![]() |
|
peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE (/showthread.php?tid=29936) |
Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - sašo65 - 16.8.2016 vesoljec Napisal:Tistih 10-15% gretja na elektriko ne bo držalo, vsaj v zimskih mesecih ne...res ne drži_gretja na elektriko v treh sezonah je točno 0.0% - tako pri meni, kot pri Homerju...... vesoljec Napisal:Me prav zanima kako se avtomatsko odtali pri -10st in manj.že od -3 navzdol odtaljevanja ni, ker enostavno ne zmrzuje....med +2 in -2 se le to dogaja....še sanja se ti ne, kako lepo prede pri -14 vesoljec Napisal:sosed jo je postavil kakšnih 25m od mene, pa me zelo moti.tebe moti vse kaj drugega, kot sosedova TČ Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - sašo65 - 16.8.2016 bohinc Napisal:Če špekuliram na oko bi Sašo npr. ob teh investicijah na objektu zdaj porabil zgolj še cca 1000l oljasem navedel že nekajkrat, da po investiciji na objektu sem 2012/2013 zimo še kuril s KO.....slabih 1400 lit. je šlo s SV (dobrih 1000 lit. se je prišparalo) 1400x0,75=1050€ sedaj porabe cca 300€ se pravi še vedno 1:3sassapo Napisal:Vse tiste zgodbe kako je klima TČ zrak voda za nekaj k€ oh in sploh pa najbolje da pozabiš ne ideja_vprašanje se mi poraja, kakšen si to ti "mož" da ljudem prodajaš/montiraš šrot; če bi jaz imel tako prepričanje, bi samo "oh" zadeve montiral, pa kot ekonomist, grem stavit, da bi imel višjo dodano vrednost, kot pa s tem šrotom, ki ga inštaliraš sedaj...PS. tudi tisti, ki sem jih imel na ogledu tri leta nazaj in ki se niti s palco ne bi dotikali "klima" TČ kaj šele z rokami, dandanes veselo montiraji prepakirenega LG-ja Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - Merlin1 - 16.8.2016 Torej nekateri mislite, da se splača vgradit TČ za cca 7K€ v objekt, ki ima letno porabo cca 1000l. :roll: Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - Homer - 16.8.2016 Če želiš dokazati svoj prav, boš že izbral številke, ki bodo tvojo tezo potrjevale. Sicer pa: - k ceni ELKO dodaj še letne preglede, čiščenja, meritve in prvi zagon - ne zanašaj se na trenutno ugodno ceno ELKO, ker je odločitev za način ogrevanja vsaj 20 let ali pa doživljenjska. In v takih obdobjih je rast cene ELKO vedno prehitevala ceno elektrike - koliko pa te stane dober ELKO kotel z vsem potrebnim priznanega proizvajalca? Na hitro sem pogledal po spletu in zasledil cene 5k, 6k........ Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - Poldee - 16.8.2016 Merlin: lahko, da se motim, vendar doloceni zdrave pameti bi jo z veseljem prodali, zraven se kak kubik ali dva zalogovnik uturili in to bi blo potem TO! S tem, da uporabnik oz. kupec ne bi smel vec nic prckati po sistemu, ker tisto, kar bi ta 'zdravi' namontirali bi blo alfa on omega za vse vremenske pogoje pa se vse bivanjske navade od spajze do dnevne sobe bi pokrivalo. Sem preprican, zraven bi pa se ekspanzijo 'nasponal' in ma da radi 20 let! Mislm, kake zahojenosti... Kakorkoli, ko potegnes crto, se vedno pride inverter ceneje, delovanje ni vprasljivo - nihce zaenkrat nima tezav (pa je inverterasev tukaj 10x vec kot onih s pravimi). Ampak ok, leta tecejo, naprave delajo, cas bo oz. kar se mene tice ze kaze neko smernico... P.S. - seveda, omenjena resitev bi imela tudi Oblak (sicer ne izvemo, kaj to dejansko je, jo skrivajo kot cisto zlato, se pa lepo slisi). Skratka, novi krasni svet Klima TC pa fuj in fej, to ne dela, zmrzuje in podobne... Tko da, clovek res ne ve al bi se zjokal al smejal pr takih majstrih