PodSvojoStreho.net
Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš (/showthread.php?tid=50032)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - vincent - 6.3.2013

Tudi meni. Po moji logiki bi moglo iti iz peči direktno v obe hiši, viški pa se spravljat v zalogovnikih, iz katerih pa bi spet nato šlo v obe hiši.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - FranciZ - 6.3.2013

Iz peči direktno v ogrevalni krog talnega je po moje prenevarno. Mora iti preko zalogovnika.
Če pa je direkten odjem stare hiše na peči, pa po moje vse 'potroši' stara hiša.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - vincent - 6.3.2013

Citat:Iz peči direktno v ogrevalni krog talnega je po moje prenevarno

To tu ne igra vloge. V talno mora iti prek mešalnih enot.

Tudi zalogovnik lahko ima 80 stopinj pa bo problem pri talnem.

Kar se mene tiče pri peči na drva in izolirani hiši rabiš mešalno enoto tako na talnem kot na radiatorjih.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - gape - 6.3.2013

Pri vezavi, je problematično, ker je hiša v kateri je kotel po defaultu prednostna. Načeloma bi moralo delovati, vendar na drugi hiši s precejšnjim zaostankom. Problem bi lahko poskusil rešiti tako, da nastaviš zamik ogrevanja, oz. vklop ogrevalnih črpalk, ko bi dosegel na prvem hranilniku na vrhu npr. 70°C.

Sumljivo majhna se mi zdi tudi razlika med vtokom v kotel in iztokom, 68/75°C. Pri povratku 68°C, bi moral kotel po uri, dveh dosegati temperature okrog 80-82°C, ali še kaj višje.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - bende - 6.3.2013

Sodeč po skici, so zalogovniki napačno vezani, ker kotel najprej ogreje zalogovnike, šele nato talno...
Tam, kjer je kotel je najboljše direktno vejo (ne mešalno) poslati v drugo hišo na razdelilec, od tam preko mešalne enote v talno, če je pa kaj "viška" pa v zalogovnik.
Če to ne bo delovalo, je pa problem v izbiri/moči kotla.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - JozkoPetarda - 6.3.2013

Kuriti "3 ure na polno" je bistveno premalo da bi segrel vse to kar je napisano.

Pač kuri toliko časa da so zalogovniki polni, in potem spet naprej naslednji dan.

130l kurišče vsekakor ne bo zagrelo 3000l vode in dveh hiš.

Doma imam 150l kurišče in segreje 2000l vode, če hkrati segrevaš še hišo pa je treba dodat še kako poleno da se vse segreje na 80°.

Tako da pomojem boš moral skuriti vsaj 2 polni peči.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - FranciZ - 6.3.2013

vincent Napisal:V talno mora iti prek mešalnih enot.

To itak !

Kakorkoli se mi pač zdi, da se tukaj 'tepeta' direktni krog in filanje zalogovnikov, do katerih ne pride višek toplote, ker ga ob takem kurjenju ni.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - gape - 6.3.2013

Jaz bi poskusil s tem, da bi najprej ogrel 1. hranilnik. Kotel enostavno mora najprej narediti nekaj zaloge, da lažje premaga moč, ki je potrebna za ogretje hiše, drugače boš imel vedno samo 3000l in še nekaj več mlačne vode, ki se samo meša.
Torej:
Izklopi ogrevanje obeh hiš, segrej prvi hranilnik na 75/75°C, po celotni višini. Potem vklopi gretje v obeh hišah. Da prideš do te faze, boš porabil 2-3 ure, časa in eno naklado drv. Z drugo naklado drv, (če je vse v redu zvezano, in kotel dovolj močan) boš sistem ohranil pri življenju, in konkretno segreval obe hiši, s tretjo naklado ti mogoče uspe še polovično segreti drugi hranilnik, odvisno od zunanjih temperatur. Seveda izklopi tudi ogrevanje sanitarne vode, tega niti ne poskušaj v tej fazi.
Zvečer ob desetih že lahko približno poročaš o opažanjih.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Hanzi - 6.3.2013

Kaj pomeni "kurimo na polno na tri ure samokolnico drv"

