![]() |
|
Zalogovnik+sanitarni bojler - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zalogovnik+sanitarni bojler (/showthread.php?tid=21489) |
Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - flexman61 - 20.12.2012 Sem gledal sisteme, ki jih avstrijci not dajajo. Npr.zalogovnik 750l z enim notranjim izmenjevalnikom za vakumske kolektorje, za sanitarno vodo pa pretočni zunanji izmenjevalnik. Torej koristijo kolektorje za radijatorje in toplo sanitarbo vodo, dodatno ogrevanje pa peleti ali TČ. Zanima me kak ta pretočni grelnik deluje, ker pri nas pač eni rajši vzamejo zalogovnik z potoplenim bojlerjem? A je bolj problem cena? Predvsem pozitivna stran velikega zalogovnika se mi tudi zdi, manjša možnost pregrevanja poleti, ker je pač večja količina vode, kot npr 300l bojler. Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - xavi - 22.12.2012 Kar nekaj govora je bilo z problemom nabiranja vodnega kamna. V narebranih ceveh to naj ne bi bil problem. Se pa da z ustrezno kemijo odstranit brez problemov, ne da bi posegal v zalogovnik. Vsekakor se mi zdi prednost pretočnih spiral v tem,da v enem zalogovniku zavzamejo dosti manjši volumen kot potopni bojler, zaradi česar lahko posledično vzameš manjši zalogovnik, ki je potem tudi prostorsko manj problematičen. Cenovno so pa precej dražji. Ugotovitev, kar se tiče pregrevanja je zelo točna. Še mogoče razmišljanje, kako uporabit že obstoječi bojler, če recimo nameravaš zamenjat obstoječo peč na olje za TČ. Primer: obstoječi 150-200 l bojler povežež tako, da ti ga ogreva voda iz zalogovnika, ki se lahko ogreva preko solarnih kolektorjev, pozimi pa dodatno še s toplotno črpalko. Imaš rešeno podporo ogrevanju, problem defrostov in izkoristiš obstoječi bojler, ki ga drugače ne bi mogel niti prodati. Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - Jozl - 23.12.2012 Potrebno je tudi vedeti kako velik sistem se bo postavil. Pri nas smo postavili 500l sanitarne vode igrevan preko sončnih kolektrojev in 2800l akumulator ogrevan s sončnimi kolektorji in uplinjalno peč na drva. Ob slabem vremenu za 2 dni v poletnem času se samodejno vklopi črpalka in iz zgornjega sloja aku. segreva zgornjo polovico boljerja. Bojler ima tudi el. grelec in ne vemo kaj je to elektrika razen samo na črpalkah. Postavili smo tudi manjši sistem in tudi tukaj ločeno 1200l aku in 200l bojler. Sem pa videl nek sistem in ne bom omenjal dobavitelja in izvajalca, kjer se je investitor odločil za kombiniran aku z bojlerjem im ima sedaj težave. Koliko zakuri na peči, toliko ima tudi v bojlerju in nekaj manj v aku. Ampak težava je v tem, da mu bojler gre do 100°C ja res sto stopinj in za bojlerjem niso namontirali termostatskega mešalnega ventila. Ločen sistem ima prednost zaradi lepše regulacije. V skupnem sistemu je lahko težava pri pregrevanju, kot sem videl na svoje oči, čeprav sem tem znancu jaz predlagal ta sistem, ker bi potreboval bojler samo 80-100l in sedaj ima težave. Sam ne vem kako drugim zadeva laufa in bi rad slišal tudi vaše mnenje od tistih, ki imate tak kombiniran sistem v ene. Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - T0RN4D0 - 28.12.2012 Ja če imaš enoten sistem je menda logično da se še za sanitarno da mešalni ventil kjer lepo nastaviš željeno temperaturo, če ti ne paše imet 80-90C v pipah. Ni to pomanjkljivost sistema ampak polovičarske montaže. Mi imamo 1500l s spiralo za sanitarno. Deluje kot urca, edino za moje pojme bi lahko bil izhod za radiatorje speljan višje. Praktično na isto višino kot izhod za sanitarno, bi si pa na vremenski nastavil naj izklopi pumpo pri 45C namesto 30... Skratka ne moreš porabit vse energije iz zalogovnika ker je rezervirana za sanitarno.
Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - yann9 - 10.2.2015 Pozdravljeni. Bom uporabil kar to temo, ker imam skoraj enaka vprašanja. Doma prenavljamo hišo. Idej je ogromno, posledično tudi toliko problemov. Ker ne bi rad pozabil na kakšno inštalacijo, bi si rad zadeve razčistil že prej, zato sem se obrnil na forum. Torej: odkrivam toplo vodo (dobesedno )Najprej da napišem naše želje oz. potrebe: za zelo dobro ceno sem dobil ploščate kolektorje, stare nekaj let, s katerimi bi ogreval sanitarno vodo. Med obnovo smo se tudi odločili za talno gretje, zato bi potrebovali tudi energent, ki bi ogreval stanovanje. Ker je financ minister zaprl pipico, bo ta projekt potekal po korakih, vendar bi rad že sedaj kupil take stvari, ki bi mi v prihodnosti omogočile le priklop drugih naprav, ker ne bi rad menjaval že kupljenih zadev. Pa tudi ne bi potreboval neke zapletene avtomatike, ampak pač tisto nujno potrebno in raje nekaj več dobrih starih ročnih ventilov Sedaj pa moje razmišljanje (ki verjetno ni 100% pravilno, zato me popravite in predlagajte boljšo rešitev): Kot rečeno, bi s kolektorji ogreval SV. Torej bi toplo vodo iz kolektorjev speljal skozi 100L bojler. Ker bi bilo poleti tople vode za 100L bojler sigurno preveč, bi moral višek tople vode odpeljati (kako?) v večji zalogovnik, ki bi mi v primeru nekaj dnevnega oblačnega vremena poleti še vedno zagotavljal toplo SV. Težav s prostorom nimam, zato bi raje videl ločen bojler za SV in zalogovnik. Pozimi pa kolektorji verjetno ne bi zagotavljali dovolj tople vode, da bi SV dovolj ogreli, kaj šele da bi presežek ogreval zalogovnik, zato bi na začetku potrebno razliko SV ogreval električni grelec v bojlerju, kasneje pa je bila ideja, da bi kupili peč na trda goriva (ker živimo na vasi in je lesa vedno dovolj), s katero bi ogrevali vodo v zalogovniku na dovolj visoko temperaturo za talno, vodo iz zalogovnika pa bi speljali tudi v 100L bojler in tako ogrevali SV. Če bi bila slučajno sončna zima, bi pač kolektorji dogrevali najprej SV, višek pa vodo v zalogovniku. Na začetku bi tudi stanovanje greli s kaminom in po potrebi s klimo, kasneje pa kot rečeno kupili peč na trda goriva Je sedaj kaj jasno? Torej v prvem paketu bi moral kupiti 100L bojler za SV, zalogovnik, v katerega bi spravil višek tople vode poleti in verjetno nekaj elektronike in ventilov, ki bi to regulirali. Sedaj pa na dan z idejami in predlogi, ker malo se mi o teh stvareh sanja, ampak res samo sanja Kako velik zalogovnik? katero elektroniko?Hvala in lep sončen dan (pri nas na obali že kakšno urco lepo greje )
Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - okram - 10.2.2015 Koliko oseb bo uporabljalo ta bojler za SV Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - Hanzi - 10.2.2015 Kakšna je poraba vode pri hiši? Imam nekaj podobnega, če kupiš zalogovnik z enim izmenjevalcem in bojler z dvema se da elegantno rešiti z enim tripotnim ventilom in enim SGC. Z hišo bi rabil pa kasneje mogoče še wdc Sam nisem dal vzalgovnik izmenjevalca, zato sem na ebay kupil zunanjega ploščatega, in nekaj bil pameten okoli sgc 26. Sicer mi zadeva dela, so pa momenti ki mi lahko malo nagaja, ampak ni nobene katastrofe tiste nekajrat na leto. Vzeti bi moral 36, da bi lahko še elektronika povratno grela bojler. Tako moram sedaj to "ročno" upravljati, oziroma v mojem