![]() |
|
Elektrika - kuhinja - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Elektrika - kuhinja (/showthread.php?tid=58717) |
Re: Elektrika - kuhinja - arbajter - 8.11.2014 PEZO, o elektriki nimaš pojma. 1,5 mm2 si zase napelji sam, še prej pa pojdi bajto zavarovat proti požaru, ker na daljši rok vodniki 1,5 mm2 obremenitve sedmih kilovatov pri treh, kaj šel pri dveh fazah, kolikor običajno imajo steklokeramične in indukcijske plošče ne bodo prenesli. Standard za vodnik preseka 1,5 mm2 predpisuje instalacijski odklopnik 13A maksimalno. Te varovalke se na tržišču tudi da kupiti ali pa ti jih v vsaki elektro trgovini naročijo pri proizvajalcih te opreme. V svoji trideset letni praksi električarja sem že nekajkrat srečal primere, ko je bil pretanek tudi vodnik preseka 2,5 mm2, nevtralni vodnik tudi pri trifazni plošči včasih kar odžge, tako da priporočam, da se za take porabnike povleče kar kabel 5 x 4 mm2 ali pa vodnike istega preseka. Če pa drugače ne gre pa naj bo vsaj nevtralni vodnik (nula) preseka 4 mm2. Sicer pa grem pojutrišnjem priklopit eno steklokeramiko moči 11,7 kW (seveda ne na 1,5 mm2) Trgovcem niti ne zanima moč priključkov, glavno da prodajo robo. Probleme pa potem tako ali tako rešujemo električarji. Re: Elektrika - kuhinja - arbajter - 8.11.2014 Pezo Napisal:Pozabil si poudariti, da je to tvoje mnenje. Pa imaš hišo zavarovano proti požaru ( glede na dejstvo, da maš od plošče, pečice, bojlerja ... bla,bla,bla... na enem samem dovodu preseka 1,5 mm2 in da ti vse dela na 16A? Sam si pa napisal, da si še celo zamenjal varovalko na 20A ! ! ! Si pa res veliko upaš. Svetujem ti da si ob prvi priložnosti ogledaš priključna mesta na teh porabnikih in kako izgledajo vodniki v teh dozah. Pa nato sporoči na forum, kaj si našel za kuhinjskih elementih. Pa še nekaj : pojdi se učit dopustne obremenitve vodnikov (tudi v odvisnosti od dolžine le teh od porabnika do razdelilnika). Naj te ne zavede da proizvajalci dostikrat na večje porabnike tovarniško priklopijo kabel preseka 1,5 mm2. Ga. Ampak ta kabel ni daljši od enega metra. Tudi elektrika pozna "Venturi" sistem. Hilti pa si morebiti res imel v rokah, ampak kable in vodnike pa so gotovo polagali drugi električarji. Vodnik preseka 1,5 mm2 pa se lahko varuje le z instalacijskim odklopnikom največ 13A. Te varovalke na tržišču tudi obstajajo, le da običajno redko kdo ve za to. V redni prodaji (na zalogi) jih ima edinole Schrack, drugače pa jih imajo v programu vsi izdelovalci elektro opreme. Re: Elektrika - kuhinja - ice1 - 8.11.2014 Alo fantje, ne se kregat, ker potem tisti laični uporabniki ne dobimo informacij ![]() Današnje igranje je prineslo tole ( nove doze in povezave med njimi). Prosim za mnenje glede instalacije, pa a je bolje da je kabel v belem ovitku (pač kabl kot kabl k so notr 3x 2,5mm žile) , ali je vseeno če so samostojne žile? Zanima me tudi mnenje kako vezati, je moje razmišljanje pravilno ali ne? Kako se lotit spajanja kablov, je pametno lotati ali je bolje uporabit "čokoladke" ? [url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?11/wq/2BGbBFGd/20141108181505unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/11/wq/2BGbBFGd/20141108181505unichr("46")jpg[/img][/url] Pa se malce narisano [url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?2n/Rv/F2cB71L/20141108181505-editunichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/2n/Rv/F2cB71L/20141108181505-editunichr("46")jpg[/img][/url] Omenil bi še to, da je celotno nadstropje vezano na 3 16A keramične varovalke ki so v pritličju, plan je tudi nekoč narediti varovalke zgoraj in ustrezno več varovalk,ampak zaenkrat je tako kot je... Re: Elektrika - kuhinja - Beri - 8.11.2014 Tam kjer imaš skico od luči za vtičnico, ne bo šlo, od stikala je nemogoče narediti vtičnico. V sami kuhinji bi ti predlagal; od razdelilne doze si naredi napeljavo za indukcijo dvojne žice pa boš ob priliki do razdelilne doze moral napeljati novo napeljavo. Moj predlog bi bil, ob priliki vsaj 5 novih varovalk, torej, 5 faz, enako ničelnih žic in ozemljitvenih in to vse povežeš na porabnike, katere si naštel. Re: Elektrika - kuhinja - casar - 8.11.2014 arbajter Napisal:V svoji trideset letni praksi električarja sem že nekajkrat srečal primere, ko je bil pretanek tudi vodnik preseka 2,5 mm2, nevtralni vodnik tudi pri trifazni plošči včasih kar odžge, tako da priporočam, da se za take porabnike povleče kar kabel 5 x 4 mm2 ali pa vodnike istega preseka. Če pa drugače ne gre pa naj bo vsaj nevtralni vodnik (nula) preseka A lahko tole malo podrobneje razložiš, zakaj bi nevtralni vodnik trifaznega priključka moral imeti večji presek? Po nevtralnem vodniku trifaznega priključka v vsakem trenutku teče vsota tokov po posameznih fazah. Glede na to, da so faze tokov posameznih faz med seboj zamaknjene za tretjino periode, ta vsota nikoli v nobenem trenutku ne more biti večja od maksimalne amplitude katerekoli posamezne faze. Po nevtralnem vodniku torej nikoli ne more teči tok, ki bi bil večji od toka, ki lahko teče tudi po kateremkoli faznem vodniku. Pa če upoštevamo še to, da vodniki morajo imeti vedno dovolj velik presek, da trajno prenesejo maksimalni možni tok (torej toliko, kot prenese varovalka, ki varuje vodnike), potem ... zakaj? Aleš Re: Elektrika - kuhinja - ice1 - 9.11.2014 Beri Napisal:Tam kjer imaš skico od luči za vtičnico, ne bo šlo, od stikala je nemogoče narediti vtičnico. Zivjo, seveda bom od luči uporabil, saj je podometna cev povlečena do razdelilne doze in sem mislil s tam uporabit fazo pa nulo....čeprov ravnokar sem dojel da bom moral še en kabel povlečt,saj nimam "ozemljitve" ( ki sicer ni prava ozemljitev,ampak mislim da je pravilni izraz ničenje). No če mi nebo uspelo dobiti zemlje do tja,potem pa verjetno lahko vseeno zmontiram ne-šuko vtičnico,ampak samo tisto ki je za manjše porabnike ( preventivno,da nebi pač kdaj mislil da je "dovolj močna" vtičnica. Razmišljam pravilno ali napačno? Glede indukcije, nevem kako naj bi spravil do tja še dodatne vodnike,saj iskreno je cev dokaj mala...opcija je sicer odštemat staro cev ki gre vertikalno pa dati malenkost širšo notri,ampak nevem če mi bo koristilo, saj gre verjetno po ostalih delih hiše še vedno ožja cev.... a lahko pričakujem težave z indukcijo,kabli mi delujejo 2,5mm ( bom še pomeril jutri). Re: Elektrika - kuhinja - mirator - 9.11.2014 Ne zameri mi, vendar ti lahko v tvojem primeru pomagam samo z nasvetom. Poišči si enega električarja, ki ti bo s kredo narisal, kje in kako poštemaj (če že hočeš sam delati), naj ti razloži od kje do kje povleči kakšen kabel. Vse povezave pa naj ti on naredi. Tole, kar