![]() |
|
navadna peč na drva in zalogovnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: navadna peč na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=35963) |
Re: navadna peč na drva in zalogovnik - aleks - 2.3.2011 taubi Napisal:če kotel ne uhaja potem ni nujna, kar kaže da sta kotel in njegov dimnik "uglašena" ali kako bi se izrazil. pomanjkljivost uhajanja temperature kotlovne vode imajo nekateri atmosi, se pravi tisti, ki imajo loputo zraka krmiljeno na samsona. pri premočnem vleku dimnika jim nekje "fouš" zrak vleče in gorijo naprej. moj atmosferski kotel se ne da zadihtat da ne bi probal "spizdit" in potem laufam po bajti in odpiram radijatorje in podobne oslarije. sem probal že vse živo, nove vrvice, mazat z grafitno mastjo ... zaenkrat sem težavo rešil tako, da naložim od vrha proti dnu vedno debelejša in bolj grčava polena - kurim namreč z vrhnjim odgorevanjem, kotel nabutam skor do vrha. če debelih in grčavih ravno ni pri roki pač naložim manj in potem dolagam.aleks Napisal:žerjavar jaz nisem alergičen na citiranje, alergičen sem na neumestne. z zmanjševanjem obratove reguliranega ventilatorja nič ne znižuješ temperature komore (jo samodejno vzdržuješ na nakem nastavljanem nivoju, saj to je "regulacija"). najbrž pa je do zdaj že jasno, po katerem parametru naj bo reguliran ventilator (T dimnih plinov). podobno si pri previsokem vleku pomagaš z regulatorjem vleka. tudi ta, čisto mehanska, z vakuumom in gravitacijo gnana, samodejna naprava v veliki meri vzdržuje T komore. saj regulator še pomeni da je naprava samodejna? Re: navadna peč na drva in zalogovnik - aleks - 2.3.2011 taubi Napisal:Alex, jaz sem nekaj tednov sesalni ventilator (zvezna regulacija) krmilil z T dimnih plinov. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - Berghaus - 2.3.2011 Aleks, povej svoji, da te kušne. Če te ne bo ona, pridem jaz........ Res hvala, tole mi bo rešilo verjetno celo hišo, ker moja vedno pozabi odpirat in ji je že dvakrat štedilnik "bruhnil". In zelo neprijetno je pogledati termostat zabit v palčko na 350 stopinjah....... :? Re: navadna peč na drva in zalogovnik - aleks - 2.3.2011 berghaus Napisal:Aleks, povej svoji, da te kušne. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - taubi - 2.3.2011 Zvezno tudi za regulacijo po T dimnih plinov, ker sem imel prejšnji mesec dva tedna na 'reverz' novo regulacijo ecoMax200. Preiskusil sem tako original tipalo ki je zraven ecoMaxa , kot tudi dimno tipalo (tipsko, po naročilu, Ni-Cr-Ni (K), -50 do 1000C, klasa I) od Shinko ACSa so mi naredili pri Elpro, kjer je ACS tudi nabavljen. S konstantno odprtimi loputami primar/sekundar in zvezno regulacijo ventilatorja po T dimnih plinov se mi ne dopade predvsem zagon (prvo uro). Če imam za približevanje/zmanjševanje vrtljajev nastavljeno T dimnih plinov na 230C, kotel stagnira pri 78C. Če pa nastavim T dimnih plinov na 250C je zagon OK in je kotel hitro na 85C, problematičen je potem drugi del faze kurjenja, ker so dimni plini okrog 250C za kotel preveč in gre zlahko do 88-89C. Meni je optimalno 85C v kotlu za kar so potrebni dimni plini okrog 230-235C, kar mi lepo drži zvezna regulacija po T kotla. Pač pozabim zagon ko gre T dimnih plinov za nekaj časa tudi do 265C. Spasat mehanske lopute za zrak na avtomatsko regulacijo pa se mi ne zdi ravno enostavno, čeprav sem z kotlom že marsikaj počel :lol: Re: navadna peč na drva in zalogovnik - aleks - 2.3.2011 taubi