oz. strokovnjakih z vecletno tradicijo...Merlin1 Napisal:Torej nekateri mislite, da se splača vgradit TČ za cca 7K€ v objekt, ki ima letno porabo cca 1000l. :roll: Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - jelencek1 - 16.8.2016 Sam bi šel tudi v TČ če nebi bila začetna investicija tako visoka in življenska doba relativno majhna za to ceno. Pomojem je zakon da se v nedeljo ob 9tih zbudis,skuhas kavo,vsedeš pred tv ali kaj podobnega in ti kurjava zadnja briga na svetu, ampak vsak si tega ne more privoščit in zato obstajajo kotli na drva in olje, ki so relativno poceni. Nimam TC niti nobenega kotla
Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - Poldee - 16.8.2016 jelencek: kot si napisal, proti drvam nobena TC cenovno zraven ne pride. Je pa kot sam pravis: TC je luksuz za dokaj normalno ceno (klima seveda, 'ta zdrave' resitve seveda malo vec, ceprav ti svetujem, da po montazi slednjih preveris ekspanzijo, zna nenormalno odstopat od smernic oz. prepricanja v stroki) ki omogoci, da pozabis na ogrevanje (seveda z dolocenimi predpogoji - izolacija, dovolj velika ogrevalna telesa, skratka vse ze 100x razdelano, ce te zanima, poisci), drva pa so poceni (ce imas svoja), moras pa delati (njihova priprava) in seveda kuriti. Sam imam samo TC, s tem, da je vedno moznost preklopa na zemeljski plin (zato TC nima el. grelcev), starsi pa bojo letos prvo zimo kurili s TC (klima jasno), backup pa ostaja kamin. Javim, kako bo... Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - jelencek1 - 16.8.2016 Koliko bi bila TC za hišo 2x 55 kvadratov, talno gretje, trenutna izolacija sten=0, nova okna ug=0,5,nova vrata in trenutno ogrevam le 55m2? Cena peci+zalogovnik+inox dimnik=cca 3500 do 4500€. Če pa pride TC 5000€ se splača+treba računat da bi mogel varavolke menjat je to +1000€ sedaj 1x25A. Do sedaj ogreval le kamin+klima+el rad(ob mrzlih dneh) sedaj imam se talno položeno in dodatno izolacijo v tlakih, hiša podkletena in hiša na južni lokaciji Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - xavi - 16.8.2016 vesoljec Napisal:Čeprav je tema že stara, toda ko se bližamo jeseni postaja zopet aktualna.Malo je nerazumljivo napisano ali misliš pod -7 oz pod 7C. Toplotne črpalke prav veselo delajo tudi pri -20 daleč od tega, da bi iz nič bilo nič. Razmerje TČ el. radiatorji glede porabljene energije je nekje 1:2,5, pri čemer najbolj to razmerje kvari ogrevanje sanitarne vode, katero boš z el. radiatorji bolj težko segreval. Primerjava z kurilnim oljem je nekje 1:3 kar se tiče prihranka denarja,vsak pa se ima pravico sam odločit, kaj mu najbolj odgovarja. Se pa strinjam z Sasapotom, da so cene klima TČ absolutno prenapihnjene. Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - xavi - 16.8.2016 jelencek1 Napisal:Koliko bi bila TC za hišo 2x 55 kvadratov, talno gretje, trenutna izolacija sten=0, nova okna ug=0,5,nova vrata in trenutno ogrevam le 55m2? Cena peci+zalogovnik+inox dimnik=cca 3500 do 4500€. Če pa pride TC 5000€ se splača+treba računat da bi mogel varavolke menjat je to +1000€ sedaj 1x25A.Pri izolaciji nula ne razmišljaj o TČ, ker v tem priemru rabiš HT varianto, ki zadevo precej podraži. V primeru solidne izolacije pa se z vrnejno subvencijo da zelo poceni skozi prit. Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - Poldee - 16.8.2016 jelencek: tako imamo: izkusnje: s TC zrak-voda (Fujitsu Waterstage 11kW) ogrevamo 170m2 v dveh nadstropjih. 