![]() |
|
PLOČEVINASTA KRITINA - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Tlaki, izolacija in ostrešja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=16) +--- Tema: PLOČEVINASTA KRITINA (/showthread.php?tid=20114) |
Re: PLOČEVINASTA KRITINA - postoj - 19.3.2009 Ta je dobra. To ni poslovni objekt, ampak skladišče. Reci še "ne nisem plešast, samo čelo imam visoko." A stanuješ v tem skladišču, al imaš noter materjal za opravljanje svojega posla? Re: PLOČEVINASTA KRITINA - ataIBA - 19.3.2009 postoj Napisal:Ta je dobra. To ni poslovni objekt, ampak skladišče. Reci še "ne nisem plešast, samo čelo imam visoko." No, pod "poslovni objekt" si pač v sveti preproščini predstavljam nekaj drugega :oops: . Pri nas v industrijski coni v Slovenski Bistrici, jih je kar nekaj lepih, oblečenih v steklo... V Hočah je pač skladišče in komerciala v kombinaciji z zunanjim razstavnim prostorom vseh tipov streh za lažje tolmačenje strankam...., sedež - uprava podjetja pa preseljena iz Maribora v Slovensko Bistrico. Tu pa bo posloven objekt, samo da mine "recesijaaa"... :wink: Drugače pa nisem plešast, samo oči imam bolj nizko :lol: . OK? LP Re: PLOČEVINASTA KRITINA - pokrovka - 27.3.2009 Kdo pa pravi, da je recesija? :lol: Re: PLOČEVINASTA KRITINA - FranciZ - 27.3.2009 pokrovka Napisal:Kdo pa pravi, da je recesija? :lol:Vprašaj tiste, ki so brez posla ... Tudi revščine ni, če te ne prizadene. Re: PLOČEVINASTA KRITINA - papez46 - 27.3.2009 ataIBA Napisal:casa Napisal:Še en, ki se hvali z majhnjo težo :evil: !!! Ljudje božji, dajte si že enkrat dopovedat, [b]da je majhnja teža kritine POMANJKLJIVOST in ne prednost!!![/b]Predstavljajte si prekritje strehe s cerado in kaj se z njo dogaja pri vetru. Kritina rabi lastno težo, ki deluje pri vetru koristno. Teža kritine vsekakor ni vedno prednost. Tu me malo zmoti enostranso-pristransko mnenje in poveličevanje določenih produktov. Vsekakor igra teža kritine v primeru vetra določeno vlogo. Žal pa veter ni edini faktor, ki ga je potrebno upoštevati pri konstrukciji objekta. Eden od morda še pomembnejših dejavnikov je "POTRESNA VARNOST" objekta. Velika masa/teža betonske ali opečne kritine na strešni konstrukciji nikakor ne pripomore k protopotresni varnosti. Že ob zmernih horizontalnih pospeških in silah, ki delujejo na objekt ob potresu, velika masa zaniha in dobi velik horizontalni pospešek, kar da za rezultat porušitev ne le strehe ampak tudi spodnjih vertikalnih konstrukcij. Torej je lahka kritina, oziroma majhna teža kritine tudi prednost. Posebej še pri različnih montažnih konstrukcijah, pasivnih sistemih in pri objektih z več etažami. Dejstvo pa je, da kovinska kritina ( ne glede na znamko in proizvajalca ) ni primerna za vsak objekt, tako kot tudi betonska ali opečna kritina zaradi svojih lastnosti ni primerna za vsak objekt - predvsem za tiste strehe, kjer so nakloni relativno majhni. In še enkrat in ponovno bom navedel, da je kovinska kritina popolnoma enakovredna drugim kritinam, je pa v primerjavi z drugimi predvsem trajnejša in glede vzdrževanja manj zahtevna in z tem na dolgi rok cenejša. Zakaj je cinkotit na kresiji zgnil vemo. In verjamem, da ve tudi ataIBA, pa to navrže le kot dejstvo in proti argument kovinski kritini, ne pove pa razloga. Ga bom sam. Namreč v fazi izvedbe in glede na naklonino strehe, je izvajalec na pritiske investitorja ( da je bila zadeva cenejša ) "pozabil" izvesti pod cinkotitom "švic folijo" ali gumbasto folijo. Tako je bila pločevina direktno izpostavljena kondenzu s spodnje strani, kar je povzročilo razpad samega materiala. IN REZULTAT ? P L E H J E Z A N I Č ? ! Pa je res? Odgovor je NE! Le slabo oziroma NEPRAVILNO JE BILO VGRAJENO IN IZVEDENO. Podoben primer se dogaja v Dolu pri Ljubljani. Na novonastajajočem kompleksu stanovanj bodo strehe izvedene iz