primeru to dela termosifonsko, ker sem si v štartu tako zastavil zadevo pa je še nisem spremenil. (v štartu sem imel zamišljeno da bi ogreval s kolektorji spodaj bojler, s zgornjim izmenjevalcem pa pozimi grel bojler iz zalogovnika, poleti pa bojler hladil v zalogovnik. Vendar je na ta način prišlo premalo toplote v prehodnem obodbju v zalogovnik, zato sem dodal zunanji ploščati izmenjevalec. Lahko pa tudi greješ samo spodnji izmenjevalec v zalogovniku, samo potem je ob zimskih sončnih dneh pametno imeti čez dan spodaj ohlajen zalogovnik. To ti pa vsak direnčni termostat omogoča (tudi za manj kot 100 evrov). Je pa cela investicija v pritikline kolektorjev hitro jurja, in za jurja dobiš kar nekaj elektirke da poleti greješ vodo ( če jo boš pozimi z drvmi) Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - yann9 - 10.2.2015 Potrebe po topli SV bi bile na začetku za 2 osebi, kasneje pa za 3,4. Poraba vode pa je zaenkrat še neznanka, ker se hiša obnavlja, ampak iz izkušenj sklepam, da na začetku okoli 6-8 m3, kasneje pa do 15m3 (več dvomim). Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - okram - 10.2.2015 ne vemo, koliko imaš kolektorjev jaz bi dal na začetku 200l bojler, oziroma še raje 300l če ste potratni, pa zalogovnika na začetku verjetno sploh ne boš rabil sonce ogreje tudi pozimi dovolj SV , samo pri nas ga je bolj malo Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - yann9 - 11.2.2015 Pa bi imel 300l bojler dovolj akumulacije, da voda v njem po celodnevnem gretju sonca ne bi dosegla previsoke temperature? Zalogovnik sem imel v mislih predvsem zato, da bi odvečno toploto iz kolektorjev shranjeval, bil nekakšen "varnostni" ventil pred pregretjem vode v bojlerju. Imamo pa 3 kolektorje, kaj več o njih pa ne vem, ker so prišli k hiši kot odpis podjetja, kateremu so pokradli bakrene cevi, kolektorje pa pustili. Zato tudi nimam nobenih papirjev o njih. Stestiral pa jih bom takoj ko uspemo na strehi spojiti kolektorje in cevi do kurilnice in takrat bom lahko povedal, koliko časa potrebuje od temperature X do Y oz. kako se obnašajo. V tej fazi me samo zanimajo vaša mnenja, kako bi kolektorje čim bolj izkoristil, primarno za SV, vse presežke temperature pa bi nekam shranjeval, da bi kasneje lahko ta sistem predelal tudi za talno + kotel na trda goriva. Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - Hanzi - 11.2.2015 Če imaš veliko kamna v vodi, potem dolgoročno znajo biti težave, ker boš poleti imel preko 60C. Sploh v času dopusta zna postati zanimivo. (najbolje ohlajanje preko noči, elektronika to običajno omogoča, sicer pa nastaviš da crpalka dela non stop). Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - okram - 11.2.2015 100l solarni bojler sploh ne vem če obstala, vsi ponujajo od 200 naprej Koliko se segreva bojler je odvisno od velikosti kolektorjev, naklona, postavitve, porabe tople vode Pri nas imamo 400litrov bojler, 3X kolektor bruto 8.4m2 pod kotom cca 44°, 5 oseb Pa preko poletja po daljši vročini in dopustu segreje zalogovnik 3000litrov do 60° Če ne bi želel viška toplote lahko kolektorje tudi pokriješ Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - Hanzi - 11.2.2015 Sploh po strmih strehah večina ljudi zelo rada pleza. Sploh ženske v špicakih. Nastaviš na nočno ohlajanje ali pa črpalko na 24/7 pa je rešeno, (takrat ko si na dopustu) |