2 zimi sta za nami (prihaja tretja) in lahko ti zatrdim, da so vsi strahovi oz. pomisleki, ki sem jih imel, preteklost. Sam sem zelel kupiti takrat najboljso TC (Daikin HT), ker je bila takrat edina oz. redka, ki naj bi glede na specifikacije pripravila vodo temperature 80 stopinj tudi pri -20. Vendar so me po ogledu objekta (in cenovno, moram izpostavit) prepricali, da pri nas to ni potrebno in se kako prav so imeli. Zadnjo zimo dvizni vod (ogrevalni krog) ni sel preko 40 stopinj, v celi hisi pa je bilo vedno med 21 in 22 stopinjami (nam popolnoma ustreza). Tolk glede izkusnje, katera je zame tocno to, kar mora bit: zadeva greje bp, kar je njen namen. Malo jo zmoti vlaznost pri temperaturah med +1 in -3, takrat malo bolj kondenzira in odtaljuje, vendar za stanje v hisi to ni noben problem (pa imam potok za hiso, kar naj ne bi blo ok - tako so vsi govorili pred nakupom). Cim temperature padejo nizje (-15 je bilo najnizje, kar sem videl v prvi zimi, letosnja je bla blazja) je odtaljevanje redkejse in zadeva zacne 'delati'. -5 ali -15, zame v delovanju ni bilo velike razlike, odkrito povedano. Kako bo s trajnostjo, bomo pa se videli, vendar zaenkrat sem glede na videno pri sebi in izkusnje drugih s tem modelom kar optimist. Glede varovalk: sam imam 3x16 (odjem 11) pa kot ze omenjeno, smo brez tezav dali skozi 2 zimi. S tem, da pozimi dosti pecemo, pa se frizerski salon je v hisi. Glavni plus, da je tako je v tem, da gre za inverter tehnologijo, kateri zvezno prilagaja moc dejanskim potrebam (po domace: vzame samo toliko, kolikor potrebuje), docim stare oz. TC prejsnje generacije tega ne znajo. Te vedno, ko se vklopijo, potegnejo maximum strom in zaradi njih je potrebno imeti 'pojacan' odjem in zalogovnik, v katerega spravis visek toplote, ki ga sproducirajo pri svojem delovanju na maximumu. Kot receno, inverter pa vzame toliko, kot potrebuje in nic vec. Nasa TC nima zalogovnika, ker si vzame toliko elektrike, kot jo trenutno potrebuje. Pri -15 je bilo vse ok, zato sem pomirjen in zato ostajam na 3x16. So mi pa v casu nakupa vsi svetovali nadgradnjo vsaj na 3x25, vendar me je majster preprical, da sem prvo zimo prebrodil s 3x16 in to je to Cena: nisem prodajalac, monter, zato ti glede tega ne morem napisati nic konkretnega. Recem lahko samo to, da si najdi majstra, ki te ne bo 'odrl'. Ti pa lahko glede na informacije, ki jih dobim od fantov, ki se ukvarjajo s tem povem, da so cene vseh TC (klima ali pa tistih 'ta hudih') zelo napihnjene in z malo 'gobcnosti' lahko komot dosezes kak nepricakovan popust. Naj te pa nikakor ne zmedejo prodajalci , ki locujejo KLIMA in TAPRAVE TC. TC se ve kaj je in ce si malo tehnicni tip, ti je to jasno. Sam od takih bleferjev dobesedno bezim, se prej pa se delam nevedneza in poslusam kako mi pokajo ![]() Rezime: sam sem neizmerno zadovoljen z masinko, ki jo imam, ravno tako z majstrom, kateri mi je pac kolega in ne morem nic slabega povedat o njem. Vendar pa: GLOBOKO VERJAMEM, da tudi Daikin, Panasonic, Mitsubishi, HotJet, TT oz. Kronoterm, Viesmann in drugi, bojo poslanstvo opravljali enako dobro ali z drugimi besedami: z nobeno ne bos na hladnem. Nikakor te ne zelim prepricati v karkoli, sem ti zgolj napisal svoje izkusnje z napravo, ki si jo lastim - zame je to bistvo tega foruma, na racku pa mi grejo doloceni pametnjakovici, ki uletijo 'delat red', potem pa vidis, da se ekspanzije ne zna prav napihnt, pametn pa do nebes. In ravno zato ti toplo priporocam, da se pred nakupom izobrazis o principu delovanja TC in ostalem, ker potem te bojo dosti tezje peljali