim da se ti splača dajat nekaj jurjev v investicijo, zato da bi letno prisparal 50-100 evrov kolikor bi dal za letno ogrevanje vode preko 80l električnega bojlerja ki te stane manj kot 100 evrov (jaz sem svojega prodal za 30, ker ga je prejšnji lastnik imel za poletno ogrevanje sanitarne vode, namesto Elko (jaz pa sedaj na njegove priključke dal pipo za PS in spuščam v pralni stroj toplo vodo (za (pred) pranje (spiram z mrzlo če ne pozabim obrniti pipe, naslednji stroj bo po možnosti imel dva prikkljucka) katero mi greje sonce/drva.

janipapillon Napisal:Bi prosil za mnenja in kak nasvet:
Hišo in pa sanitarno vodo bomo pretežno segrevali s štedilnikom na drva. Deklarirano moč odvoda toplote z vodo ima 14 kW. Ob tehtanju dobrih ter slabih lastnosti različnih zalogovnikov sem izbral LENTHERMOV <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lentherminvest.si/dokumenti/SiHrProZGIB_3.pdf">http://www.lentherminvest.si/dokumenti/ ... ZGIB_3.pdf</a><!-- m -->, ki ima integriran bojler za sanitarno vodo.
Potrebujem možnost ogrevanja sanitarne vode poleti (1 do 3 mesece letno = električni grelec) brez kurjenja v kuhinji. Želim pa imeti opcijo za potencialen priklop TČ, sončnih kolektorjev ter vezave na drugi zalogovnik. To so le želje in ne potrebe.
Če si omisliš takle zalogovnik (proizvajalca seveda lahko izbiraš sam) <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ika.si/ogrevalna-tehnika/zalogovniki-tople-vode/zalogovnik-cordivari-eco-combi-3">http://www.ika.si/ogrevalna-tehnika/zal ... co-combi-3</a><!-- m --> potem ustrežeš želji monterja po pretočnem sistemu gretja vode ( ne vem točno zakaj želi to imeti), na spodnjo spiralo priklopiš sonce, na zgornjo pa STČ če že hočeš imeti vse opcije odprte. Število dodatnih zalogovnikov itak lahko po želji dodajaš in jih kasneje polniš s pomočjo 3Potnih motornih pogonov in neke elektronike ki bo to znala komandirat . Dobi se tudi bojler v kombinaciji z dvema spiralama se mi zdi, samo zdele se ne spomnim kje sem to videl.
Nekdo ti naj samo izračuna potrebno dolžino kače (površino izmenjevlaca, da boš imel toplo vodo tudi poleti ko boš imel na dnu zalogovnika sobnih 25, na vrhu pa 45 recimo, katere boš grel s soncem, TČ Drvmi. Sicer pa imaš v 1000 ltirskem 45 litrov vode in toliko jo imaš za kratko poletno tuširanje zagotovo dovolj. Ko pa pride drugi pod tuš, pa se bo že malo spet segrela, kljub temu da boš imel zalogovnik segret samo na 35-40. Poleti se boš itak tuširal s 30C. Na sredini vidim da ima tudi možnost priklopa elektro grelca, tako da bi z elektriko grel samo zgornjo polovico bojlerja poleti.
Pa še slika
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")ikaunichr("46")si/images/stories/virtuemart/product/zalogovnik-cordivari-eco-combi-3-vezavaunichr("46")jpg[/img]

Potencialni dobavitelj šporheta mi je odsvetoval mojo izbiro zalogovnika in podal idejo, naj si za toplo sanitarno vodo omislim raje pretočni bojler(?). V prvem trenutku mi ni sedlo, saj sem imel takoj pomisel, da rabim nekaj (precej)deset kW grelo, da bom ogreval pretok cca 20 l/min za 30 st. Za tak zalogovnik, za izjemno ogrevanje sanitarne vode v toplih poletnih dneh in pa vzdrževanje bajte nad 0 stC ob potencialnih daljših odsotnostih v izjemno hladnih obdobjih je pač dovolj 6kW.

