PodSvojoStreho.net
Posredniška provizija pri nakupu prarcele - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Posredniška provizija pri nakupu prarcele (/showthread.php?tid=37205)

Strani: 1 2 3 4

Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - nasvojem - 5.5.2011

papez46 Napisal:
medo9 Napisal:Tudi jaz sem tega mnenja.
Po mojem komunalni prispevek ne more biti osnova za posredniško provizijo.
Je pa vprašanje, kaj so mu podtaknili v pogodbo in če jo je podpisal, potem ...

Načeloma imaš prav. V konkretnem primeru pa NE!

Občina je bila lastnik nekih zemljišč.
Z OPN jem so ta zemljišča postala "zazidljiva".
Za ta namen je Občina verjetno izvedla parcelacijo in uredila na območju "komunalno infrastrukturo". To verjetno pomeni, da ima vsaka parcela ob cesti že postavljeno ( ali pa to še bo ) elektro omarico, na parceli je vodovodni priključek, verjetno pa je tudi poskrbljeno za primarno kanalizacijsko mrežo. Za ta dela je pač Občina imela določene stroške - komunalna opremljenost - in jih seveda zaračuna dalje kupcu parcele.

Na pamet: če je recimo to 10 parcel po 600m2, je bilo recimo stroškov za izvedbo "komunalne opremljenosti" 100.000€. Torej odpade na enoto 10.000€. Zemljišče je recimo po 60€/m2.
Na dražbi je občina prodajala:
600m2 zemljišča ........... za 36.000€ - komunalno opremljenega
Komunalni prispevek za enoto ( 600m2) = 10.000€.
Skupaj se je torej za 600m2 zahtevalo 46.000€

Za vse prodajne aktivnosti je Občina ( mikro SLO Občine verjetno nimajo vse takih aparatov kot MOL ) sklenila pogodbo z nepremičninsko agencijo. Provizija 2% + 2%.

Kupec torej plača 2% posredniške provizije agenciji od 46.000€. DDV in ostali davki niso predmet posredniške provizije.

V teh 2% pa so zajeti stroški agencije, da pridobi in pripravi vso potrebno dokumentacijo, katera kupcu po plačilu kupnine in provizije omogoča vknjižbo lastninske pravice v ZK.

Zelo dober približek realnega stanja. Tudi to, da se iz 2% pokriva sestava pogodbe, notar, overitev, zk vložek...

Nisem pa hotel, da se zaradi mojega vprašanja prepirate med seboj :oops:

Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - medo9 - 5.5.2011

Hja, zakaj pa potem nisi napisal, da ti bo agencija krila tudi vse notarske stroške in stroške vpisa v ZK? :roll:
(Pa si prepričan, da ti tega ne bodo dodatno zaračunali? :twisted: Jaz sem vedno plačeval te stvari naknadno. )

Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - Strelka - 7.5.2011

No, notar je v tem primeru itak enako overovitev, vpis v ZK pa se res načeloma plača posebej in je v vsakem primeru strošek kupca (me res zanima, ali bo to v vašem primeru poravnala agencija???).

Mene v tem primeru čisto iz firbca zanima, koliko bo agenciji za usluge plačala občina. Imam filing, da nič, ampak da bo ves honorar agencije provizija od kupcev. Zato je pogodba tudi tako spisana.

Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - Anonymous - 7.5.2011

Strelka: pomoje je to edino legalno Smile

Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - Strelka - 7.5.2011

Kako to misliš?

Če bi jaz torej naredila nekaj za občino, recimo da sem malar in bi jim pobelila pisarne, ne bi bila upravičena do plačila?

Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - Anonymous - 7.5.2011

Ni isto kupovanje storitev in ravnanje s stvarnim premoženjem. Sicer pa bi prosil avtorja te teme, če nam zaupa, za katero občino gre, ali pa če ima še besedil razpisa, da ga malo bolj podrobno preučim - nisem še namreč nikjer zasledil takega javnega razpisa za prodajo nepremičnin, kjer bi pogojevali posel prek agencije.

Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - Strelka - 8.5.2011

No, saj agencija ne prodaja, ampak samo posreduje - kar pa je storitev. Tudi vzdrževanje objektov je ravnanje s stvarnim premoženjem ...

Zdajle sem na hitro preletela ene deset občinskih razpisov in nikjer niso omenjali agencije, očitno so druge občine sposobne same sestaviti pravno veljavno pogodbo. Vsekakor bi bilo zanimivo vedeti, koliko provizije plača občina in zakaj se ji to bolj splača kot najeti ad hoc pravnika/notarja za sestavo desetih ali 20 enakih pogodb (če nimajo zaposlene osebe, ki bi bila to sposobna opravit za občino).

Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - McBobo - 8.5.2011

Hm, kdo je pa lastnik nepremičninske agencije? Pa kakšne povezave ima z občino; to vprašanje je po moje bolj na mestu. Ker nekoga siliti, da se prodaja samo prek nep. agencije in nikakor drugače... :lol: me sili na smeh. Res tudi mene firbec, katera občina je to?

Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - Anonymous - 8.5.2011

Lej jest ti to govorim zato, ker sem se s temi občinami in njihovimi muhami večkrat spopadal ko sem poizkušal kupiti kakšno parcelo oz. drugo nepremičnino. takega pogoja nisem nikjer zasledil in kolikor razumem zakonodajo mora biti plačana ponujena cena - vedno so bili stroški posebej ampak natančno navedeno kaj ti stroški obsegajo (davki, notar). Mislim, da pravne podlage za vpletanje agencije ni ker je postopek predpisan in če je že vpletena agencija je občinska provizija 0 in gre za kreativen način lupljenja kupcev.
3x premisli kaj lahko agencija ponudi občini če:

-prodajalec (občina) je dolžan pribaviti ustrezno dokumentacijo, ki je podlaga za odločitev o prodaji-če tega niso sposobni potem kvečjemu lahko najamejo za to odvetnika/notarja če že.
-način odprodaje nepremičnega premoženja je natančno določen (javna dražba, zbiranje ponudb) in tega dela agencija ne sme izvajati iz očitnih razlogov
-oglaševanje je predpisano v uradnih glasilih (uradni list, lokalna glasila), to se povzema tudi na nekatere spletne strani
-občine imajo pravnike, ti že znajo neki skupi spravt+vedno je treba it h notarju ki se plača posebej kot strošek prometa
Torej agencija ima lahko kvečjemu vlogo sestave prodajne pogodbe, ki jo itak mora sestaviti pravnik ki pa navadno ni agent-torej še 1x se vprašam, čemu boš plačal 2% provizijo - za nobeno opravljeno delo?? Če pa še občina plača kaj pa gre to v očitno škodo javnih financ.
Na tem mestu bi razpravo končal, vseeno prosim začetnika te teme, če lahko posreduje občino in agencijo, lahko privat, če se ne želi izpostavljati a verjetno bomo tudi drugače zgruntali za katere lumpe gre. Brez dvoma je to ena čudna sprega. To bi mi prišlo prav, da se ustrezno pripravim za naprej, če bi kje naletel na take nenavadne pogoje.

Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - nasvojem - 10.5.2011

VinkoSmarnca Napisal:Na tem mestu bi razpravo končal, vseeno prosim začetnika te teme, če lahko posreduje občino in agencijo, lahko privat, če se ne želi izpostavljati a verjetno bomo tudi drugače zgruntali za katere lumpe gre. Brez dvoma je to ena čudna sprega. To bi mi prišlo prav, da se ustrezno pripravim za naprej, če bi kje naletel na take nenavadne pogoje.

Mogoče bi moral še enkrat razjasniti par pojmov:
Najprej so bili javni razpisi. Ker ni bilo interesentov, so zaželi parcelo prodajati preko agencije.
Nato so ugotovili, da to ne bo šlo zaradi nekih zakonov (Zakon o stvarnem premoženju države in lokalnih skupnosti..se mi zdi) in so ponovno dali vse skupaj na dražbo. Organizator dražbe je bila občina. Upravljalec javnega zbiranja ponudb je bila agencija.

Jaz sem v zgodbo stopil v času po prvi dražbi in pri prodajanju parcele preko agencije, zato sem podpisal tisti pildek (pogodbo o posredovanju) z agencijo. Nato so ugotovili, da to ne gre in so zadevo spet izvedli z dražbo, čeprav je bila agencija ves čas zraven.

Konkretno zadeve ne bom izpostavljal, dokler sem v tej zgodbi. Ko jo bom zaključil, pa vam lahko dam vso dokumentacijo (cca sredi junija).

Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - miodrag - 5.8.2011

Zanimiv članek objavljen leta 2008 v portalu "gradimo.com" pa si mal preberite:

19. 03. 2008
Čez mejo laže do stanovanjske hiše
Na Koroško - ne smučati ampak živeti. Medtem ko Avstrijci z nizkimi cenami zemljišč in olajšavami podpirajo zidavo hiš, pri nas ni te prakse

Kje na Koroškem se najbolj splača zgraditi novo stanovanjsko hišo?

Zelo preprost in s podatki podprt odgovor nam nudi Ivan Praprotnik v svojem prispevku objavljenem v Delu: na avstrijskem Koroškem!

Najboljši pogoji za gradnjo zasebnih hiš so v Pliberku v Avstriji, kjer kvadratni meter zazidljivega zemljišča stane 15 evrov, medtem ko je bilo treba v Slovenj Gradcu za komunalno neopremljena zemljišča na Uglarjevem na Štibuhu odšteti 45 evrov.

V Ravnah na koroškem je prostor za graditev individualnih hiš na Čečovju, Javorniku, Šancah in drugje, kjer kvadratni meter neopremljenega občinskega zemljišča stane do 20 evrov. Na voljo je do 20 občinskih zemljišč. Zanimanje je precejšnje, spodbuditi ga želijo z razmeroma nizkimi cenami zemljišč. V Kotljah npr. zasebnik prodaja komunalno opremljena zemljišča po 40 evrov za kvadratni meter.