si naredil in še nameravaš je namreč eno sračje gnezdo in kar kliče po nesreči, tako da bi morala biti v pripravljenosti tako urgenca kot gasilci. Rad bi ti pomagal, ampak takole preko foruma bo zelo težko ne bi pa te rad imel navesti. Re: Elektrika - kuhinja - Homer - 9.11.2014 No, to sem si tudi jaz misli, pa sem se do sedaj vzdržal komentarjev. To kar imaš je katastrofa: - ovinki po nepotrebnem in še ti hudi, tako da je sploh vprašanje kako boš kaj potegnil v cev - če prav vidim je v zidu še neka prastara kovinska cev - kaj boš s tremi dozami, ki se dotikajo ena druge. Zagotovo tam ne boš mogel nič montirati - kaj so tiste šviga švaga doze pod stropom? Pa tudi tam nisi bil v stanju potegniti ravno cev. - vtičnica potegnjena iz stikala (samo da je, z nulo bomo že kako.....) - kvadratne doze (kaj boš z njimi počel?) - .......... Skratka, kot jaz vidim, je bolje da to prepustiš nekomu, ki ve kako morajo stvari biti narejene. Če že želiš kaj prihraniti, mu poštemaj zid, tako kot ti bo zarisal. Če pa ti je žal štemati zid, ker ga bo treba potem popravljati, potem pa ti niti Bog ne more pomagati. Re: Elektrika - kuhinja - Beri - 9.11.2014 Bi se tudi strinjal z zgoraj navedenimi nasveti. Re: Elektrika - kuhinja - pepe16 - 9.11.2014 mirator Napisal:Ne zameri mi, vendar ti lahko v tvojem primeru pomagam samo z nasvetom. Poišči si enega električarja, ki ti bo s kredo narisal, kje in kako poštemaj (če že hočeš sam delati), naj ti razloži od kje do kje povleči kakšen kabel. Vse povezave pa naj ti on naredi. Ko sem videl slike se pod tole 100% podpišem Re: Elektrika - kuhinja - ice1 - 10.11.2014 mirator Napisal:Ne zameri mi, vendar ti lahko v tvojem primeru pomagam samo z nasvetom. Poišči si enega električarja, ki ti bo s kredo narisal, kje in kako poštemaj (če že hočeš sam delati), naj ti razloži od kje do kje povleči kakšen kabel. Vse povezave pa naj ti on naredi. Zdravo, no ravno to kar si napisal v drugem stavku,sem naredil in sicer poiskal električarja da mi je svetoval kaj naj naredim,in tako se je začelo štemanje, najprej sem nekaj starih kablov povlekel vn in tja poštemal prostor za nove oranžne cevi, to mi ni jasno kako bi lahko klicalo po nesreči, saj konec koncev so isti kabli v hiši že 50 let in roko na srce,povezani z spojkami. Homer Napisal:No, to sem si tudi jaz misli, pa sem se do sedaj vzdržal komentarjev. - ovinki mogoče niso najboljši,ampak načeloma bomo kabel položili in bo notri,tako da ni ravno taka drama zaradi tega, saj to ne delas vsak mesec, nisem hotel štemati še dodatno,ker na koncu bo cela stena preštemana z obeh strani. - nevem kje vidiš prastaro kovinsko cev, če mislis od zgornje kvadratne doze ki gre navzdol črne barve, je to 3 žilni kabel ki gre na vtičnico v sredini stene - tiste šviga švaga doze so tam zaato ker je tako predviden načrt za napo in osvetlitev omaric v kuhinji, štemal sem pa tam kjer je omet med cegli,da nisem štemal po ceglih,ki so žal samo 12cm opeka - vticnico iz stikala mi je predlagal ELEKTRIČAR, oziroma da pač po istih ceveh pridemo do žič ( faza,nula,zemlja), kaj si mislil da je bila ideja kar iz štekarja vzet al kaj?? - kvadratne doze so zoper ideja električarja, in sicer tista zgoraj je že bila,ampak sem jo zamenjal z 100x100 ( prej je bila 80x80 in je bilo vse nagužvano,da tut zapret nisi