PodSvojoStreho.net
Odtaljevanje klime - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Odtaljevanje klime (/showthread.php?tid=48259)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Re: Odtaljevanje klime - sassapo - 11.12.2012

stenske klime so prvotno namenjene hlajenju, talne pa bolj gretju. Kdor je preiskusil obe, noče več niti slišati za stensko.

Re: Odtaljevanje klime - damdam78 - 12.12.2012

Se podpišem pod tole!

Re: Odtaljevanje klime - yan1234 - 12.12.2012

Malo kot zanimivost.
Danes ob sedmih -14 stopinj, 98 odstotna vlaga (uradni podatki, 2 km od vremenske postaje), vidljivost 10 metrov-megla.
Navadna mitsubishijeva klima 3,5 kw z gretjem do -15 brez problema segreje 60 m2 iz 19 na 22 stopinj v dveh urah. Odtaljuje se sama, kar rumeno teče od nje, ker veliko sosedov kuri drva-smog.

Kompletna stavba v srežu, vidijo se odtaljeni stiki stiropora fasade. Prvič vidim kaj takega.

Re: Odtaljevanje klime - tris - 12.12.2012

sassapo Napisal:stenske klime so prvotno namenjene hlajenju, talne pa bolj gretju. Kdor je preiskusil obe, noče več niti slišati za stensko.

Kako je v praksi mi noben monter/prodajalec, ki jih poznam ne zna razložit, vsi vedo samo to da je dražja.
Big Grin
Vse kar sem slišal o talnih sem slišal tu na forumu, kljub temu sem se odločil za talno(rabim za gretje).

Glede na pregledano se odločam med FUJITSU in Mitsubihi HI, ki imata glede na uradne podatke najboljši price/performance.
Za daikin-a sem nekako rezumel, da je preoblečen kitajc in se identilčen model prodaja pod veliko različnimi imeni(midea,...)
Katero priporočate poznavalci....pa da bo še kaj grela pri -15

Re: Odtaljevanje klime - glavca - 13.12.2012

Talna klima je odlična varianta za gretje, finta pa je v tem, da ima dva ventilatorja, enega spodaj in enega zgoraj.... Na začetku ti grejeta oba nato preklopi na zgornjega....

Finta je v tem, da greje kot radiator, zrak greje od spodaj navzgor, ker topel zrak potuje sam navzgor, medtem ko stenska klima je zgoraj in mora na silo usmerjati topel zrak navzdol... Ravno obratno kot pri hlajenju...

Dražja je ker ima en kup loput (zgoraj - spodaj) in dva motorja ventilatorja.

Ima tudi možnost priklopa žičnega dalinca brez kakršnega koli vmesnika direktno na klimo (imaš tedenski timer - podobno kot na cetralnem ogrevanju).

Mislm da ti lahko zrihtam Fuji talno (Fujitsu-General brend) za ekstra ugodno ceno...

brend pomeni isti izdelek prodajan pod različno blagovno znamko....

če te zanima pod zasebno..

l.p. Jože

Re: Odtaljevanje klime - yan1234 - 14.12.2012

Sem malo testiral kolikšno moč potrebuje klima pri različnih stopnjah delovanja.

V tabeli je pod stopinjami opisana nastavljena temperatura na daljincu, hitrost ventilatorja notranje enote, ter potrebno moč za delovanje v teh pogojih.
Ker sem ravno zračil, sem še malo klimo stestiral pri odprih oknih, zaunaj temp. je bila -0,1 stopinje, razen pri prvih dveh meritvah v stolpcu kjer je že narasla na +0,6 stopinje.

Ugotovitev: spremeba temperature skoraj nima vpliva na vhodno moč, veliko večji vpliv ima sprememba moči ventilatorja notranje enote. Res pa je, da izkoristka naprave nisem izmeril, razen po občutku, kjer se višje nastavljene temperature zelo poznajo pri hitrejšem ogretju prostora.

Na drugi stopnji notranje enote obrati kompresorja po posluhu ostanejo enaki, na višjo frekvenco se kompresor preklopi pri nastavitvi notranje enote na tretjo stopnjo.