Hanzi Napisal:...
Tiste tvoje želje o STČ in kolektorjih moram pa se enkrat brati. (mogoče celo dvomim da se ti splača dajat nekaj jurjev v investicijo....
Seveda se mi ne splača.
Zato je to le želja in ne potreba pri karakteristiki zalogovnika; če bo nekoč štrom nekajkrat dražji, drva tudi pri kmetu obdavčena... Danes je energija tako poceni in pri nas nizko obdavčena, da poznam veliko jokcov, ki se pozimi v gatah prekladajo po stanovanjih.

@hanzi
Sem klical. Malo pocenim , ker je dovolj "combi2". Še vedno jurja več, kot @Lentherm. Po debati s prijaznim možakarjem sem spet na tem, da je za polnjenje 350l banje s toplo vodo verjetno(?) bolje posoda v posodi in ne izmenjevalec. = še ceneje, ampak ...gledam....še vedno 0,5 k€ dražje od Lentherm

Potem je najbolje da boš sončno in STČ ter podobno reševal takrat ko boš imel sredstva za njih (če boš kdaj sploh imel željo po njih, drva dvomim da bodo lahko v celoti obdavčiti, bom pa psa naučil da bo veje domov nosil, na rakitni imaš nekaj gozda v bližini). Razen če bodo gozd obdavčiti, ki pa že zdaj nima nobene vrednosti sploh če je slabše dostopen.
Torej sod v sodu in konec. Če imaš tako veliko porabo tople vode b ki Goče razmisli celo obratno. Kupil bojler in ga priklopil kot "prvi" radiator. Se pravi radiatorje bodo dobili tisto kar bo bojlerju ostalo.
Izmenjevalce za sončno, toplotno... se vedno lahko kasneje zunanje montiras. Tudi sam sem ga. 80 evrov na ebay v Nemčiji je pa res da rabi svojo črpalko pa regulacijo....

Sicer pa me še vedno zanima zakaj je sosedu spustila mislim da zgornja spirala v cca 15 let starem lentherm 300l bojlerju (galvanski člen?)
Tako da jaz bi raje naredil čimbolj ločeno, če le imaš prostor.
Zakaj pa rebrasti inox izmenjevalec stane "jurja" pa nimam pojma. Sama cev je precej ceneje na ebay.

Re: Pec na drva in zalogovnik - janipapillon - 25.2.2015

Koliko pa so pričakovane življenske dobe zalogovnoikov? Je pričakovati, da bo zalogovnik z integriranim bojlerjem za sanitarno vodo ter Mg-anodo držal dlje od variante s špiralno cevjo?

Re: Pec na drva in zalogovnik - janipapillon - 28.2.2015

Prosim za še kak nasvet pri izbiri zalogovnika in bojlerja za sanitarno vodo.