mogu), spodaj je pa tudi rekel da naredim kvadratno dozo 100x100. Zida mi verjetno ni škoda,saj če nisi opazil je cel zid preluknjan od prenove. Tako da fantje, delano je bilo po navodilih električarja, kablov nisem še nič povezavo,samo doze so pripravljene, kable imam namen povleči še notri, to je pa to. Zdej pa če je res kaj tako bistveno narobe, da bi potreboval gasilce in urgenco, bi prosil za mnenje kaj točno je razlog za gasilce in urgenco, namreč ob vezavi jasno elektriko vržemo vn, spoji bi bili narejeni z "čokoladkami" oziroma po predlogu tudi kaj drugega. Močno pa dvomim da ima veze ali je cev potegnjena naravnost ali pa ima vmes kakšen zavoj, namreč vse to vpliva samo na to koliko se je treba zajebavati da spraviš kabel skozi cev. Re: Elektrika - kuhinja - Homer - 10.11.2014 Sem mislil, da me nič več ne more presenetiti....... Citat:Močno pa dvomim da ima veze ali je cev potegnjena naravnost ali pa ima vmes kakšen zavoj, namreč vse to vpliva samo na to koliko se je treba zajebavati da spraviš kabel skozi cev.Če misliš tako, potem ne vem zakaj se sploh zaje** s cevmi. Zazidaj kable pa je! Re: Elektrika - kuhinja - mirator - 10.11.2014 Saj ti je že @Homer vse povedal. Ampak, ker si sam priznal, kar je tudi res, da si povsem laik, kar se tiče el. inštalacij, se ti polovica oprosti. Če pa je res, da ti je tako svetoval električar in je tudi videl, kaj si naredil, potem beži od njega in poišči koga drugega. Re: Elektrika - kuhinja - ice1 - 10.11.2014 Homer Napisal:Sem mislil, da me nič več ne more presenetiti....... So bili zazidani 50 let in glej ga hudiča, noben še ni rabil gasilcev, tako da ni spet tako dramatično kot želi kdo prikazati. Se strinjam da bi bilo bolje jih napeljati čimbolj ravno,ampak če negre negre...najprej se bo skozi potegnilo tist foršperk al kako se že pravilno reče ( plastika s katero kable vlečes skozi potem) , in bo kabel še nekako šel skozi cev, mislim da je to res najmanjši problem od vsega opisanega, ki pa bo vsekakor povzročal težave samo meni,ko bom kable vlekel in s tem sem se sprijaznil in pravzaprav niti ni tako zahtevno,saj ko sem vlekel dodatne kable za luči po stropu,je bilo tudi ovinkov malo morje... Električar ki mi je svetoval je bil poklican zaradi tega da sem videl ali bi on kaj dosti drugače naredil od mojega razmisljanja,in začuda je povedal enako ko sem sam imel prvotni plan, še vedno ne vidim kaj je tako grozno narobe,saj konec koncev bodo na tej steni omare in steklo, tako da se nebo naknadno delalo dodatnih priključitev. Torej,lahko sedaj dobim kakšen odgovor ki mi pove ali je način priklopa indukcije in ostalih vtičnic pravilen ali je kaj drugega narobe? Pustimo zdaj ob strani to da je oranžna cev napeljana postrani in da bo težko kabel dobit v njo :mrgreen: Re: Elektrika - kuhinja - SCORPION - 10.11.2014 To kar imaš ti narejeno žau se tako ne dela nikoli.V prostor lahko narediš eno večjo dozo da je mal več prostora pa od tam se veže pol naprej na stikala,luči,pečico,....če ne gre drugače. 2 faze/dve varovalki na indukcijo + nula+ozemljitev 1 faza za pomivalec+nula+ozemljitev 1 faza za napo + npr vtičnice za razne strojčke+nula+ozemljitev 1 faza pečica Tako kot si naredil ti se ne dela tudi zato ker kasneje pri vrtanju za elemente ter ostale dodatke boš sigurno zadel kakšno cev oziroma kabel |