![]() |
|
KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni kotel) - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni kotel) (/showthread.php?tid=51600) |
Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - Hanzi - 30.5.2013 Drva so edini vir poleg sonca ki nam ga težko vzamejo oziroma nabijejo ceno. Vsaj zaenkrat jih v gozdu še ogromno gnije. Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - ahil - 30.5.2013 "varovalka" za TČ zemlja/voda je potem lahko kamin? Če se elektrika bistveno podraži, začneš bolj pogosto kurit z njim in porabljaš manj elektrike. To "tveganje" sprejemam. Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - xavi - 30.5.2013 Jozl Napisal:Na motorki porabiš manj kot 20l bencina in imaš veliko drv. Če ti nekdo vse to naredi in ti samo nalagaš, potem je pač cena čisto druga. Tudi delo z motorko je za laike zelo nevarno, izvajalci pa so predragi. Ceneje je potem kar kupiti drve, domače v gozdu pa kar naj zgnijejo in hranijo gozd.Za objekt o katerem se pogovarjamo, je bila odločitev za TČ edina pravilna in logična, ostalo pa je zgolj stvar interpretacije. Tako, da ne zamerit. Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - Jozl - 31.5.2013 Jaz ti nič ne zamerim.........ti kar privoščim, da si izbereš trenutno najboljšo rešitev. Bova pa kako rekla na to temo in tvoj izbor čez 10-15 let, ko še ne vemo kako bo nihala cena elektrike. Ali, ko bodo pozimi veliki izpadi elektrike zaradi prevelike porabe in slabega energetskega načrta Slovenije. Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - xavi - 31.5.2013 Bolj kot cena el. energije, se postavlja vprašanje življenske dobe takšnih sistemov. Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - ahil - 31.5.2013 Jozl Napisal:Jaz ti nič ne zamerim.........ti kar privoščim, da si izbereš trenutno najboljšo rešitev. Saj pravim, da pač to tveganje sprejemam. Za rezervo imam kamin. Zakaj vsi razmišljate tako črno? Zakaj ne bi razmišljali v smeri, da bo nekdo izumil "super sončni kolektor", način za "lovljenje strel" in bo elektrika smešno poceni..... Če pogledamo 15 let nazaj, si nihče od nas ni predstavljal takšnega tehnološkega napredka (razen v James Bond-ih )
Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - ahil - 31.5.2013 xavi Napisal:Bolj kot cena el. energije, se postavlja vprašanje življenske dobe takšnih sistemov. Kaj je najbolj "tvegan" element pri TČ zemlja/voda? Kompresor? Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - xavi - 31.5.2013 Pri zemlja-voda ni problema. Predvsem sistem zrak - voda. Obremenitve v mrzlem vremenu, zunanji vremenski vplivi, sonce, mraz, udar strele itd. Se pa strinjam, kar se tiče bodočnosti pridobivanja el. energije. Mislim, da prihodnost človeštva bazira na tem viru energije (fuzija ali pa kaj tretjega, trenutno nas naftaši držijo v šahu) Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - Brezdomec - 31.5.2013 (Sicer off topic za Ahila, je pa on topic glede na naslov.) Zame je največja slabost uplinjakov (ki skoraj izniči njihove prednosti) to, da so občutljivi na vlažna drva. Če si skrben gospodar in imaš vedno pripravljeno zalogo drv, ni problema. Če pa nimaš zadosti prostora, pa te potem še dobavitelj z..... s prevlažnimi drvi, potem te prej ali slej čaka menjava šobe, beri: Večji ali manjši strošek, odvisno od lastne iznajdljivosti in modela kotla. Klasko (če ima zalogovnik) pa vse prebavi, pa temperaturo dimnih plinov ima ponavadi visoko, da za dimnik ni problema. (Seveda pa imajo vlažna drva manjšo kurilnost in jih le izjemoma kuriš.) Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - telmos - 31.5.2013 Vsak kotel je "občutljiv" na vlažna drva! Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - Jozl - 26.7.2013 Zalaufal klasiko Viadrus. ND3 krmili dvig povratka in zraven je 2000l zalogovnik. Peč je 9 členov oz. 40kW. Za prvo rudo kurjenja sem kar naložil 23kg bukovih briketov 2 lesena platojčka, nekaj smrekovih ostankov od lat iz rušta. Zalogovnik je še z dodatnih 11,5kg briketov in celodnevnim dodatkom 40kWh sončne energije segrelo na 75°C iz 32°C, spotoma še je ogrevalo talno na 50°C zaradi protokola ogrevanja estriha. Ker je peč velika, sem drugi dan naložil samo v zadnji kot brikete 11,5kg, koliko je v eni škatli in zakuril. Peč je malenkost počasneje segrevala in ni bila pretirano vroča. Dimnik ima loputo in sem jo imel med 60-70% priprto. Dimnik je bil vroč, samo ni tako sevalo od njega kot prejšni dan, ko sem po celi površini naložil 23kg briketov in je gorelo kot bakla (peč v 30 min. na 90°C in črpalka na 3). Ko sem po posvetu z bratom dal črpalko na 2 se je tem. na izhodu peči povzpela preko 95°C in sem jo komaj umiril. Zato sedaj nalagam samo v zadnji kot, ker tako imam tako daljšo pot ognja in dimnih plinov. Bom pa videl pozimi kako deluje sistem, ko bo dejansko odvzemanje v sistemu. Čeprav sem sedaj zalogovnik 2000l v 8 urah po koncu ogrevanja s soncem in pečjo spraznil na 40°C iz prej 75°C. Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - Hanzi - 27.7.2013 Ti pa imaš ze dni toplo v hiši. Kupil novo viadrusko? Imajo jo starši, mislim da 6 ali 7 členov, jaz je ne bi imel, oziroma ne bi kupil nove. Nekdo na forumu je omenjal neko loputo ki jo je vgradil za boljše ohlajanje dima. Mislim da so tudi slike. Mogoče te zanima. Zmeri TDP ko bo peč gorela na polno. Starši imajo rf dimnik vijoličen kot akrapovič izpuh. Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - Jozl - 6.8.2013 Dimnik je še vedno INOX barve. Kuril sem smao 3 dni, tako da sem estrihe pregrel na 45°C na vrhu in dovod vode na 50°C. V hiški je bilo preko 40°C še pred tem zadnjim vročinskim valom. Imel sem 40m2 betonske savne in 60m2 talne lesene infra savne in še na podstrešju 60m2 vroče lesene savne. Hiška je brunarica iz notranjega lesa in zahodne rdeče cedre. Včeraj se je ugasnilo ogrevanje in tudi malo že luftalo zadje 4 dni in je bilo v hiški pod 30°C. Estrih je še vedno imel 28-29°C. Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - Hanzi - 22.1.2015 Takole pa gorijo eno leto/sezono susena bukova drva v uplinjevalni peci. Sem dobil priloznost zmeriti vlaznost. Zunaj okoli 20,v notranjosti tudi preko 30. Cakam dan ko se mu bo razletela IK,šoba ali kaj tretjega. Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - Poldee - 22.1.2015 Hanzi, ti mas pravo gledalisce doma :-) Tega crpalkarji nimamo, mi lahko samo zvok (nekateri se obliko) komentiramo, potem se pa neha :-) |