PodSvojoStreho.net
Peč na drva in pelete SD Duo Bio 28 W (Metal Fach) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Peč na drva in pelete SD Duo Bio 28 W (Metal Fach) (/showthread.php?tid=48295)

Strani: 1 2 3 4 5

Re: Peč na drva in pelete SD Duo Bio 28 W (Metal Fach) - merkur63 - 16.5.2015

Ker sem tudi sam novinec tule in je očitno bolj pomembno koliko imaš prispevkov, kot kaj napišeš... evo sem tudi sam začel nabirati točke sem, začenši z off topicom na zadnji post... samo še vprašanje zate kadoter... koliko jih moraš imeti po tvoje, (prispevkov), da nisi več zelen in da lahko pišeš o vsem...

Re: Peč na drva in pelete SD Duo Bio 28 W (Metal Fach) - tackancar - 17.5.2015

merkur63 hvala ,ker meni se ne zdi vredno,da bi več komentiral njegove prispevke ,ker itak ,če misliš drugače si nestrpen .

LP

Re: Peč na drva in pelete SD Duo Bio 28 W (Metal Fach) - dušan b - 25.5.2015

Imam starejšo verzijo z tremi črpalkami ampak ena je z mešalim ventilom in sobnim termostatom je vremenski vodena druga je za bojler dela z nastavitvijo temp tretjo pa lahko nastavi s ure vklopa črpalke.varovanje povratna bi naj bil na mešalni ventil stiri potni .Za zalogo nik nima nič regulacije.

Re: Peč na drva in pelete SD Duo Bio 28 W (Metal Fach) - colinmcrae - 26.5.2015

avtorja teme je zanimal fuzzylogic: mam sam podobno zadevo ampak preko druge regulacije....

pri meni to pomeni, da peč oz gorilnik dela na ful, dokler ne doseže ciljne nastavljene temperature v kotlu, ki jo regulacija peči poskuša vzdrževat, ko preseže temp. kotla to ciljno temperaturo za 5 stopinj se peč oz gorilnik izklopi (posamezni parametri so nastavljivi)...

meni se na ta način regulacija, zaradi zalogovnika ni obnesla, mam raje nastavljeno na brezstopenjsko in ko mi zagreje zalogovnik na določeno temperaturo, se peč isklopi....

kolko sem gledal navodila, pri tebi fuzzylogic, pomeni brezstopensko regulacijo moči gorilnika..... podobno kot pri meni osnovna varianta....

upam da sem lahko pomagal

lp
Colin

Re: Peč na drva in pelete SD Duo Bio 28 W (Metal Fach) - dušan b - 27.5.2015

Evo vam opišem malo podrobneje . Fuzzy logic ima tedensko uro vklopa gorilnika in črpalke 3.Nastavlja se čas doziranja polža pri 100% , ventilatorja pri 20,40,60,80,100% in zagonska moč .Ko se zazna ogenj preide v vrednost zagonske moči ki je bila nastavljena v % , postopno povečuje moč po 1-2 % in preračunava količino pelet in zraka je potrebno. Pavza med doziranji je skozi enaka nekje 10 s .Če nastaviš zagonsko moč na 100 pač dela z polno močjo . Lamda sonda regulira moč ventilatorja za 30% nastavljene vrednosti . Stopinjo ali dve pred končno temp. začne počasi zmanjševati.Ko gorilnik ugasne mu ostane malo žerjavice pri dozirnem polžu ,tako da če je večji odvzem ponovno prižge brez uporabe grelca.Varovanje povratnega ognja je elektronsko - če se dozirna cev preveč segreje vklopi polža in potisne ogenj v peč. Temperatura peči v vremenkem načinu je 55 , če je potreba po višji temp. sam dvigne temp.
Ima eden krog ogevanja z mešalnim ventilom in sobnim term. Meri zunanjo in temp. vode v ogrevanju.Nastavlja se krivulja ogrevanja , korekcija temp. vode in dvig temp. ko se vklopi sobni termostat.
Za sanitarno vodo je temo tipalo in nastaviš temp. in lahko mislim da enkrat tedensko poviša temp. proti legioneli .
Črpalka 3 je nastavljiva samo z tedensko programsko uro.
Vse črpalke ugasne ko temp. kotla pode pod 40 .
Če pogledate po shemi je varovanje povratka rešeno z štiri potnim mešalnim ventilom in temperaturnim tipalom na povratku - ko temp. pade pod 40 stopin začne mešalni ventil zapirati.Kako se obnese ne vem ker imam tripotni meš. ventil.
Še odgovor bandedos-u:
Nisem tega spobal kar je na video ampak bo to malo težko.Saj plamen je dovolj velik da bi prižgal drva v peči ampak v navodilih piše da je pri kurjenju v nakladalni komori potrebno odstraniti tipalo dimnih plinov zaradi uničenja.Serviser mi je rekel da v takem primeru kar redno zgodi .Mislim da je 300-350 stopinsko, mogoče bi bila smiselana menjava za 600-700 stop.
Izkoristek peči na pelete se giblje 93% , TDP 112 *C
Nevem kako hišo imate ampak 38kW mislim da vam bo preveč,rabili boste ogromni zalogovnik če boste kurili na drva.Rajši se z kom posvetujte.Kot jaz tenutno brez zalogovnika sem lahko v peč naložil pol jubpolove kangle drv na 2 uri.

