![]() |
|
izkoristek peči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: izkoristek peči (/showthread.php?tid=28663) |
Re: izkoristek peči - JanezNaGmajni - 31.3.2010 Pozdravljeni Nedolgo tega sem bral (se ne spomnim kje),da nemci izdelujejo peči na kurilno olje z izkoristkom blizu 100%.Deluje pa tako,da se uporabi dizel motor,ki poganja generator. Elektrika greje vodo z grelcem,dizel motor se hladi z ogrevalno vodo in še dimni plini,ki grejo skozi katalizator,grejo po ceveh skozi nek zalogovnik in se tam skoraj popolnoma ohladijo.Ker so pod pritiskom,tak izpuh ni problematičen.Domnevno take sisteme delajo večje,za vač stanovanjskih enot skupaj.Tam pa je možno govorit o izkoristku blizu stotim procentom. Re: izkoristek peči - suze- mi-liju - 31.3.2010 kako se pa dejansko da izmerit izkoristek ki je že priključena in obratuje pa ziher ni pisalo ali pa se motim ----JanezNaGmajni--------- Re: izkoristek peči - riki73 - 31.3.2010 JanezNaGmajni Napisal:PozdravljeniBolj pametno bi bilo, da bi ta elektrika poganjala TČ z COP 4 + nastalo našteto z izkoristkom hlajanje motorja in plinov Kakšen bi pa bil potem izkoristek vloženega energenta + bonusa narave ? Re: izkoristek peči - JanezNaGmajni - 31.3.2010 Pozdravljeni Tam ni pisalo nič o procentih izkoristkov,ampak jaz mislim,če se dimni plini ohladijo,torej toplota ostane v hiši,je zkoristek blizu 100%.Če pa imaš dimne pline vroče 180C in celo več,pa ne moreš govorit o izkoristkih okrog 100%,ker peč ni izkoristila toplote,katero so dimni plini odnesli ven in je izgubljena. Hočem povedat,da so podatki na pečeh nerealni in nepošteni do kupca peči. Zavedejo ga in ima občutek kakšno kvaliteto bo kupil.V resnici pa lahko za isto peč napišeš poljubne procente,potem pa "nakladaš",kako si do izračuna prišel.Dober politik lahko dobi tudi rezultat 100,200,300 ali več %,samo mora znat govort. Pošteni in realni podatki pa bi morali biti merjeni,ali računani na osnovi tega,koliko toplote gorivo vsebuje in jo človek plača in koliko te toplote peč uspe izkoristit.Vse ostalo je politika (izmišljotine)za zavajanje kupca. Re: izkoristek peči - riki73 - 31.3.2010 izkoristek imaš 91,28 % ali po novem 106,03% Re: izkoristek peči - suze- mi-liju - 31.3.2010 kr na oko, vendar zelo točno :lol: MENE zanima APARAT :x Re: izkoristek peči - riki73 - 31.3.2010 Oprosti ! Izvoli aparat: [img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")elektronikunichr("46")si/phpBB2/files/f-561_01b_200punichr("46")jpg[/img] Re: izkoristek peči - suze- mi-liju - 31.3.2010 IN KAJ TI MERI TO ČUDO? nekaj tacga uporabljajo na tehničnih pregledih a ne ? Re: izkoristek peči - Merlin1 - 31.3.2010 JanezNaGmajni Napisal:Pozdravljeni Še vedno ti ni jasno hock: . Dimni plini na kondenzacijskih kotlih imajo cca 5C višjo temperaturo od temperatute povratka In s tem tudi izkoristek pri napr 30 C vtoka cca 99% zgornje kurilne vrednosti (iztopni plini 35C).Resni proizvajalci pa ti stalno podajo tudi vpogled v certifikat. Namreč kako se meri izkoristek je natančno standardizirano in tega si ne izmišljujejo tako, kot nekateri razmišljate. Ti so realni pri podanih pogojih! Vendar so podatki pri proizvajalcih ki nimajo renomeja nerealni ali pa prirejeni in jih je potrebno pazljivo brat in marsikdaj vzet z rezervo. Z nobenim pretvarjanjem energije se ne da izvleči več. O tem čem si pa razmišljal pa je kogenerator ampak ta ima drugačen namen. Doma se da izmerit samo koliko % se pretvori z izgorevanjem v toploto vendar to ni