Aluminijaste pločevine v klasični folcani tehniki. Material je v Slovenijo prišel mimo uradnega zastopnika, dela pa izvaja izvajalec, kateri nima specialnih znanj za tovrstno izvedbo. Še več, ni na seznamu kleparjev, ki so pri proizvajalcu materiala dobili ustrezna znanja in informacije o vgradnji tega materiala. Pri montaži ne uporablja ustreznih pritrdilnih elementov, ki so del sistema, ter tako zagotavljajo pravilno obnašanje kritine v vseh možnih pogojih. In spet in zopet bo slišati " PLEH je zanič". Pa je res tako? Ali je nekaj narobe z ljudmi, ki v želji po še malo večjem dobičku in zaslužku "ZAVESTNO" kršijo in ne spoštujejo pravil stroke? In za konec ataIBA, kovinska kritina ima pač nekaj svojih posebnosti in izvedbenih detajlov, kateri pač zahtevajo nekaj več dela in prilagajanja, za izvedbo potrebuje malo več potrpljenja in natančnosti. Pa ne sedaj spet o ciglu in kako težaško delo je pokrivanje z njim v primerjavi z lahko pločevino. Mislim, da danes z vso tehnologijo in lestvami ni treba zavajati ljudi na tak način. Časi ko smo v vrsti stali in si cigle podajali dva dni so definitivno mimo. Re: PLOČEVINASTA KRITINA - ataIBA - 27.3.2009 Torej, zaradi sorazmerno dolgega članka, bom navajal moje pripombe poboldano - s s krepko pisavo sproti v odstavkih. papez46 Napisal:Teža kritine vsekakor ni vedno prednost. Tu me malo zmoti enostranso-pristransko mnenje in poveličevanje določenih produktov. Častim pijačo, ker si dobro koncentriral napačen način razmišljanja vseh zagovornikov pločevine. Zato sem se tudi jaz malo hudobno razpisal v odgovor. Upam, da je odgovor sedel na pravo mesto. Vsem čitajočim. Tudi pir sem si zaslužil, plačal si ga bom sam, nekoga pa jutri bremenil .LP Re: PLOČEVINASTA KRITINA - jbag - 16.4.2009 Spoštovani! Doma imamo Trimoform in sem zelo zadovoljna z njim. Kritina je kvalitetna in ne poka. Omenila bi le eno stvar. Uporabnik Prvošolček je omenil, da priporoča podjetje Rudi Rudnik iz Celja. Lahko povem svojo izkušnjo, vi pa si oblikujte svoje mnenje. Streha je bila še v garanciji, ko smo začeli odkrivati napake na vsaj 6 delih. Po velikih mukah, pregovarjanjih, odvetnikih in večkratnih popravili istih delov so jih po slabih dveh letih odpravili. Upam, vsaj. Znanki v bližini je veter sredi noči odpihnil del kritine, ki je bila položena s strani istega izvajalca. Verjamem, da ima veliko ljudi z njim dobre izkušnje in naj bo tako še naprej, ker ne privoščim, da bi se še komu zgodilo to, kar se je nam. Lep dan! Re: PLOČEVINASTA KRITINA - izotop - 16.4.2009 sej vem, da bom spet kregan, vendar se kr strinjam s papežem. ne mislim ravno streh in pleha, ampak bolj o tistem glede izvajalcev. bom dokončal misel, ki je bilo že lepo demonstrirana s strani ibe: če zgnije pleh na strehi, bo kriv arhitekt. če je "projektant", se mu že pol oprosti, že zaradi imena.. v glavnem, dobro da imamo dežurne krivce, ki pridejo prav, ko je treba kazat s prstom, ker se je šparalo pri izvedbi (tako ali drugače). kolikokrat sem bil že priča temu. Re: PLOČEVINASTA KRITINA - ataIBA - 16.4.2009 izotop Napisal:sej vem, da bom spet kregan, vendar se kr strinjam s papežem. ne mislim ravno streh in pleha, ampak bolj o tistem glede izvajalcev. bom dokončal misel, ki je bilo že lepo demonstrirana s strani ibe: če zgnije pleh na strehi, bo kriv arhitekt. če je "projektant", se mu že pol oprosti, že zaradi imena.. v glavnem, dobro da imamo dežurne krivce, ki pridejo prav, ko je treba kazat s prstom, ker se je šparalo pri izvedbi (tako ali drugače). kolikokrat sem bil že priča temu. Neboš kregan :? ! Zakaj? Izredno pozitivno deluje način razmišljanja, tudi če gre v napačno smer :wink: . Pomaga, da se zbistri razmišljanje. Je pa potrebno progresivno razmišljanje. Iz slabega materiala NE MOREŠ narediti dobrega izdelka. Torej, še s tako kvaliteto