Odgovor mali01 :
Glede zalogovnika nima nobene regulacije.Jaz sem si pripravil za zalogovnik (še ga ni ) črpalko in 5/4 mešalni ventil.Potem na mešalnega pride seltron ACC 10 ali ACC20.
Reguliranja 2 x talno in 1 x radiatorji ne bo šlo ločeno.Potreben bo kupiti drugo regulacijo - dražja izvedba .
Druga varianta pa je združiti talno obeh veji in jo priključiti na vremensko vodeni mešali ventil in nastaviti nizko vrednost krivulje ogrevanja.Radiatorje pa na črpalko 3 in dodatni sobni termostat ki bo nastavljen na nižjo temp..Črpalka bo samo 1 ali 0 .Dodatni strošek brezžični sobni termostat ~50€
Tretja pa je talno preko dodatne mešalne enote direktno na peč - stalno ogreva na nastavljeno temp. , radiatorje na vremenski ogrevalni krog peči .Prednost tega je da se tlaki ne ohladijo .Če že imate mešalne enote za talno dodatnega stroška ni.
Kateri sistem je najboljši pa bo komentiral kaki monter na forumu.
Upam da sem vam vsaj malo pomagal.

Re: Peč na drva in pelete SD Duo Bio 28 W (Metal Fach) - dušan b - 27.5.2015

Pozabil se napisati:
Ima izbiro treh vrst ogrevanja:
nakladalna komora- kurjenje na drva nujno odstraniti tipalo DP , dela samo ventilator dokler ne doseže temp. ko po določenem času temperatura ne narašča in temp.peči pade ustavi ventilator in napiše zmanjkalo goriva.
Peleti in žita -dela kot peletni gorilnik v začetku opisa.
Granulat- za kurjenje z premogom. Po doseženi temp. občasno vpihne malo zraka in spet malo doda premoga.Vzdržuje žerjavico.Vsi parametri se nastavijo.

Re: Peč na drva in pelete SD Duo Bio 28 W (Metal Fach) - mali01 - 28.5.2015

Dušan b, hvala za izčrpno pojasnilo glede fuzzy logica. Sicer sem začasno preklical naročilo pri Jagru, ker sem vmes kontaktiral proizvajalca. Ne toliko zaradi lastne nabave kot zaradi lastnosti peči in kontrolerja. Prijazno in ažurno so mi odgovorili na vsa moja vprašanja. Gospa mi je tudi poslala ponudbo, vendar žal za večjo ceno. Dobil sem tudi info da bodo v roku dveh mesecev imeli novi kontroler, zaradi česar sem se odločil počakati ta čas. Novi kontroler naj bi imel touch screen, krmiljenje zalogovnika in treh ogrevalnih krogov. Nisem dobil točnih informacij, predvidevam pa da gre za fuzzy logic II. Tako da sedaj pa imam res čas pripravit kurilnico za novo peč, sanitarno vodo imam na kolektorje, zime pa do avgusta tudi verjetno ne bo. Čeprav sem spet v dilemi kako vse skupaj povezat. Tripotni ventil za varovanje povratka, brez 4p mešalnega, vsaki krog svojo črpalko in mešalni ventil na koncu vsega pa zalogovnik.?!??? Malo me že res glava peče Wink