V Slovenj Gradcu je na Uglarjevem na Štibuhu od 12 elitnih zemljišč neprodanih še polovica. Zasebnik komunalno neopremljena prodaja po 45 evrov, komunalno opremljanje pa stane še približno 25 evrov na kvadratni meter. Občina nekatera zemljišča prodaja po 20 evrov, vendar na slabših lokacijah. Hiše je mogoče graditi na Ozarah (pet zemljišč) nad Novo opremo (štiri) in na nekaterih zasebnih zemljiščih, kjer so cene navadno višje.

Na slovenskem Koroškem so zemljišča najcenejša v Radljah ob Dravi. Občina za individualno gradnjo prodaja deset zemljišč v zahodnem delu mesta po približno 20 evrov za kvadratni meter, skupaj s komunalnim opremljanjem kvadratni meter stane 40 evrov.

Čez mejo, v Grossradlu na Štajerskem, občina ponuja komunalno opremljene parcele po 18 evrov za kvadratni meter, s čimer želijo predvsem mlade zadržati na podeželju. Takšne prakse na slovenskem Koroškem ne poznajo. Tudi zato se je število prebivalcev v dobrih desetih letih s 77.000 zmanjšalo na 74.000.

V sosednjem Pliberku v Podjuni so občinska zemljišča še cenejša, 15 evrov za kvadratni meter komunalno neopremljenega zemljišča, poleg tega pa občina plača tudi priključek na kanalizacijo. Podatki kažejo, da je v Drveši vasi takšnih zemljišč 32, velika so po 1100 kvadratnih metrov. So v naravi, vendar so od mesta in tamkajšnje šole, trgovin, bank in zdravnika oddaljena le nekaj minut. Država mladim graditeljem pomaga še s 7500 evri, če gradijo v tako imenovani »strukturno šibki občini«, kamor sodi tudi Pliberk, dobijo še dodatnih 7500 evrov podpore.

In kdaj bo pri nas država začela razmišljati v to smer? Mogoče po uvedbi davka na nezazidana zazidljiva zemljišča - aja pa saj tega že imamo ....

vir: Delo

Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - vitel - 5.8.2011

Ja no ta članek je iz viška nepremičninske norije, danes pa maš tudi pri nas že parcele po 10 evrov in dalje, sicer bolj po nezanimivih krajih, ampak tam bi morali biti vsakega interesenta veseli, ker ko enkrat kupi, ne bo nikoli več prodal (najverjetneje).

Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - McBobo - 5.8.2011

O nakupu parcele v Avstriji sem jaz pred časom spraševal, ko sem iskal parcelo. Z našega Gorenjskega konca je bolj aktualen Celovec in Beljak. Sam sem iskal predvsem kraj, ki bi bil čimbljižje Karavanškemu predoru. Ogledoval sem si parcele okoli Rosentala. Cene še letos so bile €30/m2. Imel sem 3 parcele na nišanu, ki so se držale skupaj. Do letošnjega poletja so vse 3 prodali. Ciljal sem na parcelo velikosti 1200m2 za ceno €36.000. Ampak kaj bolj konkretno se nisem zanimal, ker je žena bila proti; mami more bit zraven ane. Sem šel spomladi na Golico in stopil med mejnim kamnom A/SLO. Če sem pogledal obe strani sta si takorekoč identični, kar se tiče pokrajine. S to razliko, da v Rosentalu je cena €30/m2, v Lescah hočejo pa imeti €250/m2.
Smo se pa ustavili 3km pred Avstrijsko mejo; sicer parcela še ni kupljena, vendar so intenzivni pogovori v teku. Mislim pa, da če mi tudi te parcele ne uspe kupiti, potem se pa res ne bom več zajeb... v Sloveniji. Potem tudi žena nima več "prava na glasanje".

Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - airmike - 7.10.2011

Mene zanima nakup ene hiše. Prodajajo jo 3 različne agencije. A je možno, da lastnik prekine pogodbe z vsem trem agencijam, nato pa jaz kupim hišo brez posrednikov ?
Ali bi moral v tem primeru plačati provizijo agenciji ( kupec in lastnik vsak 2% ) ?
Mislim, če mora preteči kaj časa , po prekinitvi pogodbe z agencijam ?

Hvala

Re: Posredniška provizija pri nakupu prarcele - kolesar42 - 7.10.2011

Prodajalec ponavadi ni vezan na agencijo - če bi bil, potem itak ne bi mogel prodajati prek treh različnih. Vezan si ti, če si bil na ogledu s katero od teh agencij oz. če so ti dali podpisati pogodbo o posredovanju. Če še nisi bil na ogledu, se zmeni za ogled direktno z njim in če je pripravljen prodati brez posrednika, potem ni nobenega problema.