Re: Pec na drva in zalogovnik - Brezdomec - 28.2.2015

Iz ene druge teme:
casar Napisal:..................
Za ogrevanje tople sanitarne vode imaš naslednje glavne možnosti:
  • Bojler, zunanji. Lahko ima dodan tudi grelec na elektriko, lahko gre pravzaprav za sanitarno toplotno črpalko. Načeloma je lahko tudi ločen od sistema centralnega ogrevanja. Če nimaš zalogovnika, je to bolj ali manj edina izbira. Problemi so, če imaš zalogovnik. Za začetek veliko večje izgube v prostor iz ene dodatne in tipično tudi slabše izolirane škatle, potem pa je problem z ogrevanjem bojlerja iz zalogovnika. Če nimaš primernega bojlerja (kar tvoj trenutni zelo verjetno ni, podatkov o njem si nam pa povedal komaj kaj več kot nič) in zelo skrbne regulacije pretoka ogrevalne vode skozi bojler, ti bo to ogrevanje izjemno hitro premešalo vodo v zalogovniku v nekaj neuporabnega. Recimo zgoraj imaš vodo pri 75 °C iz peči, spodaj pri 25 °C iz povratka talnega ogrevanja, za ogrevanje bojlerja pa jo potrebuješ pri vsaj 60 °C. Ob hitrem mešanju imaš takoj po celem zalogovniku povprečnih 50 °C, kar je premalo za ogrevanje bojlerja, potrebno je prižgati peč ... Po drugi strani pa, bojler že imaš, kot vir toplote imaš zaenkrat samo peč na pelete, ki bi se utegnila prižigati dovolj pogosto, da bi uspel zvoziti z ogrevanjem bojlerja samo v intervalih gorenja peči.
  • Bojler, potopljen v zalogovnik. Slabosti so med drugim mešanje ogrevalne vode v zalogovniku, kompleksna škatla, s katero je težko kaj narediti, če gre kaj narobe. Tudi izdatno izločanje vodnega kamna, ki ga vanj nosi vedno sveža voda, v bojlerju se pa ogreva na zelo visoke temperature - enake temperaturi obdajajoče ogrevalne vode.
  • Notranji toplotni izmenjevalec (narebrena rostfrei cev) v zalogovniku. Tudi tukaj imamo težave z mešanjem ogrevalne vode v zalogovniku in s kompleksno škatlo, katero je težko popravljati, če gre kaj narobe.
  • Zunanji toplotni izmenjevalec. Ta rešitev je vsaj meni najbolj všeč, ko enkrat že imamo zalogovnik zaradi česarkoli drugega. Ima pa tudi kakšno slabost. Ko ni elektrike, ni tople vode. Zato je tukaj dobro imeti za ogrevalni sistem UPS z daljšo avtonomijo ali UPS in agregat.
............

Re: Pec na drva in zalogovnik - zamot1 - 28.2.2015

STČ je zakon tako kot pri ogrevanju drva :mrgreen:

Re: Pec na drva in zalogovnik - janipapillon - 2.3.2015

@zamot
ne razumem kako mi želiš pomagat, svetovat

cesar v drugi temi pravi "Bojler, potopljen v zalogovnik. Slabosti so med drugim mešanje ogrevalne vode v zalogovniku, kompleksna škatla, s katero je težko kaj narediti, če gre kaj narobe. Tudi izdatno izločanje vodnega kamna, ki ga vanj nosi vedno sveža voda, v bojlerju se pa ogreva na zelo visoke temperature - enake temperaturi obdajajoče ogrevalne vode."

Jst sem pa mislil, da se ravno izločanju kamna ognem; sanitarna voda se ogreva s prestopom toplote iz vode, ki je v zaprtem krogu in segreta na 40-80 stC. V tem načinu, da se iz sanitarne vode izloča apnenec :?: :?: :?:
Pri kateri temperaturi se prične iločat apnenec iz vode?

Manj pomembno mi je mešanje vode v zalogovniku, ki pa ima itak vgrajene elemente za razslojevanje.

Re: Pec na drva in zalogovnik - zamot1 - 2.3.2015

STČ (lahko v kombinaciji z solarnimi kolektorji) je vsekakor najugodnejša rešitev in potem ne rabiš ne vem kakšen zakompliciran hranilnik toplote. Kamen se prične nabirat nekje okoli 60°C. Centralna mi ogreva sanitarno vodo do max 45°C (če je v sistemu več kor 55°C) drugače pa STČ 200lit na 43°C Tisto nakladanje o oslojevanju vode v zalogovniku pozabi, ga moraš nafilat na čim višjo temp. (jaz ga do 90 na vrhu in okoli 70 na spodnjem delu) in imam dovolj za cel dan z enim nalaganjem 25kW peči - zakurim okoli 17 ure. Še kaj? Lahko ti pošljem mojo hidravlično shemo, jo moram še malo popravit.

Re: Pec na drva in zalogovnik - janipapillon - 2.3.2015

@http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT25.htm#_ftn1
Zanimiv je podatek, da se začne npr. iz ljubljanske vodovodne vode izločati kalcijev karbonat že pri temperaturah nad 30°C
Jst pa mislil, da se to prične šele blizu vrelišča???

Re: Pec na drva in zalogovnik - zamot1 - 2.3.2015

Še en provokator več :x
Potem si boš moral pa omisliti najman tak mehčalec vode ki se uporablja pri industrijski parni likalni mizi, jih najdeš na e-bay!