dela, ne moreš odpraviti pomanjkljivosti, ki so področno dane. Kako naj preprečim kondenzacijo in temperaturna nihanja, ki jo povzročajo? Z montažo ventilatorjev pod streho :lol: ? Pa smo spet tam. Pa še nekaj. Do sedaj še ni zgnil pleh na strehi. Prej je vrag vzel late..... :mrgreen: LP Re: PLOČEVINASTA KRITINA - izotop - 16.4.2009 dobro, vemo kaj gnije in kaj ne, se pa lepše sliši, hehe. material gor ali dol, se ga že lep cajt uporablja pri nas pa še kje v dosti slabših pogojih glede vremena ipd, pa čist fajn funkcionira, če je pravilno uporabljen oz postavljen. samo to sem hotel povedat oz. nekako nakazat, da za čisto vsak problem pri gradnji ni kriv arhitekt. pri bajtah še nekak gledamo pod prste raznim izvajalcem ipd, pri večstanovanjski gradnji pa je katastrofa, ker se špara tam, kjer se ne bi smelo. pa potem streha curi, pa radiatorji narobe zvezani, pa nepokitane stene, zamašeni odtoki z malto, slaba hidro, zvočna in termo izolacija (če sploh je) itd itd, boljše da ne govorim. in seveda na koncu: vprašajta arhitekta, zakaj je tako.:roll: Re: PLOČEVINASTA KRITINA - ataIBA - 16.4.2009 izotop Napisal:dobro, vemo kaj gnije in kaj ne, se pa lepše sliši, hehe. material gor ali dol, se ga že lep cajt uporablja pri nas pa še kje v dosti slabših pogojih glede vremena ipd, pa čist fajn funkcionira, če je pravilno uporabljen oz postavljen. samo to sem hotel povedat oz. nekako nakazat, da za čisto vsak problem pri gradnji ni kriv arhitekt. pri bajtah še nekak gledamo pod prste raznim izvajalcem ipd, pri večstanovanjski gradnji pa je katastrofa, ker se špara tam, kjer se ne bi smelo. pa potem streha curi, pa radiatorji narobe zvezani, pa nepokitane stene, zamašeni odtoki z malto, slaba hidro, zvočna in termo izolacija (če sploh je) itd itd, boljše da ne govorim. in seveda na koncu: vprašajta arhitekta, zakaj je tako.:roll: Ups! Mislim, da sem pogruntal v katerem grmu tiči zajec :wink: . Do sedaj sem naletel na mnoge gradbince, ki so gradbeno fiziko sicer obvladali, v praksi pa je niso znali uporabljati. So pač verjeli drugim gradbincem (kolegom) in si niso s tem razbijali glavce.... V kolikor bi odgovarjali za napake v svojih projektih, bi bila druga pesem..... Bi pa takrat morala biti tudi kvaliteta uporabnega znanja njih kolegov mnogo višja. Za napake projektanta odgovarja izvajalec, ker se zakonsko smatra, da je on večji strokovnjak. Mora opozoriti projektanta na napake in objekt pravilno izvesti. Kaj pa če ne obvlada dovolj svojega področja dela? Kaj pa če ne zna pravilno izvesti in odpraviti napak v projektu? Kaj pa če je bil vzet za izvajalca zaradi "najnižje cene" v ponudbi? Kaj pa če ne pozna niti svojih obveznost? Kaj pa če...... Taki takrat tulijo, da so projektanti nesposobni, da ne bi nekdo pomislil, da sami nimajo pojma. Torej, če bo projektant v svojem neznanju o kritinah projektiral pločevino, jo bomo tudi izvedli, če bo spodaj protikondenčni obrizg. Čisti pleh bomo izvedli po navodilih proizvajalca z zračnim mostom. 10 let obvezne garancije za delo preživi skoraj vsaka pločevinasta kritina. Pol je pa tak na vrsti sanacija in spet imamo delo . Vedno bolj ugotavljam, da sem res "vozek" in ljudi opozarjam na komercialno - marketinško - projektantske bučnice. Rad bi, da izvedejo sto letno streho, pravilno prezračevano podstrešje - mansardo, imajo zdravo počutje v svojem domu,.... jebi ga! Pol pa naletim na ljudi, ki nočejo priznati, da so pač včeraj "narobe" svetovali in hočejo prepričat druge in s tem tudi sebe, da dobro mislijo :oops: . Mehiška nadaljevanka 267 del :wink: .... LP Re: PLOČEVINASTA KRITINA - izotop - 16.4.2009 ne se sekirat, nisem na tebe (oz. tvoj firmo recimo) mislil, da delate slabo. le en takšen splošen očutek sem zapisal, ki ga dobi človek, ko se sreča z izvjalci in njihovimi mnenji, predvsem takrat, ko