Re: Peč na drva in pelete SD Duo Bio 28 W (Metal Fach) - dušan b - 1.6.2015

Vezalne sheme najdete na seltron <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.m-sora.si">www.m-sora.si</a><!-- w --> › files › default › katalogi ali pa <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.geotermal.si/vezalne">http://www.geotermal.si/vezalne</a><!-- m --> potem pa pravo izbrati.Je ze tudi tema za malo branja <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=49871">viewtopic.php?f=7&t=49871</a><!-- l -->

Re: Peč na drva in pelete SD Duo Bio 28 W (Metal Fach) - mali01 - 18.10.2015

Peč zmontirana, narejen zagon. Na koncu sem kupil 28kw, z osnovno elektroniko in lambda sondo. Prvi vtisi dobri, sicer sem imel malo problemov z zagonom. Poslali so mi mi serviserja-električarja ki ni najbolj "doma" pri centralnem ogrevanju. Malo mi je pobrkal tipala in mešalni ventil nastavil po svoje. Zadevo pošlihtal sam, vzelo mi je pet minut. Problem je bil samo ker me pri prvem obisku serviserja ni bilo doma. Odsoten sem bil 2 tedna.Med tem časom so imeli monterje in serviserje pri proizvajalcu na usposabljanju. Včeraj je bil pri meni eden od teh monterjev-serviser. Dečko obvlada zadevo in če bodo šli v tej smeri so na dobri poti. Peč deluje bp, proti prejšnji rešitvi ko sem grel tudi na pelete z lamborginijevim gorilcem in predelano oljno pečjo res veliiikanska razlika.

Re: Peč na drva in pelete SD Duo Bio 28 W (Metal Fach) - mali01 - 21.1.2016

Pokurjenih prvih 100 vreč. Peč obratuje brez zastojev od 29.9.2015, očiščena nekje po pokurjenih 80 vreč peletov. Tdp se giblje od 110 do 135, pri tej tdp pa si vzamem par minut da jo ometem. Ogrevam pa cca 150 m2, P+N. Fasada narejena decembra, 12cm sivega stiroporja. Prva zadeva ki me še čaka je izolacija podstrešja z 15 cm stiroporja in ob priložnosti pa še estrih preko.
Dušan b, zanima me kako si nastavil hitrost ventilatorja. Jaz sem postopoma zmanjševal in opazoval preostanek kisika v DP. Prišel sem do 1% moči ventilatorja. Izgleda da ima dimnik močan vlek

Re: Peč na drva in pelete SD Duo Bio 28 W (Metal Fach) - jani65 - 21.1.2016

Sanitarna voda je v tem ali posebej. Ogrevaš prekinjeno ali neprekinjeno in na koliko.

SV je v tem. Ogreva se pa v pritličju dneni prostor na 23-24, prav tako kopalnica, vse ostalo na 21. V spalnici je pa termostatska glava na 19 °C. Praktično v spalnici radiator sploh ne obratuje, zadostuje vodna postelja :-D
Peč obratuje praktično non stop, ponoči od 22-04 in od 7-14 pa se termostatske glave samodejno prestavijo na 18°C. Max! kocka in brezžične termostatske glave, vremenske regulacije ne uporabljam.

Re: Peč na drva in pelete SD Duo Bio 28 W (Metal Fach) - jani65 - 21.1.2016

Mala poraba za vse skupaj.

Sem tudi sam presenečen, lansko zimo sem ogreval tudi na pelete vendar z predelano oljno pečjo. Lamborgini mi je popapal v tej kombinaciji min 2 vreči na dan, pa še problem z čiščenjem vsakih par dni. Živiva pa z partnerko sama dva v hiši, pa še jaz sem 3/4 časa okoli po svetu. Je pa verjetno svoje naredila tudi mila zima od začetka kurilne sezone in pa nova preobleka hiše.

Re: Peč na drva in pelete SD Duo Bio 28 W (Metal Fach) - dušan b - 2.2.2016

Hitrost ventilatorja sem nastavljal po barvi oblog na peči hitrost imam zdaj nastavljeni na 62 spremenim če dam druge pelete . Prevelik vlek dimnika vam lahko odpira laputo na ventilatorju gor je par podlozk, če jo odpira pri ne delovanju jo malo dodatno obtezite . Lambda ventilator poveča za 30% od nastavljene in zelo hitro laze če kje pride v peč dodatni zrak. Ventilator pri 1% se komaj vrti. Imate že novo elektoniko?