PodSvojoStreho.net
Lastniki peči na biomaso - poraba - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Lastniki peči na biomaso - poraba (/showthread.php?tid=36262)

Strani: 1 2 3

Re: Lastniki peči na biomaso - poraba - csamo001 - 30.9.2011

Gomi Napisal:To pa je prava ideja. Tu imaš, poleg oboda stavbe, največje izgube. Mislim, da je velikost teh izgub nekje okrog 20% celotnih izgub objekta. Pa ne vrzi teh plošč kar na ploščo. Položi prvo paronepropustni sloj (folija), potem izolacijo, in še paropropusten sloj. Dobro pa je to še prekriti, da bo podstrešje prehodno. Tudi izolacija naj bo krepko debelejša. Potem se ti bo pa občutno poznalo pri porabi.
Poglej na forumu temo o izolacijah in tam povprašaj, če ne boš našel vseh odgovorov.

Zakaj pa paroNEprepusten sloj?

Poleg tega, kaj v praksi dobim z x različnimi folijami?

Se opravičujem za off-topic, ampak se je razprava kar razživela...

Re: Lastniki peči na biomaso - poraba - Gomi - 30.9.2011

Da zaščitiš toplotno izolacijo pred vlago, ki prehaja skozi ploščo, in ji tako ohranjaš izolativne karakteristike. Ali pa poškodovana kritina.
V bistvu foliji ščitita toplotno izolacijo pred tem, da bi se napojila z vlago.

Re: Lastniki peči na biomaso - poraba - thedog - 1.10.2011

aleks Napisal:
thedog Napisal:Ok, bom upošteval nasvete in rajši rešitve iskal drugje... Smile Hvala vsem, ki ste si vzeli čas za odgovarjanje Smile

Se je medtem že porodila nova ideja hehe.. Ker imamo podstreho popolnoma neizolirano ( na podstrehi se vidi ostrešje - strešniki/špirovci), bom na tla podstrehe raje razporedil 5cm izolacijskih penastih plošč... Namesto da se mi valjajo po kleti naj mi vsaj pozimi "grejejo" betonsko ploščo nad glavo... Tako ne bom posegal v delovanje kotla ampak kak euro bi pa vseeno skoraj moral prišparati..
odlična ideja. več ko boš naložil, bolje bo.

Hvala za odgovor..

A vse to naj bi dal na ploščo? ostrešja ne mislim izolirat saj bi bili stroški višji... Te plošče so po moje čisto OK z aizolacijo saj jih uporablajo za skladiščenje "rakavih zdravil" tko da po moje so neke vrste "state of the art"... na otip so toplejše od stiropira.. vsaj jaz sem jih tako občutil..

Bodo pa vsekakor za ponucat.. cena je bila 0...

Re: Lastniki peči na biomaso - poraba - aleks - 1.10.2011

na gornjem delu stavbe, če gledava proti zunanjosti, vedno damo nekaj več izolacije kot na obodne stene. moja mama je pred par leti obnovila mansardo v svoji hiši. strešne izolacije je 40 cm! se pa zelo pozna. ker je stopnišče proti mansardi ogrevano in zelo odprte arhitekture, je nikoli ne ogreva. gor je tako poleti, kot pozimi, zelo prijetno. če zadeva ne bo pohodna, je smiselno da naložiš čimveč, oz. kolikor imaš izolacije. zelo mi je všeč tvoj način uporabe "odpadne" izolacije. to še dodatno izboljša učinek. ne vem sicer, kaka točno je ta izolacija, pazi le v primeru da je gorljiva. v tem primeru, kot je svetoval že nekdo pred menoj, vsaj zaščiti z negorljivimi (ali vsaj s kakim materialom ki zavira gorenje) ploščami po vrhu. hkrati lahko s tem dobiš celo pohodno površino.

Re: Lastniki peči na biomaso - poraba - csamo001 - 1.10.2011

Gomi Napisal:Da zaščitiš toplotno izolacijo pred vlago, ki prehaja skozi ploščo, in ji tako ohranjaš izolativne karakteristike. Ali pa poškodovana kritina.
V bistvu foliji ščitita toplotno izolacijo pred tem, da bi se napojila z vlago.

Steklena in kamena volna sta, kolikor vem, paroprepustni. Zakaj bi potem zaprl pot vlagi v bivalnem nadstropju (torej v nadstropju pod podstrešjem) in s tem povečal možnost za razvoj plesni?

Re: Lastniki peči na biomaso - poraba - MMatko - 1.10.2011

velikost hiše: 135m2
- način gradnje (zidana, montažna): montažna 2010
- peč (KWB, Froling, ...) + moč v kW: Biodom 22kw
- poraba pelet/sekancev: 1500kg (Peleti enerles)
- cena pelet/sekancev na enoto: takrat 3,6Eur /15 kg (letos peleti Profiles 3,3Eur/15 kg vrečo)
- preračunan strošek ogrevanja: cca 360 €

Re: Lastniki peči na biomaso - poraba - csamo001 - 1.10.2011

thedog Napisal:Hvala za odgovor..

A vse to naj bi dal na ploščo? ostrešja ne mislim izolirat saj bi bili stroški višji... Te plošče so po moje čisto OK z aizolacijo saj jih uporablajo za skladiščenje "rakavih zdravil" tko da po moje so neke vrste "state of the art"... na otip so toplejše od stiropira.. vsaj jaz sem jih tako občutil..