gre kaj narobe pri izvedbi. in takrat se res začne španska nadaljevanka prelaganja odgovornosti.. tvoje prispevke pa spoštujem in se več ali manj strinjam z njimi, da se razumemo. Re: PLOČEVINASTA KRITINA - BB - 16.4.2009 Glede kritine iz gole pločevine brez izolacije se tudi jaz osebno, kot firma kjer delam odločno distanciramo. Osebno menim da lahko gnije avto v kotu dvorišča, ne pa streha nad mojo glavo. Drugače smo pa lani sanirali streho na hiši iz leta 189X ki jo nameravamo imeti kot skladišče, kjer so res bile late hin. Ampak po teh letih bo to že sprejemljivo :wink: Saj obstajajo izvajalci, ki se trudijo montirati pločevino kakor se le da skrbno; pri kolegu so dali 2x folijo pod Gerrard :roll: Kot zadnja novost, ki sem jo pobral pri kar kvalitetne krovcu v našem koncu je pa, da dajejo zračni most pod panele (Trapezna pločevina 0,6mm+30mm poliuretan+alu folija) :!: Je že kdo od vas pristašev pločevine imel prilko v lepem vročem dnevu s par oblački na nebu stati pod streho(dobro zračen nadstrešek) iz gole pločevine ? Jaz sem, in moram priznati da se mi ne dopade ko kaplja po meni :x Ok, v tem primeru je vsaj kapljalo na verando, ne predstavljam si pa kako lepo izgleda ko to lepo moči late ter eventuelno izolacijo če ni zračnega mosta... Če pa je zračni most, je pa sigurno iz standardne folije ki tak čisto neuradno zdrži 80-90 stopinj. Verjemite pa da je pod temno rjavim plehom poleti kakšno stopinjo več :twisted: Res pa je da obstajajo posebne folije ki so za montažo pod pločevino, je pa za pripomniti da je finančni faktor 2,5-3x Sicer pa kot že omenjeno bo najbrž zdržala pločevina tistih zahtevanih 10 let ter leseno ostrešje tudi. Kaj bo pa pozneje pa bomo videli... LP, BB Re: PLOČEVINASTA KRITINA - gonzaf - 16.4.2009 Takoj čez mejo na Štajerskem je Prefa streh kar nekaj, pa verjemite ne latajo jih vsakih 10 let na novo, pa župnije bi tudi bankrotirale, če bi vsakih 10 let trgali baker in na novo delali ostrešja...v Sloveniji ne na Bolu, kjer stalno vleče. Re: PLOČEVINASTA KRITINA - ataIBA - 17.4.2009 gonzaf Napisal:Takoj čez mejo na Štajerskem je Prefa streh kar nekaj, pa verjemite ne latajo jih vsakih 10 let na novo, pa župnije bi tudi bankrotirale, če bi vsakih 10 let trgali baker in na novo delali ostrešja...v Sloveniji ne na Bolu, kjer stalno vleče. Kakšen je naklon (potreben za hitrejše odtekanje kondenza in dvig toplega zraka!), je podkonstrukcija impregnirana, je vetrovno kot na južnih obronkih Pohorja,... Pri cerkvah si nekaj pozabil. V stanovanjski hiši so drugi bivalni pogoji (temperatura, vlaga)! Tudi nakloni bakrene strehe so večji in sam objekt višji (veter). Zakaj noben pameten "zagovornik" pločevinaste kritine ne reče: - pločevina se poleti ne segreva na nenormalno visoke temperature - latam in podkonstrukciji visoke temperature na podstrešju ne škodijo - leseni podkonstrukciji kondenz ne škodi - les vijakov in žebljičkov ne izriva - pločevina se na strehi ne razsteza in obremenjuje spoje - kritina ni prelahka in močen veter je ne dviguje ....in rečeno tudi argumentira! Tudi lahko uporabi zakone fizike... Vidiš, jaz pa vem, da se to žal dogaja. Nekje se pojavijo posledice uporabe napačnega materiala prej, nekje pač kasneje. Razumeti ma moramo proizvajalce, izvajalce in trgovce, ki jim je cilj predvsem zaslužek. Pri nekvalitetni kritini je ta v nekem času večkraten. Da povem en biser? Na streho so dali najprej Tegolo, ki je po 12 letih zaradi nizkega naklona dotrajala. Streho so prelatali in prekrili z bitumenskimi valovitimi ploščami. Te so se čez nekaj let na strehi razlezle. Moj predlog sanacije je bil kompletna demontaža obeh kritin in prekritje z opeko. Kako so se odločili? Še enkrat prelatali čez drugo kritino in prekrili z S metalom - pločevina brez obrizga z vijačenjem v globeli :lol: . Genijalci!!!!LP |