![]() |
|
Obzidava kamina - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Obzidava kamina (/showthread.php?tid=36076) |
Re: Obzidava kamina - Urs - 15.11.2011 Je kakšen standard oz. priporočena višina, na katero se vgradi kaminski vložek. Zadnjič pri frendu sem videl, da je ta višina 30 cm cca, sam sem hotel dati nekje na 40 cm. Re: Obzidava kamina - .:Igor:. - 16.11.2011 Tudi jaz bom dal na 40cm. Če ti kaj pomaga ima moj kamin narejene noge na katerih stoji. Tako da nižje niti ne gre ker je tovarniško tako narejen. Višina pa je cca 40cm od tal. Meni je že to malo nizko, tako da nižje nikakor ne bi šel. Re: Obzidava kamina - Berghaus - 17.11.2011 madman Napisal:drugače pa cevni razvod z ventilatorjem.... Vem, moral bi napisati, da iščem kolikor toliko vizualno "normalno" začasno varianto, ker potem bo itak kamin zgoraj. Preklade pa zafrknejo, da ne gre ravno direkt v zgornji štuk. Re: Obzidava kamina - Marko B. - 23.11.2011 Tudi sam imam toplozračni kamin, kjer je kaminski vložek že obzidan s siporexom. Prostor nad kaminom (kjer je dimniška cev in prostor za razvodne cevi toplega zraka) do stropa pa je zaenkrat še odprt. Ga lahko zaprem s knauf ploščami? Poleg tega nameravam z gibkimi alu cevmi za napo razpeljati topel zrak v druge prostore in narediti še eno rešetko (je pomembna postavitev? morda 2 rešetki?) na knaufu nad kaminom, da topel zrak ne bo zastajal v tistem zaprtem prostoru. Ali je potrebno uporabljati ventilator pri toplozračnem kaminu? Prosim za komentarje in nasvete. Re: Obzidava kamina - Berghaus - 23.11.2011 Že kaj kuriš? Povej kako se ti obnese siporeks ob kaminu? Mene še vedno malce obhajajo dvomi v obzidavo zgolj s siporeksom........ . Re: Obzidava kamina - Marko B. - 23.11.2011 Enkrat sem zakuril, samo še nimam nekih izkušenj, da bi lahko kaj več povedal. Tudi mene zanima ... Re: Obzidava kamina - Urs - 23.11.2011 Prjatu pravi, da se na notranjo stran siporeksa da neko aluminijasto gradbeno folijo. Re: Obzidava kamina - Berghaus - 23.11.2011 Tudi mene spreleteva občutek, da z nečim bi moral "obleči" siporeks...... Našel sem varianto, v baubau prodajajo zelo poceni šamotno opeko, a me drugi opozarjajo, da jo je problem lepit na siporeks....... Nikoli prav........ :? Re: Obzidava kamina - joža - 23.11.2011 Jaz že drugo sezono kurim toplozračni kamin katerega sem obzidal z siporexom. Pa ni problemov. Sprednjo stran sem do vrha obložil s keramiko. Ena stran pa je le beljena. Za razvod toplega zraka v kopalnico sem uporabil aluflex cevi. Eno cev pa sem pripeljal na vrh kamina, da mi dovaja topel zrak v dnevno. Prav tako sem na vrhu pustil dve luknji, da se ne bizastajal vroč zrak v notranjosti. Dovod svežega zraka pa sem speljal v klet, od koder zajemam sveži zrak. Kamin je toplozračni. Namenjen je hitremu segrevanju prostorov, oz. podpori talnemu ogrevanju. Pa tudi backup za primer izpada elektrike ali centralne. Re: Obzidava kamina - joža - 23.11.2011 urs Napisal:Prjatu pravi, da se na notranjo stran siporeksa da neko aluminijasto gradbeno folijo.Kakšno vlogo oz. nalogo pa ima ta folija? Re: Obzidava kamina - Berghaus - 23.11.2011 Evo, informacija, ki jo potrebujem........ Kako debelino siporeksa pa si uporabil? Sam sem za foro postavil par 15 centimetrskih blokov ob štedilnik in notranja stran se hudimano segreva. Druga stran je logično "hladna". Re: Obzidava kamina - Urs - 23.11.2011 berghaus Napisal:Evo, informacija, ki jo potrebujem........ O, nisem še, je pa to uporabu prjatu. Prjatu kot človek, ne uno spodaj. S siporeksom sem zaprl odprtino od neke druge peči, nisem imel vratic in se je segrel, kot se mora. Opažanje je, da je postal krhljiv in te torture ne bi zdržal dolgo. Imel sem tudi s 5 cm siporeka prilepljenim s pur peno zaprto revizijsko odprtino na peči in je bil siporeks tudi na zunanji strani vrel (pač šel dim mimo njega v dimnik). Igral sem se peč Kuznetzova. Kar mi daje malo dvoma v neposredno uporabo okrog peči - nameravam obzidati s 5 cm. Prjatu je tudi obzidal s 5 cm in je b.p. Gradbeno alu folijo pa je ovijal sproti vsako vrsto, pri zadnji pa je uporabil "pincetni prijem" ali prijem ginekologa skozi zadnjo luknjico. Re: Obzidava kamina - pia2001slo - 23.11.2011 Sedajle že mesec dva veselo kurimo Nordico 70 - podstavek iz siporeksa,vse ostalo zaprto s knaufom (plošče so negorljive 15mm - ne vem točno kako se jim reče). Na vrhu rešetka, spodaj dovod zunanjega zraka, razvodi za izpihovanje toplega zraka speljano v zgornje tri sobe). Najdaljši razvod je okoli 5 metrov pa na zadnji stopnji ventilatorja zelo prijetno pihlja precej topel zrak - sicer nisem imel možnosti ker prej nisem dal cevi in je dovod v dve sobi na stropu (preko mansarde) pa vendar je za prehodna obdobja popolnoma dovolj,sploh če je hiša solidno izolirana (naša še ni ). Zaenkrat še nič ne poka na stikih knauf - stena, segreje se pa precej samo direktno nad steklom,drugje je zadeva prijetno topla. Jolly Re: Obzidava kamina - Berghaus - 23.11.2011 Urs@ Skoraj bi se mi dvignil........ Torej, vsaj 5 cm debel siporeks? Sam nameravam uporabiti desetko..... Jolly, imaš kakšno slikco izdelave? Kako ste postavili podkonstrukcijo? Praktično na stik s kaminom? Re: Obzidava kamina - Urs - 23.11.2011 Imaš že peč? |