![]() |
|
Inverter TČ vklop el.grelcev - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Inverter TČ vklop el.grelcev (/showthread.php?tid=45308) |
Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - prasuvse - 6.7.2012 Praksa je lahko preverljiva z instrumenti, ti pa lahko pokažejo odstopanja od teorije/izračunov. Fizikalni zakoni so univerzalni, pri izračunu se lahko zmotiš zaradi pogreškov, ki lahko nastanejo zaradi mehanike. Sedaj pričakujemo podatke pridobljene iz praktičnih opazovanj (npr. od Estie in Zubadana, drugo) npr. kakšni so tlaki in temp. TČ na račun višjega/nižjega zračnega pretoka ventilatorja pri danih pogojih npr. 6.000 m3/h, 3.000 m3/h :?: Vsi se lahko še vedno kaj naučimo, več majstrov več ve ![]() [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")idealsunichr("46")illinoisunichr("46")edu/bitstream/handle/2142/13365/CR039unichr("46")pdf[/url] Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - vincent - 6.7.2012 Pri Estiji imaš v navodilih da lahko greje vodo do 43 stopinj. Torej če proizvajalec to predvideva ne more bit problematično. Naša teti je do zdaj tiste parkrat še vsakič grela vodo krepko nad 30 stopinjami (verjetno proti 35). Direktno iz navodil: Cooling: Outdoor temperature 10°C do 43°C (room t.: 18 - 32) Hot water: Outdoor temperature -20°C do 43°C Heating operation: Outdoor temperature -20°C do 25°C (room t.: 5 - 32) Potem je pa spodaj takle pripis: 'If air water heat pump is used outside of the above conditions, safety protection may work.' Torej imajo TČ tudi vgrajeno zaščito, ki preprečujejo delovanje izven navedenih temp. okvirjev. Lahko bi sereklo, da je vklapljanje grelcev malček nepotrebno početje. Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - Merlin1 - 6.7.2012 telmos Napisal:csamo - meni ni potrebno mučenje z izračuni na inverterjih, ker imam z njimi praktične izkušnje, se pa s tem mučijo tisti, ki jih nimajo. Potem pa serjejo klamfe in prepričujejo sebe in ostale o svojem pravu Ravno to je kar me moti. Pri vseh stvareh ne gre z prakso! Prvo je potrebna teorija in šele potem je praksa! Eno brez drugega je le malo vredno! Oboje skupaj pa daje odlične rezultate. Sama praksa zna hitro zakomplicirat stvari če jih v teoriji ne poznamo. Kar se elektro grelcev tiče pa je jasno, vsak plin ima mejne vrednosti. V primeru inverterjev je v večini R410. In kaj se tiče robnih pogojev je stvar takšna kot jih je navedlo že par predhodnikov. Ravno v robnih pogojih pa je zelo pomembno kakšne kakovosti uporabljamo za uparjalnik kondenzator in nenazadnje "bojler". Ki je pri večini inverterjev močno pod hranjen in še dodatno obremenjuje hladilni sistem ,
Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - csamo001 - 6.7.2012 vincent Napisal:Pri Estiji imaš v navodilih da lahko greje vodo do 43 stopinj. Torej če proizvajalec to predvideva ne more bit problematično. Proizvajalec naše prenapetostne zaščite je jamčil, da prenese večja nihanja napetosti (udar strele) in za tem stal z x-tisoč evrov garancijo povrnitve stroškov, če prenapetostna zaščita ne bi opravila svoje naloge. Zdaj pa ugibaj kaj se je zgodilo ko je vsekala strela... Kaj hočem povedati? Če proizvajalec nekaj napiše, še ne pomeni, da je to aksiom, če se lahko matematično izrazim. In če lahko pri takšni kikiriki zadevi, kot je prenpetostna zaščita, proizvajalec najde 1001 razlog, za to, da garancija ne velja, kaj lahko šele zmuti pri takšni znanosti, kot je toplotna črpalka. Tvojega zadnjega odstavka pa ne razumem najbolje. Če imajo TČ namreč vgrajeno zaščito, "ki preprečujejo delovanje izven navedenih temp. okvirjev", potem je jasno, da se bo takrat vklopil elektrogrelec (če bo ravno takrat potreba po topli vodi) in potemtakem vklapljanje elektroglecev ni nepotrebno. Glede na to, da pa zunanje temperature v SLO redko presežejo 43 stopinj, pa se je potrebno vprašati, zakaj se ti grelci sploh vklapljajo. Telmos pravi, da se njegovim strankam ne vklapljajo. Izkušnje nekaterih uporabnikov pa kot kaže pravijo nekaj drugega. Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - vincent - 6.7.2012 Saj to želim tudi jaz povedat...da pri nas ni temperatur nad 43 stopinj (že te so praktično iluzorne)....in se mi zdi čudno, zakaj bi se el. grelci sploh vklapljali. Razen...če imajo drugi proizvajalci varnostno območje delovanja nastavljeno na drugačne temperature (torej da je prej omenjenih 43 stopinj pri Toshibi, pri drugem proizvajalcu pri 35 stopinjah). Ne vem. Mogoče se je potrebno malo poigrati z nastavitvami, pa problemček izgine. Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - perkele - 6.7.2012 Nobena TČ pač ne bo delala zastonj. Žal letos še ne. Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - csamo001 - 6.7.2012 vincent Napisal:Saj to želim tudi jaz povedat...da pri nas ni temperatur nad 43 stopinj (že te so praktično iluzorne)....in se mi zdi čudno, zakaj bi se el. grelci sploh vklapljali. Razen...če imajo drugi proizvajalci varnostno območje delovanja nastavljeno na drugačne temperature (torej da je prej omenjenih 43 stopinj pri Toshibi, pri drugem proizvajalcu pri 35 stopinjah). Mislim, da je catch v tem: prasuvse Napisal:Z višanjem zunanje temp. se višajo tudi tlaki na uparjalniku 35°C - 21 barov Ne ravno po norcih mi izgleda tudi razlaga glavce v temi o Estii: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=36510&p=415100#p415100">viewtopic.php?f=7&t=36510&p=415100#p415100</a><!-- l --> Rezime teh (in drugih) vpisov: previsoke temperature vhdnega zraka za vitalne dele TČ niso "zdrave". Če pa je Toshibin hardware toliko boljši... ampak to je, predvidevam, malo verjetno. Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - telmos - 7.7.2012 Kdo pa je rekel, da se pare, če je zunaj temperatura zraka nad 40 °C pregrevajo na to temperaturo? Zato pa ventilator dela tako počasi in skrbi, da do tako drastičnih pogojev ne pride. Manj zraka kot se radi ponavljate skozi "pregost" izmenjevalnik pač pomeni manj energije in posledično pregretja. Potipajte izmenjevalnik in izmerite temperaturo izhodnega zraka in ne nakladat v tri krasne. A mislite, da si prvič gledam ta diagram? Ali res še vedno ne razumete čiste kmečke logike, zakaj temu ni tako, kot hočete na vsak nači prikazat. Velja pa to za on offe. Tam pa se igranja običajno ne izidejo. Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - prasuvse - 8.7.2012 Tisoč ljudi tisoč čudi... kdo izmed vseh uporabnikov TČ pa poleti poleg tuša, uporablja tudi kad ali so zahteve po temp.sanitarne vode višje npr. 48°C, 60°C (npr. zašmiran mehanik, da "odtaja" motorno olje iz sebe, odprt letni jacuzi, gospodinje za pomivanje posode, stara navada iz starega sistema! itd.) - brez el.grelcev ne gre! Različne TČ imajo napisane različne programe, vsi ti pa pri določeni temp. in določenih pogojih avtomatsko vklopijo el.grelce npr. pri starih altherma-h, ga ni bilo mogoče niti izklopiti, Estia ni nobena izjema. Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - prasuvse - 8.7.2012 vincent Napisal:Potem je pa spodaj takle pripis: Vklop grelcev je nujen - safety protection may work - kot zaščitni element se izklopi kompresor in vklopijo el.grelci. Omejitev ne velja samo za zunanje temp. ampak tudi za max. temp. sanitarne vode - temp.do katere TČ še ogreva s kompresorjem, od tu dalje pa samo z el.grelcem hock:
Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - vincent - 9.7.2012 Že že, samo povej ti meni kdaj je bilo 43°C v Sloveniji? prasuvse Napisal:Ta cikel npr. pri Estia-i traja najmanj 10 min komp., ostalo pa el.grelci najmanj 5 min. Sicer pa..od kje si pa prišel ti do teh podatkov/informacij, da je temu tako? (Ker zase sem jaz že napisal, pa v fazi gretja ni bilo nobenega izklapljanja kompresorja). Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - rlasic - 9.7.2012 Pri naši TČ aquarea se nastavi zamik vklopa grelcev v bojlerju od 20min do 1ure in 35min. To pomeni če temperatura vode v sanitarnem bojlerju ni dosežena v prej navedenem razmiku se vklopijo grelci. Grelec se da izklopiti (varovalka). Sem vprašal serviserja če je kaj narobe če je grelec izklopljen - je rekel da ni. Pač ne dosežeš višje temperature. Brez grelcev se zagreje do 47 stopinj (zgleda da je premajhna kača v bojlerju). To je za nas dovolj. (300l)! Poraba je tako velika, da se legionele ne bojimo. Torej če sem sam prav razumel so grelci potrebni za doseganje višjih temperatur in niso obvezni. Vodo TČ zagreje do 59 stopinj, vendar ima vgrajeno kontrolo, da se po določenem času (3 minute) črpalka in kompresor ustavita, če je temperatura izhodne vode višja kot 57 stopinj. In kaj bi se naj še tukaj prerekali okoli tega grelca. Sam sem ga izklopil in serviser mi je rekel da ni nič narobe. Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - prasuvse - 9.7.2012 Podatek iz slike velja za Estio. Ima pa Estia še precej funkcij, ki jih proizvajalec uradno ne podaja/navaja v nobenem prospektu ali komercialnem tehničnem listu :wink: podobno velja tudi za ostale proizvajalce TČ Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - piknik - 9.7.2012 rlasic Napisal:In kaj bi se naj še tukaj prerekali okoli tega grelca. Sam sem ga izklopil in serviser mi je rekel da ni nič narobe. Narobe pri tebi ni nič..je pa jeba ker tukajšni monterji trdijo da takrat mašina tudi nič ne greje...isto kot ne bi imel NIČ :!: Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - hifid - 9.7.2012 Kaj pa, če bi bile TČ sprogramirane tako, da bi pri višjih temperaturah zraka (gretje sanitarne vode poleti) inverter delal z npr. 30% moči? Večji COP, nižji tlaki? |