![]() |
|
Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona (/showthread.php?tid=54142) |
Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - pametnjakovic - 22.11.2013 firefly Napisal:BTW, ne vem kaj naj rečem na 105% izkoristek... Razumem da je to zato ker blablabla ne vem več, ampak da direkt to preneseš v % energije ki jih dobiš iz plina pa mislim da ni OK. Ne moreš iz plina potegnit 105Kwh če je pa v plinu samo 100kWh...Lahko potegneš 105kWh iz plina, če njegova standardna kurilna vrednost ne vsebuje toplote, ki se sprosti pri kondenzaciji vodne pare v produktih gorenja Ni zastonj kondenzacijska peč... :wink: Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - SloCop - 22.11.2013 izotop, imam še cca 20 kvadratov vakumcev - to ni nepomembna informacija Lahnsko leto je bila poraba par kubikov čez 900... to seveda vključuje sanitarno vodo
Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - gt001 - 22.11.2013 @bozgom: ok, zdajle bomo sli malo off topic a vendar, par mojih razmisljanj: - vedno manjse subvencije so grasdnjo novih soncnih elektrarn krepko zmanjsale, da ne pretiravam in recem ustavile. - juzni tok dvomim, da bo znizal cene. Z njim samo se povecujemo odvisnost od edinega dobavitelja - rusov - cene zemeljskega plina bi znizali novi dobavitelji (plinski terminali) ali nove metode (zp iz skrilavcev) => pac konkurenca. Se pa strinjam, da je v dobro izoliranih hisah z malo porabo energije za ogrevanje gradnja super drage kotlovnice, da bo potem sparala neracionalno. Zanimiva je npr. poraba energije, ki jo je konec leta 2010 dokumentiral Milan Cernjak na svojem blogu o gradnji 2l hise: za ogrevanje je porabil ogrevanje 186 €/leto, za toplo sanitarno vodo 181 €/leto. Sicer ogreva z multipraktikom drexel weiss (po mojem laicnem poznavanju gre za princip toplotne crpalke), a cetudi bi imel drazje ogrevanje (zemeljski plin npr.), strosek ogrevanja ne bi bil 3x visji. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - vincent - 22.11.2013 bozgom Napisal:Tako je trenutno razmerje v korist TČ le še med 20-30%. Glede na trenutno porabo, ki jo je napisal centrum je razlika deljeno z 2 (minimalno). Centrum...katero TČ pa si imel v predračunu ko si iskal ponudbe? Ker mene je moja kurilnica prišla (mislim da..imam v spletniku ceno) 11 jurjev (z odbitimi subvencijami) pa imamo TČ, zalogovnik 1.000 litorv, kolektorje (2 kosa oz. 4.5 m2) in peč na drva (25 kW), plus posebej mešalne enote če se ne ogrevamo na TČ. Ker če imaš zgolj TČ, razen zalogovnika za SV ne rabiš kaj dosti dodatnih stvari v kurilnici (če sploh kaj) vse do razdelilne omarice (...razen cevi seveda). In je za 11 kW model (kar je polna kapa za tako hišo) realno okoli 8 jurjev - zgornja meja do priklopa na razdelilec talnega. Torej se začetne investicije praktično pokrivajo. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - izotop - 22.11.2013 @slocop: ja, sej sem omenjal, da nisem vsega štel. ampak recimo, govorim na splošno o tem, da da se mi zdi centrumova poraba (pre)velika glede na opis objekta. že tvoja ni ravno skromna recimo (no, pač željeno udobje ipd). Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - centrum - 22.11.2013 v teh 7ke je všteto: plinska peč Vaillant TČ 300l termotehnika z vodenim zrakom plin : projekt za plin, napeljava do hiše,30m, notranja inštalacija, omarica, priklop,...vse kar paše zraven, števec, ventili... v kurilnici pa : vezava kurilnice, hidravlična kretnica, elektronika krmiljenja, vilo črpalke, vezava SV, obtočne čpalke, ventili...bla bla .. Da verjetno bi lahko komot prišparal tisočaka če ne več ..ampak se nam je zlo mudilo...na žalost!! Delala neka firma iz Grosuplja ki je ne bi omenjal. Narejno je lično toda odnos lastnika do stranke je preveč vzvišan. Imel tudi ponudbe za Daikin TČ Z/V 11kw+ zalogovnik in vezava ..cca od 10 do 13k€. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - Gasper123 - 22.11.2013 Sem jaz tudi imel ponudbe za Daikin LT 11kW od 8.250€ do 9.500€, s kretnico in kakšnimi črpalkami se verjetno še malo podraži ampak 10-13 k€ je pa pretiravanje. Sploh pa, zakaj pa imaš kretnico in dodatne črpalke, če imaš vse talno? Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - gt001 - 22.11.2013 gasper, blont vprasanje: a lahko potem ena v TC ze vgrajena obtocna crpalka neposredno poganja talno ogrevanje v vec razd. omaricah? Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - centrum - 22.11.2013 Gasper123 Napisal:Sem jaz tudi imel ponudbe za Daikin LT 11kW od 8.250€ do 9.500€, s kretnico in kakšnimi črpalkami se verjetno še malo podraži ampak 10-13 k€ je pa pretiravanje. Sploh pa, zakaj pa imaš kretnico in dodatne črpalke, če imaš vse talno? Pojma nimam ker se ne ..in se nisem spoznal na to. zdej bi verejtno prej prečekiral. Ampak delat se pametnega vpričo nekoga ki to dela že 20 let je mal bolano. Kar so mi naredili to pač imam. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - bozgom - 22.11.2013 gt001 Napisal:@bozgom: ok, zdajle bomo sli malo off topic a vendar, par mojih razmisljanj: Opombo sem dal zgolj kot primer, kako lahko nek bližnji dogodek dolgoročno vpliva na trenutno stanje razmerij cen energentov. Lahko bi dodal še TEŠ6 ali plinski terminal v Jadranu ali vladna politika trošarin za polnjenje proračuna ali... Ko sem sam prehajal iz lignit na kurilno olje pred 20. leti je bilo ogrevanje z oljem skoraj cenejše, kot na premog. Ogrevanje z UNP in oljem pa sta bila skoraj enako poceni. Pa poglej danes. Podobna situacije se mi zdi danes s toplotnimi črpalkami. Ko jih bo zadostno število bo cena elektrike podobno narasla, kot je cena peletov. Če pa bi zagotovo vedel, kaj nam bo prinesla prihodnost verjetno ne bi toliko pisal po forumih ampak bi pisal naloge za transakcije na spletnih portalih borz. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - izotop - 22.11.2013 cene zemeljskega plina bi znizali novi dobavitelji (plinski terminali) ali nove metode (zp iz skrilavcev) => pac konkurenca. će misliš na terminale pri sosedih (zahodnih), potem ni treba preveč upat, to ni namenjeno našemu trgu, kolikor vem (še en razlog več, da smo proti). agresivne metode "vrtanja" pa tudi niso ravno fajn za okolico. južni tok je načeloma ok, vendar se mi zdi, da smo bili pri pogajanjih zelo slab pogajalec za naše koristi (beri, dano jim je bilo vse na pladnju oz. so dobili kar nekaj zaslug nazaj, ki bodo ok za par izbrancev, za vse ostalo pa bolj ne. pa pustimo zdej politiko). upam,d a bomo lahko tudi odjamalec (z neko sponzorirano ceno) in ne samo zemljišče za tranzit ob severni meji. idealno bi bilo, da so se izpogajali, da poleg osnovne žile potegnejo že ostalo infrastrukturo za razvod, vsak k obstoječi. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - DELPHI - 22.11.2013 bozgom Napisal:Če pa bi zagotovo vedel, kaj nam bo prinesla prihodnost verjetno ne bi toliko pisal po forumih ampak bi pisal naloge za transakcije na spletnih portalih borz. +1 Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - vincent - 22.11.2013 gt001 Napisal:gasper, blont vprasanje: Da :wink: . Pri nas poganja obtočna v TČ cca. 110 kvadratov talnega (na I. hitrosti črpalke...torej cca. 100 W moči (tretja stopnja je blizu 200 W)). Pri TČ v kombiniaciji s talnim res nič ne rabiš...tripotni ventil (pa še ta je zraven TČ...vsaj zdi se mi)..v eno smer cevna povezava proti zalogovniku za SV, v drugo smer pa cevna povezava na omarico-e (sicer pa..naj me kak stručko popravi/dopolni). Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - gt001 - 22.11.2013 ok, hvala. vprasam cisto it firbca, ker ponekod vidim kotlovnice zakomplicirane, kot da so za enterprise in ne za dve razd. omarici. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - zelenijurij - 25.11.2013 Tudi sam sem pred odločitvijo v kaj investirati TČ ali Z.plin ... in bolj kot berem po forumih-bolj sem zmešan ![]() Dejstvo je, da imam plinsko mestno omrežje pred vrati (Ljubljana), a sem najprej mislil, da bo priklop+napeljava+peč (na obstoječe radijatorje)=5-6kE in to je bilo krepko v prid napram 3F, 11kW, Mitsu.Zubadanu, ki bi bil cca.9kE A ko je prišel na ogled svetovalec-plin E.LJ je rekel, da bo vse skupaj cca.7500 (ogrevanje +SV) in ko sem se pogovarjal o Fujitsu Waterstage HP 11kW=cca8kE pa spet ne vem kaj narediti ?? Pri Z.plinu vem da lahko ostanejo radijatorji isti (10 rad.=3k€?), pri TČ bi jih moral še celo zamenjati...~to še ne vem -Trenutno je res cena energenta v prid elektriki ( a za natančno koliko-glej priložen graf) -Oba izvora,TČ in kondenzacijska peč, naj bi po proizvajalčevih besedah delala 15let-nato oba za zamenjavo (čeprav velja "urbana legenda", da TČ ckujejo prej in plinski kotli delajo veliko dlje-tudi 30 let). Z TČ bom na leto privarčeval ~200-300€, ki pa jih bom po 15 letih "doplačal" pri zamenjavi TČ. Pri plinu samo zamenjam pečko~2-3kE. -Sedaj vidim še od Enija reklame za Z.Plin-bo agresivnejša konkurenca še pocenila plin?? In nekateri so s plinom zelo zadovoljni-nekateri pa ne: potem pa najdem še take zgodbe-ki mi precej smrdijo po reklami : <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.elvip.si/sl/dejavnosti/ogrevanje/toplotne-crpalke">http://www.elvip.si/sl/dejavnosti/ogrev ... ne-crpalke</a><!-- m --> ...35% prihranek ? Potem bi vsi metali plinske peči ven Pa taki grafi so tudi jako neuporabni, ker niso ažurirani=a ga lahko skupaj posodobimo za polja: zemeljski plin, kurilno olje, TČ zrak/voda ...ker po mojem skromnem mnenju TČ nima celoletnega COP =3,5 ?? LP |