dovolj natančen podatek, ki bi rekel natančno koliko je izkoristka. Izmeri pa se z analizatorjem dimnih plinov. Uporabljajo ga serviserji in dimnikarji. Novejši znajo izmerit tudi kondenzacijsko tehniko in sevalne izgube. naprimer:[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")mruunichr("46")si/catalog/product_pictures/NOVA%20HS-9803/t_pict0unichr("46")jpg[/img] Re: izkoristek peči - telmos - 1.4.2010 A si ti to mojega slikal? :wink: No imel sem tudi enega boljšega (drager msi 2 pro), pa so mi ga pred dvemi leti v Lj. ukradli :twisted: Re: izkoristek peči - BogdanH - 2.4.2010 suze- mi-liju Napisal:kako se pa dejansko da izmerit izkoristek ki je že priključena in obratuje pa ziher ni pisalo ali pa se motim ----JanezNaGmajni----------to je tudi mene zanimalo in sem malce pobrskal po spletu. Najbolj enostavno je, če imamo ustrezen instrument, npr. takšnega, kot ga je prikazal Merlin1 -namenjeni so za profesionalno uporabo in imajo temu primerno ceno. Obstajajo tudi cenejši instrumenti (Conrad: od 1500euro navzgor), ki pa so, vsaj zame, za "domačo" uporabo še vedno predragi. In tako sem brskal dalje... Da bi izračunali izkoristek (ETA) peči, moramo na peči istočasno izmeriti naslednje vrednosti: 1. temperaturo dimnih plinov, 2. temperaturo zraka na vhodu gorilca in 3. odstotek O2 v dimnih plinih. Merjenje temperature ni problem, saj primerni termometri niso pretirano dragi. Večja težava je z merjenjem O2 -meni ni uspelo najti primernega (in poceni) instrumenta za domačo uporabo. In še nekaj: pri profesionalnem instrumentu ena sonda istočasno meri temperaturo dimnih plinov in vsebnost O2 -če uporabljamo ločena instrumenta (za temperaturo in O2), potem ima seveda vsak svojo sondo (in potrebna bo ena luknja več v dimni cevi). In še obrazec za izračun ETA (v Excel obliki) za standardno peč na olje: ETA(%)=100-((At-Vt)*((Ak/(O2k-O2))+Bk))-Kk At -temperatura dimnih plinov (°C) Vt -temperatura zraka na vhodu gorilca (°C) O2 -vsebnost O2 v dimnih plinih (%) Ak -konstanta (olje=0,68) O2k -odstotek O2 v zraku, konstanta=21% Bk -konstanta (olje=0,007) Kk -kondenzacijski faktor (=0) Upam, da sem komu pomagal... Lep pozdrav, Bogdan Re: izkoristek peči - Žerjavar - 2.4.2010 Citat:In še obrazec za izračun ETA (v Excel obliki) za standardno peč na olje:S tem dobiš izkoristek peči z upoštevanjem izgub skozi dimnik. Kaj pa druge izgube? Nisem še bil v kurilnici, kjer nebi bilo prijetno toplo. Pa ni potrebno, ker se nihče ne zadržuje v kurilnici. Kurilnico po nepotrebnem ogrevaš, pa ne zanalašč, ampak ti jo ogrevajo izgube peči, ki ne gredo skozi dimnik. Re: izkoristek peči - Zaspanc - 2.4.2010 Žerjavar Napisal:Nisem še bil v kurilnici, kjer nebi bilo prijetno toplo. Pa ni potrebno, ker se nihče ne zadržuje v kurilnici. To sezono si zamudil, naslednjo pa se le oglasi. Če bo zunaj količkaj mrzlo, ti 10°C v kurilnici najbrž ne bo "prijetno toplo", ali pač? Re: izkoristek peči - Jernej - 6.1.2016 Žerjavar Napisal:S tem dobiš izkoristek peči z upoštevanjem izgub skozi dimnik. Kaj pa druge izgube? Nisem še bil v kurilnici, kjer nebi bilo prijetno toplo. Pa ni potrebno, ker se nihče ne zadržuje v kurilnici. Kurilnico po nepotrebnem ogrevaš, pa ne zanalašč, ampak ti jo ogrevajo izgube peči, ki ne gredo skozi dimnik. Toplota, ki jo peč oddaja neposredno v prostor, velja za koristno toploto, saj ostaja znotraj ovoja izolirane stavbe. Se pa strinjam, da predstavlja nepotreben strošek, če te toplote ne potrebujemo oziroma je ne izkoristimo. |