zejnega cez vodo (o ja, tudi tu so taki primeri). Nic te ne stane, ti pa lahko prihrani kup brezveznih situacij. Ti pa lahko namignem svoje mnenje, temeljece na osebni izkusnji z mojstri: Glavca, Sassapo in seveda Telmos. Sam bi se posvetoval s temi, predvsem zato, ker vse tri poznam iz prve roke in noben od njih me se ni, niti ni poskusal 'nategniti' ampak so vsi trije deci, povejo kar mislijo in se tako tudi obnasajo. Vse iz osebne izkusnje. Kaksnih ne maram, sem pa ze napisal in se ne mislim ponavljat. Pa se tole: ce imas objekt brez izolacije ali slabo izoliran je najbolje, da najprej z denarjem, ki bi ga namenil TC, objekt izoliras, ker to se pozna vedno, ne glede kako kuris. Sele nato pa preklopis na TC, ce se ti bo zdelo, da moras. Sam poznam primer, ko ima mozak na 0 izolacije montirano HT (visokotemperaturno) crpalko in nima NOBENIH TEZAV z ogrevanjem. Vendar po pravici povedano, sam bi najprej izvedel izolacijo, nato menjal ogrevanje. Tocno tako, kot sem tudi naredil. Pa se zadnji nasvet iz lastne izkusnje: montiraj ustrezno mocno crpalko. Sam imam glede na dosedaj videno, premocno Kar me sicer ne moti, ker vem, da zeblo nas ne bo. Vendar kot sta zadnji zimi pokazali, bi blo tudi z razred svohnejso, 10kW brez vbrizga (EVI) bi nas ravno tako grela bp.Evo, ce te zanima se kaj specificnega iz mojega primera, vprasaj, drugace pa raje preberi katero od tem, bos nasel veliko vec informacij - seveda brez filtriranja spam-a ne bo slo
Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - Homer - 16.8.2016 @xavi Ne pretiravaj! Za talno gretje ne potrebuješ HT TČ! In ja, ogrevalo bo tudi če nimaš izolacijo, ampak z nekaj višjo temperaturo tlakov in seveda višjo porabo, kot bi to bilo v izolirani hiši. Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - sassapo - 16.8.2016 sašo65 Napisal:bohinc Napisal:Če špekuliram na oko bi Sašo npr. ob teh investicijah na objektu zdaj porabil zgolj še cca 1000l oljasem navedel že nekajkrat, da po investiciji na objektu sem 2012/2013 zimo še kuril s KO.....slabih 1400 lit. je šlo s SV (dobrih 1000 lit. se je prišparalo) 1400x0,75=1050€ Na šrotu so najvišji rabati :lol: :lol: ps. letos sem montiral samo eno TČ premium razreda, dva Daikina in samo eno takšno, ki jo imaš sam. Ne preživljam se zgolj z montažami, če te tukaj srbi :wink: Ps. verjemi da sem si skozi vsa ta leta ustvaril dovolj realno sliko, da lahko mirno stojim za svojimi trditvami. Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - Poldee - 16.8.2016 Sassapo: torej Gorenje, novi model TT, kup EU modelov, vse to je srot? Namrec, sam ves, se dosti bolj od mene, kolko tega se samo prepakira, cena popravi in pici miki In vsa cast, si med redkimi, ki to vsaj povejo... Vecina ostalih pa niti ne ve, kaj dejansko prodaja, vsaj tak obcutek dajejo...
Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - sašo65 - 16.8.2016 sassapo Napisal:Ps. verjemi da sem si skozi vsa ta leta ustvaril dovolj realno sliko, da lahko mirno stojim za svojimi trditvami.logično, da verjamem..in prav tukaj je "catch"...v odnosu oz. principijelnosti... Ne srbi me nič, bom drugače vprašal, poanta vprašanja je ista; zakaj nisi odklonil montažo dveh Daikinov in Fujitsuja? (tu sem mislil na tistega "moža" ker če bi imel tako prepričanje kot ti, jaz ne bi imel srca/obraza prodat ljudem "šrot")...Si se vsaj potrudil tem trem strankam prodat/montirat premium razred? Čeprav premium je dandanes tudi relativna stvar, ne glede al je to TČ, avto ali pa sekret papir... |