Bodo pa vsekakor za ponucat.. cena je bila 0...

Mene tudi zanima kaj so to za ene plošče... Da morda skupaj poiščemo lambdo in vidimo kak U dosežeš z omenjeno debelino.

Re: Lastniki peči na biomaso - poraba - gape - 1.3.2012

dvigujem temo, ko gre zima proti koncu..

poraba do konca februarja 2012:

- velikost hiše: tloris 25x11, kot vrstna hiša, ogr. površina cca 270m2
-ogrevalna temperatura 22-22,5° dnevna, nočna najnižja izmerjena 19.8°C., v stanovanju seveda
- način gradnje: zidana, delno izolirana, v povprečju slabo.
- peč: KWB classicfire 20kW
- poraba drv: dobrih 17 prm drv, (hrast, bukev, okroglice) od tega cca 10prm raznega smrekovega odpada
- cena: hrast, kupljen pred dobrim letom, mislim da 300€ za 8prm, ostalo lastna pridelava, ostanki od prekrivanja dela strehe, zimsko-pomladnega poseka raznih grmov..
- preračunan strošek ogrevanja in priprava tople vode: 350€-400€ - sanitarna voda se dopoldne ogreva preko TČ, zaradi zagotavljanja daljšega ogrevanja stanovanja iz hranilnika.

Re: Lastniki peči na biomaso - poraba - taubi - 1.3.2012

- velikost hiše: tloris 13 x 13,5m atrijska , ogr. površina cca 220m2
- ogrevalna temperatura 23° dnevna, nočna najnižja izmerjena 21°C.
- način gradnje: zidana porotherm 38 cm prečno, izolacija 10 cm
- peč: Funke Sigma 20kW
- poraba drv do danes: 13 prm drv, (samo bukev)
- cena: 38 eur prm (drva naredil sam iz kupljene hlodovine, 12m3 za 700 eur)
- preračunan strošek ogrevanja in priprava tople vode (dogrevanje 1 x zvečer iz 43° na 60°): 500€
- sanitarna voda se čez dan dogreva preko TČ (iz 41° na 43°), zaradi zagotavljanja daljšega ogrevanja hiše iz hranilnika.

Re: Lastniki peči na biomaso - poraba - hrustalec - 1.3.2012

Hiša 10x9,5
fasada 14 in 16cm (cokel zidovi).
Mansarda minimalno 20 poševnine.
3 etaže kleti ogrevam dobro polovico
Poraba do sedaj cca 6pm3 smrekovine. T v hiši 22-22,5°C

Re: Lastniki peči na biomaso - poraba - aleks - 2.3.2012

- velikost hiše: težko rečem, ogrevana površina 115 m2
- ogrevalna temepratura: dnevna 21-22°C, nočna 19°C (od 21.1. dalje, sicer prej nočna 16-17°C)
- način gradnje: kamniti neozolirani zidovi, mansarda 13,5 cm, okna vezana, nič termopan, vhodna vrata lesena rezlajana in zijajo ...
- kotel: do 21.1.12 vreček, od 21.1.12 dalje ladan 18 kW, brez zalogovnika
- poraba drv do danes: 14 prm (mešana bukev, hrast) in testno 20 zavitkov briketov po 10 Kg
- cena: 40€/prm, + 47€ za brikete (235€/tona, dragi ko žafran - itak je bil zgolj test delovanja)
- prepračunan strošek ogrevanje in priprava tople vode: 630€ + nekaj plina za sanitarno vodo do konec decembra, to ne znam točno izračunat. sedaj je bojler vezan kot radijator, pa tudi ne znam določiti koliko točno gre to za vodo gret.

Re: Lastniki peči na biomaso - poraba - mikula - 2.3.2012

-ogrevana površina, 120+80m2
- ogrevalna temperatura 21° dnevna(5:30-22:00), nočna najnižja izmerjena 16°C., v stanovanju seveda
- način gradnje: zidana, delno izolirana, v povprečju slabo.
- peč: Guntamatic BMK 20kW + 2000l zalogovnika
- poraba drv: dobrih 15 prm drv, ( akacija, bor
- cena: lastni fittnes
- preračunan strošek : 40l nafte + 10l mešanice + 1l slivovke + 20l čaja

Lp Marjan

Re: Lastniki peči na biomaso - poraba - wizard111 - 21.10.2015

-ogrevana površina:1x 90m2 2.5m višina stropa,1x 70m2 višina stropa 2.35m
-Ogrevalna temperatura 24.5 po termostatu pod 23 ni v nobenem prostoru.
-Način gradnje: Zidana, perlit fasada 5cm, stara okna.
-Peč: Kotel TVT letnik 1990 mislim da 25kw,ki je videl v rajni mladosti še premog,Gorilec feroli p7.
Poraba: 4 tone pelet. Vedno se pri bajti štarta gretje 15.10 in konča 15.4....Tradicija pač.
-Strošek: je 1000e z prevozom brez preračunavanja čeprav sem predlani dobil za to 4200kg, zdaj pa dobim 3960 kg....Je pa tudi res da je predlani še ostalo nekje 10-12 vreč po 15kg....