Napisal:Spasat mehanske lopute za zrak na avtomatsko regulacijo pa se mi ne zdi ravno enostavno, čeprav sem z kotlom že marsikaj počel :lol:relativno enostavno ampak drago. flammtronik regler (650€, prej sem se zmotil), 3 oz 4 tipala, 2 belimo pogona, kabli, nosilci za belimote iz Al pločevine in 2 dročnika iz domače delavnice. tako predelanih kotlov je desetine na holzvergaser forumu za videt. [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")lambdacheckunichr("46")de/content/content/einbaubeispiele2unichr("46")html[/url] te predelave so sicer z Lambdacheckom, flammtronik je pa naprednejša verzija, ki več krmili Re: navadna peč na drva in zalogovnik - gape - 2.3.2011 Dimni plini na 230°C so res na zgornji sprejemljivi meji, ampak za ta kotel solidno. Mogoče bi lahko v izgorevalno komoro postavil dodatno oviro (šamotno ploščo) v višino 3-4cm na zgornjo horizontalno ploščo, preden se plini obrnejo navzdol, ker prehitro izginejo v zadnji del proti izmenjevalcem. Za kotel Buderus S121, in 151 se je dobila dodatna polkrožna šamotna ovira ki je zaustavila pline, imel pa je zelo podobno obliko izgorevalne komore. Pa isti problemi s visoko temperaturo dimnih plinov. Druga (meni osebno) boljša varianta je, da kotel čim dlje gori na 78°C, (nižja moč, manjši plamen, boljši izkoristek) in v zadnji fazi, ko je seget tudi spodnji del hranilnika, se pač kotel avtomatsko dvigne preko 80°C in takrat dodatno segreje hranilnik na željenih 85°C. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - aleks - 2.3.2011 gape Napisal:Dimni plini na 230°C so res na zgornji sprejemljivi meji, ampak za ta kotel solidno. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - taubi - 2.3.2011 gape Napisal:Dimni plini na 230°C so res na zgornji sprejemljivi meji, ampak za ta kotel solidno. Mogoče bi lahko v izgorevalno komoro postavil dodatno oviro (šamotno ploščo) v višino 3-4cm na zgornjo horizontalno ploščo, preden se plini obrnejo navzdol, ker prehitro izginejo v zadnji del proti izmenjevalcem. Za kotel Buderus S121, in 151 se je dobila dodatna polkrožna šamotna ovira ki je zaustavila pline, imel pa je zelo podobno obliko izgorevalne komore. Pa isti problemi s visoko temperaturo dimnih plinov. Gape, si mislil za dodatno ploščo šamota na tej poziciji označeni na sliki? Re: navadna peč na drva in zalogovnik - aleks - 2.3.2011 taubi Napisal:. S konstantno odprtimi loputami primar/sekundar in zvezno regulacijo ventilatorja po T dimnih plinov se mi ne dopade predvsem zagon (prvo uro). Če imam za približevanje/zmanjševanje vrtljajev nastavljeno T dimnih plinov na 230C, kotel stagnira pri 78C. Če pa nastavim T dimnih plinov na 250C je zagon OK in je kotel hitro na 85C, problematičen je potem drugi del faze kurjenja, ker so dimni plini okrog 250C za kotel preveč in gre zlahko do 88-89C.si šel v servisni meni in se pogral s P, I in D parametri? kaže, da je regulacija premalo agresivna, lahko da so intervali prekratki, ali pa nima avtoadapt-a. oziroma, lahko da avtoadapt rabi več kot 5 ciklov, da doseže optimalno krivuljo z ali brez overshoota. sicer vse to tudi tvoj pid kontroler zmore. rešitev bi bila recimo 10 ali 15 stopinjski overshoot za recimo ene pol urce, da potlej, ko kotel pride v švunk, počasno zniževanje na 230°C in tam lepo plava. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - taubi - 2.3.2011 Citat:pa tudi pogledat če se je možno dodat boljše turbolatorje, ene kotle je pa za znižanje T dp potrebno pogosteje čistit Alex, kakšne boljše turbulatorje imaš v mislih? Prilagam sliki neočiščenih in očiščenih. Čistim jih na cca. tri tedne. Gape je prav napisal kaj se z zalogovnikom dogaja ko je spodnji del zalogovnika segret na več kot nastavljeno T povratka v kotel. Zalogovnik se v zadnji fazi (ponavadi samo še žerjavica v kotlu) pri meni zagreje skoraj vsak dan zagreje na cca.87,85,83C. Boš videl ko boš imel zalogovnik prikloplen v kurilnici. Upam da ti bo kotel 'sfolgal'