MSZ-GE35VA

Re: Odtaljevanje klime - damdam78 - 14.12.2012

Kakšno so bile pa kaj temperature izpiha, če si jih slučajno meril.

Jast imam isto ge35vah samo, da imam notranjo talno enoto.

Sem zdele za hec še jast pomeril.
Pri 25stopinjah 4brzina 850w pri 2brzini 954w zunanja temperatura 1.9 stopinje

Jast imam naštimano več al manj na 4brzino, ker po mojih opažanjih poraba manša.

Re: Odtaljevanje klime - yan1234 - 14.12.2012

Ne nisem pomeril. Če prav razumem, bolj piha manjša je moč?

Re: Odtaljevanje klime - damdam78 - 14.12.2012

Meni je nekako logično. Večji pretok zraka hitreje dosežena temperatura in manjša temperatura uparjalnika. Pri manjši hitrosti, mora biti večja temperatura uparjalnika, da lahko doseže temperaturo, stem tudi večja poraba. To je samo moje mišlenje, ni rečeno da je pravilno.

Re: Odtaljevanje klime - slepec - 14.12.2012

jaz imam ista videnja kot jan1234
če dvignem tem.,za 1 st,poraba ostane enaka
če dvignem stopnjo ventilatorja iz min., na med ali max,pa začne kompresor hitreje delat,sledi led na klimi,defrosti so bolj pogosto in s tem večja poraba
moji klimi najbolj ustreza delovanje na minimumu, tik pred taktiranjem,tako, da to uravnavam z temperaturo ,če pa preide v mirovanje-taktiranje,pa je 3min.ugasnjena, potem pa komprasor obrate navije do konca ,dokler ne pride do željene tem., s tem se pa tudi poraba poveča,v prostoru je pa 24 ur 22 st

Re: Odtaljevanje klime - Merlin1 - 15.12.2012

Hitrost ventiliranja na dan pri enaki temp. ne igra vloge. Jasno pa de se pri enako nastavljeni temp. moč začasno poveča z povečanjem hitrosti ventiliranja. Posledica je namreč hitrejše ogrevanje prostora.

Karikirano: "enako ko,t če z avtomobilom pospešiš iz nič na 100km/h v 10sec. ali 20sec.

Re: Odtaljevanje klime - yoldi - 15.12.2012

Ali pa če voziš 120 v tretji ali pa v četrti prestavi je tudi enako?
Povod se je pisalo da klime (in isto TČ) za višjo temperaturno razliko rabijo več moči torej za enako izhodno moč pri večji ventilaciji rabi manšo temperaturo in pri majhni ventilaciji večjo. kje je potem boljši izkoristek?
Lp
Y.

Re: Odtaljevanje klime - Merlin1 - 15.12.2012

Večja ventilacija boljši izkoristek. Manjša ventilacija slabši izkoristek.

Večja ventilacija povzroči manjši manjši d.T med izmenjevalnikom in okoliškim zrakom in s tem bplši izkoristek.

Re: Odtaljevanje klime - cubi - 15.12.2012

kot sem obljubil da sporocim kako je z mojo klimo te dni je delala na -12 do -16 in je prezivela je pa res da sem jo moral fizicno pred tem odtajati z industrijskim fenom in odstraniti cepke in "lulcek" in za cuda je zacela greti izpihan zrak je bil 47.8 C na max ventilatorju.Moja ugotovitev da bolj greje na -10 kot pa na 0 ali -2 cudno,je pa res da se od casa do casa zacnejo vibracije "propeler avijona" tako da imam ze tezave z sosedi glede tega ce kdo ve kako aj se to resim proooosim napisi ker bom kmalu ostal brez j..... ce se bo nadaljevalo vibriranje.Pa se to elektrike prejsji mesec za klimo porabil cca.30 eur za povprecno 6 ur a dan laufanja viked pa cca 14 ur.

Re: Odtaljevanje klime - yan1234 - 15.12.2012

<!-- m --><a class="postlink" href="http://mgk.si/pribor-za-montazo-klima-naprav/antivibracijska-guma.html">http://mgk.si/pribor-za-montazo-klima-n ... -guma.html</a><!-- m -->

opažam ene 60% zmanjšanje prenosa vibracij na objekt

tudi cevi znajo kokretno vibrirati