![]() |
|
Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak voda - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak voda (/showthread.php?tid=55152) |
Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - alanford - 12.2.2014 Pri moji TČ je hitrost (pretok) kotlovske vode enak tako pri segrevanju objekta, pri SV in pri defrostu. Torej nima veze. Zaradi bufferja bom lahko imel nižjo temperaturo DV (krivuljo) in s tem boljši (S)COP ker: - bo defrosta prej konec zato bo več časa na razpolago za segrevanje objekta - bo po defrostu v štartu DV toplejši zato imam več energije na razpolago, ki jo lahko takoj po defrostu uporabim - bo manj taktiranj in s tem bom imel več časa na razpolago za gretje objekta - bo manj taktiranj in s tem manj izgub pri zagonih kompresorja buffer bom dodatno izoliral! Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - Merlin1 - 12.2.2014 Migaj Napisal:100 litrski buffer zaporedno pred radiatorji pomeni več toplote za defrost. Zakaj?Pozabil si na povečano količino vode. Za kvaliteten defrost je v obeh primerih dovolj vode! Pametna regulacija v časih, ko so potrebni defrosti ne potrebuje nobenega povišanja DV! To je slabost samo določenih regulacij. Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - stankoa - 12.2.2014 Kot vidim je pametno v mojem primeru za dva ogrevalna kroga vgraditi zalogovnik. Zanima me kakšna naj bo kapaciteta zalogovnika, izvajalec predlaga 300l. Kaj je z zalogovnikom v poletnih mesecih ko bi s toplotno črpalko hladil hišo preko radiatorjev? ali je tudi takrat zalogovnik koristen? hvala lp S Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - Merlin1 - 12.2.2014 Za hlajenje je priporočljiv hranilnik hladu. Ni pa nujno potreben, če uporabljate inverterski tip TČ, konvektorje vsaj hladilne 50% moči in zagotovljen stalen pretok. Pri hlajenju običajno voda gre mimo zalogovnika. Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - alanford - 12.2.2014 Tako sem tudi jaz razmišljal, da bom imel možnost bypass-a. Sem pa pozabil, da sem hotel ravno to vprašati. Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - sassapo - 12.2.2014 Če boš vgradil zalogovnik ti priporočam, da ga uporabljaš tudi za hlajenje. V konvektorjih in instalaciji je navadno zelo malo vode, kar pomeni skoraj ničelno akumulacijo. Še večji problem pa nastane, če imamo vklopljen samo en konvektor in še tega na prvi stopnji. Zalogovnik je v večini primerov ob hlajenje še bolj nujen kot pri gretju. Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - dunda - 12.2.2014 Torej - če naredimo povzetek - tudi inverterska TČ zrak/voda, ki poganja dva ogrevalna kroga, naj bi imela zalogovnik tople vode (za ogrevanje). Kakšna velikost zalogovnika se predlaga - nekateri ste omenjali parametre, vendar brez formule. Se zalogovnik vgradi takoj za TČ in pred obtočnima črpalkama? Kaj pa, če ima TČ dve obtočni črpalki že vgrajeni? Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - Migaj - 12.2.2014 Merlin1 Napisal:Ne spremeni dejstva, čeprav gotovo drži, da že sama povečana količina vode pomeni več toplote na razpolago za defrost, brez dviga T ogrevalne vode.Migaj Napisal:100 litrski buffer zaporedno pred radiatorji pomeni več toplote za defrost. Zakaj?Pozabil si na povečano količino vode. Za kvaliteten defrost je v obeh primerih dovolj vode! Pametna regulacija v časih, ko so potrebni defrosti ne potrebuje nobenega povišanja DV! To je slabost samo določenih regulacij. Kar se tiče pametne regulacije, pa ti dam prav. V tem so glede na zapise uporabnikov na forumu velike razlike. Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - Merlin1 - 12.2.2014 sassapo Napisal:Če boš vgradil zalogovnik ti priporočam, da ga uporabljaš tudi za hlajenje. V konvektorjih in instalaciji je navadno zelo malo vode, kar pomeni skoraj ničelno akumulacijo. Še večji problem pa nastane, če imamo vklopljen samo en konvektor in še tega na prvi stopnji. Zalogovnik je v večini primerov ob hlajenje še bolj nujen kot pri gretju. Vsekakor je zelo dobrodošel. Vendar nastanejo 3 problemi v kolikor uporabljamo isti zalogovnik. -zalogovnik ni primerno izoliran za hlajenje. (dno) -priključki bi morali bit zamenjani zaradi fizikalnih zakonov. -tipalo temp. v zalogovniku mora bit vgrajeno spodaj. Z priključki imamo isto težavo, če ga vežemo zaporedno. Zato je optimalna rešitev zalogovnik hladu. Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - Migaj - 12.2.2014 najboljša je navadna klima Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - Merlin1 - 12.2.2014 Kakor za koga in za kaj? Če hočeš udobje ni vrhunec. pihanje, lokalno, hlajenje...... Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - Migaj - 12.2.2014 se strinjam -po želji, samo s temi zalogovniki za toploto, pa za hlad, pa priključki :oops: Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - telmos - 13.2.2014 .............in kompliciranje zakaj? Zato, ker je pametno v nedogled voditi vojno proti inverterjem dokler se bo dalo? Pridite k meni in si oglejte defrost. Obenem pa izmerite, koliko °C temperatura v prostoru zaradi tega pade, kako izgleda brez zalogovnika regulacija dveh neodvisnih vej....... ali se defrost sploh občuti.... Če se na izolirani hiši defrost v prostorski temperaturi zazna, potem to ni problem TČ ampak izolacije. In nehajte enkrat nakladat in se delat pametne. Sistem deluje povsem stabilno brez hidralvlične kretnice, brez zalogovnikov, cca 130 m2 na radijatorjih, 88 na talnem pa kaj. Nobene znanosti čisto enostavno s povsem spodobnim COP-om. Kamina pa od izvedbe izolacije hiše ne smem več zakurit, ker je pretoplo. Obstaja samo še kot pomožno grelno telo v primeru elektro distribucijske vojne proti naši KS. Kako taktiranje, okvare, pomanjkanje mazanja in slabosti vklopov neki. Me sploh ne zanima, ker uporabljam zdravo kmečko logiko. Za hiter pregled dogajanja porabim cca 2 minute/mesec in to je to. Pa na tisti velik radijator v avli in stopnišču sem pozabil
Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - sassapo - 13.2.2014 Telmos ne bodi otročji. Aja, pa ne komentiraj samo tisto kar je tebi všeč. Kateri 11kw inverter je sposoben (normalno) poganjat 2kw konvektor pri hlajenju brez zalogovnika. Pazi! Takšen konvektor ima na prvi stopnji kvečejmu 500w hladilne moči. Merlin... Pri zaporedni vezavi zalogovnika ni nobenih omenjenih problemov, seveda mora bit dodatno izoliran, ali tovarniško namenjen hlajenju. Najenostavneje in najceneje, deluje pa bp. ps. brez vsakega tipala v njemu, jasno. Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - telmos - 13.2.2014 Nisem otročji. Je pa morda tisti, ki stranki nameče v kurilnico cel kup navlake zato, da bo napajal en 500 W konvektor z 11 kW napravo. Ali pa je to prav je pa stvar vesti tistega, ki to priporoči in vgradi! |