Re: navadna peč na drva in zalogovnik - taubi - 2.3.2011 aleks Napisal:taubi Napisal:. S konstantno odprtimi loputami primar/sekundar in zvezno regulacijo ventilatorja po T dimnih plinov se mi ne dopade predvsem zagon (prvo uro). Če imam za približevanje/zmanjševanje vrtljajev nastavljeno T dimnih plinov na 230C, kotel stagnira pri 78C. Če pa nastavim T dimnih plinov na 250C je zagon OK in je kotel hitro na 85C, problematičen je potem drugi del faze kurjenja, ker so dimni plini okrog 250C za kotel preveč in gre zlahko do 88-89C.si šel v servisni meni in se pogral s P, I in D parametri? kaže, da je regulacija premalo agresivna, lahko da so intervali prekratki, ali pa nima avtoadapt-a. oziroma, lahko da avtoadapt rabi več kot 5 ciklov, da doseže optimalno krivuljo z ali brez overshoota. sicer vse to tudi tvoj pid kontroler zmore. rešitev bi bila recimo 10 ali 15 stopinjski overshoot za recimo ene pol urce, da potlej, ko kotel pride v švunk, počasno zniževanje na 230°C in tam lepo plava. EcoMax sem žal moral vrniti. Sem poiskušal kar nekaj kombinacij, verjetno pa premalo časa da bi bil 100% zadovoljen. Če bo moja veza :lol: zrihtala Ecomax za ugodno ceno, ga bom verjetno kupil do naslednje kurilne sezone. Je pa tudi moj PID kontroler v kombinaciji. Kaj točno še rabim da bom lahko ventilator krmilil preko 4-20mA izhoda pa tudi še nisem nagruntal. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - gape - 2.3.2011 Ja prav si predstavljaš, kam postaviti dodatno oviro na zgornjo ploščo. Mogoče bi celo lahko podaljšal "zgornjo ploščad" kamor seka plamen. Verjetno pa ti posegi ne bodo toliko bistveni, pa brez nekih meritev tudi ne veš točno kaj se točno dogaja s kotlom. Mogoče prinesejo kakšno stopinjo manj na plinih.. Bistvo je potem res regulacija, ventilator+primar, in posebej krmiljenje sekundarnega zraka. Ampak to je pa že zgodba, ki jo piše @aleks.. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - aleks - 2.3.2011 taubi Napisal:EcoMax sem žal moral vrniti. Sem poiskušal kar nekaj kombinacij, verjetno pa premalo časa da bi bil 100% zadovoljen.samo malo, jaz robo dobim čez 2 tedna pa ti lahko posodim če bi rad eksperimentiral. v bistvu gre za kmečko varijanto: precizni upor ali AD595 za konverzijo signala 4-20 mA na 1-5 V, potem pa dimmer, in konverter ki pretvori 1-5 V v nekaj kar je dimmerju prebavljivo. to je poceni varijanta, recimo 60€. draga je pa frekvenčnik, za eksperiment mi je to predrago, to je minimalno 200€. Re: navadna peč na drva in zalogovnik - aleks - 2.3.2011 taubi Napisal:Alex, kakšne boljše turbulatorje imaš v mislih? Prilagam sliki neočiščenih in očiščenih. Čistim jih na cca. tri tedne.nimamo kej pacat, so odlični. torej malo zavore v komori, da se plini malo delj zadržijo - to vse pod pogojem da štimata primar in sekundar (mislim, a se da še tam kaj bolj otimalno nastavit?) sicer pa ti nimaš kej jamrat, razen malo še TDP spustit, recimo 10%. |