Ali enkrat na dan naložiš samokolnico drv, ali večkrat.
Enkrat najbrž ni dovolj če pa večkrat pa bi moralo biti.
Kdo (elektronika, kakšni ventili?) in na kakšen način določa kam bo šla topla voda in kdaj ( v staro hišo, v novo hišo).
Na vezave s slik se ne spoznam, ker nisem mojster, nekaj preučevati in učiti se mi pa ne ljubi. Wink
Če ne drugega, boš moral dobiti nekega tretjega mojstra ki ti bo pregledal sistem na licu mesta in podal rešitve.
Peč je zagotovo dovolj močna, sploh če v tem vremenu pokuriš dve ali več samokolnice drv/dan. Je samo zanimivo kaj gre ta toplota od teh drv.

S čim ste se prej ogrevali, koliko ste porabili?

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - okram - 6.3.2013

mesec2424 Napisal:,kurimo na polno na tri ure(samokolnica suhih bukovih drv)pa je toplo .

Ali naložiš polno vsake 3.ure ?

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - mesec2424 - 6.3.2013

Ja na vsake tri ure naložim polno peč drv,oba ogrevanja(talno in radiatorsko) sta zvezana na mešalne ventile,če izklopim ogrvanje v prvi hiši kjer je tudi kotel se mi začne ogrevati prvi zalogovnik in pride na 70 stopinj in ko vklopim talno gretje mi kljub temu da peč ogreva in je odjem za talno samo 35 stopinj pade temperatura v zalogovniku v pol ure na 20 stopinj in se seveda črpalka izklopi,pojma nimam zakaj,eni pravjo da je treba povratek iz bojlerja vezati na zgornjo tretino zalogovnika,mi ga imamo na dnu zalogovnika in da je treba pri peči ločiti krog ki poteka med pečjo in zalogovnikom ter ogrevalnim krogom prve hiše(sedaj sta vezana skupaj)in naj bo odjem za prvo hišo kjer je kotel iz zalogovnika v drugi hiši-to se pravi da naj bo odjem za obe hiši iz zalogovnika in moram potegnit še dve cevi iz nove hiše v staro na ogrevalni krog-mal zakompliciran al pa tud ne,kaj pravte?

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Hanzi - 6.3.2013

Zelo komplicirano napisano, narejeno najbrž ne tako zelo, ali pa jaz čudno berem.
A veš da ima talno precej zamika in veliko akumulacijo. To niso radiatorji. Če imaš ti samo zgoraj zalogovnik 70 in podhlajeno hišo s talnim gretjem, je lahko kar normalno da imaš čez pol ure mrzel zalogovnik. Koliko samokolnic na dan pokuriš. Lokacija? Na blokah so jutra -15 in je nekaj drugega kot drugje ko so nad 0.
Nekam mora iti toplota iz teh samokolnic.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Homer - 6.3.2013

Jaz bi rekel, da ti hidravlično zadeve ne "špilajo" ...
Iz slik ne morem dojeti celotne slike, ampak razmišljam nekako tako:
V hiši kjer imaš peč najbrž ni nobenih problemov, ker je peč blizu zalogovnika
V drugi hiši pa je povezava do peči dolga in zato hidravlični upor velik. Zato ti črpalka talnega ogrevanja "raje" počrpa vodo iz zalogovnika, kot iz kotla. Ko ohladi vso vodo v zalogovniku je seveda ogrevanja konec.

Če imaš na zalogovniku kak ventil, ga zapri in poglej če ti zadeva deluje brez zalogovnika.
Če je moje razmišljanje pravilno, bo ogrevanje delovalo.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - dkp-25KW - 6.3.2013

Tukaj dobiš 100 različnih nasvetov. Investicija v tvojo kurilnico je velika zato podaj izvajalcu reklamacijo in ti naj zadevo uredi kot se spodobi.
Lep večer

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - jani65 - 6.3.2013

V novi hiši ,ki ima talno gretje, po mojem sploh ne bi bili potrbni zalogovniki,ampak samo vod do razdelilne omarice ki uravnava temparaturo v talnem gretju in v prostorih.